Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Ianis la ”ora copiilor”

Noaptea de joi a fost una dintre cele mai complicate din biografia pixului meu de microbist anxios. Cu voie de la Dan Petrescu, necăjit și el, am trăit multe minute cu iluzia unui 1-0 posibil cu o Sevilla care era […]

...

Ei, da, în 2020 facem 50 de ani de la Guadalajara…

Sper să nu fiu considerat un diversionist dacă azi, înaintea unui derby Dinamo-FCSB, țin să amintesc din timp că în iunie 2020 se împlinesc 50 de ani de la Guadalajara. Decât să discut o aiureală la zi, ca patronul de […]

...

Un Ianis Hagi uluitor

Îmi place să cred că pentru Ianis Hagi, la fel de prețioase ca felicitările lui Steven Gerrard au fost și avertismentele lui Barisici, fundașul croat care trecuse și el prin dificultățile adaptării la Rangers, când a vrut chiar să plece, […]

...

De ce surâd la declarațiile lui Halep

Simona are dreptate când declară că nu va face o dramă din eșecul semifinalei de la Melbourne. Într-adevăr, nu are de ce. În fața unei Muguruza renăscute în forță și inspirație, Halep a pierdut din câteva detalii, un forehand ratat, […]

...

Da, a existat în lume un fotbalist român fericit!

Și așa, carevasăzică: „Merci, Tătă. Și scuze că te-am subestimat!”. Cum? Nu mai repet. Așa l-au omagiat pe Tătărușanu fanii lui Lyon după semifinala Cupei Ligii franceze, cu Lille, 4-3 la pen, dintre care unul esențial apărat de Tătă sau, […]

...

La ora când bombonește toată lumea…

... ce ar mai fi de bombănit ușor-ușor

Permalink to La ora când bombonește toată lumea…
sâmbătă, 17 august 2019, 6:57

E bine că s-a calificat FCSB-ul pentru un play-off-of-of, e foarte bine că CFR-ul lui Dan e oricum calificat între europenele de speriat, ar fi fost chiar binișor dacă la Atena, Fortes ar fi știut cum să-și pună capul spre obiect – într-o singură propozițiune: „să bombonească toată lumea”, cum sună insistent o reclamă de dulce.

Și dacă tot suntem veseli, să mi se permită să mă joc și eu cu literele și să scriu că nu putem bomboni fără să bombănim cât mai ușurel, fără să ne sabotăm o euforie atât de rară. Nu pentru asta – ca să amărâm o bucurie – ținem un pix sau în laptop în mână.

Aș bombăni pentru a nu da uitării golul de 4-3 al lui Țucudean – gol de ultima secundă, inutil fiindcă și la 3-3 CFR era calificat, dar, cum spun francezii, cu atât mai frumos fiindcă era inutil. Tot despre Glasgow mi-a ajuns la ureche, înainte de a o afla de la comentatorii scoțieni, observația lui Pancone, din studio, aceea că e anormal ca un Celtic să ia 4 goluri acasă.

Așa, abia șoptită, fără să lezeze miracolul victoriei, observația lui mi-a sunat ca esențială pentru a înțelege realist incredibilul acestui 4-3 de acolo unde, înainte de meci, Dan zicea că „avem șanse mici, mici”. Să nu se uite nici acest pronostic – deloc incompetent! – pentru a ne face o idee în plus despre ce se poate întâmpla cu fotbalul acesta în care, cum clamează Di Maria, nimeni nu se pricepe. Cum să ne intre asta în cap?

Dincolo, la cehi, am trăit o primă repriză în care m-am gândit dacă nu ar fi cazul ca în competițiile europene să se organizeze și o categorie de cel mai jos nivel numită „Onoare”, cum am prins pe vremuri și pe la noi, printre municipii, districte și suburbii. Până a biruit cu greu „clasa” – și a durat ceva… – mi-au plăcut exact cei doi fundași ai lui Andronache (?), grecul, cum îi spunea Duckadam, și mai ales Crețu.

