Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Despre emotivul Ilie, cu duioșie

Un articol de pe vremea când L'Equipe îl socotea formidabil

Permalink to Despre emotivul Ilie, cu duioșie
vineri, 17 aprilie 2020, 12:25

Adică de ce noi, bătrânii cronicari și creionari, nu am avea dreptul la reluările noastre în această benefică epidemie de reluări TV? Fiindcă, azi, toată lumea în izolare mai mult se uită decât citește?

Zilele trecute, am trăit un, nu mă feresc s-o scriu, moment magic: în studio, la DigiSport, i s-a arătat lui Ilie Dumitrescu golul lui de la Cardiff plus un document orbitor, cum e voie să spunem, de la Cărtărescu încoace – caseta comentariului tehnic al meciului, intitulat nici mai mult și nici mai puțin „Formidabilul Dumitrescu”.

Ilie se uita cu o stânjeneală netrucată care parcă accepta că nu-i mai căzuse vreodată pe cap un asemenea adjectiv; m-am dus imediat la colecție și nu mi-a fost lene să-mi găsesc articolul din 1993 intitulat „ILIE”, fără niciun alt adjectiv. Să nu mi se spună, după 27 de ani, că l-ați citit, că îl țineți minte. Eu însumi îl uitasem și nu cred că aș păcătui azi prin orgoliu dacă vi-l comunic aici. Poate că merită, poate că ne ajută să înțelegem în ce lume a fotbalului românesc am trăit cândva și s-o prețuim abia acum – după cum ne-o cerea ieri înțelept, poate prea înțelept, Ovidiu Ioanițoaia. Deci: ILIE.

„Cine a mai avut ochi, în primele minute după acel 2-1, să se uite la românii de pe teren n-a putut să nu vibreze la imaginea lu Ilie Dumitrescu căzând, ca un copil de trupă, la pieptul lui Gică Popescu. Câteva secunde umblase ca halucinat, căutând ba cerul, ba un om căruia să-i plângă pe umăr, să-l ocrotească de câtă bucurie îl sfărâma. Fotbalul, cu nervii lui de oțel și vorbe de lemn, mai cuprinde și asemenea scene de o duioșie amețitoare, dacă mai dăm dreptul duioșiei să ne amețească. Ilie – dragul de el, cel care a ratat, în min. 9, la Bruxelles un 1-0 esențial, cel care a ratat la Monaco un 2-0 decisiv – nu e doar cel mai bun jucător român de acasă, dar și cel mai emotiv.

Groaznic de emotiv, își „face” mingi senzaționale, intră în situații splendide, și încă ratează la nivel de „incredibil” și „de neiertat”. Trebuie să fie o explicație! V-o propun pe a mea: Ilie e singurul dintre mărimile noastre care, jucând acasă, nu cunoaște săptămânal decât presiunea din Ghencea, de sub Ceahlău, de pe Ștefan cel Mare și din Bănie. E prea mică. E prea puțină. Toți ceilalți – vreo 9 din cei 12 de la Cardiff – au simțit ce înseamnă să-ți cadă cerul și publicul pe cap în Europa și ce să facă sub o asemenea apăsare și frecare. Profesionalistul, dacă nu e o vorbă goală, dacă nu e doar un costum în plus, o vilă, o Lancia nouă, e un domn, un bărbat care știe să se concentreze în joc și să-și domine emoțiile, știind că lumea lui nu cunoaște scuza la slăbiciune.

…așa că o să ni-l ia și pe Ilie, o să-l preseze bine, o să scoată emotivitatea din el – da, da’ vine și vorba mucalitului român: și cine o să-l mai ierte?”

P.S. 2020. 6 luni mai târziu, la Mondialul ’94, Ilie cizela impecabil, cu sânge rece și eleganță, bijuteria aceea pe pasa genială a lui Hagi care-l copleșea în felicitări. Ilie, el să mă ierte că l-am tratat doar cu duioșie atunci când L’Equipe, cu autoritatea sa, îl socotea formidabil!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Mihnea (1 comentarii)  •  17 aprilie 2020, 14:44

Nu au inscris Hagi si Raducioiu la Cardiff?

gicu (305 comentarii)  •  17 aprilie 2020, 14:50

Sanatate, maestre!

