Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Odele și pronosticurile

Nu-mi aduc aminte de când nu s-a mai întâmplat așa ceva; îmi face plăcere să cred că luni seară am trăit o premieră. Adică: la un minut după încheierea meciului Viitorul-Gaz Metan, când s-a dat legătura în studio, Radu Naum […]

...

Ne trebuie mereu blestemul unui 0-2?

Trebuie să admitem și asta: cu Malta – într-un sens și anume în ultimul sens – a fost mai penibil decât cu Spania. Dacă la acel fals 1-2 am avut de îndurat o prea mare diferență de valoare, la acel […]

...

O greu suportabilă diferență de valoare

E așa cum a zis Balint: „Toți ne așteptam la o înfrângere, să fim serioși!”. Mă număr printre acești oameni serioși, cei care știu că a fi sceptic înaintea unui meci cu Spania nu înseamnă că nu vrem să bată […]

...

Să stăm blânzi dacă se mai poate

Da, Slavia a alergat cu 13 km mai mult decât CFR-ul, și ce-i cu asta? Linz a alergat cu 7 mai mult decât Bruges și a pierdut. Krasnodar, cu 5 mai mult decât Olympiakos și idem. Mai simpatic, Steaua Roșie […]

...

Sper să nu exagerez: dispare George Becali?!

Nu, după meciurile de marți și joi, nu văd ce m-ar putea abate de la regula mea de aur: niciun tur fără returul său! Nu avem niciun motiv pentru a fi categorici în DA-urile și NU-urile năprasnice. Superstițiile lui Dan […]

...

La ora când bombonește toată lumea…

... ce ar mai fi de bombănit ușor-ușor

Permalink to La ora când bombonește toată lumea…
sâmbătă, 17 august 2019, 6:57

E bine că s-a calificat FCSB-ul pentru un play-off-of-of, e foarte bine că CFR-ul lui Dan e oricum calificat între europenele de speriat, ar fi fost chiar binișor dacă la Atena, Fortes ar fi știut cum să-și pună capul spre obiect – într-o singură propozițiune: „să bombonească toată lumea”, cum sună insistent o reclamă de dulce.

Și dacă tot suntem veseli, să mi se permită să mă joc și eu cu literele și să scriu că nu putem bomboni fără să bombănim cât mai ușurel, fără să ne sabotăm o euforie atât de rară. Nu pentru asta – ca să amărâm o bucurie – ținem un pix sau în laptop în mână.

Aș bombăni pentru a nu da uitării golul de 4-3 al lui Țucudean – gol de ultima secundă, inutil fiindcă și la 3-3 CFR era calificat, dar, cum spun francezii, cu atât mai frumos fiindcă era inutil. Tot despre Glasgow mi-a ajuns la ureche, înainte de a o afla de la comentatorii scoțieni, observația lui Pancone, din studio, aceea că e anormal ca un Celtic să ia 4 goluri acasă.

Așa, abia șoptită, fără să lezeze miracolul victoriei, observația lui mi-a sunat ca esențială pentru a înțelege realist incredibilul acestui 4-3 de acolo unde, înainte de meci, Dan zicea că „avem șanse mici, mici”. Să nu se uite nici acest pronostic – deloc incompetent! – pentru a ne face o idee în plus despre ce se poate întâmpla cu fotbalul acesta în care, cum clamează Di Maria, nimeni nu se pricepe. Cum să ne intre asta în cap?

Dincolo, la cehi, am trăit o primă repriză în care m-am gândit dacă nu ar fi cazul ca în competițiile europene să se organizeze și o categorie de cel mai jos nivel numită „Onoare”, cum am prins pe vremuri și pe la noi, printre municipii, districte și suburbii. Până a biruit cu greu „clasa” – și a durat ceva… – mi-au plăcut exact cei doi fundași ai lui Andronache (?), grecul, cum îi spunea Duckadam, și mai ales Crețu.