E drept că am fost influențat și de opinia lui Cornel Dinu, care-l recomandase drept cel mai bun fundaș român azi; nu auzi des asemenea superlativ de la Dinu.

Aș mai bomboni-bombăni despre excelenta formă verbală a dlui general Anghel Iordănescu. Omul a fost de o concizie maximă: antrenorul face echipa și e la fel de important ca grupul. Patronul trebuie să stea în lojă. Singurul patron deștept, la noi, e Hagi.

Toate astea, după ce, luni seară, am savurat o nostimadă de polemică Hagi – Croitoru: amândoi susțineau că echipele lor meritau victoria în acel 2-2 de la Ovidiu, socotit de mai toată lumea drept cel mai frumos meci al campionatului; să v-o spun la ureche, ca tenismenii la dublu – cu Viitorul era a treia oară, consecutiv, când Botoșanii jucau în cel mai frumos meci al etapei; nu am vrut s-o scriu imediat după acel 2-0 cu FCSB, nu am vrut să mă precipit, am vrut să fiu sobru și precaut, adică inteligent. Ne-ar trebui humorul lui Lineker.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

vasco (49 comentarii)  •  17 august 2019, 11:52

Foarte subtil!Totusi,cu tot respectul...cuvantul destept poate fi alaturat lui Hagi? Suna chiar aiurea:))))

gicu (253 comentarii)  •  17 august 2019, 12:47

Sanatate, maestre!

itu52 (39 comentarii)  •  17 august 2019, 14:38

Ca Halep, fotbaliștii încep să se simtă în vest mai bine decât pe stadioanele patriei. Au acolo gazon ca în palmă și susținători civilizați. Nu-și permite nimeni să facă pe nebunul pe acolo, pentru că organele au prostul obicei de a interveni rapid și, doamne ferește, nimic nu e mai dureros decât strângerea (de) organe(lor). Aici *** democrației zdrobește autoritatea instituțiilor ce ar trebui să apere drepturile oamenilor cinstiți, subordonându-i mânuitorilor de ghioagă dosiți în măruntaiele națiunii. Semănătorii de haos știu că „divide et impera” le asigură liniștea dezvoltării, dar nu văd că s-ar putea trezi stăpânii unui tărâm pustiu. Să ne bucurăm de aceste micuțe performanțe pentru că viitorii „escu” vor zburda tot mai mult în zone așezate. E normal, cei peste 5 milioane sunt în majoritate tineri și reprezintă, practic, jumătate din populația fertilă a țării. Sănătate și numai bine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (20 comentarii)  •  18 august 2019, 9:26

Acest 4-3 pentru CFR din jocul cu Celtic, dincolo de bucuria victoriei alor nostri, a fost atat de frumos, de palpitant si de inprevizibil (cu rasturnari de scor care calificau si eliminau succesiv pe fiecare din cele doua combatante), incat aminteste de acel fantastic 4-3 cu care Italia a eliminat RFG in semifinala CM din Mexic 1970!

?????? (140 comentarii)  •  18 august 2019, 20:15

FCSB are și un punct mai mult decât Dinamo, deci ocupă și o poziție mai bună în clasamentul Ligii întâi, ?

Observator (154 comentarii)  •  19 august 2019, 5:35

Mansa a doua a turului III a fost excelenta, cu 2 calificari (una normala si alta exceptionala) si 2,5 puncte adaugate la coeficientul UEFA! Daca cele 2 echipe se vor califica in grupele celor 2 competitii (nu conteaza in ce mod), s-ar putea vorbi despre o vara europeana reusita si despre o toamna promitatoare. Pacat de Craiova, care a ratat nepermis de mult la Atena! O.

?????? (140 comentarii)  •  22 august 2019, 20:39

Cum ați comenta și depre faptul că echipa lui Gheorghe Becali a obținut 0-0 , cu Vitoria Guimaraes, în meciul tur, ?

Comentează