Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Ei, da, în 2020 facem 50 de ani de la Guadalajara…

Sper să nu fiu considerat un diversionist dacă azi, înaintea unui derby Dinamo-FCSB, țin să amintesc din timp că în iunie 2020 se împlinesc 50 de ani de la Guadalajara. Decât să discut o aiureală la zi, ca patronul de […]

...

Un Ianis Hagi uluitor

Îmi place să cred că pentru Ianis Hagi, la fel de prețioase ca felicitările lui Steven Gerrard au fost și avertismentele lui Barisici, fundașul croat care trecuse și el prin dificultățile adaptării la Rangers, când a vrut chiar să plece, […]

...

De ce surâd la declarațiile lui Halep

Simona are dreptate când declară că nu va face o dramă din eșecul semifinalei de la Melbourne. Într-adevăr, nu are de ce. În fața unei Muguruza renăscute în forță și inspirație, Halep a pierdut din câteva detalii, un forehand ratat, […]

...

Da, a existat în lume un fotbalist român fericit!

Și așa, carevasăzică: „Merci, Tătă. Și scuze că te-am subestimat!”. Cum? Nu mai repet. Așa l-au omagiat pe Tătărușanu fanii lui Lyon după semifinala Cupei Ligii franceze, cu Lille, 4-3 la pen, dintre care unul esențial apărat de Tătă sau, […]

...

Putem să rămânem eleganți în formulări?

Microbiști cum suntem de la început și până la urmă, am avut o săptămână grea, bună și foarte bună de fotbal; până când ne vom bate capul cu CFR Cluj-FCSB-Sevilla, nu e inutil să ne mai gândim la ce am […]

...

Cum să ne bucurăm foarte puțin!?

O noapte în care nu am fost răi cu noi înșine

Permalink to Cum să ne bucurăm foarte puțin!?
vineri, 21 iunie 2019, 6:41

Problema cea mai grea pentru noi, microbiștii de acasă, este cum vom suporta acest 4-1 cu Croația întru totul neașteptat.

Dan Petrescu a formulat-o ca nimeni altul în aceste ore când ni se propune să ne gândim deja la o generație de platină, după aceea de aur:

„Să rămânem cu picioarele pe pământ și să ne bucurăm foarte puțin”. Cât? Repetă! Foarte puțin! E foarte greu – păi, de când o națională a României nu a mai dat, la un turneu european, un scor entuziasmant și cui? Dacă nu au ieșit oamenii în stradă, cum visează Rădoi, totuși am primit multe telefoane de la câțiva dragi zăpăciți cu care am un trecut duios de la Guadalajara și după…

Unul m-a sunat pentru Băluță, cu ce dribling subtil l-a întors exact pe fundașul croat care declarase că ne va bate și pe noi, și pe englezi, și pe francezi (eu mai contez pe croați).

Cu altul m-am pus de acord (ca și UEFA) că Pușcaș a fost omul nostru nr. 1, dar nu am putut trece peste acest Ivan care nu știe să marcheze în situații de unu la unu. În general, nu am fost răi (mare lucru!) și se poate spune că a dominat verbul „a plăcea”; nu știu dacă asta înseamnă că ne-am bucurat prea mult sau foarte puțin, cum ne-o cere Dan. Cert este că după 25 de ani – lăsați-mă să exagerez! -, am trăit o noapte în care am fost ceva mai mult decât mulțumit.

Azi sunt mai rece și mă gândesc că totul va fi decis de rezistența psihică a băieților în condițiile cu care fizicul își face de cap – iertați-mi stângăcia expresiei, dar poate că e potrivită având în auz cât de des li se spune acestor U21 „copii”.

Oricât sunt de copii, se faultează des și dur, chit că după aceea se prezintă scuze. Și mai complicat va fi dacă ne vom vedea conduși pe tabelă, situație care nu ne place deloc; cu Croația, am avut cea mai favorabilă pornire: 2-0 în min. 14, dar… ah, acest permanent „dar” care nu e câtuși de puțin o copilărie.

Fără s-o doresc, orice remontadă ne va spune – la fel de precis ca știința de a îngheța un scor fericit – cât valorează moralul acestor băieți. Și ca să nu fiu pervers, ca să rămân cu picioarele pe pământ, să marchez o surpriză și mai mare decât acest 4-1 al Cenușăresei române (ce bine că ne iau așa!): Polonia – Italia 1-0, într-un meci care nu ar fi exclus să intre în topul celor mai cumplite defensive ale turneului.

