Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Rarele noastre remontade

Poate că ne-ar trebui meteorologi și în Liga 1. După seceta fotbalului din acel așa-zis derby FCSB-Dinamo, de o sărăcie tehnică dezolantă la câtă demagogie s-a consumat cu tinerimile foștilor granzi de România, nu ne-ar fi stat rău să avem […]

...

Există fotbaliști valabili în România!

Ca un vulnerabil și iremediabil caraghios (în sensul bun, eugenionescian al termenului), nu mă tem să afirm că în această primă etapă a reluării campionatului m-am concentrat pe golurile marcate. În plină pandemie și în mijlocul unor scandaloase momente, am […]

...

„Mai bine cu înjurături decât fără spectatori!”

Partizan încăpățânat al ideii că trebuie să judecăm toate fenomenele pe o parte și pe alta, orice adevăr cu contraadevărul său, săptămâna trecută mi-a stat pe cap pagina Gazetei de vineri, în care Barry Ferguson, fundașul legendar al lui Glasgow […]

...

Am trăit o izolare volubilă și bunicică

„E pur si muove”, totuși Terra reîncepe să se învârtească odată cu fotbalul ei – l-am putea parafraza voioși pe Galilei, cu strigătul său cosmic. Doar o literă desparte cosmic de comic. Reîncepe campionatul, la noi cu o Craiova-Botoșani și […]

...

Guadalajara ’70 – un destin de romanță

După 50 de ani, Guadalajara ’70 are un destin de romanță. Mă duc la colecție și găsesc ce scriam la sfârșitul acelui an: „Mi s-a făcut lehamite de discuțiile post-mexicane. Nu doresc să scandalizez, dar, când văd cu câtă încrâncenare […]

...

Te salut, Premier League, oriunde te-ai găsi!

Hazard, mai mult decât perfectul 

Permalink to Te salut, Premier League, oriunde te-ai găsi!
vineri, 31 mai 2019, 8:25

Pentru cei, fie din ce în ce mai puțini, care mai știu și cărora le mai place să citească un ziar, miercuri, Gazeta a oferit un moment de farmec jurnalistic.

La pagina 19, în avancronica finalei de la Baku, Hazard spunea că dacă va cuceri trofeul, dacă Chelsea va învinge „sezonul se va putea numi bun, nu perfect”. La pag. 23, Icardi, după calificarea Interului în grupele Ligii și chiar după ce ratase un penalty cu Empoli, parcă îi răspundea în aceeași problemă: „Viața nu trebuie să fie perfectă ca să fie minunată”.

După finala asta somptuoasă, Hazard ar putea semna declarația lui Icardi. Exact: el a jucat minunat, fără să-i pese de perfecțiune, găsind-o însă de nenumărate ori. Măsurându-mi bine entuziasmul, susțin că acolo, în acea stranie străinătate azeră, el a fost – strict în acest final de sezon la noi, în Europa – peste Messi și noul său rival, Mbappé, ca să nu mai vorbim de Ronaldo… Pe (aproximativ) tot ce a pus piciorul și privirea, în pasele, în cursele, în verva inspirației sale, el i-a adus într-o stare de grație pe Giroud și Pedro, mari ratangii nu o dată, ca și pe cei din așa-zisa apărare, alde David Luiz, Jorginho, Kanté, rareori la acest nivel de determinare.

Am bucuria imputativă: de ce, de-a lungul atâtor ani, nu l-am pus lângă cei foarte mari? L-am pomenit deseori, dar nu am insistat. Poate din teama de-a nu fi prea original, prea deștept, prea ifosativ. Recunosc: teama de ifosativ nu e un sentiment al zilelor noastre, încă nu mă deplâng.

Totuși, ceva mai original decât această finală europeană la Baku e greu de găsit în fotbalul anului 2019. Ea a avut o telesavoare a ei, fiindcă fără tele azi nu se poate discuta. Ce savoare, dom’le, să fim serioși… Să fim: finala asta a doi granzi din Premier League nu a avut mai nimic, ca public, din tribunele englezești. Toate agențiile lumii au transmis intens cifrele fanilor londonezi care au renunțat la bilete. Câți au mai fost în tribune nu ni s-a spus și mai toată prima repriză camerele de luat vederi nu i-au filmat, iar cele de sunet nu au înregistrat decât vuietul unui stadion în penumbră. Nu o să vibreze azerii ca la noi, în Premier și, fără gol, meciul părea, într-adevăr, cum aprecia Andrei Niculescu, cam amical.

Abia de la 1-0, la minunăția lui Giroud, finala s-a încins mai pe englezește, chiar la 2-0, la 3-0 și, desigur, la 3-1… Atunci TV-ul a început să fie TV și a descoperit, în sfârșit, prim-planurile fanilor londonezi aflați la 10.000 km departe de casă. Mulți, puțini, erau ei, cei pe care-i știm, cei adevărați, unii urlând de fericirea golurilor, alții tăcuți, cu privirea și lacrimile ascunse în palme, la 1-4. Imaginea cea mai tare: puștiul tristuleț, adus până la Baku de tatăl său, fan Arsenal… Te salut, Premier League, oriunde te-ai găsi!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

