Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Auzi? Știi cine vine la Cluj?

În primul rând, rog să mi se permită – având în vedere că nu se prea obișnuiește între noi – să întind un cot confratern de salut modern pentru a-l felicita pe Buzărin, autorul articolului de ieri despre Deac; face […]

...

Sergiu Hanca – un antidot?

De luni dimineață, de când am citit ce i-a spus Sergiu Hanca lui Eduard Apostol, pixul meu e în stare de șoc și poftă de joc: am întâlnit un fotbalist român mulțumit, iradiind optimism și bucurie de viață lângă soția […]

...

În limitele bunului-simț adjectival

Se aude că după noile amenajări de la FCSB, șeicul din Pipera, șeicul autohton al lui Reghe, vrea ca în sezonul viitor, modelul echipei să fie Juventus – cu acest argument: în fața lui Juve, nimeni nu crâcnește în Serie […]

...

Pentru că suntem oameni!

M-au enervat rău cei care țineau morțiș să mă întrebe, superiori, „Cum dracu’ nu te-ai săturat de fotbal, cum nu te-ai plictisit de el?”. N-am știut niciodată cum să le răspund. Ar fi trebuit să merg prea departe în autobiografie […]

...

Rarele noastre remontade

Poate că ne-ar trebui meteorologi și în Liga 1. După seceta fotbalului din acel așa-zis derby FCSB-Dinamo, de o sărăcie tehnică dezolantă la câtă demagogie s-a consumat cu tinerimile foștilor granzi de România, nu ne-ar fi stat rău să avem […]

...

Un Ianis Hagi uluitor

O noapte-eveniment, când toate antipatiile au fost contrazise

Permalink to Un Ianis Hagi uluitor
sâmbătă, 8 februarie 2020, 8:01

Îmi place să cred că pentru Ianis Hagi, la fel de prețioase ca felicitările lui Steven Gerrard au fost și avertismentele lui Barisici, fundașul croat care trecuse și el prin dificultățile adaptării la Rangers, când a vrut chiar să plece, dar Gerrard nu l-a lăsat. Bine inspirat, Daniel Scorpie ni le-a pus la dispoziție încă de luni și nu mi-au scăpat.

O idee fixă

La 27 de ani, cu un contract prelungit până în 2024, acest internațional, specialistul fazelor fixe, i-a oferit cu o anumită superioritate subînțeleasă, ajutorul său în „lupta pentru a ajunge titular”. Un ajutor sever, care preciza că Ianis va trebui să stea la coadă în executarea „directelor” și, totodată, că „e cazul să se obișnuiască rapid cu ideea asta: fotbalul scoțian nu e deloc frumos, e agresiv”, pretinzând permanent o dezvoltare a caracterului într-o idee fixă: trebuie să câștigi fiecare meci!

Ostili nativ

Pixul meu a clipit îndelung: cum să recunoști că nu joci deloc frumos, obsedat doar de victorie? Barisici definea exact fotbalul scoțian și trebuie să recunoaștem că tocmai de asta nu ne prea dăm în vânt după el.

Ne copleșesc, desigur, fanii lui din tribune, cărora nici lor nu le pasă de estetică, așa cum nouă nu ne pasă, ostili de când ne-am născut într-un careu, ostili oricăror idei de fotbal pragmatic, cinic, cu ochii numai pe tabela de scor.

Generozitatea zgârceniei

S-o spunem la fel de deschis: fotbalul scoțian nu a fost niciodată un ideal al idolilor noștri Hagi, Dobrin, Dumitrache. Noi am tins spre victoriile frumoase, generoase în arta jocului, convinși că există și avem artiști ca Marcelino Răducanu, ca Balaci, ca Nichi Dumitriu. Poate că azi suntem anacronici cu idealul nostru de fotbalist. Și nu poate, ci cu siguranță. Siguranța cotelor de pe piața muncii fotbalistice.

