Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Reabilitarea ”mingicarului”?

Sunt optimist: nu suntem la ultima disperare

Permalink to Reabilitarea ”mingicarului”?
vineri, 18 octombrie 2019, 6:20

A existat, pe vremuri, un celebru critic literar român care chiar și când scria o cronică negativă la o carte avea un fel de eleganță și îi găsea o calitate; el susținea că în orice naufragiu al unui vapor se poate descoperi, în epava lui, o perlă.

Există o perlă
Scuze pentru că am luat-o așa, de departe, dar cred că are un sens. Naționala încă nu a naufragiat, nici nu mai are mult, șansele de a se califica sunt mici, conform expresiei superstițioase a lui Dan Petrescu înaintea meciurilor grele din Champions League: „Șanse mici, șanse mici”. Totuși, fie și în această situație foarte critică, există o perlă: Mitriță, „americanul” din Bănia unde legase atâtea entuziasme și decepții, plecat peste Ocean pentru ca acolo să strălucească într-un campionat care știm cu toții că nu e nici LaLiga și nici Serie A și atunci, mă înțelegi…

Mitriță și cloncanii norvegieni
Introdus târziu în Feroe, la 1-0 pentru noi – după, în fine, o pasă filtrantă ca lumea a lui Stanciu la Pușcaș – „americanul” a decis, în 15 minute, un meci în care nu putuserăm invoca nici măcar un penalty neacordat în favoarea noastră, ca să descriu exact atacul „tricolorilor”. Cu Norvegia, a marcat golul de 1-0 după o cursă cum nu prea vezi, azi, la noi, driblând vreo 3 cloncani nordici și i-a smuls lui Cornel Dinu adjectivul „admirabilul Mitriță!”, adică „singurul care joacă bine cu mingea la picior…”.

Să ne aducem aminte de Ozon, Nichi Dumitriu, Dobrin!
Pe mine însă mă șocase altceva, încă din dimineața meciului. Titlul articolului semnat de Justin Gafiuc: „Suntem mingicari” – pus între ghilimele ca un citat dintr-o declarație a lui Mitriță: „Noi suntem mai scunzi, dar o echipă de mingicari”… Să nu fi știut „americanul” plecat de curând din patria sa că la noi „mingicarul” trece printr-un con de umbră? De când fotbalul e forță și iar forță în viteză tot mai mărită, nu se mai agreează termenul care a făcut gloria unor Ozon, Nichi Dumitriu, Dobrin și mai puneți…

A fi credincios unui stil
S-a cam dus vremea lor, memoria noastră îi îndrăgește discret ca pe niște anacronici ai unei epoci naive, de care vrem să scăpăm. Vrem jucători-buldozere, fotbaliști-ciocane pneumatice, talente de forța caterpillarelor; nu poți spune că e o eroare, dar nici nu mai sunt obișnuit să mi se facă, azi, în România, elogiul „mingicarilor”. Nu voi scrie vreodată că Messi sau Ronaldo, Aguero sau Mane sunt „mingicari”. Ar suna nu copilărește, ci incompetent.

Numai că Mitriță nu e incompetent, ci credincios stilului său. Așa cum a jucat 78 de minute cu Norvegia, el a fost un „mingicar” autentic, cu tot ce are fermecător acest termen: viteza, fantezia, driblingul și pasa și iar viteza… 78 de minute, el a reabilitat „mingicarul” care poate face furori în State, poate lăsa bouche bee niște norvegieni epuizați de Spania…

Apelul la minuni
Dar ce va face cu suedezii? Chiar cu Spania? Căci el e și singurul „mingicar” din națională cu această rapiditate! Și nici suedezii, nici spaniolii nu se intimidează în fața unui singur „mingicar”, să ne fie clar! Doar o minune, precum se șoptește – sunt pentru ea!

Și dacă nu? Dacă nu și nu, vom juca, poate, un baraj în Liga Națiunilor cu Scoția și Islanda. Sunt optimist: nu va fi ultima noastră disperare. Am văzut Islanda-Andorra 2-0, publicul – fără să-i pese pe cine învinge naționala lui – se bucura ca un copil, dacă mai am dreptul la o asemenea comparație.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Adi (7 comentarii)  •  18 octombrie 2019, 7:11

Șanse mici, șanse mici ! Mingicari mici ... Fotbaliști si mai mici... Spectatori mici, dar mari ! Ca de fiecare dată, avem șanse de calificare până spre final, dar nu ne calificăm !

Petre G. (1 comentarii)  •  18 octombrie 2019, 7:32

In sfarsit, cineva din acest ziar care nu scrie despre “smecheria romaneasca” de-a aduce 30 000 copii pe stadion (desi nu este brevet romanesc) si care corecteaza in maniera eleganta formularile putin inspirate pe care le citim zilnic in acest ziar. Mitrita este dupa multa vreme primul jucator care aduce un suflu nou la nationala. Ne-a redat speranta ca putem castiga meciuri bazandu-ne pe acel strop de fantezie, specific tarilor latine. Este vremea sa castigam meciul cu Suedia, n-avem timp pentru calcule. Daca dorim sa ne calificam trebuie sa batem “suedejii”, vorba lui Dinu. Sanatate maestre, multa putere de munca!

gogu paleologu (5 comentarii)  •  18 octombrie 2019, 7:45

afirmatia asta e nedreapta : " el e și singurul „mingicar” din națională cu această rapiditate! Și nici suedezii, nici spaniolii nu se intimidează în fața unui singur „mingicar”, să ne fie clar!" Il ai pe Ianis, il ai pe Coman, pe Stanciu.... toti acelasi profil ca Mitrita insa oarecum prea seriosi, mai putin imaginativi si indrazneti. Insa de-i pui pe toti 4 ai cel mai tehnic mijloc din Europa. Parerea mea, e un potential enorm acolo, nu conteaza derizoriul in care a ajuns cuvintul "mingicar", termenul asta place suporterilor, cunoscatorilor, sinonim de dribleur tehnic in viteza care nu se va codi si va trage o data in mingea aia. Asta avem nevoie la Nationala, un mijloc ofensiv de mingicari.

