Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ne trebuie mereu blestemul unui 0-2?

Trac, pase și presing ceac-pac și același drac

Permalink to Ne trebuie mereu blestemul unui 0-2?
vineri, 13 septembrie 2019, 6:22

Trebuie să admitem și asta: cu Malta – într-un sens și anume în ultimul sens – a fost mai penibil decât cu Spania. Dacă la acel fals 1-2 am avut de îndurat o prea mare diferență de valoare, la acel milog 1-0 greu suportabilă a fost prea mica diferență dintre o Românie pe locul 28 în clasamentul FIFA la zi (cât o mai fi acolo…) și aceia de pe locul 181.

Onoarea care poate ajunge oroare

Poate că ar fi exagerat să scriem că Malta asta ne-a dat măsura exactă a valorii noastre actuale, dar recunosc că nu am avut nicio urmă de indignare ascultându-l pe antrenorul lor foarte convins că „meritam egalul”. Nici el nu exagera. Echipa 181 și-a cam luat avânt imediat după ce Pușcaș a marcat acel gol de 1-0 cu care ne-a salvat onoarea. Există și asemenea gol de 1-0 pentru noi cu care ne putem salva ce a mai rămas dintr-o onoare care, din eroare în eroare, poate ajunge la o oroare.

Tineretul nostru, ca bătrânetul

Ca să nu cădem în exagerațiuni, la doar două zile după acest 1-0 chinuit, cineva parcă ne-a băgat degetele în ochi ca să vedem precis ceva straniu: în Danemarca aceea celebră în teatrul lumii ca un loc unde omul se poate întreba: „A fi sau a nu fi?”, tineretul nostru fotbalistic era ca bătrânetul și suferea de aceleași boli. Și el începea prost, de la 0-1 în min. 3, și el se trezea după 20 de minute pentru primul șut pe poartă, și el trăia un 0-2 dintr-o gafă de apărare, și el cunoștea impulsul acestui blestemat 0-2, și el încerca o remontadă, ba chiar găsea un șut bubuitor din arsenalul englez al lui Coman, și el avea un 1-2 după ce putea fi un 0-3 al prințului danez Olsen, Olsen, Olsen, și el avea – în ultimul minut al prelungirilor – un discutabil și real penalty pentru un amăgitor 2-2 și, cruzime extremă, tot Coman, Coman, Coman îl ratează!

O revelație: Rădoi!

E prea de tot, prea seamănă tineretul de azi cu bătrânetul de ieri și alaltăieri, prea ne jucăm cu aceleași argumente: trac, pase și presing ceac-pac și același drac: 0-2… Și maturi, ne trebuie mereu un 0-2 ca să ne trezim cât de cât la viață? Stop! Ca să nu exagerăm, a existat o diferență, aproape o revelație: Rădoi! El nu a ezitat: „Nu meritam egalul, am greșit selecția, eu sunt vinovatul”. Ilie Dumitrescu a murmurat în studio, suficient ca să-l auzim: „E o declarație fantastică!”.

La cât fantastic bântuie în fotbalul nostru, verticalitatea lui Rădoi nu e de ignorat.

Totuși, ținându-ne bine cumpătul, el ne anunța că vremea aceea din primăvară, când tineretul ne entuziasma presându-l pe Radu Paraschivescu să admită că e pe cale să-și piardă luciditatea, vremea aceea s-a cam dus.

Răbdare…

Să ne întoarcem la luciditate? La răbdare? – cum ne propunea Boloni într-un interviu admirabil din Adevărul -, răbdare cu Ianis, cu Marin, cu Pușcaș? Răbdare, azi, la noi? Asta, da, ni s-ar părea cu adevărat fantastic.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Silviu (3 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 6:30

Unde ești gicule?

marin (3 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 7:04

Cat timp nu vom creste copii nu vor aparea rezultate. Ne imbatam cu apa rece daca vom crede ca vom avea rezultate cu cei care freaca bancile de rezerve sau se cred super jucatori prin ziarele de sport (daca dau un gol le creste cota cu 5 milioane...). Mai asteptam 5-10 ani...

a dica (8 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 7:35

Nationala de tineret nu mai e ce a fost in vara. Si ganditi-va ca or sa plece curand Coman, Baluta. Asteptam ceva dinspre fosta U 91 cu Morutan, Matan. Altceva nu prea se mai arata. Din pacate baietii astia din academii le de prin alte tari nu prea arata mare lucru. Or fi pe acolo parteneri de antrenament si noi ii luam de buni? Ce vine din urma de pe la U 19, 17 e jale. Dupa bumul de la Hagi nu s-a facut mai nimic. Din contra, FRF a actionat contra lui Hagi diminuindu-i aria de selectie si acum se vad rezultatele. Unde sunt produsii centrelor de excelenta si a falselor academii sustinute de FRF? In afara de voturi au produs ceva? Radoi spune ca a gresit selectia. Poate se gandea la un Ratiu, Dobre, Dima. Sa vedem ce aduce in locul lor.

robin (1 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 8:21

Ce sa si comentezi la articolele lui Radu Cosasu? Citesti, te bucuri si mergi mai departe.

