Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ianis la ”ora copiilor”

Complicațiile nopții de joi

Permalink to Ianis la ”ora copiilor”
duminică, 23 februarie 2020, 8:23

Noaptea de joi a fost una dintre cele mai complicate din biografia pixului meu de microbist anxios. Cu voie de la Dan Petrescu, necăjit și el, am trăit multe minute cu iluzia unui 1-0 posibil cu o Sevilla care era departe de a mă fascina, deși clujenii susțin că a fost cea mai bună echipă din câte au întâlnit pe parcursul lor european. Nu o să-mi permit să-i contrazic – ei știu mai bine -, dar i-am preferat pe cehii lui Stanciu și Masopust. Totuși, peste necazul minutului 82, acela al egalării, nu pot trece.

Sevilla nu m-a fascinat

Era clar că vor egala, dar ce mare nedreptate ar fi avut loc dacă rămânea 1-0 pentru Cluj? Deac zice că ei nu s-au retras după penalty, dar i-a silit Sevilla, cu clasa ei superioară. Personal, cred mai mult în socoteala lui Dan: Arla nu a avut de apărat mai nimic minute întregi… Încă o dată: Sevilla nu m-a fascinat, necazul lui Dan e îndreptățit. Nu a avut noroc, nici măcar puțin, acel puțin noroc cu care s-ar fi putut evita eroarea din apărare și ar fi rămas adoratul 1-0.

Țucudean e altceva decât Traore

Bănuiesc în Dan Petrescu un admirator al lui Simeone, al exasperantei tactici de a nu-i lăsa adversarului – fie el Salah sau Mane – niciun spațiu liber în careu. E regulamentar, vă privește dacă nu vă place, chiar dacă Simeone și-a extins meseria până la a fi organizatorul și șeful galeriei. Poate că și lui Dan i-ar plăcea să fie exasperant, nu bag mâna în foc deși aș face-o pentru a susține, da, cu foc!, ideea că un Țucudean e altceva decât un Traore. Oricum, am trăit minute întregi repetându-mi pueril că 1-1 la retur nu e 0-0.

Să fim curioși, dar nu fanatici!

Singura alinare în acele minute era Simona Halep, cu victoria ei asupra monumentalei Sabalenka, pe care, sincer, nu credeam că Simo o va învinge, după meciul ei chinuit cu tunisianca aceea. Alinare insuficientă fiindcă m-a străbătut viguros impulsul fotbalistic: ia să văd ce face Ianis cu Braga! Am prins meciul de la 2-0 pentru portughezi. Clar, nu? Nu. Am încremenit pe poziție. Eram implicat, nu făcusem unanimitate când scrisesem, după acel 2-1 entuziasmant al său, că e cazul să rămânem curioși la evoluția lui scoțiană. Am fost contrazis violent și inutil: bine, să fim curioși, dar nu fanatici!

Despre „copii”

Fără fanatism, sunt gata să scriu că am văzut cel mai bun meci din viața lui Ianis pe un teren de fotbal. Două goluri, unul dintr-o liberă la care aștept să mi se spună că bomba a deviat din zid, „băiatul” acoperind tot terenul, și în defensivă, gata să paseze rapid și luminos, „copilul” a fost năucitor de bun pentru câte antipatii îl vegehază… Rangers a întors la 3-2 conform fotbalului insular și Ianis a fost aclamat cum nici la Ovidiu nu ar fi avut parte.
„Copilul”? Care copil? Suntem la ora copiilor, în care un Haaland (19 ani) îl eclipsează pe Mbappe (21) – nu cu Florinel și Mihăilă trebuie să-i comparăm fără haz, ci cu alți „copii” de acolo, cu milionari ca Fati sau Joao Felix, care nu a făcut nimic cu Liverpool.

Steve G e esențial

Apropo, cine mă sună la miez de noapte să mă întrebe dacă l-am văzut pe Ianis? Prietenul meu constant, „cormoranul”, un tip de obicei rece la fiul lui Hagi, entuziasmat acum de cine? De Steve Gerrard, antrenorul băiatului! Se știe ce triști sunt azi „cormoranii”, au și de ce, Firmino nu a egalat în min. 94, cum îl așteptam, dar nici unul dintre ei nu va rata o clipă ca să-și laude oamenii. Am admis că Steve e esențial în evoluția tânărului machidon, copil doar pentru părinții săi.

Și, simultan, l-am revăzut pe Dan Petrescu murmurând straniu „În retur vom încerca o minune!”. I-am zis cu toată tandrețea „Și mai lasă-ne cu Traore! Adu-l pe Țucu! E chiar imposibil?”. Când v-am spus la început că am avut o noapte complicată, nu am exagerat.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Observator (269 comentarii)  •  23 februarie 2020, 10:19

Maestre, subscriu in totalitate celor scrise de dvs., mai ales in privinta meciului de la Cluj si a lui Ianis! Sevilla n-a demonstrat mare lucru si, daca ar fi ramas 1-0, as fi indraznit sa cred intr-o calificare. Nici Valencia nu arata mare lucru, contrar asteptarilor lui Niculescu, care-i prevedea un traseu pana prin semifinale; la fel si Real, care a risipit in numai 2 etape avantajul pe care-l avea fata de Barcelona, echipa care nu stiu ce s-ar face fara clasa lui Messi! Atletico a invins "sperietoarea" PL, insa calificarea va fi decisa pe Anfield; oricum, "cormoranul" dvs. are motive sa fie trist, favoritii sai nefiind in stare sa taga vreun sut pe spatiul portii! Iar Salah si Mane au fost slabi, ceea ce nu este o noutate, mai ales pentru primul dintre ei! Poate Haland l-a eclipsat pe Mbappe, dar returul va fi al francezului si al lui Neymar, care vor contribui la o victorie destul de clara a parizienilor! Multa sanatate! O.

gicu (305 comentarii)  •  23 februarie 2020, 11:52

Sanatate, maestre!

