Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Un pașoptist în 2020: Ilie Năstase

Conform noii recomandări, îl salut pe Cristi Geambașu cu mâna la inimă (la vârsta noastră, cord) pentru articolul său de săptămâna trecută care ținea să ne reamintească de cei 48 de ani care au trecut de când Ilie Năstase cucerea […]

...

Nea Mache Ionescu și penalty-urile

Săptămâna trecută am trăit într-o epidemie de penalty-uri cu toate inerentele lor ratări, întinsă de pe Wembley, cu Supercupa Angliei, până pe Gruia Clujului, cu meciurile campioanei noastre dominate de eșecurile lui Cipri Deac, două penaltyuri ratate în 3 zile… […]

...

De ce atâta vehemență, Dane?

Cred că a avut loc un „supermiracol” – cuvânt care văd că-i place – dacă discursul defetist al lui Dan Petrescu la conferința de presă dinainte de meci le-a putut totuși inspira fotbaliștilor lui o asemenea prestație – mai mult […]

...

Cică Bayern e invincibilă

Cum? Ați uitat deja ce-a spus Thomas Muller după acest bubuitor 8-2 cu Barca? Mie mi s-a părut la fel de bubuitor ca scorul: „Noi, azi, ne-am distrat!”. Poate fi luată ca o acceptabilă aroganță, dar nu e numai atât. […]

...

1. Lewandowski, 2. De Bruyne

Acest original turneu final al Ligii Campionilor îi permite, încă o dată, fotbalului cu adevărat suveran să-și facă de cap, să se bucure de libertățile sale (surprizele!), să-și ironizeze masele largi de atoateștiutori. Am fost avertizați că, urmare a acestei […]

...

De ce nu pot să dau dracului fotbalul

Cum luptă acasă un microbist împotriva COVID-19

Permalink to De ce nu pot să dau dracului fotbalul
duminică, 22 martie 2020, 9:34

Deși Jurgen Klopp – pentru pixul meu, cel mai inteligent antrenor al vremii noastre – e de părere că suntem într-un moment în care gândurile unui antrenor de fotbal nu sunt cele mai importante, am fost de acord, de la prima strigare, cu Cristi Chivu: „Dați dracului fotbalului, stați în case!”.

A fi microbist

M-am conformat, am stat în casă consumând la maximum emisiunile sportive. Pot scrie fără nicio ezitare că nu am putut să dau dracului fotbalul. Știu de ce. Din cauza mea, numai și numai din cauza mea, a încăpățânării mele. Nu pot renunța – oricât ar fi de pesimiste aceste vremi – la condiția mea umană de microbist român și nici nu accept să renunț la acest termen, de microbist, necunoscut probabil în alte limbi ale lumii. Mai am acel gram de humor care îmi permite să diferențiez clar între un microbist de fotbal și un virusat de COVID-19.

Memoria mai presus de orice

Mai mult: microbismul meu de fan Progresul sau UTA nu produce panică, nu produce gânduri negre, nu infectează și produce anticorpi împotriva ticălosului. Nu pot să dau dracului fotbalul fiindcă sunt dotat cu memorie, memoria aceea specială pe care tot savanții au descoperit-o la noi, memoria aceea care și după 20 de ani îți îngăduie să numești om cu om echipele Stelei, ale lui Dinamo, ale Craiovei, ba chiar și a Braziliei, campioana mondială din 1970…

Dilema Simeone
Nu pot să dau dracului fotbalul – „Cel mai important dintre lucrurile cele mai puțin importante!”, tot Klopp – când, în plină pandemie, George Dobre îmi prezintă minute întregi golul miraculos al lui Neymar dintr-un Barca -Villarreal, pe o centrare divină a lui Suarez.

Nu pot să dau dracului fotbalul când tot în aceste zile critice, un internaut, mi se pare din Medgidia lui Cristi Teodorescu, transmite: „Atletico Madrid face antijoc? Să tot vedem antijoc ca ăsta!”, după ce un comentator de calitatea lui Manolo Terzian, într-o etapă din Paris – Nice, ne asigura patetic că având în vedere cât mai are de trăit, nu mai vrea să-și piardă timpul privind meciurile lui Simeone…

Grup cu risc maxim

Mă pasionează tot ce e contradictoriu. Nu mai pot să dau dracului fotbalul când, în panica acestor zile, Răducioiu face 50 de ani și e felicitat din studiou, după ce ne-a explicat cu candoarea lui inegalabilă cum a trăit la Milan (banda sonoră foarte proastă). Nu mai pot să dau dracului fotbalul când, telestând acasă disciplinat deoarece ca vârstă fac parte dintr-un „grup cu risc maxim” (expresie la zi) aud un internaut întrebându-l pe Răzvan Raț de ce nu l-a atacat pe Payet, lăsându-l să marcheze pentru 2-1 în meciul acela cu Franța pe care, și astăzi, îl socotesc fără să mă tem de ridicol cel mai bun meci al României din ultimii ani, iar Raț, azi, zâmbește inocent.

În fine, nu pot să dau dracului fotbalul, cum îmi cere Cristi Chivu pentru că el este printre ultimii fotbaliști români care și-au făcut un nume în lumea asta mare și nefericită, incapabilă să-mi clarifice mie și fiecăruia ce e important sau nu.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

gicu (282 comentarii)  •  22 martie 2020, 10:13

Sanatate, maestre!

