Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

O greu suportabilă diferență de valoare

Sistemul 5-4-1 și sistemul nostru nervos

Permalink to O greu suportabilă diferență de valoare
sâmbătă, 7 septembrie 2019, 6:58

E așa cum a zis Balint: „Toți ne așteptam la o înfrângere, să fim serioși!”. Mă număr printre acești oameni serioși, cei care știu că a fi sceptic înaintea unui meci cu Spania nu înseamnă că nu vrem să bată ai noștri. Patriotismul inteligent e compatibil cu un scepticism pe măsură. Dacă vrei, poți!, ține în politică și publicitate, dar nu e o lege în fotbal.

Cică…

Timp de o oră, Spania s-a antrenat – mai mult sau mai puțin intens – cu noi, oricât am vrut să avem posesie și să-i limităm spațiul. Doar Tătă – cel pe care l-am votat no.1 și în Ancheta pe 2018 – a limitat scorul. Cu toată seriozitatea, de unde posesie când ei ne deposedau la orice intenție de contraatac? Oricât a vrut, ce să facă singur Pușcaș…? Cică am fost prea timizi, cică nu am făcut presing sus… Niciun „cică”! Timp de o oră, decisivă a fost diferența de valoare per ansamblu și om cu om.

O Spanie normală

Cu toată seriozitatea, problema nu era sistemul cu 5 fundași, ci sistemul nostru nervos. Cum să suporți această diferență de valoare când nu poți să legi 3-4 pase, propunându-ți – precum Contra – să le faci asemenea dificultăți pentru ca să obții un egal mulțumitor? Întru totul normale, dificultățile au fost în exprimarea noastră, nu a lor – „O Spanie normală”, cum o numea Lucescu, „O Spanie care nu mai e ce a fost, dar care dacă prinde o zi slabă…”, cum spera Pițurcă. Din Spania, Lăcătuș fusese ceva mai sarcastic („Păi, ce să le spună Contra, că mergem la tăiere?”), dar era cam singurul care – în consens cu Contra – cerea și puțină șansă.

Și o Spanie mai puțin normală

Timp de o oră, ea s-a numit Tătă. După exact o oră – la un 2-0 paralizant al acelei Spanii normale -, în chiar primul minut după pauză, a apărut, în fine, prima fază de fotbal asociație a naționalei noastre: schimb lung și rapid, peste careul spaniol, Pușcaș-Benzar-Pușcaș, cap al acestuia spre Andone și gol! La 0-2, ca și în Serbia, ca și în Norvegia, România lui Contra nu a căzut, ceea ce mi se pare un aspect de toată seriozitatea, ca să fim ceva mai puțin sceptici, dar obiectivi, deși se zice că nu ar mai exista obiectivitate în patriotism. Timp de jumătate de oră, am avut parte de o Spanie din ce în ce mai puțin normală în superioritatea ei – nu numai ținând de acest 1-2 ca oricare echipă avizată în trucuri, dar gata să atace în haită arbitrul pentru o eliminare cică nedreaptă.

Preferam un egal mincinos

Deposedată de un Llorente și de morga lor normală, erau niște indignați obișnuiți de toată mâna și de toate picioarele; în ultimele minute a venit și vremea lor să aibă ceva noroc și noi curat ghinion: ratările „fabuloase” ale lui Pușcaș și Grigore pentru un 2-2 la care nu știu cum și ce s-ar fi scris. Ba știu, știu foarte bine, dar nu o scriu decât ca început de frază. Am fi preferat un 2-2 mincinos…

După care, cu toată seriozitatea de care mai sunt capabil, mă focusez pe tot ce a fost mai oribil joi seară: obscenitățile audibile ale unui grup din public, publicul acela numit prea idilic al 12-lea jucător. În tenis așa se numește această așa-zisă libertate de expresie: obscenități audibile și se amendează din plin. Noi le vom plăti cu tribunele goale? Ar fi lamentabil, indiferent de orice sistem vom juca.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 8:26

Sanatate, maestre!

