Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Rarele noastre remontade

Poate că ne-ar trebui meteorologi și în Liga 1. După seceta fotbalului din acel așa-zis derby FCSB-Dinamo, de o sărăcie tehnică dezolantă la câtă demagogie s-a consumat cu tinerimile foștilor granzi de România, nu ne-ar fi stat rău să avem […]

...

Există fotbaliști valabili în România!

Ca un vulnerabil și iremediabil caraghios (în sensul bun, eugenionescian al termenului), nu mă tem să afirm că în această primă etapă a reluării campionatului m-am concentrat pe golurile marcate. În plină pandemie și în mijlocul unor scandaloase momente, am […]

...

„Mai bine cu înjurături decât fără spectatori!”

Partizan încăpățânat al ideii că trebuie să judecăm toate fenomenele pe o parte și pe alta, orice adevăr cu contraadevărul său, săptămâna trecută mi-a stat pe cap pagina Gazetei de vineri, în care Barry Ferguson, fundașul legendar al lui Glasgow […]

...

Am trăit o izolare volubilă și bunicică

„E pur si muove”, totuși Terra reîncepe să se învârtească odată cu fotbalul ei – l-am putea parafraza voioși pe Galilei, cu strigătul său cosmic. Doar o literă desparte cosmic de comic. Reîncepe campionatul, la noi cu o Craiova-Botoșani și […]

...

Guadalajara ’70 – un destin de romanță

După 50 de ani, Guadalajara ’70 are un destin de romanță. Mă duc la colecție și găsesc ce scriam la sfârșitul acelui an: „Mi s-a făcut lehamite de discuțiile post-mexicane. Nu doresc să scandalizez, dar, când văd cu câtă încrâncenare […]

...

Există fotbaliști valabili în România!

Pentru o gândire pozitivă măcar în fotbal

Permalink to Există fotbaliști valabili în România!
vineri, 26 iunie 2020, 6:23

Ca un vulnerabil și iremediabil caraghios (în sensul bun, eugenionescian al termenului), nu mă tem să afirm că în această primă etapă a reluării campionatului m-am concentrat pe golurile marcate. În plină pandemie și în mijlocul unor scandaloase momente, am vrut să văd cum se marchează în mult hulitul nostru campionat de of și of, of.

Grozava Sepsi
Veți râde, sunteți liberi – nu am gândit deplasat. Am întâlnit și un joc vesel de cuvinte ușor îndreptățit: „Grozava Sepsi – adică echipa lui Leo Grozavu – a spulberat-o pe Poli Iași”. Când ai chef de jocuri de cuvinte, e bine. Și a fost bine din pdv-ul meu de la bun început, de la cel de-al doilea gol al lui Tudorie în meciul Voluntarilor (la care țineam de pe vremea lui Cernat…). Gol pe o bună centrare cu căpățână, stop bine controlat în careu, de către acest fotbalist dotat cu prea mult ghinion. Ce a mai urmat nu o să enumăr în ordinea intrării lor în scenă, ci conform gustului meu personal dacă mi se permite.

Ceva moștenit de la Del Piero
A fost mai întâi performanța lui Cipri Deac la Botoșani, da, o performanță! Aceea a unui penalty perfect bătut în primul minut și după nici 10 minute, un 2-0 dintr-o liberă peste zid, cam de la 20m. Mi-a rămas de la Del Piero – să ai sânge ca să marchezi imediat după efortul unui penalty, ești cineva! Cui nu i se pare adevărat să-l contrazică pe Del Piero! A venit îndată, strălucit, șutul-bombă cu stângul al lui Nistor la Craiova, acolo unde deocamdată nu mai marcase o astfel de minune. Craiovei lui Bergodi – la care țin de mult, de când și-a dat afară din vestiar patronul – îi imput că joacă ușuratic, șăgalnică și capricioasă.

Dacă era la englezi ce mai vorbeam!
Ar urma, desigur, Sergiu Buș, cursa lui în care i-a adormit exemplar pe puștii FCSB-ului, totuși un gol de care cu siguranță s-a autosesizat patronul, cândva, al lui Gnohere, căci de acolo pornește toată criza, de la nr. 9. Și, fiindcă suntem tot aici, nu se poate trece peste finalul meciului pe care dacă-l prindeam la englezi ne grozăveam și noi că știm ce înseamnă 90Ă3, 90Ă4. FCSB are 2-1 dintr-un penalty, marcat de un fost danez, ca în 90Ă4, Gaz Metan să contraatace și Buș, irezistibil, să-i paseze unui norvegian, Nielsen, din octombrie la Mediaș, care nu va ezita să-l facă pe MM Soica, din tribună, să se ia cu mâinile de cap.

