Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Ei, da, în 2020 facem 50 de ani de la Guadalajara…

Sper să nu fiu considerat un diversionist dacă azi, înaintea unui derby Dinamo-FCSB, țin să amintesc din timp că în iunie 2020 se împlinesc 50 de ani de la Guadalajara. Decât să discut o aiureală la zi, ca patronul de […]

...

Un Ianis Hagi uluitor

Îmi place să cred că pentru Ianis Hagi, la fel de prețioase ca felicitările lui Steven Gerrard au fost și avertismentele lui Barisici, fundașul croat care trecuse și el prin dificultățile adaptării la Rangers, când a vrut chiar să plece, […]

...

De ce surâd la declarațiile lui Halep

Simona are dreptate când declară că nu va face o dramă din eșecul semifinalei de la Melbourne. Într-adevăr, nu are de ce. În fața unei Muguruza renăscute în forță și inspirație, Halep a pierdut din câteva detalii, un forehand ratat, […]

...

Da, a existat în lume un fotbalist român fericit!

Și așa, carevasăzică: „Merci, Tătă. Și scuze că te-am subestimat!”. Cum? Nu mai repet. Așa l-au omagiat pe Tătărușanu fanii lui Lyon după semifinala Cupei Ligii franceze, cu Lille, 4-3 la pen, dintre care unul esențial apărat de Tătă sau, […]

...

Putem să rămânem eleganți în formulări?

Microbiști cum suntem de la început și până la urmă, am avut o săptămână grea, bună și foarte bună de fotbal; până când ne vom bate capul cu CFR Cluj-FCSB-Sevilla, nu e inutil să ne mai gândim la ce am […]

...

De pe Anfield la Suceava

Fără multe fasoane, există Dan Nistor

Permalink to De pe Anfield la Suceava
vineri, 1 noiembrie 2019, 9:09

Miercuri noapte a fost nebunie mare și frumoasă în cupa ligii engleze: un Liverpool-Arsenal 5-5 ca pe vremuri, după 95 de minute în care puștimea lui Emery a condus cu 3-2 la pauză, 4-2, 4-3, dar și 4-4, 5-4, ca în minutul 94, Origi al lui Klop cu un voleu fantastic din careu să egaleze la 5… dau numai scorurile ca să nu mă pierd în adjectivele unui ritm fulminant. Se trece la penalty-uri, se merge și acolo până la 4-4 ca un puști al lui Klopp să facă 5-4 și Liverpool să se ducă mai departe.

Fiindcă și bogații suferă cu meciuri din trei în trei zile, s-au „băgat” o mulțime de tinerei, bătrâni cormorani recunoscându-mi că nu-i știau pe toți cei din grădinița lui Klopp.

Era 80 la sută un meci de tineret-speranțe, cum se zicea cândva pe la noi unui campionat special, fie-i amintirea inutilă, dar apăsătoare. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că doar cu câteva zile înainte, în Premier League, Liverpool jucase cu Tottenham un meci care ar fi cazul să ne lămurească definitiv ce-i cu posesia aia tulburătoare; conduse cu 1-0 din secunda 47, toate vedetele campioanei europene au atacat în valuri, ratând incomensurabil de-ți venea să crezi că acel 7-1 al lui Bayern cu Pochettino, Liverpool ar fi meritat să-l stabilească… aș!, abia au egalat în repriza a doua și au învins în ultimele minute printr-un penalty! Toate acestea după o posesie generală de 78 la 22. Întreb: cât ne mai batem capul cu posesia asta?

Acum, fără să mă pun în fason, dar încercând să mai vin și pe acasă, în Cupa României; nu pot ignora că înainte de acest Liverpool-Arsenal, am văzut un Dinamo-Foresta Suceava, cu vreo 7.000 de oameni în tribune, cu un ritm, vreo oră, peste cel obișnuit din Liga 1 și, mai ales, cu o bună rezonanță în memoria noastră totdeauna melancolică; pornit repede cu 1-0 pentru Dinamo, am avut mai mult de o repriză în care – cum zic clasicii – ocaziile, unele imense, au alternat la ambele porți, Straton fiind într-o zi bună și echipa lui Grigoraș mai mult decât bunicică, adică punând în discuție scorul. La 1-0, Dinamo, ca să fie mai liniștită, trebuia să facă 2-0; a făcut 4-0 fiindcă există Nistor; nu cred să se mai poată spune ceva în plus după această frază.

Ba da: în meciul cu Viitorul, a avut loc cel mai spectaculos contraatac din campionatul nostru; știu că mai peste tot se aleargă după cele mai extraordinare goluri, dar dacă am fi cum se cuvine și după cum se cuvântă, ar trebui să punem în ramă primul gol al lui Dinamo, pornit tot de la Nistor din propriul teren, pe o traiectorie de-a lungul și de-a latul cu trei pase lungi și impecabile. O capodoperă de contraatac, dacă mai avem voie să folosim în campionatul nostru asemenea vorbă mare și grea; o să mi se replice că nu, nu ne încălzește o fază, ne lasă reci superlativele de bine.

Atunci, supunându-mă, să vă supun și eu atenției o nemaiauzită, cum vă place. Montella, antrenorul Fiorentinei, a luat o etapă de suspendare plus o amendă de 15.000 euro fiindcă în meciul cu Lazio l-a amenințat pe arbitrul central cu o expresie intimidantă. Să repet? Nu o înjurătură, nu un protest violent, nu o obscenitate audibilă… păi suntem plini de expresii intimidante și nu le mai folosim fiindcă sunt prea moi. Și să mai plătim amenda pentru asta?

Comentarii (12)Adaugă comentariu

gicu (252 comentarii)  •  1 noiembrie 2019, 11:13

Sanatate, maestre!

Dodo (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2019, 20:29

Multumim d-le Cosasu. In meciul cu Viitorul Nistor a fost "monstruos". Cand ati pomenit de contraatac m-am gandit la cel de la scorul de 3-0 cand tot Nistor a recuperat si a pornit vijelios spre poarta (n-a fost gol din pacate).

F31M (1 comentarii)  •  1 noiembrie 2019, 21:02

Felicitari pentru articol. Inca mai avem ziaristi ce merita cititi pe nerasuflate.

?????? (140 comentarii)  •  2 noiembrie 2019, 21:54

@Considerați că ar tebui impusă și "regula", încă nevotată pe la FRF ,"cu maxim 5 jucători străini în terenul de joc" , pe durata unui meci, ? În ce campionat a mai fost o astfel de regulă, parcă prin Ucraina, ?

?????? (140 comentarii)  •  2 noiembrie 2019, 22:03

Deci, "maxim 5 jucători străini în terenul de joc în componența unei echipe", ?

Observator (152 comentarii)  •  4 noiembrie 2019, 14:46

Exceptional, Maestre! Subscriu din inima la cele urate de @ Gicu! O.

?????? (140 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 22:36

,,EXCLUSIV FCSB și Astra, acuzate oficial că “atentează la integritatea Ligii 1”. Motivare dură a Comisiei de Recurs + sancțiunile dictate și cum a scăpat Becali" ? @ Apreciați că și împrumuturile de jucători sunt împrumuturi din aceeași categorie, chiar fiind înregistrate și la LPF, câtă vreme jucătorii care au contracte cu unele dintre echipele din competiție joacă pentru alte echipe din aceeași competiție, ca urmare a unor contracte de împrumut, ?

?????? (140 comentarii)  •  7 noiembrie 2019, 22:40

Remarcați deci că, și contractele de împrumuturi de jucători între echipe din aceeași competiție au și clauze financiare, ?

Comentează