Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Pentru un 0-3 spectaculos?

Mirel Rădoi și ”eterna” controversă din fotbalul românesc

Permalink to Pentru un 0-3 spectaculos?
vineri, 15 noiembrie 2019, 8:45

Nu avem de ce să ne enervăm; dincolo de covârșitoarele probleme la zi – calificarea la Euro 2020, soarta CFR-ului în Europa League și mai puneți – există și problemele fără de sfârșit. Una din ele a fost formulată, chiar în săptămâna asta complicată, de către Mirel Rădoi, când a încercat să ne explice pentru ce nu-i stă acum pe cap să devină antrenorul naționalei. Ideea era clară: adept al fotbalului-spectacol, el știe că „nimeni, azi, la noi, nu va accepta să pierzi cu 0-3 jucând spectaculos”.

Chiar dacă nu a fost scrisă pe sticlă cu litere mari, fraza asta avea un adevăr de o agresivitate care mi-a curentat pixul. Ea este una din problemele noastre fără de sfârșit; ne zbatem cu ea de (aproape) 50 de ani, de la 1970, de la Guadalajara noastră imposibil de uitat; de atunci nu putem scăpa de ea, de celebra temporizare care tocmai asta nu accepta – să încasezi un 0-3 jucând deschis și la spectacol.

Fănuș Neagu dăduse urlet: „E cea mai nevaccinată idee născută într-o iesle de județ”. Totuși, așa, temporizând în grupa aceea a morții, nu jucam 3 meciuri extraordinare? Nu, nu, se opuneau violent Cișmigiul și pronosportiștii de peste drum de Poșta mare – mai bine jucam deschis și luam un 0-3 glorios decât să ținem strâns pentru un 0-1 cu Anglia… (prim-ministrul englez felicitase echipa pentru acel 1-0 cu România). Prieten bun cu Fănuș, eram pentru temporizarea lui Angelo și e clar că ea a rămas moștenirea cea mai controversată a naționalei noastre, vrând sau nu s-o recunoaștem, mai mult sau mai puțin indignați.

Mirel Rădoi e conștient de această „eternă” (deloc ternă…) controversă și acceptă că deocamdată nu va avea succes cu preferința lui pentru un 0-3 spectaculos. Mai mult: tot în această săptămână, a apărut o idee care-l contrazicea, chit că nu-l pomenea și nici nu polemniza direct cu el: „Nu contează cum jucăm, totul e să facem puncte”. Ianis Hagi.

Fără să pun un semn de exclamație scandalizată, fără să propun un referendum, trebuie să acceptăm că e o idee de mare succes la zi; e suficient să ne gândim cum au fost bumbăciți comentatorii turului-returului CFR Cluj-Rennes, cei care nu au fost în total entuziasmați de joc, acuzați vehement că au ignorat punctele și banii obținuți de cei victorioși. Am fost făcuți de „mitici bucureșteni”, de jijiști, de nepatrioți, ba chiar întrebați de ce l-am popularizat pe Dan Petrescu ca pe un norocos? Nu l-am minimalizat? Norocul nu jignește cumva o victorie?

Noroc că miercuri noapte a apărut Nadal, după ce-l învinsese pe Medvedev venind de la 1-5 în decisiv. „Am fost extrem de norocos…”, nu se temea s-o spună. Va fi mai bună o vreme când vom titra liniștiți și mulțumiți: „Penibil, dar victorioși”? Mi se permite să amân un răspuns clar? z

Comentarii (31)Adaugă comentariu

adtou (7 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 11:27

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gicu (305 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 12:03

Sanatate, maestre!