E drept că am fost influențat și de opinia lui Cornel Dinu, care-l recomandase drept cel mai bun fundaș român azi; nu auzi des asemenea superlativ de la Dinu.

Aș mai bomboni-bombăni despre excelenta formă verbală a dlui general Anghel Iordănescu. Omul a fost de o concizie maximă: antrenorul face echipa și e la fel de important ca grupul. Patronul trebuie să stea în lojă. Singurul patron deștept, la noi, e Hagi.

Toate astea, după ce, luni seară, am savurat o nostimadă de polemică Hagi – Croitoru: amândoi susțineau că echipele lor meritau victoria în acel 2-2 de la Ovidiu, socotit de mai toată lumea drept cel mai frumos meci al campionatului; să v-o spun la ureche, ca tenismenii la dublu – cu Viitorul era a treia oară, consecutiv, când Botoșanii jucau în cel mai frumos meci al etapei; nu am vrut s-o scriu imediat după acel 2-0 cu FCSB, nu am vrut să mă precipit, am vrut să fiu sobru și precaut, adică inteligent. Ne-ar trebui humorul lui Lineker.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

vasco (46 comentarii)  •  17 august 2019, 11:52

Foarte subtil!Totusi,cu tot respectul...cuvantul destept poate fi alaturat lui Hagi? Suna chiar aiurea:))))

gicu (232 comentarii)  •  17 august 2019, 12:47

Sanatate, maestre!

itu52 (31 comentarii)  •  17 august 2019, 14:38

Ca Halep, fotbaliștii încep să se simtă în vest mai bine decât pe stadioanele patriei. Au acolo gazon ca în palmă și susținători civilizați. Nu-și permite nimeni să facă pe nebunul pe acolo, pentru că organele au prostul obicei de a interveni rapid și, doamne ferește, nimic nu e mai dureros decât strângerea (de) organe(lor). Aici *** democrației zdrobește autoritatea instituțiilor ce ar trebui să apere drepturile oamenilor cinstiți, subordonându-i mânuitorilor de ghioagă dosiți în măruntaiele națiunii. Semănătorii de haos știu că „divide et impera” le asigură liniștea dezvoltării, dar nu văd că s-ar putea trezi stăpânii unui tărâm pustiu. Să ne bucurăm de aceste micuțe performanțe pentru că viitorii „escu” vor zburda tot mai mult în zone așezate. E normal, cei peste 5 milioane sunt în majoritate tineri și reprezintă, practic, jumătate din populația fertilă a țării. Sănătate și numai bine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MZM (18 comentarii)  •  18 august 2019, 9:26

Acest 4-3 pentru CFR din jocul cu Celtic, dincolo de bucuria victoriei alor nostri, a fost atat de frumos, de palpitant si de inprevizibil (cu rasturnari de scor care calificau si eliminau succesiv pe fiecare din cele doua combatante), incat aminteste de acel fantastic 4-3 cu care Italia a eliminat RFG in semifinala CM din Mexic 1970!

?????? (80 comentarii)  •  18 august 2019, 20:15

FCSB are și un punct mai mult decât Dinamo, deci ocupă și o poziție mai bună în clasamentul Ligii întâi, ?

Observator (123 comentarii)  •  19 august 2019, 5:35

Mansa a doua a turului III a fost excelenta, cu 2 calificari (una normala si alta exceptionala) si 2,5 puncte adaugate la coeficientul UEFA! Daca cele 2 echipe se vor califica in grupele celor 2 competitii (nu conteaza in ce mod), s-ar putea vorbi despre o vara europeana reusita si despre o toamna promitatoare. Pacat de Craiova, care a ratat nepermis de mult la Atena! O.

?????? (80 comentarii)  •  22 august 2019, 20:39

Cum ați comenta și depre faptul că echipa lui Gheorghe Becali a obținut 0-0 , cu Vitoria Guimaraes, în meciul tur, ?

Comentează