Sergiu (1 comentarii)  •  23 februarie 2020, 12:30

Traore a fost foarte bun tactic. Era o opțiune să țină mingea sus. OK mai pe toate le-a pierdut, dar după ce a ieșit Sevilla a avut 5-6 atacanți pentru că nu mai era nevoie de nimeni la ei în apărare. Golul egalizator ar fi venit oricum la cum juca CFR-ul cu 6 fundași și Omrani mijlocaș defensiv stânga. S-au distrat spaniolii în zona aia cât și cum au vrut.

opinie libera (1 comentarii)  •  23 februarie 2020, 16:57

Domnule Cosasu, permiteti-mi sa scriu ceva diferit fata de scopul acestui editorial, alti editorialisti imi cenzureaza comentariul, vechi deprinderi comuniste care nu pot fi innabusite, nici macar dupa 30 ani, ce tristete! Imi exprim profunda satifactie pentru eliminarea hibridului incolor, inodor, insipid, numit Viitorul din play- off. A promovat prin blat in prima divizie, dupa un nerusinat aranjament cu Sageata Navodari, s-a mentinut in primul sezon pe prima scena fotbalistica dupa meciuri jenante cu Dinamo si Steaua, in cupele europene este sistematic eliminata cu scoruri de tenis, va rog sa terminati cu aceasta "fabrica de talente" numita Viitorul! Gloabele produse de nea Gica nu-l mai pacalesc nici pe finul din Pipera. Noapte buna, Viitorul! Va multumesc anticipat!

Procter (18 comentarii)  •  24 februarie 2020, 1:31

Foarte frumos, in fiecare săptămâna la fel de frumos scris. Sa ne trăiți mult maestre și sa rămaneti cât de neutru !!!!

Emilian (9 comentarii)  •  24 februarie 2020, 16:37

Corect, Sevilla a jucat modest si chiar ma intrebam daca nu cumva e o arta a lui Dan Petrescu de a-si face unii adversari sa se coboare la nivelul fotbalului plicticos realizat de echipa lui. In felul acesta ii adoarme , iar apoi , cand se asteapta mai putin adversarul ii strecoara un gol. Norocos, uneori. In fine, nimic nou. Cat priveste pe Ianis, felicitari pentru meciul cu Braga, insa...sa ramanem cu picioarele pe pamant. Nivelul fotbalului din Scotia e similar cu cel din LIga I (doar Celtic se ridica la un nivel mai inalt), iar Braga e ...un fel de Astra.

Ene (2 comentarii)  •  24 februarie 2020, 18:35

Ne inselam singuri laudind o echipa ca Viitorul , care nu ar rezista in nici un campionat fara blaturi. Strigam ca Gica H a investit banii sai in fotbal , dar uitam sa vedem cit a incasat si asa si-a triplat averea. Il laudam pe Ianis ,facindu-ne de tot rasul , e un jucator mediocru , joaca intr-un campionat mai slab decit al nostru . Nu ajutam cu nimic sportul asta facind elogii aiuristice.

Observator (269 comentarii)  •  25 februarie 2020, 10:37

Observ ca haterii au ajuns si pe acest blog, fie ca ne referim FC Sevilla ("s-au distrat spaniolii ... cat si cum au vrut"), fie ca este vorba despre Viitorul (Hagi seniorul s-a imbogatit, iar junioru este chiar ... mediocru!). Pentru @ Emilian: Braga a invins in 2020 toate cele 3 forte ale Portugaliei, pe doua dintre ele chiar in deplasare! O.

Observator (269 comentarii)  •  26 februarie 2020, 4:30

Constat ca haterii au ajuns si aici, sfidand cu nonsalanta evidenta (ca Ianis a facut un joc bun si ca nu-i mediocru, precum si faptul ca Sevilla a avut sansa la golul egalizator)! @ Emilian, Braga a invins in 2020 cele 3 forte ale Portugaliei (pe 2 dintre ele chiar in deplasare), iar in Europa League a avut un parcurs foarte bun, obtinand 8 victorii si 2 egaluri! Doar in al 11-lea meci a pierdut, la Glasgow! O.

gif (2 comentarii)  •  27 februarie 2020, 11:11

Apel către hateri: Dragi hateri, când Radu Cosașu scrie elogios la adresa unui jucător e ca și cum v-ar da vouă acces pe poarta Raiului însuși Sf. Petru. Sigur, cu toții știm că pentru acces în Rai e nevoie să mori mai întâi.

Comentează