Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Balonul de Aur ca sarabandă a orgoliilor

De ce nu avem chef să deosebim între scandalos și discutabil?

Permalink to Balonul de Aur ca sarabandă a orgoliilor
vineri, 6 decembrie 2019, 7:45

Ca și cum s-ar vorbi între ei, Messi și Van Dijk au fost extraordinari în week-endul dinaintea decernării Balonului de Aur.

Leo a creat cu Suarez acea bijuterie de 1-2 în finalul cu Atletico, Virgil a marcat în prima repriză cu capul din două cornere, specialitatea casei. Amândoi au ținut să lase o ultimă impresie pentru seara de gală în al cărei clasament nu-i despart decât 7 puncte; cu o precizare foarte interesantă: „cormoranul” a fost preferatul anchetaților din Europa și Asia, ceea ce nu poate să nu ne pună pe gânduri. Adică Messi să nu facă majoritatea în continentul său de adopție?

Messianic cum mă știu, de un deceniu, nu văd de ce aș fi indispus. Nu-mi plac unanimitățile, iar majoritățile sunt suspecte tuturor sociologilor: ele tind mereu să creadă că reprezintă totalitatea. Acum, să fim drepți, Van Dijk nu a scăpat de vorbe grele; fiindcă în declarația lui a fost apologetic cu Messi – „Am pierdut în fața unui extraterestru” – și cam răutăcios față de Ronaldo, sora acestuia l-a luat tare pe „cormoran”: „Da’ cine ești tu…? N-ai luat niciodată Premier League!”.

În această sarabandă a orgoliilor, se stă cu ochii atenți și la CR7: s-a observat că a așteptat în mașina sa până i s-a comunicat precis că i se va decerna titlul de Cel mai bun fotbalist din Serie A și abia atunci s-a deplasat în sală. Sincer, nu văd ce-i scandalos în asta! E discutabil, dar nu e scandalos; facem greu diferența, nu avem niciun chef să deosebim între ce-i discutabil și ce-i scandalos. Ca atare, nu consider scandalos că în topul 5 al Balonului de Aur 2019 avem 3 „cormorani”, e doar discutabil.

Firește, mă gândesc imediat că lipsește Lewandowski, cel luat în râs fiindcă nu a marcat în meciul cu Leverkusen, după cele 4 „boabe” de la Belgrad; dar vorba măreață din clasici: de cine râdeți? Ați văzut meciul? A fost de cel mai înalt nivel, demn de orice LaLiga sau Premier League; un 2-1 pentru „farmaciști”, cu un Lewa ratând groaznic de cel puțin 2 ori, ca apoi să dea peste un portar, Hradecky, care l-a adus în acea stare gravă de neinspirație. Și pentru un meci ratat se râde de el? Totuși, nu-l vedeți măcar al 5-lea, în locul acestui Salah pe cât de capricios, pe atât de surâzător? Și mai am câțiva „absenți” din topurile aurifere: un Benzema, un Dybala, un De Bruyne și – a nu se râde! – Vardy de la Leicester… Pe ăsta chiar nu-l vede nimeni cum aleargă ca să fie exact acolo unde trebuie?

Adevărul este că sunt invidios pe Gică Craioveanu. Nu cunosc autoritate mai capabilă să formuleze cu aplombul lui imbatabil: „Messi e cel mai bun fotbalist din câți am văzut… Ter Stegen e cel mai bun portar din lume… Rakitici e uriaș!”. Ce entuziasm al superlativelor într-o lume însetată de imperfecțiuni apocaliptice! Și nimeni nu rostește ca el, intrând în emisiune: „Bună seara, domnilor!”.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Joop (5 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 10:33

Ca de fiecare data o incantare ! Multa sanatate !

Paul (4 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 12:12

e adevarat: sora lui Ronaldo a luat mai multe decat amaratul de Virgil

gicu (305 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 12:26

Sanatate, maestre!

Observator (269 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 13:35

Daca vreun fotbalist merita sa-l depaseasca pe van Dijk in clasament, acesta-i Messi, chiar daca Barcelona este departe de a se impune in competitia interna, iar in Europa nu prea mai straluceste. Ma bucur ca ati facut referire la parerea mea despre Lewandowski, dar nu l-am luat niciodata in ras; il consider un atacant foarte bun, dar nu de nivelul multor "varfuri" din trecut (la capitolul tehnica/driblinguri nu-i grozav, iar Gerd Muller il surclasa in domeniile oportunismului si eficacitatii) si din prezent. In ultimele meciuri cu noi, polacul a avut mult noroc cu aparatori modesti si cu arbitrajul partinitor. Scuzati-ma, va rog, insa nu ma pot abtine: valoric si spectacular, La Liga este sub PL si Serie A!! Bundesliga? S-a produs o nivelare de sus in jos, situatie in care Monchengladbach are sanse serioase sa se impuna contra bavarezilor si Borussiei Dortmund! Salah va juca tot mai slab si va conta din ce in ce mai putin pentru jocul celor de la Liverpool. Nu peste mult timp, va fi trecut pe linie moarta, adica va disparea din lotul "cormoranilor"! In fine, lui Craioveanu nu prea pot sa-i acord credit; el este mai mult un suporter, decat un analist obiectiv! Daca Messi ramane in top, ce mai cauta Rakitic acolo? O.

