Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Mucles! De ce mucles?

Situația în care ne găsim: știți ce se întâmplă peste două săptămâni?

Permalink to Mucles! De ce mucles?
vineri, 27 septembrie 2019, 8:50

Hotărât, nu suntem paranoici – așa cum i-a numit Valverde pe ziariștii care-l întrebau dacă și Dembele, înlocuitorul lui Messi, s-a accidentat. Nu suntem paranoici, dar atunci cum suntem?

Fotbalul și cele 10 porunci

V-o spun imediat, după ce vă descriu situația la zi. Iat-o. În primul rând, există tot mai multe contacte verbale dure între arbitri și antrenori. Dan Petrescu și Hagi, antrenorii celor două echipe care conduc în clasament, au fost eliminați de pe teren pentru faultarea orală a arbitrilor; s-a lăsat cu mare scandal, cu atât mai mare deoarece nu s-a aflat cum au fost sancționați arbitrii care nu-s nici ei uși de biserică.

Situația se caracterizează și prin tot mai insistenta prezență a bisericii în destinul fiecărui meci încât te poți întreba dacă invocând-o permanent nu încalci porunca: „Să nu iei numele Domnului în deșert”-ul tribunelor tot mai pustii. Să fim drepți, în niciun scandal la zi, nimeni nu e intervievat dacă știe vreuna din cele 10 porunci.

Hagi, de la președinte la rege

Ca atare, situația a devenit incendiară (adjectiv foarte îndrăgit) prin cele 25 de minute ale discursului rostit furibund de Hagi, după victoria destul de discutabilă asupra Iașiului, și el cam fraier. Nu l-am văzut și auzit niciodată atât de nervos, ca să mă exprim repectuos. Cel pe care ni l-am imaginat cândva, veseli, președinte al țării ca mai târziu să ajungă, tot într-o voioșie populară, „Rege” al fotbalului nostru s-a exprimat în termeni curat dictatoriali: „Mucles! Tăceți din gură, fiți modești!”. Din bătrâni se știe că modestia e o problemă complicată, nu o dată pretext temeinic de lăudăroșenie; nu poți cere modestie atunci când te dai singur, cu gura ta, cel mai tare dintr-o parcare în care nimeni nu te contestă.

Notre respect și xenofobii

Asta nu se face – așa se zice între noi, nu cu modestie, ci cu simpatie și, mai ales, respect; căci toți vrem să fim respectați, nu numai Dan și Gică – știind că respectul e ca și tangoul, numai în doi, pixul meu șoptindu-mi că cel mai valabil respect în fotbal a fost acela scris pe tabela din Ghencea, după ce Steaua a învins-o pe Anderlecht: „Respectul nostru, Anderlecht” și presa occidentală s-a exclamat: „Românii ăștia sunt nebuni!”. Nu, „nebunia” să-i zic așa, s-a atins ieri: mai toți am fost violent curentați de ceea ce se va întâmpla cu echipele noastre în competițiile europene în vara lui 2021, adică peste 2 ani, când – atenție! – doar peste două săptămâni vom juca încă o dată un meci oficial și esențial fără spectatori, „mulțumită” unor recidiviști în xenofobie (în niciun caz un grup, cum bâiguie președintele federației).

Tot la Caragiale ajungem!

Nu s-a scris, nu s-a emis nicio părere serioasă, nu zic vreo măsură în fața acestei sancțiuni foarte grave, nicidecum prima în istoria noastră posdecembristă. E ca și cum nu ne-ar păsa. Ăsta, da, mucles! Nu suntem paranoici – diagnosticul a fost fixat de mult, tot de Caragiale, cu acel procent de humor care ne salvează din toate generalizările catastrofice: „Vezi, ăsta-i cusurul tău: ești măgar și violent!”.

Comentarii (49)Adaugă comentariu

Blaj (1 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 9:16

Bravo maestre, ca intotdeauna ai atins punctul central al monologului furios al lui Hagi; vezi, asta este defectul lui: este magar si violent, iar la varsta lui nu mai are leac. Comportamentul sau seamana tot mai mult cu cel al bipedului din Pipera. Sanatate, sa te inzileasca Dumnezeu!

gicu (305 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 11:03

Sanatate, maestre!