Vali (14 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 8:49

Haide Gicu,nu faci tu urarea,o facem noi.Sau vinde patentul.Maestrul a făcut o analiză lucidă și la obiect.Meritul dumnealui e că nu o prea dă cotită, o spune pe bune.Multumim!

ioan (767 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 8:54

cind vor scrie ca ati fost coleg cu astia, am sa tac! si toti vor intelege caci si tacerea e un raspuns!

?????? (140 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 10:25

Cum ați comenta despre faptul că Hagi și Pușcaș înscriseră când nu privea Contra la joc, ?

bob (1 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 12:18

Ce aberatie de articol! Singurul indiciu ca nu ar fi scris de un suporter fanatic, care sare dintr-o extrema in alta, e faptul ca e scris corect gramatical. Niciun point clar, doar o insiruire de frustrari. Peste care, daca ar putea trece, autorul ar putea vedea si alte perspective: exceptand 2016, de cand nu am am mai avut sansele de calificare intacte dupa 6 meciuri? Sau cand am vazut Romania revenind in joc de la 2-0 in nu mai putin de 3 meciuri? Intr-unul Romania a si egalat, in celelalte doua a fost atat de aproape, ratand ocazii enorme in ultimele minute. Dar cum gsp e cu agenda clara data de nea ovi jurnalistul, nu poate fi altfel.

gicu (305 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 13:01

Sanatate, maestre!

Observator (269 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 13:54

@ bob Asteptam un articol de-al dvs., care sa fie publicat intr-un blog personal de pe acest site! Dati dovada de o aroganta de prost gust in cele postate, pe care Maestrul n-o merita! Poate nu vom mai citi asemenea constatari, cel putin pe acest blog! O.

di livio (36 comentarii)  •  13 septembrie 2019, 18:13

domnu bob, aberații îs articolele lu Ioanițoaia....cre că cetiși prea multe, că ăla scrie zilnic

adonys (1 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 10:34

aceea maestre, nu aceia.. :)

ioan (767 comentarii)  •  14 septembrie 2019, 19:26

e si asta o varianta, domnule adonys! Lelia Munteanu merge chiar mai departe numindu-i, citez, maicutze cu condicutze...! face parte din sentimentul paraschivesc al fiintei: daca nu poti declina-conjuga!

?????? (140 comentarii)  •  15 septembrie 2019, 5:40

Ați remarcat și arbitrajul de la meciul Charleroi vs. Gent, unde arbitrul a fost puțin vizibil, întodeaunea în apropierea fazelor de joc, neprovocând în nici un fel de comentarii din partea jucătorilor, ? Considerați că arbitrajele din fotbalul românesc influențează și evoluțiile jucătorilor din campionatul românesc și chiar și atunci când ajung să joace și prin alte campionate, ? Apreciați și că activitatea arbitrilor este una suspusă verificării celor implicați în fotbal, nefiind o activitate "după bunul plac" al conducerii și al membrilor CCA ,?

?????? (140 comentarii)  •  15 septembrie 2019, 17:12

Considerați că președintele CCA, domnul Kyros Vassaras ,ar trebui să fie mai preocupat de performanțele arbitrilor români în Liga întâi , și să se străduiască să implementeze și în fotbalul românesc felul de a arbitra al arbitrilor belgieni în campionatul de fotbal belgian, ?

ioan (767 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 17:13

ZBA (Ziua Bianca Andreescu!)-16 septembrie, pe veci, in Toronto, dupa un singur G.S.-si ala cel mai slab cotat? Bianca dixit: daca Roger si Serena pot-pot si eu! 20 de G.S.-uri? NU POATE, domnule Cosasu!- cred ca asta a fost ultimul! asa cum cred ca Misa Zverev va cistiga aproape-unul! din G.S.-uri! ciudati oameni elvetienii-astia: nu-mi amintesc sa fie, in Basel, o zi Federer! se mai intilnesc cu el in aeroport, la restaurant, mai fac o poza si cam atit! credeti ca le e rusine cu el? in Basel, nu-i primar cult in cap? bunicii din Pretoria au fost evrei? am s-o sun pe Mirka si-am s-o intreb-stiti ca pe mine nu ma minte...!

ioan (767 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 17:31

2020? pentru Simona Halep? sint un tip rational, domnule Cosasu: Andrei Craciun are dreptate-anul 2020, pentru Simona Halep, va fi un an superb!

ioan (767 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 18:57

lasi, ticalosi, fraieri si nesimtiti? adaugati, domnule Cosasu: cabotini si caracalieni! in serie! hoti? cit cuprinde-inclusiv, hoti de idei: in ultimii cinci ani, n-am citit o idee originala in (toata) presa romana...!

ioan (767 comentarii)  •  18 septembrie 2019, 19:30

si inca: tinta a urii? tu, geambasule? tu esti doar o cuneiforma-un melc furios: ai plecat acum vreo 30 de ani din Buzau, dar se pare ca n-ai ajuns, inca, la Bucuresti...!

Comentează