aciduzz (22 comentarii)  •  31 mai 2019, 8:53

Peste Messi???....Nu maestre Cosasu......LANGA MESSI!!! Asta ar fi trebuit sa se intample! Dar nu din sezonul urmator! Nu! Din 2016.......dar bartomeu nu stie, nu cunoaste, nu vede si nici nu accepta ca in fotbalul mare daca nu te misti rapid sa iei ce-i mai bun pe piata, mori in pluton! Acest bartomeu din cauza caruia a plecat Guardiola si din cauza caruia rakitic e titular si nulitatea de valverde confirmat...reconfirmat si rererereconfirmat......va duce Barcelona de rapa! RE RAPA! Abia astept sa vad cum va imparti in vestiar tricourile Hazard.... impreuna cu Zidane. Abia astept! Si sa te tii atunci batai...luate de Barcelona! Si tot in sezonul urmator se va mai intampla ceva: nu-l apuca sarbatorile de iarna pe banca Barcelonei pe valverde! Din fericire....sau din pacate ...cand va fi prea tarziu pentru sezonul 2019-2020!! Asa cum vreau sa cred ca la un moment dat cineva ii va arata usa lui bartomeu, sa se duca fix acolo de unde a venit! Cat despre Premier League....da....e cel mai tare campionat din lume! Nu neaparat pe fotbal....cat mai ales pe plamani si muschi!

Gentle Giant (6 comentarii)  •  31 mai 2019, 9:13

”Mbappé, ca să nu mai vorbim de Ronaldo” nu pot rivaliza cu Messi decât în termeni de număr de goluri înscrise. Cine mai știe azi de Jardel, mitraliera aia de goluri? Am citit articolul, am înțeles tema, mi-a plăcut (mai ales ideea lui Icardi), dar am dorit să spun asta :)

Tróțky Bólóncz Gyöngyösi (1 comentarii)  •  31 mai 2019, 9:45

Astia au fost mici copii, sa vezi ce macel face Tottenham in finala! Vorba ceea, suntem finalisti!

gicu (273 comentarii)  •  31 mai 2019, 12:21

Sanatate, maestre!

stefan al doilea (16 comentarii)  •  31 mai 2019, 15:50

ziceti *ifosativ* ? ce cuvant *magic*...intr-o lume a dezinhibarii, cuvantul asta m-a facut praf...tine de lumea *smereniei*..de fiecare data cand il citesc pe acest domn, imi apar, mie insumi, foarte impur...cu mult drag, Maestre, cu mult drag...si sa traiesti peste o suta de ani, sa am ce invata de la dumneata!

the_gunner (5 comentarii)  •  31 mai 2019, 22:40

Da ,Chelsea ne-a bătut fair and square ,fără drept de apel la orice capitol ,iar Hazard a fost cu adevărat un hazard pt noi .Felicitari celor de pe Stamford Bridge ! Le merita ! Spunea anterior Aciduzz ca Barcelona se duce de ripa cu Bartomeu .Asa este ! Cum ne-am dus noi după ce a "plecat" Dean .Acesta ,Dean,a format o echipa cistigatoare de lux,fără înfrângere .I-a adus pe Vieira,Pirez,Lijungberg,Overmars,Bergkamp,Fabregas (copil de mingi la Barcelona),Petit ,Henry si i-a menținut pe Seaman,Dixon,Adams,Keon,Parlour,Winterbourn ,adică scheletul englez .I-a dat lui Wenger o ECHIPA gata formată .Asa da președinte ! Oh ,tempora ! Bartomeu ,la Barca ,habar nu are de fotbal .Trebuia sa sara in sus cind s-a retras Xavi si ,mai ales Iniesta .Trebuia sa-i mai dea 5 ani lui Dani Alvez , sau sa aducă înlocuitori de top.El s-a mulțumit cu Sergi Roberto ,Vidal,Lenglet,Arthuro ,Cutinho ,Gomez .Acum se screme,nu știe dacă sa-l ia pe Griezman ,sau nu . Lasă sifoane precum ca-l vrea pe ăla ,sau celălalt numai sa fie in pas cu Real .Cel puțin la zvonuri . La noi situația e diferită .Presedintele indian vrea ,dar Kroenke e zgârcit .Emery a crezut toate balivernele de dinainte de semnare ,iar acum regreta ca n-a semnat pt Valencia,sau Marseille.Asa e cind trebuie sa se aleagă praful !!!

Observator (184 comentarii)  •  1 iunie 2019, 13:22

Premier League este fenomenala, dar "tunarii" mei au iesit foarte prost din afacerea de la Baku si nu vor juca nici sezonul viitor in Liga Campionilor! O.

motanul incaltat (39 comentarii)  •  2 iunie 2019, 16:29

Daca la experienta de jurnalist sportiv nu-ti dai seama , o sa-ti explic eu cum presa de la noi nu l-a pus pe Hazard printre cei mai mari fotbalisti la ora actuala. Deci el vine din Belgia care acum 10 ani era o nationala de nivelul Romaniei adica se chinuia sa se califice la un turneu final. Insa timpul trece si nationala Belgiei devine una din cele mai bune a planetei albastre iar cea a Romaniei una din cele mai slabe....Treziti-va la realitate.... Hazard este unul din cei mai buni fotbalisti ai planetei pt ca vine de la una din cele mai bune nationale ale planetei....

the_gunner (5 comentarii)  •  2 iunie 2019, 21:35

@ motanul incaltat . Ce are a face aici de unde vine Hazard ? De cind esti expert in ziaristica sportiva ? Radu Cosasu are nevoie de explicatiile tale ? Am ris cu pofta ! Aveam nevoie după Baku .Ar trebui ca de acum sa ți se spună Maestre .Stii cumva sa rezolvi dilema oului si a găinii ?

Comentează