Cosmo (3 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 11:26

Ca de obicei, impecabil! :)

ioan (767 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 11:34

nu sint ***, domnule Cosasu? eu n-as fi chiar atit de sigur-cititi articolul VIATA LA 28 DE ANI scris azi de geambasu si imaginati-va ca individul asta chiar crede ce scrie...! in rest, aveti dreptate: diagnosticul a fost pus de domnul Caragiale: pina si un om cu umorul lui a preferat exilul! la Berlin! definitiv!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pacific ionel (1 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 11:42

Un articol senzațional care ne descrie perfect ''destinul''. Și tare mai cred că mister Caragiale va fi la fel de actual și peste încă 100 de an, întrucât Românica nu sunt sigur că se va face bine vreodată.

victor L (127 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 11:51

Sanatate, domnule Cosasu. O spun cu stringere de inima: Gica Hagi a devenit "măgar și violent!” Atrit am avut de spus :D

a dica (8 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 12:53

Maestre, ce cred eu ca ar trebui sa spuna ziaristii despre Hagi, omul de fotal, e ca are fitilul scurt, se aprinde repede, uneori mai si arunca cu vorbe grele, dupa care se linisteste si-i omul pe care il stim si-l respectam. Cat despre evenimentul recent, aflati ca nu pentru „faultarea orala a arbitrilor”, motivul real fiind lovirea unui panou publicitar cu piciorul. Cat despre „victoria destul de discutabilă asupra Iașiului” ce insinuati? Au inscris doua goluri perfect valaile si au primit unul dintr-un 11 m inventat, au dominat finalul de partida in 10, au inchis poarta... Vedeti cum dati antrenorilor motive s-o ia razna?

vasco (49 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 13:37

Foarte elegant!In conformitate cu masura talentului si a bunului simt.Felicitari!

Observator (269 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 14:24

@ Blaj Nu cred ca acel citat din Caragiale are legatura cu Haghi, ci mai curand cu "recidivistii" din cauza carora meciul cu Norvegia se joaca fara spectatori! Maestrul are dreptate, se consuma prea putin spatiu in media pe aceasta tema, a uno derbedei care populeaza tribunele la meciuri importante, in perioade in care comportamentul lor este monitorizat! Am citit ca suporteri de aceeasi (joasa) factura au venit sa-si sustina favoritii la Craiova, insa si-au "dat in petec" intr-un mod jalnic la sfarsitul meciului respectiv, si ei fiind (multipli) recidivisti si o "pata" pe imaginea unui oras precum Cluj-Napoca! O.

Costi (1 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 14:58

Are tot dreptul sa va zica la toti MUCLES ! pentru ca dupa generatia lui Hagi, nu mai avem fotbal. Politicul si-a bagat coada, la federatie si liga avem mediocri in functii de conducere si decizie, arbitrii fara valoare, scoala de antrenori cu oameni care n-au facut nimic in viata lor de antrenori....iar voi, presa scrisa si vorbita ati dat girul acestor institutii si deciziilor lor : barajul Concordia - Rapid ; dezafilierea Universitatii Craiova, loc direct in Liga 2 Craiovei si acceptarea denumirii Universitatea formatiei nou infiintate, abuzul autoritatilor din Craiova cu stadionul ; acceptul promovarii in liga 1 desi nu indeplinesti conditiile si joci pe unde apuci ; aberatia cu infiintarea echipelor feminine daca vrei sa iei licenta ; regula sub 21...MULTE, FOARTE MULTE ALTELE !!!

