Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ce se poate și ce nu se poate

Și dacă fotbalului nostru iubit nu-i plac lucrurile clare?

Permalink to Ce se poate și ce nu se poate
vineri, 29 noiembrie 2019, 7:42

Nu m-ar mira ca ultimele declarații ale lui Mirel Rădoi să-i enerveze pe mulți. Ele sunt prea echilibrate și azi nimic nu enervează mai aprig decât a te exprima cu măsură, fără să pamfletezi, fără să faultezi. Echilibrul ori plictisește ca o banalitate, ori indignează ca un compromis laș caprovărzesc.

Scurt și categoric
Rostite „cu un gol în stomac pentru că sunt emoționat”, le-am citit surâzând ca un peptimist – adică un mixaj între pesimist și optimist, expresie venită de la un poet palestinian. Părăsind zona surâsului, îi imput doar că nu s-a referit la una din cele mai viguroase observații ale lui Victor Pițurcă, consemnată săptămâna trecută de Aurelian Botezatu. Rădoi nu ar fi trebuit s-o ignore, ea aparținea unuia dintre mentorii săi. Ea suna așa: „… Contra a jucat ofensiv, așa cum ați vrut. Acum poate că v-ați convins că la națională nu poți juca ofensiv cu echipe valoroase. Pentru că nu se poate!”.
Scurt și categoric; sigur că Pițurcă își apăra bine-cunoscutul său punct de vedere (defensivă maximă cu contraatacuri înțelepte). Totuși aș fi vrut să-l aud cum îl comentează Rădoi, cel conștient că „azi, la noi, nimeni nu acceptă un 0-3 spectaculos”. Nu mi se pare un fleac de problemă, mai ales acum, când contemplăm cu o tristețe incomensurabilă cum jocul ofensiv al naționalei a „strălucit” doar cu Feroe și Malta.

Mă înțelegi?
Ieri dimineață, după etapa din Champions League, acest imperativ „Pentru că nu se poate!” al lui Pițurcă mă obsedează. Imediat îmi apar sub acest pix două scoruri din meciurile unor echipe valoroase din zonă, accesibile nouă. Pe teren propriu, în retur, Steaua Roșie încasează un 0-6 care mă face să mă întreb de ce Lewandowski nu-i măcar pe podium la Balonul de Aur?
Am „incompetența” deloc trufașă de a-l socoti cel mai bun centru înaintaș din, cel puțin, Europa. Peste Kane, peste Benzema, peste Lukaku… Un Lukaku pe care l-am văzut cât de lejer se descotorosea de toți halfii praghezi. Nimeni dintre noi cred că nu o va vorbi de rău pe Slavia; a avut posesia, a jucat ofensiv și, în concluzie, Interul, cu clasa lui italienească, îi dă 3 sau chiar 4 boabe la una. Ultimele ei victorii europene – foarte dense – au fost cele cu CFR Cluj. Ar trebui să pun pipernicita întrebare: Mă înțelegi? Renunț la ea.

Pe bună dreptate
Ce să mai înțelegi după acest Real Madrid – PSG? O afirm ca fan barcelonez: 79 de minute a fost cel mai ireal de bun Real din câte am văzut anul acesta, ba nu, chiar un Real de pe vremuri!; cu câteva intermitențe, a făcut din PSG ceea ce face PSG cu ai ei din campionatul francez și dacă nu era Navas în calea lor nu se ajungea la doar un 2-0 în min. 79, când Andrei Niculescu a spus, pe bună dreptate, că lucrurile sunt clare; ca în min. 80 Varane să gafeze și Mbappe să fie acolo, iar în min. 83 Sarabia, liber, să șuteze imparabil pentru un neverosimil 2-2… Cum de s-a putut așa ceva? Poate că iubitului nostru fotbal nu-i plac deloc lucrurile clare și categorice.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Dan (7 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 8:37

ma pregateam sa caut peptimist in Dex :-)))

gogu paleologu (5 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 8:38

mingea e rotunda, intradevar, se-nvirte ca roata, asa apare si victoria, cind nu te astepti, dar ca sa se-nvirta roata trebuie sa-i dai un IMPULS, un semnal imperativ "invirte-te roato!", altfel nu se-nvirte, sta tot acolo, nemiscata, cu paianjeni pe ea, pina rugineste si se dezintegreaza. Deci sa nu vina Piti cu ale lui c-am jucat superofensiv si d-aia nu ne-am calificat, am jucat toate meciurile cu 5 fundasi si 3 mijlocasi defensivi, zero atac zero ocazii in fata, am primit goluri cu caruta. Si-l aduci pe novicele Radoi de la copii sa miste el roata-ntepenita...inseamna ca nu vrei s-o misti de fapt, iti iei dreptu de la paianjeni, sa nu-i deranjezi cu vreo miscare brusca. Sa vina HAGI, cit mai repede. El sau Petrescu.

Toader (9 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 8:51

Iubitului nostru fotbal îi plac aranjamentele. Nu cred că-i vorba doar de pariuri, cei ce a puterea au și tiparnița de bani, n-au nevoie nici de cîștiguri nici de spălare de bani. După cum spuneau anul acesta mai mulți directori de multinaționale suprastatale, după o întîlnire, că nu profitul este ținta ci educarea/dresarea socială.

gicu (305 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 12:05

Sanatate, maestre!

