Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Putem să rămânem eleganți în formulări?

O săptămână începută cu Klopp și încheiată cu Boloni

Permalink to Putem să rămânem eleganți în formulări?
sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 7:19

Microbiști cum suntem de la început și până la urmă, am avut o săptămână grea, bună și foarte bună de fotbal; până când ne vom bate capul cu CFR Cluj-FCSB-Sevilla, nu e inutil să ne mai gândim la ce am văzut, auzit și citit în acest început de 2020. Am pornit-o cu un Liverpool-Tottenham (doar 1-0 în pofida unei posesii categorice) de o îndârjire superbă și ciudată.

Patima de a învinge

Cormoranii aveau titlul în buzunar și parcă nu le păsa; nu le păsa nici de diferența de puncte, vreo 28, dintre ei și Tottenham în clasament; dar nici băieților lui Mourinho nu le păsa de inferioritatea în puncte și posesie; se juca nu pe viață și pe moarte, cum stabilește înțelepciunea engleză, ci pe o idee încă nedefinită – să-i zicem provizoriu: patima de a învinge și de a nu fi învins. Klopp zicea că nu a fost cel mai bun meci al oamenilor lui, dar îi felicita. Lui Mourinho îi scăpa un adjectiv rar pe limba lui: „Liverpool are fotbaliști formidabili”.

Din Insulă în Arabia Saudită

Guardiola plusa: „Jurgen e mai bun decât mine, iar Liverpool e cea mai valoroasă echipă din istoria Premier League. Îmi permit să am altă problemă: cum de nu fascinează Liverpool, azi, precum fascina ieri Barca? E prematur? În fond, ce joacă Kloop și ai lui e cel mai convingător refuz al acelei tiki-taka de îndelungă celebritate; nimeni nu mai practică acest presing sus, ofensiv cu cinci-șase oameni în careul advers. Fără să mă tem de contraziceri, finala Cupei Spaniei mi-a apărut cu mult sub meciul de la Londra, unde nu se juca niciun titlu… la Jeddah (cu obsesiva întrebare caragialiană: ce căuta neamțul în Bulgaria?) am avut parte de ceea ce aș numi o îndelungă frecare fără de penetrare, un joc la anihilare reciprocă din care s-au eliberat abia în prelungiri, când Realul a dovedit ce era de dovedit: este cea mai în formă echipă a Ligii.

Cu Boloni în „junglă”

Singura problemă a finalei „arabe” a fost Valverde, eliminat pentru un fault incontestabil și laureat totodată al meciului. Nu m-am decis nici până azi dacă a fost pe drept sau nu premiat, ceea ce nu m-a împiedicat să mă „cufund”, de luni, în cele două ample interviuri acordate de Loți Boloni lui Eduard Apostol. Au fost pasionante. Oricâte reacții negative vor provoca, le socotesc normale. Cu Boloni nu te înțelegi ușor și nici el nu cere să-i dai dreptate cu ochii închiși; știe și el că e subiectiv și te admite așa și pe tine.De aici încolo ne putem înțelege, acceptându-ne simpatiile și antipatiile inerente acestei vieți în „jungla” fotbalului de azi. Termenul e tare și greu contestabil pe plan mondial, dar să fie cu iertare, și la noi, pe plan local.

Așteptând memoriile lui Loți

Aici, Boloni e foarte sever: lui „nu-i e frică decât de mentalitatea jucătorului român”, prea superevaluat din plecare, prea puțin pregătit pentru jungla aceea în care intră prea devreme; nu are curaj să dea bani pe români, dar apare o nuanță: nu poate face din artiști – gladiatori, așa cum se impune azi peste tot. Totuși asta înseamnă că le acordă o calitate, aceea de artiști. Fie și naiv, nu sunt dispus s-o trec cu vederea. Prefer să pun chiar ca un motto în ce scriu aceste cuvinte ale lui, poate și ele prea naive: „Să rămânem eleganți în formulări, nu-mi place când vorbim cu spume la gură”.

Sper că le va pune ca motto și la memoriile sale pe care le aștept ca un fan al său încă de pe vremea când Mircea Lucescu își făcea naționala începând cu Loți Boloni.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  18 ianuarie 2020, 12:00

Sanatate, maestre!

