Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ei, da, în 2020 facem 50 de ani de la Guadalajara…

... și alți 25 de la un eveniment în celebrul scandal Dobrin-Angelo

Permalink to Ei, da, în 2020 facem 50 de ani de la Guadalajara…
sâmbătă, 15 februarie 2020, 7:40

Sper să nu fiu considerat un diversionist dacă azi, înaintea unui derby Dinamo-FCSB, țin să amintesc din timp că în iunie 2020 se împlinesc 50 de ani de la Guadalajara. Decât să discut o aiureală la zi, ca patronul de la FCSB – „Dacă ne bate Dinamo ne lăsăm de fotbal!” – socotesc că e mult mai serios să mă gândesc la ce a însemnat Guadalajara 1970 pentru fotbalul românesc.

O idee nevaccinată
A fost unul din cele mai serioase evenimente din istoria vieții noastre de bătrâni microbiști ai naționalei României. Angelo Niculescu a lăsat o controversă eternă, aș zice, dacă după 50 de ani nu a murit, aceea a temporizării, acea posesie prelungită a balonului care ne-a marcat stilul pentru atâtea decenii și a dezlănțuit tot atâtea blesteme la adresa ei, a „celei mai nevaccinate idei născute într-o iesle județeană”, după expresia de neuitat a lui Fănuș Neagu. Lumea noastră de pasionați ai naționalei – azi pensionari cu state vechi în nu mai știu câte derby-uri – s-a împărțit de atunci în două: pro și contra temporizării. Nu se mai întâmplase să ne luăm de basm pentru o idee de joc.

De ce nu a jucat Dobrin? Întrebarea care ne bântuie
Și a mai fost ceva, tot pe atunci, acum 50 de ani. Guadalajara 1970 a lăsat și un scandal original: scandalul Dobrin. De ce nu a jucat la Mondialul acela? Ce a avut Angelo cu el? Nu cunosc un scandal mai îndelungat în fotbalul nostru. Toate rezultatele remarcabile din acea „grupă a morții” în care întâlneam 2 campioane mondiale (2-3 cu Brazilia și 0-1 cu Anglia) plus o vicecampioană mondială (Cehoslovacia învinsă cu 2-1) au fost pârjolite de această întrebare: de ce nu a jucat Dobrin? Sper să nu mi se arunce încă o privire câș dacă amintesc azi de o întâmplare din urmă cu un sfert de veac, din 1995, când a avut loc cel mai de seamă eveniment din acest scandal Dobrin.

Reabilitarea temporizării
La 25 de ani de la Guadalajara, a fost o emisiune la TVR care m-a făcut să scriu negru pe alb că „și în anul 2020, orice s-ar discuta despre Mondialul din Mexic, tot la conflictul Angelo-Dobrin vom ajunge”. Or, spre uimirea tuturor, Dobrin, aflat acolo, în emisiune, a declarat liniștit și senin că „nea Angelo a fost primul care mi-a cerut să jucăm ca români, fără să copiem pe nimeni…”. Scriam în acel articol intitulat „Fotbal plus în anul 2000” și subintitulat „Omagiu lui Dobrin, omagiu lui Angelo”: „Dobrin comitea ceea ce, în urmă cu 25 de ani, în 1970, s-ar fi numit tot un scandal. El reabilita hulita temporizare… declarată de toți cei de față ca singura valabilă atunci, singura inteligentă”.

Salut ratarea unei indecențe
Încheiam articolul așa: „Chiar absent, i-ai auzit, dom’ profesor?”. În fine, dacă tot ne jucăm cu jumătățile și sferturile de veac, să precizez că acest articol a fost scris la doar două zile după ce o delegație a câtorva dintre personalitățile sportului românesc s-a prezentat în fața Senatului, cerându-i insistent să oprească dezastrul spre care se îndreaptă mai toate disciplinele noastre sportive.

Fac opinie separată și mă bucur că nu s-a numărat în delegație niciun om responsabil din fotbalul nostru. Nici președintele federației, niciun patron, niciun „Rege”, niciun „Briliant”. La câți bani se manipulează în fotbal ca să ajungem și aici, în grupa a 4-a valorică, precum în toate celelalte sporturi, ar fi fost indecent. Cineva încă bântuit de un minim bun-simț s-a autosesizat. Asta e situația: trebuie să salutăm azi orice ratare a unei indecențe în viața noastră publică.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  15 februarie 2020, 11:56

Sanatate, maestre!

Tanase victor (2 comentarii)  •  15 februarie 2020, 18:34

Super articol pentru Gâscan. Am plâns mult atunci ca unul care am studiat in acele vremuri la Pitești .Meciurile lui o încântare pentru public.Mai târziu am regretat ca n-am fost la acel final de campionat din 1979.A doua zi aveam examen la rezistența materialelor.Intrebarea ramane!Ce-ar fi fost cu el in teren...

motanul incaltat (52 comentarii)  •  15 februarie 2020, 19:57

In 1970, n-a fost luat Dobrin, In 1984 a fost uitat acasa Balaci.... Daca am stii istoria adevarata a Romaniei am afla mai multe.... Cred ca in principiu in bataliliile pierdute prin istorie si au fost multe-erau uitati acasa cei mai buni oameni.... Un popor de tradatori indiferent ca erau vinduti romanilor, turcilor, securistilor, comunistilor, masonilor sau indiferent cui.

Florin Berceni (1 comentarii)  •  15 februarie 2020, 21:13

Nu l-au vrut dinamovistii, ce atatea discuții. Ăștia au profitat de decența lui DOBRIN cat a trăit, si acum de faptul că e mort si nu poate spune nimic.