Observator (269 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 8:29

Maestre, de acord cu multe dintre afirmatiile dvs.; totusi, cu un Tatarusanu magistral si cu o exprimare mai aproape de valoarea celorlalti "tricolori", prima repriza s-ar fi incheiat la egalitate. Faza de penalty a fost o ... compensatie pe care le-a acordat-o Deac, dupa ce spaniolii s-au lovit de "zidul" Tatarusanu, rezerva lui Lyon! Partea proasta este ca faza respectiva "se racise", jucatorul spaniol fiind cu spatele la poarta si inconjurat de aparatori romani! As zice ca randamentul execrabil al unor jucatori a facilitat posesia si salba de ocazii a ibericilor din prima repriza! Concluzionez ca puteam sa obtinem un egal cu aceasta Spanie care nu mai are multi dintre "senatorii" din trecut! In rest, trista perioada, in conditiile in care televiziunile nu mai transmit alte meciuri din preliminarii, iar la New York Roger a parasit competitia in "sferturi" (din nou de neacceptat de rispitor, dupa ce a avut un 40-0 in ghemul al 10-lea pe serviciul lui Dimitrov; cu putina concentrare, ar fi castigat ghemul si setul si n-ar mai fi fost in pericol de a fi amenintat de un Nadal devenit favorit pentru adjudecarea celui de-al 19-le atitlu de GS)! La Vuelta si meciurile din liga secunda nu pot compensa ... raritatea transmisiilor sportive din aceasta perioada. Inca ceva: infrangerea Germaniei pe teren propriu confirma declinul acelui soccer, la notorietatea caruia nici Bayern si Dortmund nu-si mai aduc aportul ca in trecut! "Neamtul" Marcel Raducanu exagereaza cand spune ca niciun fotbalist din Liga I n-ar avea loc in Bundesliga! O.

Pavel (1 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 9:30

Avand in vedere difetenta de valoare, scorul ar fi trebuit sa fie 5-0 sau 6-0, indiferent de sistem sau prim 11. Oare daca jucam ofensiv si pierdeam cu 6-0 era mai bine. Ar fi fost Contra mai putin criticat ? Mai tare ne-a batut Polonia cu Daum decat Spania cu Contra. Acum Polonia ia bataie de la umila Slovenie. Am impresia ca suporterul roman nu stie la ce cluburi joaca ai nostrii sau cat joaca si unde joaca advesarii. Inca mai avem impresia ca suntem in primul sau al doilea esalon fotbalistic. Ca lot suntem la jos de tot.

itu52 (54 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 10:53

Clubul celor câteva milioane de antrenori virtuali din România digeră ușor bătaia încasată de la spanioli. Spania este o forță în fotbalul mondial și ne surprinde prin puritatea componenței ei. Ăsta este de fapt, împreună cu latinitatea, singurul lucru comun care ne aseamănă. Pentru noi ar trebui să fie modelul de urmat și de săpat, să vedem unde s-au pierdut calitățile care azi fac diferența. Mai toți vorbesc de viteză, tehnică individuală și curaj. Cred că este mai grav, ne separă ceva, ceva care vine din putregaiurile dezvoltării forțate a societății. Acest ceva nu a fost asimilat pe îndelete, a fost înghițit lupește, apoi regurghitat ca să se piardă într-o tranziție fără sfârsit. A fost o treabă bună pentru lupi, creați special pentru acest mod de a fi, dar extrem de păguboasă pentru gloata amețită. Am putea să-i zicem, între altele, organizare la acel ceva, iar ”principiili” organizării, haotice la început, au fost bolnave ulterior. Ce face natura și neamțul(cel de rând) se cheamă, un lucru bine făcut, în rest produse care nu sunt bio și chinezării. Hârjoana de zeci de ani din fotabal cu actori îndoielnici și terfelirea cluburilor care abia ajunseseră să prindă cheag european, au anihilat orice tentativă de organizare sănătoasă a fotbalului juvenil din țară. Pe deasupra am defrișat, în beția utopiei, pepinierele fotalului tradițional exportând, la greu, puiet în vest și în Spania în mod special. Fotbalul organizat, fotbalul educat, este tăvălgul care ne-a măturat, așa cum revoluția tehnologică a anilor 70-80 a spulberat comunismul. Ce poate face FRF, conglomeratul ridicătorilor de mâini și LPF, sidicatul fără tradiție al cluburilor, instituții care sunt preocupate de renta care să asigure membrilor un statut privilegiat. Numai pentru ratarea desemnării corecte a ultimilor selecționeri, conducerile acestor instituții ar trebui exportate, trimise să experimenteze câștigul cinstit. Deci maestre Belphegor, sănătate, avem un trunchi comun, ar trebui să fim pe aproape, ne omoră însă șlefuirea superficială.

Emilian (9 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 13:53

Diferenta de valoare! Asta e esenta, nu greselile selectionerului, ma rog, presupusele greseli, fiindca nimeni nu poate spune ca am fi obtinut un rezultat mai bun daca intra jucatorul X, sau aplicam sistemul Y. Ne amagim mereu ca lucrurile pot fi schimbate peste noapte, prin numirea unui selectioner! Fals, fotbalul nostru este la pamant, jucatorii nostri nu fac fata in campionate puternice! Si atunci cum sa te bati de la egal la egal cu Spania?!