O frumusețe de egalare. E obligatoriu, îmi șoptește pixul meu, să-l pun pe această listă pe care o și intitulez, bonom „Există fotbaliști români valabili!” și pe Gabi Iancu, de la Viitorul, cu golul lui de farmec, cu capul pe o centrare Boboc.

Nu murim din jocuri de cuvinte
E timpul să mă întreb și eu: ce m-a apucat să fiu pozitiv în fotbal, într-o vară când e atât de rău să fii pozitiv – cuvânt care îngrozește? Mă denunț: m-am gândit tot timpul la Rădoi și Stoichiță, permanent în tribune, pentru a-i convinge cât de cât să judece pozitiv situația, fără a se îngrozi. Recunosc: e un joc de cuvinte. Nu se moare din asta.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Adddddy (1 comentarii)  •  26 iunie 2020, 7:10

Frumos articol. Doar ca in min 90+4 gazul nu a plecat nicidecum pe contraatac. Pur si simplu a remus mingea de la centru.

Traian (1 comentarii)  •  26 iunie 2020, 9:23

Bravo nenea Oscar Rohrlich, toate golurile menționate au fost frumoase, dar nu le-am văzut, ca un extremist de centru drepta, ce sunt. C-așa-i în sport!

itu52 (45 comentarii)  •  26 iunie 2020, 10:16

Da, așa este, au fost câteva reușite pozitive, dar par a fi rupte din context. Ne determină să ridicăm statui care mai apoi devin popice în meciurile internaționale. Numai bine și sănătate!

Noi buzunărim, nu gândim (1 comentarii)  •  26 iunie 2020, 10:49

@ Traian Trebuie precizat că doctrina liberală este de centru dreapta. Vorbim despre adevăratul liberalism, propovăduit de John Maynard Keynes, probabil cel mai mare economist al secolului XX, nu fripturismul din România de astăzi.

Tot inainte, tovarase Cosasu! (1 comentarii)  •  26 iunie 2020, 14:13

Nenea Cosasu, matale esti de extrema stanga. Decenii intregi de ode inchinate partidului si ciumei rosii, te recomanda. N-o mai coti spre centru, ca nu merge.

gicu (273 comentarii)  •  26 iunie 2020, 14:35

Sanatate, maestre!

vasco (8 comentarii)  •  26 iunie 2020, 14:45

"Exista fotbalisti valabili in Romania!" Titlul , chiar titlul,dovedeste ca,de fapt, va indoiti de acest lucru...Si eu.

motanul incaltat (39 comentarii)  •  26 iunie 2020, 16:36

Daca sint fotbalisti in Romania??? Da-sunt numai ca nu ne putem compara cu mai nimeni. E ca si cum te-ai duce cu Dacia sa concurezi BMW , Audi, Mercedes sau Range Rover... Odata ne-am laudat ca ARO ar fi cistigat un Paris-DaKaar. Nu se mai spune ca masina era facuta in mod special si ca mai ales era totusi pilotata de un sofer, cetatean cum vreti sa ziceti strain....

Observator (3 comentarii)  •  27 iunie 2020, 6:13

Pe acest blog posteaza, de obicei, persoane cu discernamant, nu cele cu prejudecati nedemne de perioada pe care o traim! Si da, sunt si fotbalisti valabili in Romania, iar golurile unora nu sunt mai prejos decat ale vedetelor din alte campionate. Si in Anglia sunt lufturi ridicole si ratari monumentale, dar mi-a atras atentia una din Italia, cu poarta goala, din careul mic (n-are rost sa caut si sa fac precizari legate de meci si ... ratangiu). Ce sa mai zic de 2Bundesliga, unde au ajuns multi dintre cei care in 1Bundesliga erau vazuti cu potential de mari vedete? O.

Gigi Buzu (1 comentarii)  •  27 iunie 2020, 7:09

@ Noi buzunărim, nu gândim Și-a adăugat o descriere de tot hazul, ca și celălalt care se autodeclară friilanciăr la cenzurat comentariile incomode, sau ăla care dă iama prin presa spaniolă, pe modelul Niculescu.

Procter (16 comentarii)  •  27 iunie 2020, 17:50

Sanatate f multa,maestre!!!

Nilă Oprișan (1 comentarii)  •  28 iunie 2020, 12:13

Sănătate maximă, nene Oscar!