Marian Boeangiu (10 comentarii)  •  17 aprilie 2020, 15:16

E atat de greu sa "comentezi" frumoasele povesti ale maestrului Cosasu pe cat de binefacatoare si inteligenta e tacerea ! Dar nu ne lasam doborati de greutatile vietii si pornim la atac spunand ca Ilie a fost rezultatul unor indrumatori -antrenori si toti ceilalti din jurul lor- care apreciau driblingul, viteza de gandire, executia, jocul liber incorsetat numai unor rigori tactice generale si, cel mai important, INITIATIVA . Era o marca a antrenorilor de la Steaua. Scoteau "mingicari" pe banda rulanta . Tot caracteristi Stelei erau extremele rapide ,tehnice ,cu excelente aptitudini la finalizare. Tipul de jucator de la Dinamo avea alte caracteristici : sobru, sut bun de la distanta (Custov ,Multescu ), joc de cap excelent ,unde Dumitrache ,Dudu Georgescu au fost embleme dar care scoteau in evidenta importanta unor centrari de calitate. Aici Lucescu era maestru absolut si absolut toti larelalii de la Dinamo centrau excelent. Craiova a fost ceva deosebit. A format sau achizitionat fotbalisti care aveau calitati tehnice si fizice diferite iar in comun o excelenta pregatire fizica si o mentalitate de campion ce se evidentia si in joc si in afara terenului . Stiu toate astea "de la fata locului" . Nu e intamplator faptul ca jucatorii formati de Craiova au rezistat cel mai bine rigorilor fotbalului european . Gica Popescu ,Craioveanu, Stanga, Gabi Popescu ,Camataru, Adrian Ilie si multi altii. Erau inteligenti, CITITI ,EDUCATI !!! Stiu asta tot de la fata locului. De ce ? Antrenorii erau profesori de sport , colegi la catetedra Universitatii ,unitate de elita in depistarea si formarea de campioni la toate disciplinele. Marasescu-atletism ,Balan-tenis de masa, Constantinescu -volei si altii care au creat echipe campioane nationale la disciplinele respective si chiar europene si mondiale la atletism si tenis de masa in aceeasi perioada. In creuzetul acesta a aparut "Campioana unei mari iubiri "si "Craiova maxima " . Nimic intamplator ! Asta e morala pe care vreau sa o demonstrez.

Observator (269 comentarii)  •  17 aprilie 2020, 15:29

Maestre, ati facut o confuzie: Dumitrescu marcase un gol esential cu Belgia, cu o luna si 4 zile mai devreme! Oricum, Dumitrescu a fost un mare jucator, iar momentul sau de varf a fost meciul cu Argentina; pe langa acel gol de autor cu care a deschis scorul, a finalizat din prima acea pasa geniala a lui Hagi si i-a ... notrs serviciul "decarului" nostru pentru al 3-lea gol! Dumitrescu imi place si ca analist, desi are mici preferinte pentr echipele aflate "pe val" in momentele respective (Barcelona, Bayern, Liverpool)! Multa sanatate! O.

Catalin (1 comentarii)  •  18 aprilie 2020, 6:06

as vrea sa vad si eu golul lui Ilie de la Cardiff. Probabil ca domnul Cosasu a vazut un meci pe care noi nu l-am vazut.

mg (111 comentarii)  •  18 aprilie 2020, 8:30

..da, un articol care merita reluat. Cât meșteșug și câtă emoție.. Chapeau ! Și, ca să parafrazez dintr-un (deja) clasic în viață : Sănătate Maestre și un Paște fericit !

Liviu12 (6 comentarii)  •  18 aprilie 2020, 15:39

Mihnea si Observator, golul a fost marcat de Raducioiu, dar dupa o cursa formidabila a lui Ilie, probabil despre asta vorbeste domnul Cosasu. Nu spune exact ca el a marcat golul, ci doar ca i s-a aratat golul. O cursa asemanatoare a avut si in meciul cu Argentina cand a pasat decisiv pt. Hagi.

Observator (269 comentarii)  •  19 aprilie 2020, 11:53

@ Liviu12 Din modul in care s-a exprimat, reiese ca Maestrul chiar a facut acea confuzie ("i s-a aratat lui Ilie D. golul LUI de la Cardiff"), dar interventia mea n-a fost virulenta; mai mult, raman un admirator consecvent al domnului Cosasu, chiar daca preferintele noastre nu coincid intotdeauna! Interventia mea a fost mai lunga si m-am referit si la cele 3 goluri din meciul cu Argentina! Paste fericit tuturor! O.

Radu Marian (1 comentarii)  •  19 aprilie 2020, 14:21

Buna ziua! Doresc sa aflu parerea lui Radu Codasu despre cele doua rele ale secolului trecut: fascismul / comunismul!? Multumesc!

Comentează