itu52 (54 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 14:12

Temporizarea lui Angelo Niculescu avea momente penibile pentru că se făcea in jumătatea propie. Aici portarul își făcea de cap. Avea voie să joace mingea cu mâna , chiar dacă venea de la coechipieri. Și o făcea abuziv, în stânga, dreapta și chiar cu sine însuși. Acum foarte multe echipe mari fac tatonare în atac, tot un fel de temporizare. Prin posesie prelungită se caută breșe în defensiva adversă și de multe ori mingea ajunge la propiul portar, se urmăreste descoperirea ariciului. Păcat că am pierdut strategia temporizării, azi putea să fie mai puțin dizgrațioasă, dar benefică la posesie. Dacă ai jucători tehnici, și azi avem, ea vine automat. E ok, sper să vedem azi o temporizare modernă, mai spre viteza a III-ea și să ne mulțumească. Sănătate, sper să aveți cuvinte frmoase la gura pixului după dubla de sfârsit de campanie.

Observator (269 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 14:20

Maestre, un 0-3 spectaculos se uita repede si nu stimuleaza pe cei implicati in fenomen; mai bine un 1-0 si un punct cu Spania, sa evitam barajele din LN! In alta ordine de idei, m-a "uns la suflet" victoria clara a Maestrului in fata lui Djokovic!

GopoSapiens (3 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 19:35

Fotbalul este spectaculos, deci merită câștigat -- chiar și cu trei-zero. #HaiRomânia

GopoSapiens (3 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 19:41

La urma-urmei, orice altceva decât fotbalul-constipat a lui Pițurcă este un pas în direcția spectacolului... Mirel sau Gică ar fi o alegere bună amu'.

itu52 (54 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 20:54

Cred că o iau după Papură, o trec pe snooker, mă doare selecția plină de ”pierdaci” ce aruncă mingea la intâmplare. O campanie ratată de un om repetent la gândire. Până la urmă ajungem la acel 0-3 confirmat, nu spectaculos. Păcat că în lot sunt mulți meseriași.

HG67 (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 21:10

Și jocul defensiv are frumusețea lui.

Tesla (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2019, 22:09

TOATA viata aleg un sec 0-3 din care putem trage multe invataminte, in detrimentul unei victorii amagitoare. Deloc paradoxal, titlul mondial (al patrulea!!!) castigat de Italia in 2006 a fost daunatoare, le-a intarit convingerea ca pragmatica filosofie “basta il risultato” este de succes. Ratarea calificarii la mondiale dupa 60 ani i-a “temporizat” putin (pentru a ramane in miezul editorialului), dar prezenta la turneul de anul viitor le prelungeste agonia. Privind inapoi cu intelepciune, aveam nevoie de curaj pentru a-l mentine selectioner pe profesorul Constantin dupa acel halucinant Romania- Bulgaria 0-3. Ar fi fost consolidarea unei idei noi, insa Mircea Angelescu, un om al trecutului, nu era persoana potrivita pentru o schimbare revolutionara. De o jumatate de secol asteptam selectionerul care va ingropa definitiv aceasta paguboasa mentalitate numita temporizare, camuflata de anumite prestatii exceptionale, dar cat de rare au fost! Foarte frumos editorial, adevarata oaza de liniste si meditatie pe acest site in care jungla este la ea acasa.

Ali Bec (9 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 7:13

Maestre, *** și *** sa-i fie rusine. Probabil a făcut referire la tovarășul director și a greșit adresa.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

andrei (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 10:27

?????? (140 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 10:34

Lung - Mogoș, Burcă, Nedelcearu, Rus- Cicăldău, Răzvan Marin, Budescu, Hagi - Alibec, Florinel Coman, pentru meciul cu Spania, ?