Observator (184 comentarii)  •  29 iunie 2020, 10:16

M-am exprimat deja in legatura cu lipsa de decenta a unor postari, dar respectivii recidiveaza si/sau apar altii noi! Germanii au dat startul revenirii si au fost primii care au incheiat sezonul regulat in primele 2 ligi, pentru care merita sincere aprecieri si recunostinta noastra. Concluziile care se desprind ar fi: - Bayern este singurul club care impune respect si teama; - Leipzig n-are nicio sansa de a mai speria pe cineva in Liga Campionilor, iar fara Werner devine o echipa fara virtuti deosebite; - Dortmund n-a respectat competitia, lasandu-se invinsa de Mainz si de Hoffenheim chiar pe teren propriu; - Hamburg a pierdut ocazia revenirii in 1Bundesliga, pierzand, rand pe rand, in mod rusinos sansele de a promova; se intampla pentru a doua oara si ne putem pune intrebari in legatura cu mentalitatea fotbalistilor din portul de la M. Nordului. Sa ai nevoie de un "egal" cu o echipa fara vreo grija si sa pierzi cu 5-1 pe teren propriu reprezinta o contraperformanta greu de "atins" chiar si pentru Dinamo! O.

Noi buzunărim, nu gândim (2 comentarii)  •  29 iunie 2020, 13:23

@ Zât, *** de aici! Haaha, tare asta cu tâlpul. Dăm puțină vopsea deasupra și credem că suntem altă Mărie, cu altă pălărie. Nea Oscar ne-a tot dat pe la nas mirosul mâncârii fără să ne lase măcar să gustam. A scris vreo 3 articole despre Mexic 70, dar a întors-o ca la Ploiești să NU spună de ce nu a jucat Dobrin, desi CUNOAȘTE toate detaliile. Asta se numește ARTA FOFILĂRII.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ai ăm friilansăr (3 comentarii)  •  29 iunie 2020, 13:33

@ Zât, *** de aici! Maxim respect pentru user name, the best!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tindala (5 comentarii)  •  29 iunie 2020, 16:56

@Tot inainte,tovarase Cosasu!-Si n-are voie?Mie unuia nu imi plac delationistii,chiar daca se autointituleaza democrati de cand ***!Si mai stiu ca libertatea de opinie face parte din crezul oricarui democrat!Iti voi raminti ca dupa revolutie in *** aia de prim parlament-in care au ajuns multi infractori de drept comun si ***-a fost huiduit Ilie Verdes,democratii aia de ocazie cerand cu vigilenta revolutionara... scoaterea in afara legii a socialistilor lui Verdet!Dar Ioan Ratziu s-a dus la tribuna si...i-a felicitat pe socialisti,zicandu-le:Era si timpul sa va reorganizati!Sa nu lasati un segment important al populatiei,fara reprezentanti in parlament!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cuza (1 comentarii)  •  29 iunie 2020, 17:20

Deschideti fereastra, miroase a lapte de iapa. Iar a venit gobzorul, certat cu sapunul, cu civilizatia si cu limba romana.

Cuza (3 comentarii)  •  29 iunie 2020, 17:36

***. ***. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nilă Oprișan (2 comentarii)  •  29 iunie 2020, 18:19

*** că nu îmi publici comentariile, important este că le-ai citit. Ți le retrimit, să-ți intre bine în scăfârlia iudaică. Bine mă, Oscar Rohrlich, românii au ajuns minoritari și fără drept de replică în propria țara, în timp ce neromânii au cale liberă spre ponegrire. Dacă te-ai fi autocenzurat la timpul potrivit, nu ai fi scris odele nerușinate inchinate ***. Astăzi cenzurezi, vai de sufletul tău! Poți să ai 1000 ani, oricum nu ai invătat NIMIC din viață, c-asa-i în neamul lui Moise! Sănătate maxima, domnu’ Rohrlich! Ținând cont că ai șters comentariul respectiv, mă văd silit să rescriu anecdota pelticului care iși ghida tatăl să parcheze mașina: tânga, tânga taie, hopa, hopa, tâlpul! Cam așa ești și tu, Oscar, apropo de extremismul tău de centru, care este de ultra stânga. P.S. Respectul se câștigă, tu, nu-l meriți. Dacă vei scrie editoriale interesante, voi scrie un comentariu apreciativ, spre deosebire de tine, nu voi rămâne blocat pe un canal monoton, așa cum ai fost tu în perioada ciumei roșii. Mergi cu Domnul tataie, parcă a venit vremea să te retragi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cuza (3 comentarii)  •  29 iunie 2020, 18:36

“Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor, limbaj intolerant”, in schimb zecile de articole zilnice, pline de pustoaice goale, considerate “hot”, articolele anonime pline de minciuni, greseli gramaticale de elev cu patru clase, barfele de cea mai joasa speta, toate acestea sunt tolerante? Nu am minimul respect, nici pentru tine, nici pentru majoritatea din acest ziar. Exista doua- trei persoane pe care le respect, atat.

Comentează