Dacă îl va cumpăra definitiv pe Ianis de la Gent, Rangers va plăti 5 milioane. E puțin azi, când un patron din fotbalul românesc nu acceptă să-și vândă marfa sub 20 de milioane. Ceea ce nu înseamnă că nu vor fi fani scoțieni ai unui club Ianis Hagi la Glasgow, așa cum se visează la zi, după succesul din noaptea acestui 2-1 care a înnebunit toate superlativele unor cronicari scoțieni, zgârciți de obicei la cât fotbal au văzut și în adjective.

Între sublim și uluitor

Când a mai auzit Ianis că a fost „uluitor”? Când și cine i-a spus vreodată, ca însuși Steve Gerrard, că a avut „o finalizare sublimă”? Cred că primul sfat e cel venit de la Barisici: „Dacă vrea să ajungă titular, să se obișnuiască rapid cu ideea asta, aici nu se joacă frumos, ci cât mai agresiv”.

Nu știu dacă tatălui său i s-a cerut exact asta când juca la Real sau Barca, dar și noi cred că trebuie să ne obișnuim cât mai rapid cu exigențele presante ale fotbalului de azi. Care noi? Noi, aceștia, simpatizanții, dar și detractorii lui Ianis, imposibil de eliminat în judecățile noastre de valoare.

Nicio antipatie, inerentă vieții pe stadioane, nu cedează ușor, mai ales când e contrazisă așa cum s-a întâmplat miercuri seară pe Ibrox Park, o noapte-eveniment în istoria sentimentală a fotbalului românesc când cel hulit a cules toate omagiile publicului. Ce va urma? Merită să rămânem curioși!

Comentarii (27)Adaugă comentariu

bettina46 (1 comentarii)  •  8 februarie 2020, 8:16

Hagi trebuie sa munceasca mult in sala ptr a-si imbunatati forta Fara asta nu va face fata!

Tazyoglu (1 comentarii)  •  8 februarie 2020, 8:43

E Genk, nu Gent... domnule specialist

Observator (196 comentarii)  •  8 februarie 2020, 10:38

Maestre, Ianis a inceput foarte bine si la Genk, marcand, daca nu ma insel, la una dintre primele atingeri! Ce a urmat stiu doar "genialii" antrenori din aceasta tara, care, totusi, nu sunt suficient de buni pentru a antrena formidabila lor "nationala"! Sa speram ca va pleca destul de repede din campionatul scotian, care n-are acum decat 2 echipe bune/bunicele; daca se rodeaza o perioada in acest campionat in care se pune accent pe agresivitate, va putea evolua oriunde, chiar daca nu la echipele de top din tarile respective! @ Tazyoglu Maestrul nu s-a declarat niciodata un specialist, asa ca pastrati-va criticile pentru alte ocazii, sau mai bine pe vreun alt blog! O.

itu52 (47 comentarii)  •  8 februarie 2020, 11:41

Pe viitor datele se schimbă pentru Ianis, s-a tras semnalul de alarmă, mai bine zis Rangers s-a *** prea tare la cimpoaie. O să fie luat la ochi din primul minut, luat la figurat, dar mai ales la propriu. O să fie nevoit să-și crească stocul de apărătoare și să împrumute ceva proteze de la boxeri. Ăia nu glumesc când sar la cap, iar coatele le sunt ascuțite ca sunetele pomenitului cimpoi. Eu socot că transferul i-a picat la țanc, este tehnic, mingicar precum ați zis, îi lipsește tăvăleala brută pe care Scoția i-o oferă din belșug. Dacă scapă întreg de aici, în Spania sau Italia defilează. Acum a dat cu dreptul, data viitoare va da cu stângul și tot așa pentru că mersul pe sârmă te obligă să fii ”ambiped”. Socotesc că Genk nu a fost lipsită de intenție când l-a aruncat la gladiatorii din Scoția. S-ar putea s-o nimerească, iar Scoția să fie răul necesar pentru o crieră frumoasă. Succes lui, iar dumneavoastră multă sănătate!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gogu paleologu (4 comentarii)  •  8 februarie 2020, 12:05

va da o dubla azi cu Hamilton si le va-nchide gura la toti.

cluj (4 comentarii)  •  8 februarie 2020, 14:13

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gicu (277 comentarii)  •  8 februarie 2020, 14:16

Sanatate, maestre!