?????? (140 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 11:19

Opinați și că Stanciu, dacă ar fi avut tatuat un Păcălici în loc de, sau și pe lângă șaptele de pică ,ar fi putut juca mai bine, și cu numărul 8, și la echipa națională, ?

gif (2 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 11:23

Avem eterna dilemă dintr-un motiv banal: nu ne asumăm calitățile. Gică Hagi are dreptate, putem castiga doar daca ne asumam stilul de joc pe care fotbalistii romani il prefera natural, cel combinativ, cu dribling si un-doi-uri. Nu temporizarea sau avantul sinucigas sunt variantele, caci niciuna nu garanteaza nimic. Cand iei bataie dupa ce-ai jucat prost iti pierzi din fani, chiar si din viitori sportivi. Franta a platit dezinteresul, acum nu mai poate alinia un 11 ca-n 82. mMotivul e legat si de faptul ca piticii francezi nu mia gasesc motivant fotbalul. Noi suntem inca saraci, dar cu timpul vom ajunge acolo. Avem nevoie sa uitam cu cine jucam, adica cu cine ne infruntam. In sport, ca si in viata, conteaza doar prezentul. Daca joci bine azi, poti castiga. Daca nu, cui ii mai pasa?

?????? (140 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 12:10

Domnule Cosașu, mai aveți uneori și constipații, ?

Romil (13 comentarii)  •  16 noiembrie 2019, 18:24

Tătărușanu - Vali Crețu, Nedelcearu, Cristea, Panțâru - T. Băluță, Hagi, Stanciu, Tănase (Budescu) - Florinel Coman, Pușcaș (Alibec ), putea să fie formula echipei naționale de fotbal aseară și sunt convins că obțineam cel puțin un egal. Nu este vorba că nu au valoare fotbaliștii români, ci sunt interese meschine ale impresarilor și presiunea pusă de jurnaliștii sportivi români. Este nevoie de un SELECȚIONER care să nu se uite la interesele străine, ci la interesul național. O fi fiind el Cosmin Contra un bun motivator, dar nu (este) și un bun selecționer. Sau, poate este un selecționer ușor de influențat de către cei cu interese ascunse. Culmea prostiei este că și cei care au aceste interese, au doar de pierdut dacă naționala pierde. Sunt foarte convins că un SELECȚIONER stăpân pe el are de unde să aleagă destui fotbaliști români buni, pentru o echipă națională competitivă. Dacă se vrea cu adevărat, se poate. Iertare și Doamne ajută tuturor celor care caută SINCER Adevărul !!!

?????? (140 comentarii)  •  17 noiembrie 2019, 14:31

@Așa cum probabil Dan Petrescu afirma prin emisiunile domnului Ioanițoaia , opinați că selecționerii ar trebui să aibă și eventuale clauze sancționatorii în eventualitatea ratării calificărilor, în contratele pe care le au cu FRF, sancțiuni chiar și la nivelul la care ,probabil că , Dan Petrescu făcea propuneri, ?

Yawt (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2019, 15:51

Complicat si pompos articolul,doar sa explici teoria de “joc spectaculos si infrangere frumoasa”.

Gyur (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2019, 15:55

Prea pompos articolu,te pierzi in detalii.Obositor

?????? (140 comentarii)  •  18 noiembrie 2019, 22:32

@Ce opinie aveți domnule Cosașu despre dopajul cu laser, și dacă ați considera că și bronzarea la solar ar putea constitui o abatere de o importanță mai redusă, de la etica sportivă, având în vedere eventuale efecte benefice ale procedurii,?

?????? (140 comentarii)  •  18 noiembrie 2019, 22:34

Remarcați și că despre dopajul cu laser relatează atât GSP cât și alte publicații sportive, ?

?????? (140 comentarii)  •  18 noiembrie 2019, 23:20

@Pentru un scandal precum cel de la FRH, descoperit cu întârziere, după anunțarea lotului pentru participarea la Campionatul Mondial, apreciați că președintele FRH terbuia să își anunțe și demisia pentru că nu a instruit și nu a verificat cluburile despre procedurile nepermise folosite și la jucătoare ce au fost anunțate în lotul național, așa cum relatează publicațiile sportive, ?

?????? (140 comentarii)  •  19 noiembrie 2019, 9:11

Deci corectură, "apreciați că președintele FRH trebuia să (...)", ? Mai aveți și comentarii nepublicate domnule Cosașu, ca deprindere a "cenzurii" ,din alte vremuri, ?

Comentează