Gani (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2020, 20:00

"Fără să mă tem de contraziceri, finala Cupei Spaniei"...finala SUPERCUPEI!

itu52 (54 comentarii)  •  18 ianuarie 2020, 22:09

Mi-a plăcut totul, dar în mod special „ce căuta neamțul în Bulgaria?” și mai ales „o îndelungă frecare fără de penetrare” - evident a porții. Boloni dă clasă în breasla antrenorilor, iar logica lui poleită literar culcă mulți înfumurați. „Jaba”, când fotbalul face casă bună cu intelectul, apar jaloane umane. Păcat că traseul nostru fotbalistic este atât de slab marcat. Rar, poate la zeci de ani se mai bate câte un țăruș.

Observator (269 comentarii)  •  19 ianuarie 2020, 9:15

Maestre, Klopp se ... alinta din cand in cand; echipa lui chiar a jucat bine, de data aceasta. Cred ca nivelul ei de exprimare este de fiecare data suficient pentru a se impune, in functie de adversar; am urmarit destule meciuri in care jocul a fost destul de modest (ca sa ma exprim eufemistic), dar a invins! Referitor la Boloni, apreciez ca este un adevarat profesionist, dar a antrenat cam mult prin Belgia si supraapreciaza nivelul campionatului intern; in afara de stilul fizic, nimic remarcabil, iar valoarea cluburilor se vede in Europa. Una este nivelul "nationalei" lor, cu totul alta este valoarea echipelor de club! O.

Emilian (9 comentarii)  •  19 ianuarie 2020, 12:51

Boloni este un antrenor cu clasa si nu se fereste sa spuna lucrurilor pe nume. De aceea probabil el nu este foarte iubit si apreciat in Romania, fiindca spune lucruri incomode. Si adevarate.

di livio (36 comentarii)  •  19 ianuarie 2020, 13:09

fabulos titlu, adica vrusei să zic FABULOS...așe-i moda amu pe gsp.ro, să urlăm unii la alții că nu ne auzim...urlăm cu majuscule...așadar putem să rămînem eleganți în formulări?...PUTEM SĂ RĂMÎNEM ELEGANȚI ÎN FORMULĂRI pe gsp.ro?...FABULOS, ce a postat Floyd după lupta lu Connor...ULUITOR, cîți bani a încasat Connor...AIURITOR, surorili lu Connor la privată cu foiță de aur...Eric, dezvăluiri FRAPANTE...Connor, victorie BRUTALĂ...Șumudică scandal uriaș...poveste HAIOASĂ cu Cristi Tănase, a vrut să-l ia tare pe Messi, ce a urmat...CE A URMAT?...Dan Bilzerian a pus o sumă EXORBITANTĂ pe Connor, ce a urmat...CE A URMAT?...gsp.ro, dambla generalizată...putem să rămînem eleganți în formulări?...nu, da putem fi FRAPANȚI, HAIOȘI, COLOSALI, AIURITORI, ULUITORI și fără pic de imaginație...de CE de polo am aflat de pe Hotnews, ce a urmat...a urmat commentu ăsta de o inestimabilă valoare teoretică și practică...mai HAIOS ca Tănase

vasco (49 comentarii)  •  20 ianuarie 2020, 6:10

@Di livio,HAIOS!!!

mg (111 comentarii)  •  20 ianuarie 2020, 10:59

Să nu "vorbim cu spume la gură". Iată un îndemn pe cât de lăudabil, pe-atât de naiv, având în vedere că latinitatea cu care ne mândrim atât, are la remorcă temperamentul năbădăios. Altfel, înjurătura are savoarea ei doar live, la cald, eventual printre dinţi. Să te-apuci s-o transpui în scris e ca şi cum ai mânca gogoşi uitate-n sacoşă. Pamfletul e altceva. El presupune, deja, o râcă mai veche, calculată şi apelează mai degrabă la sarcasm sau ironie decât la grosolănii. Aştept şi eu un volum cu tandreţurile pline de miez ale lui Laci..

lenroc (5 comentarii)  •  20 ianuarie 2020, 11:05

Argumentele lui Boloni contra fotbalistului roman nu pot fi contestate. Totusi, ramane amaraciunea abandonului echipei nationale pentru o echipa modesta a Europei care ma impiedica sa mai iau in serios spusele acestui om.

vasco (49 comentarii)  •  21 ianuarie 2020, 16:44

@lenroc,ca sa-ti dai seama(poate) de ce s-a intamplat "abandonul echipei nationale" o sa-ti aduc aminte declaratia marilor oameni de fotbal ai Romaniei,fraaaaatii becali:_"Pe Piturca noi l-am numit,noi l-am schimbat de la nationala..." Ce sa fi cautat Bolonyi in asa ceva?

Comentează