Fotbal minut cu minut (1 comentarii)  •  16 februarie 2020, 6:26

Foarte bun articol dar incomplet. Unde sunt raspunsurile? Radu Cosașu doar întrebi? Gheorghe Hagi trebuie să recunoască că Dobrin Nicolae a fost peste el! Lumea asa zice, aceeași lume care i.a văzut pe ambii! Cu el pe teren ieșeam din acea grupă in Mexic in 1970. Antrenorul Angelo Niculescu a gresit enorm. Un om laș, fără caracter. Dumnezeu sa îi ierte!

birlic (4 comentarii)  •  16 februarie 2020, 8:23

auzita din gura lui Dobrin : conducatorul delegatiei care a stat langa Dobrin in avion ,sa imbatat cu Wisichi si a vomitat de doua ori pe Dobrin ,care nu la iertat si la sedinta din naintea meciului cu o zi ia reprosat antrenorului care-l lasase pe afara din formatia de inceput " daca am ajuns ca un betiv ordinar sa faca echipa ,vai de capul nostru " Angelo fiind de fata la discutie nici na confirmat nici na infirmat ,asta a fost ...

Observator (269 comentarii)  •  16 februarie 2020, 9:33

Maestre, binevenita rememorare a unei performante extraordinare! Consider acea generatie a doua ca valoare din istoria fotbalului nostru, cu cativa exponenti (Dumitrache - care a marcat cele mai multe goluri in calificari si la turneul final - Dobrin, Dumitru, poate si Raducanu) cu o valoare superioara unora dintre componentii "generatiei de aur"! Cat despre comparatia dintre Dobrin si Hagi, n-are rost sa insistam, ultimul etalandu-si valoarea la 3 turnee finale de Cupa Mondiala (in 1994 a fost cel mai bun, chiar daca n-a jucat vreo finala) si la cluburi de top (la Real a fost invidiat de catre reprezentantii "bisericutei lui Buitre")! O.

Niculae Moromete (1 comentarii)  •  16 februarie 2020, 15:29

Nu știu dacă ne folosește să marcăm jubileul unei participări la CM de fotbal. Cea din 1970 n-a fost nici prima, nici n-am răpus balaurul în ea... De ce nu vorbim despre motivele retragerii de la CM din 1962, de ce nu aniversăm 90 de ani de la prima participare? N-oi fi înțeles eu nimic din toată polologhia lui "ce-ar fi fost dacă" , metodă de analiză probabilitstică acurată și patentată de înțelepciunea românească, dar n-are nici o relevanță modul în care mânuitorii de cuvinte au descris mediocritatea de exprimare forbalistică a anilor 1970... De ce nu vorbim despre handbal , unde am fost campioni mondiali, pe bune și ne intoxicăm sinea cu "ce-ar fi fost dacă" ? Mă iertați, dar asta cred, n-a fost nimic extraordinar în 1970, nu poate fi vorba de o performanță! Dacă o privim ca singura participare la CM a naționalei României în timpul regimului comunist, atunci putem consemna participarea , dar ca pe un simplu fapt.

mg (111 comentarii)  •  17 februarie 2020, 9:43

..legendarul Gâscan a avut, până la un punct, soarta Cenușăresei. Cu deosebirea că n-a venit nimeni în finalulul poveștii să facă verificarea aia cu gheata succesului.. Gicu n-a avut loc de niște iluștri gen Tufan, Gergely sau Domide.. Și uite-așa, în ciuda unor evoluții lăudabile în grupa aia teribilă, am rămas doar cu un basm mai trist decât Zâna lacului secat sau Frumoasa din pădurea fără copaci.. Așa e când, în loc de tată influent, ai mamă vitregă.. De-asta o punea Dobrin(la pick-up, că ei nu se concentrau pe căști..) pe Anda Gălugăreanu cu : "N-am noroc, ce să-i faci, unii au prea mult și nu-l prețuiesc.." Și istoria se tot repetă fără ca noi să ne-nvățăm minte. Budescu sau Sânmărtean pot depune mărturie că obiceiurile proaste se păstrează mai ceva ca piesele de patrimoniu.. Deșteaptă-te române ! Cielito lindo, vă urez.

Degeratu Gabriel (1 comentarii)  •  17 februarie 2020, 11:54

Domnule Belphegor,la mai bine de un deceniu de la moartea Marelui Gascan,imi permit un gand de la Targoviste,orasul cu 33 de voievozi pana acum patru decenii.de la o persoana care a avut privilegiul sa-l cunoasca. Si o parere evident subiectiva,A FOST CEL MAI MARE FOTBALIST ROMAN DIN TOATE TIMPURILE. Omul care l-a adus sub Turnul Chindiei,Constantin Titi Ionescu a treut si el in nefiinta pe 6 decembrie 2019.cel supranumit ,,Baba" ,,,Omul cu diplomatul”, „Celebrul 702” sau „Bătrânul lup de mare cu miros de vulpe". Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe toti cei fara de care fotbalul romanesc nu ar fi avut istorie,sa-i pretuim pe toti cei care inca mai sunt in viata ! Din august 1980, Nicolae Dobrin e cel de-al 34-lea voievod al cetatii de scaun a Targovistei !

Observator (269 comentarii)  •  17 februarie 2020, 15:10

Performanta de atunci a fost extraordinara pentru ca a fost obtinuta in dauna Portugaliei, una dintre "nationalele" foarte bune de atunci (si de acum) si cu o campioana care a jucat 5 finale de CCE in al 7-lea deceniu al secolului trecut! In comparatia dintre Dobrin si Hagi este diferenta dintre posibilitate si realitate; cu alte cuvinte, Dobrin ar fi putut fi, in timp ce Hagi A FOST! Si nu Dobrin ne-a calificat la Cupa Mondiala din Mexic, ci Dumitrache, care a facut si faza din care a marcat Gascanul cu Portugalia! O.

Comentează