Autobaza poloneză i-a lăsat cu buzele umflate pe Chiesa și ai lui, dându-ne, conform tradiției ei, un portar cu nume ușor de rostit: Grabara. Grăbiți-vă să-l memorați!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Adi (4 comentarii)  •  21 iunie 2019, 10:25

Dl, dv nu sunteți un comunist ca Ioanitoaia. Nu înțeleg de unde atâta bucurie la București... Oameni buni, viețile voastre sunt așa puștii acolo? Parcă am fi bătut Brazilia. Și e doar un tineret...Aloo, standardele sunt mult mai înalte. Voi la București le coborâți mult. Poate e și normal, cine știe? Pierdem și și și ... Plecăm acasă. Chiar nu mai e nimeni care e cu picioarele pe pământ la București?

Observator (152 comentarii)  •  21 iunie 2019, 10:37

Maestre, sper sa ne calificam, ca sa se justifice sperantele nascute dupa ce i-am pus la punct pe infatuatii (la toate segmentele, atat la sportivi, cat si la suporteri) croati! Ma bucura si "drama" altor infatuati ( ma refer la sarbi), in randul carora Jovic face figuratie; asa va face si la Real, n-am dubii, spre disperarea altui scriitor de pe acest site! O.

gicu (252 comentarii)  •  21 iunie 2019, 13:19

Sanatate, maestre!

Gica Paunescu (12 comentarii)  •  21 iunie 2019, 14:09

Imi doresc sa ne calificam in semifinale- de pe primul loc al grupei ori ca fiind cel mai bine ,,punctat'' loc doi; nu va fi, insa, deloc usor, atat Anglia cat si Franta avand echipe mai puternice decat Croatia. Sa fie un succes care sa revigoreze echipierii tineri si campionatul intern, altfel ramane doar o picatura intr-o apa cu mult mai mare...Hai, Romania !

Makensen (23 comentarii)  •  21 iunie 2019, 15:35

A fost un pic de bucurie. Jucam eu fotbal in Agronomie si la toate cele 3 terenuri erau baieti cu radioul, se striga bucuria la gol, se discuta care e mai fotbalist intre mbappe si ivan.. O atmosfera frumoasa, din alte vremuri parca.

Racul (4 comentarii)  •  21 iunie 2019, 20:42

Sanatate, maestre!

?????? (140 comentarii)  •  21 iunie 2019, 21:46

Deci, erorile de plasament și de marcaj din defensivă, din partidele cu Coația și Anglia, amintesc și de partidele disputate de selecționerii Contra și Rădoi și de plasamentul și intervențiile lor, în vremurile în care erau jucători activi, ?

?????? (140 comentarii)  •  23 iunie 2019, 5:27

@Privind cum jucă Spania U21 cu Polonia U21, ?

?????? (140 comentarii)  •  23 iunie 2019, 5:36

Opinați că polonezilor le-ar fi trebuit fundași mai mobili și mai tehnici în fața unei echipe nu foare masivă însă tehnică și rapidă, ?

?????? (140 comentarii)  •  23 iunie 2019, 5:43

Ați remarcat și faptul că jucătorii spanioli nu au avut scăderi de ritm cam pe întreaga durată a partidei cu jucătorii polonezi, ?

?????? (140 comentarii)  •  23 iunie 2019, 6:20

Opinați că selecționerul Contra ar trebui să gândească o apărare de tip italian împotriva jucătorilor spanioli pe care îi va întâlni în preliminariile CE și să selecționeze și jucătorii cu care să organizeze o defensivă cu care să joace împotriva Spaniei, așa cum joacă defensivele italiene cu spaniolii, ?

?????? (140 comentarii)  •  24 iunie 2019, 18:43

Opinați că la o eventuală prezență în semifinalele Campionatului European U21 ar fi mai oportun ca echipa României să joace cu cea a Spaniei, pentru a cunoaște mai bine fotbalul spaniol cu care echipa reprezentativă de seniori dispută partidă de calificare la Campionatul European de seniori, în luna septembrie, ?

Comentează