I.C. (14 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 16:54

Cînd dl Grandomanu l-a strigat pe dl Mucles, ziariștii să fi ieșit din sală, să-l lase în compania lui Mucles. For privacy.

di livio (36 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 17:09

Gent-Viitoru 6-3, 5-0, ab...c-așa-i în tenis...am putea să-i spunem și noi mucles lu Hagi da n-o facem...nu sîntem măgari și avem maneră...nu știu ce are cu arbitrii că ăștia nu- l împiedică să vîndă...scopu declarat al lui Hagi e să crească jucători pt vînzare... bișniț,cumpără și vinde...ar trebui să socoată Ioanițoaia cît a vîndut și cît a cumpărat...la Rotaru iute, iute calculă moș nea Ovi...la Hagi nu că nu-i retrase acreditarea

Mihai (1 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 18:06

Pacat. Hagi a coborat enorm. Cu timpul uitam ce a facut si ramanem cu ce face in prezent.

?????? (140 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 20:56

Cum ați comenta și despre faptul că în partida dintre Clinceni și FCSB ar putea fi afectate relațiile de joc și exprimarea în teren a echipei din Clinceni, prin faptul că formația din Clinceni are jucători împrumutați de la FCSB pentru care au convenit că nu vor fi folosiți în meciul dintre cele două echipe, încălcându-le și dreptul la muncă și la exprimarea opiniilor proprii, ?

Marcello (3 comentarii)  •  27 septembrie 2019, 23:41

Stau si ma-ntreb... asa ca omu'... De ce pseudo jurnalistii care scriu pe la Gazeta, nu-ti citesc ziarele ?... poate ar mai invata cite ceva... Multumesc pentru articol, maeste si multa sanatate...

Observator (269 comentarii)  •  28 septembrie 2019, 5:58

@ Mihai Ce face in prezent Hagi este in totalitate respectabil si util fotbalului nostru; doar maniera in care se exprima la conferintele de presa este discutabila, chiar daca enunta adevaruri indubitabile! Cateodata este bine sa reamintesti unora (mai ales celor tineri, cu mari probleme de discernamant si in privinta gramaticii) ca n-ai trecut prin aceasta viata fara sa lasi vreo urma! O.

?????? (140 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 21:38

Parcă Adrian Mutu mai zicea ce povestește domnul Radu Cosașu prin articol , ?

?????? (140 comentarii)  •  29 septembrie 2019, 21:57

Ați zice și că Mutu face pe la arabi aproximativ ceea ce face și Hagi pe la Constanța, ?

?????? (140 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 9:51

@Și Anghel Iordănescu folosea "mucles", ?

ioan (767 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 14:13

Mirceo, in tenis nimic nu e intimplator...! niciun jucator, din primii 200, nu joaca la pariuri! in turnee, meciurile grele sint doar primul si ultimul-sint singurele partide in care conteaza norocul si mentalul! lupta mare e pentru Top Ten-acolo sint banii, vizibilitatea si calea dreapta! poti cistiga, intimplator, un G.S., dar dupa asta norocul dispare-al doilea G.S. e deja munca si valoare! nimeni nu-si doreste un an foarte bun-caderea e inevitabila daca nu esti Nole, Fedex si Rafa-astia sint din alt film...! Kim se intoarce in circuit fiindca a vazut-o pe Kuzy cum face bani, multi bani, jucind meciuri aproape demonstrative! Simo e desteapta clasei-toate o respecta in circuit fiindca e singura constanta, singura care poate bate pe oricine, cind si cum vrea! Angie Kerber are dreptate: regina dramei e doar regina co-mediei! pe scurt: inainte de a paria, suna un prieten-poate-ti spune si cine iese presedinte...! de tara! pastreaza-ti banii-daca sint munciti, 5000 de lei merita o alta soarta!

ioan (767 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 15:30

ti-am facut un rezumat-nu esti tu omul detaliului si nici eu n-am timp de asa ceva! mai simplu, un rezumat al rezumatului: banii sint de doua feluri: munciti sau muncitori! presedintii? doar santajabili! hai cu imperiul-regele a murit, sahul e in exil, regina are doi cai si-o tura-vura! mai aveti putin si va mutati, toti, la Caracal? ai terminat matematica sau esti docent in apararea patriei...?