Marian Boeangiu (9 comentarii)  •  8 februarie 2020, 14:24

Pentru Ianis se pare ca s-au aliniat planetele cand a optat pentru campionatul scotian pentru ca aici romanii sunt bine vazuti de cand i-au premiat pe englezi cam pe unde i-au prins si daca mai si incepi cu gol decisiv contra celorlalti( ma refer la religie) ai deja adigurat soclul. Mai ramane sa inteleaga ca e doar inceputul . Greul ,adica confirmarea si cresterea nivelului evolutiilor de abia de acum incepe. Succes!

Dani (2 comentarii)  •  8 februarie 2020, 16:12

Maestre, acestea sint abureli care cotrazic orice evidenta, inclusiv cronica meciului, in care jurnalistii scotieni, cu ceva mai multa coloana vertebrala decit ai nostri, au spus clar si raspicat ca Ianis s-a zbatut mult, dar in afara de acel gol n-a reusit mai nimic. Astazi aflam ca a fost titular in al doilea meci, da a ratat 2 ocazii foarte mari si ca a fost schimbat prin minutul 73. Cu alte cuvinte, baiatul lui tata a fost iarasi varza! Sau "tufa de Venetia". cum se spunea pe timpuri, cind pixul dvs. nu scria doar artistic dar si respecta adevarul si cind cunosteati deferenta dintre "antipatie" si "realism". Trebuie sa ne impacam cu ideea ca asa cum Hagi senior nu s-a apropiat macar de clasa "Giscanului", tot asa nici Ianis nu se va apropia vreodata de valoarea sportiva a parintelui sau. Toate cele bune!

gogu paleologu (4 comentarii)  •  8 februarie 2020, 16:48

pai da Dani, ca Giscanu a jucat la Barcelona si Madrid si a uluit planeta cu golurile sale la Campionatele Mondiale...

ManX (8 comentarii)  •  8 februarie 2020, 23:11

https://en.wikipedia.org/wiki/Ghent https://en.wikipedia.org/wiki/Genk Nu fac diferenta multi belgieni...nu-i bai... Cu stima, domnul Cosasu.

IMGB (2 comentarii)  •  8 februarie 2020, 23:32

Cosasule....cocostircu' asta n-are nici o treaba cu fotbalu' ! Ce-ncerci tu sa ne-abureshti ....

xxrapi (3 comentarii)  •  9 februarie 2020, 4:13

Mai intai de toate,sanatate maestre ! Va urmaresc cu mult , mult inainte de " ...si echipa ca stavridu` " si aprecierile dvs au fost legate mai intai de spiritul obiectiv al subiectului din oricare articol scris. Mi-a placut partea articolului cu Hagi(cel batran),Dumitrache,Dobrin,Marcelin(h)o[ma gandesc ca s-a inteles ce am vrut sa "zic"],Balaci,Nichi Dumitriu. Mi-a placut si partea finala a postarii lui Dani, aceea a comparatiei. Pe de alta parte revenind la juniorul din articol, acesta este,dupa mine , un jucator peste medie,spre foarte bun dar numai in ROMANIA. In rest speram sa devina intradevar,uluitor...

Bodrin (4 comentarii)  •  9 februarie 2020, 12:04

Să rămânem curioși, da. Să-i închinăm osanale, NU!

