Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Cea mai crasă neputință fotbalistică din mileniul 3

Ora la care miștoul cel mai crud nu ajută la nimic

Permalink to Cea mai crasă neputință fotbalistică din mileniul 3
vineri, 22 noiembrie 2019, 7:59

Lamentabile în egală măsură, meciurile naționalei cu Suedia și Spania suportă totuși o deosebire, fie ea strict microbistă. Suedia a făcut până la pauză 2-0 și a lăsat-o așa. A fost un 2-0 cât se poate de blând față de cruzimea jocului. Spania – superioară Suediei în adevărurile ei – a marcat tot până la pauză dublu și a mai dat o boabă în final pentru un 5-0 la care pixul mi-a piuit amarnic de amuzat: „Vezi că nu ne-au dat 7 ca Maltei, știi care Maltă…”. Sigur că știam, aceea pe care o „zdrobiserăm” cu un penibil 1-0 la care antrenorul ei, supărat, pretindea că meritau un egal.

0-9 cu Ungaria, la Budapesta
Obiectiv cum sunt, am calculat repede că noi am luat 7 goluri la zero în două meciuri, ceea ce pentru această etapă finală cu scoruri dintre cele mai netrebnice (Anglia-Muntenegru, alt 7-0) e remarcabil… Cu un amendament, tot de microbist.

Dl Dumitru Dragomir a socotit că acel 0-2 cu Suedia a fost cel mai prost meci al naționalei din ultimii 45 de ani; țin să-i semnalez – cu bucuria care apare între doi maturi mulțumiți de memoria lor – că există din 1948, de 71 de ani, un 0-9 într-un meci oficial, dintre România și Ungaria, la Budapesta, când s-a întâmplat ceva întru totul nemaiauzit: la 0-7, din studioul radio de la București, s-a întrerupt emisia! Nu am imaginația necesară ca să văd cum s-ar telereacționa azi, dacă…

Nu mi-am terminat fraza fiindcă mi-a lovit pixul o frază din presa spaniolă: am fost la mâna și la mila lor! Adică ne puteau da 9, ba chiar 10, dar nu au vrut; li s-a făcut milă de neputința noastră de a lega 3 pase, de incapacitatea de a-i deposeda, de ușurința cu care ei ne deposedau, mulțumiți de un antrenament vioi, în care până și nenumăratele ratări puteau fi aplaudate.

Recunoscută pe față de Tătă și Stanciu – cei mai maturi din lot -, a fost cea mai crasă neputință fotbalistică etalată nu în ultimii 45 de ani, ci, ca să nu exagerăm, în meciurile celui de-al treilea mileniu.

Simplist, simplist – dar dacă altceva nu știm?
O neputință care nu ne va trezi mila decât așa, ca o ironie searbădă. Situația e de o brutalitate a unor adevăruri care fac inutile oricâte bancuri, oricât de reușite. Niciodată, în cele mai grele situații, nu vom duce lipsă de bancuri (ceea ce nu e chiar o tristețe pentru o națiune eminamente veselă).

Numai că acum ele nu ajută la nimic, ele sunt la fel de neputincioase ca fotbalul nostru incapabil să părăsească o a 4-a urnă valorică. Pentru a-mi duce ideea până la capăt, cel mai rezonabil moment, imediat după catastrofa de la Madrid, a fost prima frază a lui Vali Moraru: „E simplist să iei la mișto acest dezastru”.

Simplist, simplist – dar dacă altceva nu știm? Aud deja miștourile la adresa acestei idei mult prea decente.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Ilie (4 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 10:54

"Maestre", ești coleg de fițuica cu Prodanca și alte ***. Cine se aseamănă, se adună. Și ce e cu minciuna cu Bobi Păunescu, fiul venitului GC Păunescu, cum sa-l joace De Niro pe Ghiță în 2020? Cine se poate gândi la așa ceva? Rating bull a fost făcut acum mulți ani. Deci, niște mincinoși. Pe când știri cu ce s-a întâmplat cu găina care a născut doi pui vii?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (269 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 13:41

Maestre, neputinta crasa a fost in meciul cu Suedia, dupa care tricolorii n-au mai fost in stare de nimic! @ Ilie Ce vina are dl. Cosasu ca pe acest site apar nume ale unor persoane mai putin importante si care, in schimb, sunt subiectii principali ai tabloidelor?! O.

I.C. (14 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 15:03

Ei, dacă se nimerea Malta sau Feroe, poate-poate... Dar Islanda o batem cu zero la cît vor ei!

gicu (305 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 15:37

Sanatate, maestre!

dan (6 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 17:06

Faroe a luat doar 4 la spanioli...

Andrei (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2019, 20:40

Contra nu se pricepe dar daca vine Hagi o sa ne bata si Andora. Ierarhic, inca nu am coborat cat putem sa coboram. In viitor ne vom bate la locul 5 in grupa cu Moldova.

motanul incaltat (52 comentarii)  •  23 noiembrie 2019, 17:49

Cum caracterizati comentariul lui Hagi,"regele", ca in 10 ani o sa fim campioni mondiali???? E un banc???? O afirmatie care trebuie tratata la ***???? Ce este? ca eu nu-mi dau seama...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2019, 4:36

Maestre...sa ne uitam si la presa. Din "bombe atomice" si "noul messi" nu i-ati scos pe acesti copii. I-ati ridicat de fiecare data la rang de semi-zei dupa vreun hattrick cu Clinceni. Presa este unul din marii vinovati ai neputintei fotbalistilor din ziua de azi, in special a celor din tara.

Observator (269 comentarii)  •  24 noiembrie 2019, 8:38

Culmea, detractorii si pesimistii/nihilistii au ... patruns si pe acest site, caruia Maestrul Cosasu i-a conferit echilibru si calitate! @ Andrei Andorra!

??????? (140 comentarii)  •  25 noiembrie 2019, 12:23

@Bre domnule Cosașu, probabil că ai văzut așa de multe la viața dumitale ca mai pricepi prea puțin din fotbalul actual, ca și Dumitru Dragomir, de altfel, ?

?????? (140 comentarii)  •  25 noiembrie 2019, 13:07

Mutu ,"new entry" , pe lista posibililor selecționeri pentru prima reprezentativă de fotbal, ?

Comentează