ioan (767 comentarii)  •  30 septembrie 2019, 16:14

un rezumat al rezumatului rezumatului: ai terminat matematica! nu esti jurnalist si asta conteaza! spune-i Simonei Halep ca sint mindru de ea si de tenisul pe care-l joaca!

ioan (767 comentarii)  •  1 octombrie 2019, 15:29

si NU MAI PARIA! e o rugaminte, Mirceo-cea mai mare prostie e sa alegi raul cel mai mic...!

ioan (767 comentarii)  •  2 octombrie 2019, 16:25

si hotaraste-te: in gura presei ce? fii mai explicit!- nu vezi ca am ajuns sa ma faca nea Ovi (pasamite!) de ungur? cica, nu le am pe-astea cu acordurile! pasamite, tot eu sint de vina...!

ioan (767 comentarii)  •  2 octombrie 2019, 17:57

citez: RESTURI DE ADEVAR! CIOBURI! va dau dreptate, domnule Ioanitoaia: astia sinteti si asta e rezultatul cenzurii voastre selective! va las pe mina verbelor, adresindu-va un ultim adjectiv meritat: SPARTILOR! ati ajuns ciuruitorii unui ciurli-burli...!

Petro Burgener (11 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 11:08

@di livio, scopul lui Hagi e sa creasca jucatori si sa-i vanda, altfel nu supravietuieste! Deci, pe undeva rezultatele pe care le-ai enumerat sunt normale! Ca ai ceva cu el, e altceva, in orice caz nu are nicio legatura cu bisnita de care spuneai!

?????? (140 comentarii)  •  3 octombrie 2019, 16:49

Una expectativa importante para un resultado favorable con Norvegia , en el fútbol ,?

ioan (767 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 8:55

respect, domnule Andrei Craciun? amindoi, si Hagi si Petrescu, sint suparati pe sat? ca vacarii? satul planetar sau glina voastra trista? intreb pentru un prieten-prietenii stiu de ce...!

ioan (767 comentarii)  •  5 octombrie 2019, 11:52

in rest, va recomand comentariul lui klauz, publicat de gsp sub articolul cu izolarea Simonei Halep, in 4 octombrie 2019, la ora 20 si 03 minute! e o mostra! sugestiva! pentru ceea ce ati facut din ziaristica! mi-e rusine ca va citesc si, datorita voua, mi-e rusine ca limba romana e limba mea materna!

ioan (767 comentarii)  •  5 octombrie 2019, 21:14

de ce v-am citit daca mi-e rusine de asta? simplu: din solidaritate cu Simona Halep! oricum, voi sinteti de-a lui nistor-fotbalistul care crede ca un barbat adevarat e un mascul care stie sa primeasca brichete-n freza! sint convins ca la ultimul meci din aceasta calificare- meciul din Spania- spaniolii-si cei de pe teren, si cei din tribune-vor tine 2 (doua) minute de reculegere!! pentru fotbalul romanesc! noaptea in care intrati are iz de eternitate!

ioan (767 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 19:14

26000 de copii sub 14 ani, in noaptea de marti spre miercuri, la meciul de fotbal Romania-Norvegia? cel putin 50000 de parinti iresponsabili! idioti si iresponsabili! incredibil ce-ati facut din tara asta! dupa meci, ii duceti voi la casele voastre sa faca o baie si sa manince? stiti cite grade sint la miezul noptii pe un stadion, in octombrie? ziaristi fara minte, stiti ce promovati? soimii patriei fotbalistice? nici ceausescu nu si-a permis asta! idiotilor, rugati-va la Dumnezeu sa ajunga toti, sanatosi, acasa! idiotilor de idioti ce sinteti!

ioan (767 comentarii)  •  9 octombrie 2019, 20:33

acasa-la Oradea, la Hunedoara, la Galati, la Botosani! noaptea, pe soselele patriei voastre, printre tiruri si cisterne, in microbuze expirate si fara parinti linga ei! intr-o tara in care e riscant sa mergi, cu masina, si in cartierul invecinat! cum va spuneam, rugati-va! poate va asculta cine trebuie si pierdeti meciul din Feroe!

Comentează