Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Ce rămâne între buget și vrăjeală

La 24 de ore după ce ne-a cerut „Să fim realiști și să vedem că bugetul vorbește, restul e vrăjeală”, Dan Petrescu, joi noapte, la câteva minute după acel 1-0 la Cluj, se declara convins că visează. Avem dreptul să […]

...

De pe Anfield la Suceava

Miercuri noapte a fost nebunie mare și frumoasă în cupa ligii engleze: un Liverpool-Arsenal 5-5 ca pe vremuri, după 95 de minute în care puștimea lui Emery a condus cu 3-2 la pauză, 4-2, 4-3, dar și 4-4, 5-4, ca […]

...

Victoria de la 1 noaptea

De joi dimineață, Gazeta cerea – cu litere mari, pe-a-ntâia – „Încă o minune!”, termen introdus fără jenă, dar cu spor, de Dan Petrescu, în destinul meciurilor grele din cupele europene. Tot fără jenă, trebuie spus că joi noapte, la […]

...

Reabilitarea ”mingicarului”?

A existat, pe vremuri, un celebru critic literar român care chiar și când scria o cronică negativă la o carte avea un fel de eleganță și îi găsea o calitate; el susținea că în orice naufragiu al unui vapor se […]

...

Noi, cei care nu putem trăi fotbalul fără Premier League

Deși îmi displac unanimitățile – fie ele pro, fie ele contra -, nu pot trece rece peste ceea ce s-a întâmplat după Derbyul de sâmbătă: imediat s-a stabilit și a rămas în vigoare până azi un acord general – a […]

...

De pe Anfield la Suceava

Fără multe fasoane, există Dan Nistor

Permalink to De pe Anfield la Suceava
vineri, 1 noiembrie 2019, 9:09

Miercuri noapte a fost nebunie mare și frumoasă în cupa ligii engleze: un Liverpool-Arsenal 5-5 ca pe vremuri, după 95 de minute în care puștimea lui Emery a condus cu 3-2 la pauză, 4-2, 4-3, dar și 4-4, 5-4, ca în minutul 94, Origi al lui Klop cu un voleu fantastic din careu să egaleze la 5… dau numai scorurile ca să nu mă pierd în adjectivele unui ritm fulminant. Se trece la penalty-uri, se merge și acolo până la 4-4 ca un puști al lui Klopp să facă 5-4 și Liverpool să se ducă mai departe.

Fiindcă și bogații suferă cu meciuri din trei în trei zile, s-au „băgat” o mulțime de tinerei, bătrâni cormorani recunoscându-mi că nu-i știau pe toți cei din grădinița lui Klopp.

Era 80 la sută un meci de tineret-speranțe, cum se zicea cândva pe la noi unui campionat special, fie-i amintirea inutilă, dar apăsătoare. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că doar cu câteva zile înainte, în Premier League, Liverpool jucase cu Tottenham un meci care ar fi cazul să ne lămurească definitiv ce-i cu posesia aia tulburătoare; conduse cu 1-0 din secunda 47, toate vedetele campioanei europene au atacat în valuri, ratând incomensurabil de-ți venea să crezi că acel 7-1 al lui Bayern cu Pochettino, Liverpool ar fi meritat să-l stabilească… aș!, abia au egalat în repriza a doua și au învins în ultimele minute printr-un penalty! Toate acestea după o posesie generală de 78 la 22. Întreb: cât ne mai batem capul cu posesia asta?

Acum, fără să mă pun în fason, dar încercând să mai vin și pe acasă, în Cupa României; nu pot ignora că înainte de acest Liverpool-Arsenal, am văzut un Dinamo-Foresta Suceava, cu vreo 7.000 de oameni în tribune, cu un ritm, vreo oră, peste cel obișnuit din Liga 1 și, mai ales, cu o bună rezonanță în memoria noastră totdeauna melancolică; pornit repede cu 1-0 pentru Dinamo, am avut mai mult de o repriză în care – cum zic clasicii – ocaziile, unele imense, au alternat la ambele porți, Straton fiind într-o zi bună și echipa lui Grigoraș mai mult decât bunicică, adică punând în discuție scorul. La 1-0, Dinamo, ca să fie mai liniștită, trebuia să facă 2-0; a făcut 4-0 fiindcă există Nistor; nu cred să se mai poată spune ceva în plus după această frază.

Ba da: în meciul cu Viitorul, a avut loc cel mai spectaculos contraatac din campionatul nostru; știu că mai peste tot se aleargă după cele mai extraordinare goluri, dar dacă am fi cum se cuvine și după cum se cuvântă, ar trebui să punem în ramă primul gol al lui Dinamo, pornit tot de la Nistor din propriul teren, pe o traiectorie de-a lungul și de-a latul cu trei pase lungi și impecabile. O capodoperă de contraatac, dacă mai avem voie să folosim în campionatul nostru asemenea vorbă mare și grea; o să mi se replice că nu, nu ne încălzește o fază, ne lasă reci superlativele de bine.

Atunci, supunându-mă, să vă supun și eu atenției o nemaiauzită, cum vă place. Montella, antrenorul Fiorentinei, a luat o etapă de suspendare plus o amendă de 15.000 euro fiindcă în meciul cu Lazio l-a amenințat pe arbitrul central cu o expresie intimidantă. Să repet? Nu o înjurătură, nu un protest violent, nu o obscenitate audibilă… păi suntem plini de expresii intimidante și nu le mai folosim fiindcă sunt prea moi. Și să mai plătim amenda pentru asta?

Comentarii (8)Adaugă comentariu

gicu (238 comentarii)  •  1 noiembrie 2019, 11:13

Sanatate, maestre!

Dodo (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2019, 20:29

Multumim d-le Cosasu. In meciul cu Viitorul Nistor a fost "monstruos". Cand ati pomenit de contraatac m-am gandit la cel de la scorul de 3-0 cand tot Nistor a recuperat si a pornit vijelios spre poarta (n-a fost gol din pacate).

F31M (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2019, 21:02

Felicitari pentru articol. Inca mai avem ziaristi ce merita cititi pe nerasuflate.

?????? (116 comentarii)  •  2 noiembrie 2019, 21:54

@Considerați că ar tebui impusă și "regula", încă nevotată pe la FRF ,"cu maxim 5 jucători străini în terenul de joc" , pe durata unui meci, ? În ce campionat a mai fost o astfel de regulă, parcă prin Ucraina, ?

?????? (116 comentarii)  •  2 noiembrie 2019, 22:03

Deci, "maxim 5 jucători străini în terenul de joc în componența unei echipe", ?

Observator (131 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 14:46

Exceptional, Maestre! Subscriu din inima la cele urate de @ Gicu! O.

?????? (116 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 22:36

,,EXCLUSIV FCSB și Astra, acuzate oficial că “atentează la integritatea Ligii 1”. Motivare dură a Comisiei de Recurs + sancțiunile dictate și cum a scăpat Becali" ? @ Apreciați că și împrumuturile de jucători sunt împrumuturi din aceeași categorie, chiar fiind înregistrate și la LPF, câtă vreme jucătorii care au contracte cu unele dintre echipele din competiție joacă pentru alte echipe din aceeași competiție, ca urmare a unor contracte de împrumut, ?

?????? (116 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 22:40

Remarcați deci că, și contractele de împrumuturi de jucători între echipe din aceeași competiție au și clauze financiare, ?

Comentează