Paul (4 comentarii)  •  18 octombrie 2019, 11:05

maestre, incepand de la selectioner toti ar trebui reabilitati. cam e debandadă...

gicu (305 comentarii)  •  18 octombrie 2019, 13:29

Sanatate, maestre!

Mike (1 comentarii)  •  18 octombrie 2019, 13:42

Vorbim cu totii de baraj ca si cum ar fi 100% sigur. Norvegia are de jucat cu Feroe si Malta, deci face 17 puncte. Noi, daca facem mai putin de 3 puncte din dubla cu Suedia si Spania, nu prindem nici locul 3. Care ar duce la baraj, nu? De unde atata siguranta in privinta barajului?!

?????? (140 comentarii)  •  18 octombrie 2019, 15:39

Bre domnu' Cosașu, se pare că dumneata nici nu i-ai văzut jucând pe Neymar, Mesi, Mo Salah, etc., deși zici că privești și la campionatul din Anglia, ?

I.C. (14 comentarii)  •  18 octombrie 2019, 16:56

Printre altele, de aceea nu agreez și nu mă uit la fotbalul românesc, bazat pe „hai să te driblez” și trîntitu-n careu cerînd „11 metri!” Prefer alte tipuri, dau doar un exemplu - Pippo Inzaghi.

?????? (140 comentarii)  •  18 octombrie 2019, 17:28

Cum ați comenta și despre faptul că pe Dan Petrescu nu pare al ajuta "starea emoțională" să joace cu Pașcanu și Butean ăștia având posibilități tehnice să joace și alt fotbal decât celpe care îl gândește Dan Petrescu, fapt demonstrat cu Rădoi, prezența unor jucători precum Pașcanu și Butean în teren provocându-i o acentuată stare de nervozitate lui Dan Petrescu, ?

ioan (767 comentarii)  •  18 octombrie 2019, 20:09

l-am vazut pe Hristo plingind! nicio legatura cu acel 0-6 de pe teren! si ginditi-va ca el are, inca, lumea la picioare...! cind ditamai cucul vrea sa tina avioanele la sol ai doar doua variante: prima-sa rizi! a doua? sa-ti fie dor de singurul ziarist de la gsp! pe scurt, domnule Cosasu: sint si seri in care mi-e dor de Apasa, de Oana Dusmanescu!

ioan (767 comentarii)  •  19 octombrie 2019, 6:18

dupa scandarea cu afara, afara cu ungurii din tara, m-a sunat si m-a intrebat ce-i de facut! i-am spus ca eu, personal, vreau ca unguroaicele sa ramina! si geambasu? si geambasu! e bilingv: e singurul care se mai intelege cu burleanu! prin semne!

ioan (767 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 6:35

apreciez acest POATE pus inaintea barajului pentru Euro 2020! ati ramas un optimist! Islanda si Andorra au insa alte planuri-ma tem ca singura disponibila-si asta doar pentru un amical-va fi Moldova! Republica Romania versus Republica Moldova-toti, uniti sub tricolor! in loc de bilete, se va intra la meci pe baza de Constitutie-iorgovana carta a drepturilor securistilor comunisti! suna bine: suna a stingere! vom ramine o umbra in genotipul altora! niste recesivi dominati! aproape nimeni!

motanul incaltat (52 comentarii)  •  20 octombrie 2019, 20:39

Sunteti sau suntem in faza in care vaporul se scufunda in mijlocul oceanului si marinarul se agata de un pet ajuns acolo printr-o simpla intimplare....Bineinteles ca nu poate face Mitrita mai nimic ca nu are cum. Baiatul ala de la Anderlecht care nu prea joaca a recunoscut ceva formidabil-ca noi nu stim sa pasam....O pasa nu inseamna ca ti-o da portarul si tu i-o dai inapoi. Pasa inseamna si asist.O mai reuseste Stanciu dar la vreo 10 meciuri odata. In rest sunt doar pase ca sa scapi de ea.Cu Spania am auzit tot felul de ineptii de la jurnalisti cu studii facute pe terasa vreunui bar.... Ca vezi domne, Spania va fi deja calificata si nu se va mai zbate.... Bai ***, Spania va fi calificata si nu va mai juca posibil cu toate vedetele. Va baga insa in schimb rezervele ei de sute de milioane de euro si ne va distruge.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (269 comentarii)  •  21 octombrie 2019, 14:35

Tare mi-ar placea sa ne calificam, in ciuda defetismului desantat al celor care posteaza in aceste bloguri! @ motanul incaltat Reserve de sute de milioane Euro ale Spaniei? Impreuna, sau separat? Parerea mea sincera este ca spaniolii sunt intotdeauna supraevaluati, lucru valabil si despre unele cluburi din Belgia, care inoata in mediocritate chiar si pe plan national (Anderlecht, de pilda, care a dat in ultimii ani doar un fotbalist mai bun decat Stanciu - Tielemans)! O.

Comentează