Cristi (1 comentarii)  •  9 februarie 2020, 18:34

Tatal a fost mai mult rezerva pe la Barca.

anti (4 comentarii)  •  9 februarie 2020, 20:04

Tatal,nu prea a jucat nici la Barca nici la Real(il mai baga Antici).El a fost bun la Brescia in serie B si la Galata.A avut talent dar ca om a fost zero.A umilit o pe Leni Celnicu(ii indulcea cafeaua cu miere,motiv de divort..) a scuipat,a lovit,a fost eliminat in meciul decisiv cu Danemarca in 89 ,a fost eliminat pina si in ultimul lui meci la nationala,cu Italia).Talent a avut dar educatie nu.A crescut cu oile pe camp,nu ii cereti prea mult.L-ati vazut la conferintele de prea?se comporta ca un badaran,vorbeste 50 de minute continuu.Si ziaristii,oameni cu studii,stau si il asculta,in loc sa iasa toti din sala si sa l lase sa vorbeasca singur....

unu (4 comentarii)  •  9 februarie 2020, 20:05

Tatal,nu prea a jucat nici la Barca nici la Real(il mai baga Antici).El a fost bun la Brescia in serie B si la Galata.A avut talent dar ca om a fost zero.A umilit o pe Leni Celnicu(ii indulcea cafeaua cu miere,motiv de divort..) a scuipat,a lovit,a fost eliminat in meciul decisiv cu Danemarca in 89 ,a fost eliminat pina si in ultimul lui meci la nationala,cu Italia).Talent a avut dar educatie nu.A crescut cu oile pe camp,nu ii cereti prea mult.L-ati vazut la conferintele de prea?se comporta ca un badaran,vorbeste 50 de minute continuu.Si ziaristii,oameni cu studii,stau si il asculta,in loc sa iasa toti din sala si sa l lase sa vorbeasca singur....

Lestie (4 comentarii)  •  9 februarie 2020, 21:26

Inainte de a-l coplesi cu ovatii,ganditi-va ca Hagi jr. evolueaza intr-un campionat la fel de slab ca al nostru. Ba, as zice chiar mai slab, pentru ca la noi nu vezi spatii libere asa de mari ca la golul marcat de fostul jucator la Viitorului.

Florin (2 comentarii)  •  9 februarie 2020, 21:45

Ianis Hagi nu e ala micu de-a refuzat FCSB-ul? Gata, nicio apa nu-l mai spala...il fac gsp -u si peluza cu Mustata de Nufarul, program complet cu pre-spalare si apretare! Se pregateste Radoi!

Florin (2 comentarii)  •  9 februarie 2020, 22:00

Sa nu ne inflamam prea tare, noi suntem zmei in Belgia, Portocalia (Laszlo B.), Ucraina (Luce), Turcia (toti), dar in primele 5 campionate nu prea punem mana pe argintarie si nici pe tricouri (cel putin nu cand e lumina aprinsa)... Ianis la Rangers e un cadou pentru fotbalul romanesc...parca mai spectaculos decat Slavia Praga sau Ludogorets...oricum vinde baciul nostru al tuturor *** pe Morutan si Oaida cu cate dooj da bulioane la Celsi si Barsa si pe urma spargem internetu...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

danic (3 comentarii)  •  10 februarie 2020, 11:53

Media de spectatori in principalele campionate ale Europei etapa din 31.01-02.02.2020: 1)Anglia cu 41.019 de spectatori/partida; 2)Germania cu 39.858 de spectatori/partida; 3)Spania cu 31.733 de spectatori/partida; 4)Italia cu 25.057 de spectatori/partida: 5)Franta cu 22.011 de spectatori/partida: Cei mai multi spectatori pe partida: 1)Dortmund cu 81.365 de spectatori; 2)Madrid(stadion Bernabeu) cu 77.223 de spectatori; 3Manchester cu 73.363 de spectatori; 4)Londra(stadion Tottenham) cu 61.022 de spectatori; 5)Barcelona(Camp Nou) cu 60.295 de spectatori; 6)Londra(stadion Olympic) cu 59.952 de spectatori; 7) Milan cu 55.355 de spectatori. Si ca fapt divers media in Anglia Championship(Liga a 2-a) 22.011 spectatori iar in Germania 2 media de 17.806 spectatori.