di livio (36 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 17:55

am văzut Bayer-Bayern, spectaculos...pot pt ca să spun chiar FABULOS, HALUCINANT, AIURITOR, COLOSAL, cum s-ar zice pe la gsp.ro...și am rîs de Leva, nu văd ce-i scandalos în asta...putem să rîdem și de Messi, CR7, Iohannis sau chiar și de însuși el, inventatoru gazetăriei, Ioanițoaia...nu, de Ioanițoaia nu putem, el cenzurează...al cincilea ar fi mai degrabă Luis Suarez...Leva n-ar putea da o pasă ca a lui Suarez la 1-2-u cu Messi...nici Messi n-a dat așa pasă, cît îi el de ultraterestru...și Suarez nu-i în primii zece...asta-mi pare a fi scandalos

Ilie (4 comentarii)  •  6 decembrie 2019, 19:07

Maestre, Messi este un hoț. A spus-o justiția spaniolă. La fel și Cristiano Ronaldo. La fel Sergio Ramos. La fel Pique cu Shakira. Mai ușor cu laudele! Și Escobar avea echipă de ciclism.

Xmas (29 comentarii)  •  7 decembrie 2019, 1:57

#Ilieeeee, iar ai aparut mah oropsitule pesedeu, si aici pe blogul d-lui Cosasu? Bata te sa te bata! Si va rog iertare, d-le Cosasu!

Iulian (1 comentarii)  •  7 decembrie 2019, 7:14

Bijuterie de 0-1 din finalul meciului cu Atletico...

?????? (140 comentarii)  •  8 decembrie 2019, 7:51

Maria Török-Duca sau Mariana Târcă la conducerea FRH, ?

Tata (1 comentarii)  •  8 decembrie 2019, 9:05

Rakitic e si el acolo dar la ce prostii face pe teren ...Nu e de Barca si nici nu o sa mai stea prea mult la Barca ..Numai eu vad asta ? aaaa..si conducerea clubului ..dar sigur stiti voi mai bine ..!

?????? (140 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 4:54

Cum ați comenta domnule Cosașu că GSP după ce i-a arătat mișcării sportive și cititorilor pe Traian Ungureanu, pe Tolontan,pe Burleanu pe Gheorghe Becali și le-a popularizat ideile îl arată mișcării sportive și cititoilor și îi popularizează ideile și pe amicul lui Gheorge Becali și , pe Taian Băsescu, care făcea reclamă la băutră, lider și al partidului lui Traian Ungureanu și Burleanu, ?

?????? (140 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 13:21

Cum ați comenta domnule Cosașu, după ce și consilierii de la GSP au contribuit la ducerea în derizoriu a activității președintelui FRF Burleanu, și despre faptul că rapidiștii așteaptă ca Lucescu să îi facă mai strălucitori chiar decât FCSB-ul lui Becali, vândut ca Steaua în vremea lui Băsescu și Dragomir ,lui Becali după cum afirma Dumitru Dragomir, doi indivizi care încurajează consumul de alcool de către sportivi ,contraziși de instanțele judecătorești despre FCSB și Steaua, fapt pentru care la dorințele rapidiștilor se pare că până și WADA ar fi reacționat sancționând sportivii ruși fără discriminare, ca în socialism, pentru a face loc performanțelor rapidiste , fără dopaj, către strălucirea mondială și olimpică, cu consilierea lui Lucescu, după cum relatează GSP care a contribuit și cu consilierii oferiți lui Burleanu și la starea actuală a fotbalului de după Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, ?

?????? (140 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 14:09

@Considerați că WADA nu poate acționa în mod discriminatoriu împotriva sportivilor sancționând laolaltă sportivi dopați și nedopați și nu ar putea dispune excluderi neavând în atribuții snacțiuni precum cele relatate de GSP, referitoare la competițiile organizate de CIO și FIFA, ?

?????? (140 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 16:31

Sau competiții organizate de alte federații , sau comitete, ?

?????? (140 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 16:50

Mai aveți ți comentarii nepublicate, ?

?????? (140 comentarii)  •  9 decembrie 2019, 16:56

@Apreciați că, ANAD, FRH, WADA, EHF, au manifestat un comportament abuziv referitor la activitatea clubului de handbal Corona Brașov și a selecționatei condusă de Tomas Ryde ,aplicând sancțiuni sportivelor și clubului fără a avea o dovadă certă a încălcării regulamentelor, ?

Comentează