Pace sub maslini? (1 comentarii)  •  22 martie 2020, 10:14

L-am considerat pe Chivu un jucator inteligent, dincolo de calitatile fotbalistice, ultimile sale manifestari m-au facut sa-mi revizuiesc opinia. In situatii limite se vede caracterul unei persoane, ceea ce am notat la tipul respectiv NU imi place, dincolo de starea de tensiune pe care o traieste la Milano, un oras supus psihozei generale. Foarte frumos editorial, ultima fraza este edificatoare pentru punctul de vedere al autorului. Ma intreb retoric de ce alte persoane cu experienta din redactia ziarului NU va copiaza stilul elegant. Sincer, ar avea multe de invatat. Sunteti aceeasi oaza de liniste cu care ne-am obisnuit in momentele de furtuna. Sa traiti maestre, cum spunea Creanga: “Dumnezeu sa va inzileasca”!

Octavian Stăncioiu (1 comentarii)  •  22 martie 2020, 14:29

Îmi amintesc de Belphegor, de "Fotbal plus" şi mă mir cum au trecut anii... Felicitări pentru stil, pentru consistenţă, pentru longevitate!

itu52 (47 comentarii)  •  22 martie 2020, 14:42

Pe dracu l-ați împrumutat de la Chivu, iar el din argoul oltenesc. Acolo cel mai frumos/deștept pălește în fața lui „al dracului de frumos/deștept”, e peste superlativ, să inventăm și să zicem este sublim. Dracul este universul vorbirii, e ca sarea-n bucate. Avem o bizarerie de limbaj, o asociere a răului și hizoșeniei cu tot ce definește frumosul, utilul și plăcutul în lume. Pe acolo „dați-o dracului de țuică” sună ca o reclamă ... că „e bună a dracului”. Vă admir pasiunea pentru fotbal, chibițăreala dracului v-a scos piticaniile din cap și v-a fericit pentru ceva timp. V-a limpezit gândurile, mintea și v-a așternut patul pentru un somn liniștit. Poate că este soluția pentru a da dracului situațiile actuale, fiecare să-și urmeze pasiunea. Sporim imunitatea și demonstrăm că dracul nu e așa de negru. Azi pentru prima dată m-am bucurat că sunt singur pe stradă, mergeam către alimentară, justificat și cu bilet, trăgând tacticos căruciorul. Mergeam și mă vedeam în anii ”70, mașini puține, stopuri inutile și aer curat. M-am oprint, am privit în spate și m-am blocat. După mine mărșăluiau cel puțin 100 de porumbei. Mi-am adus aminte de Pavlov și m-a bufnit râsul, bine că eram singur. Mă adoptaseră, credeau că sunt omul care le oferea zilnic de ciugulit. Căruciorul meu devenise becul savantului. Chibițăreală plăcută și multă sănătate!

Observator (220 comentarii)  •  23 martie 2020, 7:27

Un articol optimist, tonic, venit din partea unei persoane care n-a trecut degeaba prin viata! Felicitari, Maestre! Si multa sanatate! O.

Ilie (1 comentarii)  •  23 martie 2020, 9:53

Va multumesc pentru parfumul articolelor dumneavoastra care intodeauna au acel iz de bucurie a lecturii, a cordialitatii si bunului gust. Acest lucru nu il mai gasim in ziua de astazi si imi vine sa strig cum de am ajuns asa. Vad si la jurnalisti de peste 50 de ani doar ura si dezbinare. A huli continuu a devenit activitatea lor . Fisuri mari in gandire si ma tem ca nu mai pot fi eliminate . Inseana ca e greu sa fie ca dumneavoastra. Sanatate multa D-le Radu Cosasu!

mg (111 comentarii)  •  23 martie 2020, 11:01

..cu pasiunea nu poți să te pui. Ce nu mi-a plăcut mie la Chivu e tocmai lipsa pasiunii pentru fotbal. Prea a fost totul cântărit, chibzuit, planificat..etc E ca un tablou tras la xerox. *** luciditate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Geo (1 comentarii)  •  23 martie 2020, 11:25

Domnule Cosașu ai luat-o mot-a-mot !Și la cât ai dat cu pixul mi se pare ciudat ... Motivul ptr.care s-a exprimat așa este clar .Văzând ce nenorocire este acum în Italia a tras un disperat semnal de alarma : Acum stați în case nu pe stadioane ! La fel de bine se poate spune lăsați dracu' mall-ul ,grătarele,cinema-ul sau orice presupune adunări mari de oameni .Cristi Chivu un om cu bun simț ,un sportiv român căruia încă îi pasă de noi românii lui .Îți mulțumesc Cristi Chivu pentru mesajul tău .Eu l-am înțeles ! Sănătate ție și familiei tale !

mg (111 comentarii)  •  23 martie 2020, 12:40

Nu ți se pare că cenzurezi titlul articolului ? Îl acuzi pe dl.Cosașu de limbaj vulgar sau jignitor ?

mg (111 comentarii)  •  23 martie 2020, 12:45

Chivu ăsta al tău nu e Schopenhauer sau Nostradamus ca să fie nevoie de interpreți. Așa că @Geo, mai ușor cu lecțiile..

Comentează