danic (3 comentarii)  •  10 februarie 2020, 12:09

Spectatori Media de spectatori in principalele campionate ale Europei etapa din 31.01-02.02.2020: 1)Anglia cu 41.019 de spectatori/partida; 2)Germania cu 39.858 de spectatori/partida; 3)Spania cu 31.733 de spectatori/partida; 4)Italia cu 25.057 de spectatori/partida: 5)Franta cu 22.011 de spectatori/partida: Cei mai multi spectatori pe partida: 1)Dortmund cu 81.365 de spectatori; 2)Madrid(stadion Bernabeu) cu 77.223 de spectatori; 3Manchester cu 73.363 de spectatori; 4)Londra(stadion Tottenham) cu 61.022 de spectatori; 5)Barcelona(Camp Nou) cu 60.295 de spectatori; 6)Londra(stadion Olympic) cu 59.952 de spectatori; 7) Milan cu 55.355 de spectatori. Si ca fapt divers media in Anglia Championship(Liga a 2-a) 22.011 spectatori iar in Germania 2 media de 17.806 spectatori.

Ene (2 comentarii)  •  10 februarie 2020, 16:51

In Germania meciurile lui Bayern , pe Alianz Arena sunt urmarte lmereu cu stadionul plin , 75.000 spectatori - nu gasesti bilete decit la negru.

Preda Liviu (4 comentarii)  •  10 februarie 2020, 17:06

Mereu "vigilent" si la obiect. Urmaresc cu mare ingrijorare ziua in care va veti mai pierde din prospetimea gandului... V-am "cumparat" ... cartile, v-am citit, v-am urmarit de pe vremea lui Belphegor inca. Desi ultima mea calitate ar fi aceea de filosemit. Astept mereu cu emotie aparitia noului articolului. Sanatate!

Suporteru’ (1 comentarii)  •  10 februarie 2020, 21:32

,,Regele'' a fost luat de Real ca sa faca diferenta si Realul cu el in lot si pe teren n-a castigat nimic (!!!), apoi a mai incercat si Barcelona cu el si tot degeaba (nici astia n-au castigat nici un trofeu cu el pe terern !!!). Sigur ca uneori a fost sclipitor (ca deaia il saluta toata lumea pe unde merge) dar daca ar lasa-o mai usor si ar baga capu-n pamant macar pana ar duce viitorul in primavara europeana (un inceput de performanta palpabila in fotbalul mondial) poate ar fi un exemplu demn de urmat. Si-a numit echipa viitorul. Cred ca ar trebui sa-i schimbe numele in ,,Prezentul pe bune'' si sa se lupte ca echipa lui sa joace in meciuri nearanjate. Numai jucand pe bune meci de meci cu adversari tari ar putea si vlajganii astia de pe la noi sa ajunga in 10- 15 ani la un nivel macar comparabil cu al nordicilor. E ridicol sa compari orice jucator de pe la noi cu cei de afara cand de fapt ai nostri sunt ca *** virtuos pe care l-ai pune sa cante intr-o orchestra simfonica. Sigur ca dupa o asemenea experienta *** s-ar plange ca i-a dezacordat cineva vioara, ca i-a dat dirijorul partitura in engleza, ca lumina era prea slaba in sala si n-a prea vazut ce trebuie cantat etc.

Marcu (1 comentarii)  •  11 februarie 2020, 19:14

Scotia e pe locul 50 al tarilor cu fotbal , iar Romania pe 35 , deci au un campionat mai slab ca al nostru. Doar asa poate ca prinde un loc in echipa acest Ianis . D-le Cosasu fii te rog mai realist , nu ridica ode asa aiurea . Uite Dembele e accidentat la Barca , se cauta alt jucator , ia recomanda-l pe Ianis acolo , ha,ha,ha

romeo (1 comentarii)  •  14 februarie 2020, 9:28

nea Cosasu sti in ce an ne aflam?

Comentează