?????? (140 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 12:43

@Bre domnu' Cosașu ești acționar la FRF, ?

?????? (140 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 12:48

@Bre domnu' Cosașu, spanac de când nu ai mai mâncat, ?

JFM (14 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 13:49

Radoi, FRF, au o mare problema. Amestecul public in treburile Nationalei a unor purtatori de interese. Ca Becali il vrea pe X, ca Prodanca pe Y, ca sponsorul pe Z, chiar daca nu vor iesi in public, Radoi se va simti obligat fata de nasul sau sa-i bage jucatori. Ca vin scouteri, ca e titular la FCSB si a jucat 3 etape bine cu echipe de pluton, ca a fost si el ajutat de anturajul lui Becali samd Orice ar face Radoi va lasa in urma senzatia ca face jocurile cuiva. Va fi apasat de acest sentiment lucru care-l va marca si e posibil ca de aici sa clacheze pe parcurs. Pana cand FRF nu pune piciorul in prag, sa depuncteze drastic echipele a caror reprezentanti incearca sa se amestece in treburile Selectionerului nu vom avea garantia niciunei calificari. mai ales acum cand Radoi e la inceput iar Becali va incerca cu orice pret sa-l "dreseze" sa-i faca jocurile murdare. Contra asa s-a fript.

Observator (269 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 15:22

Maestre, sa speram ca Radoi va reusi sa imbine elanul tinerilor (fara aroganta specifica) cu experienta celor care sunt de ani buni sub "tricolor"! Nu-i simpatizez pe sarbi, dar Bayern incearca de fiecare data sa-si umileasca adversarii. Acum aproape 2 luni si-au ... epuizat "gloantele" la Londra si, in scurt timp (4 zile), au pierdut lamentabil pe teren propriu cu Hoffenheim! Nu m-as mira sa se intample la fel in urmatoarea etapa din Bundesliga ... Apropo de Niculescu si compania: sunt intr-o masura prea evidenta fani ai cluburilor spaniole! Faceau tot felul de calcule in legatura cu o calificare a Valenciei; degeaba, vor juca in Europa League, caci Ajax si Chelsea sunt mai bune! O.

motanul incaltat (52 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 22:15

Piturca vorbeste prostii--- Contra n-a jucat ofensiv, Contra n-a jucat nimic.... Spania conducea Malta la pauza doar cu 2-0, pe Romania a condus-o cu 4-0... Apoi n-a mai vrut pt ca a vazut ca Romania nu joaca absolut nimic....Piturca ca si de altfel toti antrenorii romani sunt experti cind joaca cu Chiajna, in international au mari probleme si cu Malta si cu Feroe si cu oricine....Se lamenteaza ca n-au jucatori de valoare. Au jucatorii pe care-i merita. Daca ar fi mari antrenori ar antrena mari echipe cu mari jucatori.... Vedeti cit e de simplu????

Xmas (29 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 23:26

???? Tocmai ai castigat titlul- merituos altfel-de cel mai *** om al anului! Felicitation nataraule!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

xstelu (29 comentarii)  •  29 noiembrie 2019, 23:28

Sanatate maxima d-le Cosasu!

?????? (140 comentarii)  •  30 noiembrie 2019, 12:03

@ Opinați că este evident domnule Cosașu că, Radu Voina, Gațu , Dedu, Tadici, Tomas Ryde, nu pricep handbalul feminin, ?

?????? (140 comentarii)  •  30 noiembrie 2019, 12:10

Ați zice și că de multă vreme handbalul feminin încercă să scape de Radu Voina, de Gațu, de Tadici, de Dedu, de Martin, de Ryde, de la conducerea handbalului feminin, însă de câte ori reușesc să scape de câte unul dintre ei apare un altul ,ca să le conducă handbalul, ?

?????? (140 comentarii)  •  30 noiembrie 2019, 12:45

@Ați zice și că e vizibil și la Alexandru Dedu că, gloriile handbalului masculin, după ce "au consumat" porția de glorie a handbalului masculin, s-au reorientat și către "tava cu plăcinte" a gloriei handbalului feminin, ?

Observator (269 comentarii)  •  1 decembrie 2019, 8:19

Maestre, ma bucur ca am previzionat corect evolutia celor de la Bayern in ultimul meci de Bundesliga! Nu-i mai suport deloc de cand au umilit intr-o "dubla" clubul meu favorit din Anglia; au castigat si returul cu 5-1, dupa ce un aparator advers a fost eliminat pe nedrept, intr-o faza in care s-a dictat si lovitura de la 11 m! Si polonezul pe care-l laudati atat si-a ... epuizat gloantele in meciul de la Belgrad, asa ca nu-l vad clasat pe primele locuri in ancheta despre care vorbiti fara prestatii convingatoare si la echipa nationala (la turneele finale, la care se tot califica)! O.

?????? (140 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 12:32

@Cum ați comenta și despre faptul că marca Rapid este a Ministerului Transporturilor și nu a vreunei primării de sector, ai căror politicieni nici nu au în atribuții conducerea de cluburi sportive, ? Remarcați și incompatibilitățile stabilite prin lege pentru cei ce exercită funcții publice, chiar și precum cea de primar, ?

Dinalex (1 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 19:46

Maestre ce amintiri mai aveti azi legate de poetul Nicolae Labis?

Comentează