Man on the Silver Mountain (1 comentarii)  •  7 septembrie 2019, 14:42

Cand exista unii care cred ca noi i-am invatat latina pe romani , ce te mira ca exista nauci care se asteapta de la Contra sa ii invete fotbal pe cine: pe spanioli?? Jucatorii aia pe care ii vedeti pe Youtube ca nu le dadeau mingea spaniolilor in 1987 si le dadeau 3 boabe de nu stiau ibericii pe unde e mingea, nu mai exista demult. Dar tu tot crezi ca esti si azi buricul pamantului, ca ai inventat roata si apa calda acu 3000 ani, si ai asteptari sa bati Spania.... alooo? buna dimineata!

Cosmo (3 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 7:56

Sigur, exista o diferență de valoare individuala și de ansamblu evidenta. Dar rolul antrenorului e de a lua niște decizii pt a o reduce, nu pt a o mări.

?????? (140 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 8:55

Opinați că selecționerul Cosmin Contra ar tebui să renunțe la conducerea echipei reprezentative de fotbal dacă nu se consideră capabil și nu are convingerea că ar putea califica echipa la Campionatul European de Fotbal, ? Considerați că astfel de chestiuni ar fi necesare să fie stabilite și prin contractele cu FRF ale selecționeirilor echipelor naționale de fotbal, ? Remarcați și faptul că la alte echipe decât cea națională , la comitetul tehnic al FRF și la nivelul conducerii FRF , schimbările se realizează ceva mai puțin complicat, ?

?????? (140 comentarii)  •  8 septembrie 2019, 8:58

Opinați că FRF este condusă de Burleanu sau de Vasile Dîncu, cum era pe vremea lui Hrebenciuc implicarea politicului în fotbal, ? Considerați că era necesar ca fotbalul să îl înlocuiască pe Viorel Hrebenciuc cu Vasile Dîncu, ?

ioan (767 comentarii)  •  9 septembrie 2019, 17:09

37! am scris 41, sa-i dau de lucru si la Cata Oprisan...!

vasco (8 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 9:04

Asteptam recolte dintr-un câmp unde nu semănam nimic,sau dacă semănam la început ceva,uitam ca trebuie îngrijit.Copiii noștri nu cresc in respect pentru munca asidua și cinstita!Ce vad in jurul lor e doar superficialitate,șmecherie.Degeaba avem talente,de generații întregi ele mor speranțe,nu confirma nici pe afara,pentru ca au mari probleme cu educația.Atunci când nu o sa asteptam doar de la școala sa ne educe copiii ci o vom face noi,in familie in primul rând,vom putea aștepta ceva.Pana atunci...mai va.

ioan (767 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 20:13

a venit toamna, domnule Cosasu! le voi acoperi cordurile cu ceva...! cu ce? care-cum: promit doar c-o sa-i doara pina-n fundul de ochi! vorba domnului Pascal: mai trestie, nu era mai bine sa gindesti inainte...?

?????? (140 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 22:12

Cum ați comenta și despre faptulcă de când domnul "Mihai ***" director tehnic la FRF echipele românești de fotbal primesc mai multe goluri și înscriu mai puține, ? Remarcați și faptul că prșesintele FRF "Răzvan ***" sau "***" se declară un susținător al fotbalului feminin, la conducerea căruia ar trebui probabil mutat, ? Considerați că și revenirea lui "Piți Satana" "le va înfierbânta pe oltenci", ca pe Vica Blochina, dându-le satisfacții de așa Piți ,?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (140 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 22:18

Despre Dan Petrescu ați spune că ar da unele dovezi că ar fi început să priceapă că nu este totuși "Gică Petrescu al fotbalului", ?

?????? (140 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 22:22

Dan Petrescu ,,a mai schimbat oarecum repertoriul" , ,,exprimării fotbalistice pe terenul de joc" ?

?????? (140 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 22:22

Dan Petrescu ,,a mai schimbat oarecum repertoriul" , ,,exprimării fotbalistice pe terenul de joc" , ?

?????? (140 comentarii)  •  10 septembrie 2019, 23:07

Deci, ați zice că la Craiova se vede Piți ,de Papură, ? Sau că Piți a ieșit de după Papură, ?

?????? (140 comentarii)  •  11 septembrie 2019, 7:13

Remarcați totuși că "Piți ***" ajunse la echipa Crai Olguți și oltenii se bucurară, ? Unele publicații anunțară că Olguța ar fi zis că intenționează să candideze iarăși la Primăria Craiovei, ? Remarcați și faptul că "Piți" folosește uneori și zicerile "omul sființește locul" și "om te fac", atunci când dumnelui mai participă la dezbatei publice, ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 7:19

Bianca AndrEEscu, geambasule! cu doi de E! daca tot te-ai hotarit s-o infiezi pe tinara canadianca, scrie-i macar numele corect! cit priveste zicerea ta-cum ca cele doua G.S.-uri cistigate de Simona Halep sint, citez, doar doua INTIMPLARI FERICITE, eu zic s-o lasi mai moale! cit de moale? in cazul tau-cel mai moale! lasule!

Comentează