Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Idolii care ne transmit tristețe și dezgust

… Și ce ziceți să facem? Să ne relaxăm? Și cum să ne relaxăm? Uite cum: vorbind de rău fotbalul românesc dinainte de ’89! Reducându-l la un scandal politic Steaua-Dinamo… Adică făceam politică plecând cu tablele la subsuoară spre „23 […]

...

Bundesliga fără nervi și nervii pandemiei noastre de vanitate

Cum s-ar spune caragialian: „Am dat și bacalaureatul ăsta” – am urmărit prima etapă germană fără spectatori și recunosc: nu am emis mofturi. Nu am fost încăpățânat – nu m-a interesat că fotbaliștii nu s-au salutat, după ce marcau, cu […]

...

O reabilitare a cotului?

Poate că exagerez, dar nu mă abțin: cel mai mult m-a întristat în acest război mondial cu COVID-19 interdicția decretată în Premier League a bucuriei colective, a „grămezii”, a meleului întregii echipe peste fericitul coechipier lungit pe iarbă. Îmi plăcea […]

...

Politica și caracterele în fotbal

… și ar mai fi ceva de spus, ceva ce nu s-a spus, la 34 de ani după Sevilla, după acel moment de triumf al unei echipe românești în Europa: în popor, nu a fost chiar o unanimitate a entuziasmului. […]

...

Noi, cei nevindecați de fotbal

Mă număr printre nevindecați și mă aflu la memorie intensivă. Precizez imediat: nevindecați de fotbal. Nu știu câți suntem, nicio statistică nu ne încifrează. Nu așteptăm niciun vaccin pentru dorul de fotbal. Suntem vaccinați pentru asta de la o vârstă […]

...

Mișcarea Klopp

Tranziția rapidă de la decepție la elogiu

Permalink to Mișcarea Klopp
vineri, 12 aprilie 2019, 11:18

Duminica trecută, la Craiova, m-a șocat de câte ori Dan Petrescu, apucându-l dracii la câte o ratare, s-a luat cu mâinile de cap; mă obișnuisem cu el dând doar cu sticlele de pământ; nu am ținut o statistică – nu se obișnuiește așa ceva… -, dar pot scrie că s-a luat cu mâinile de cap de mai multe ori decât Mangia, care preferă să se enerveze din tot corpul.

Da, nu fac un secret: demult mă fascinează gestul acesta, atât la ratangiii de pe teren, cât, mai ales, la antrenorii de pe tușă. El îmi dă măsura unei sincerități morale, a unei spontaneități în recunoașterea dezastrului; fără să se pretindă neapărat inteligent, el îmi zice ceva semnificativ despre intensitatea angajamentului respectiv. Nu e obligatoriu să te iei cu mâinile de cap când echipa ta joacă prost sau nu te ascultă, dar mie – oricât s-ar părea de crud – îmi place să văd câte un Mister dându-se cu capul de niște pereți invizibili; nu le ridic o odă acestor permanent „apucați”, dimpotrivă, îmi sunt la fel de simpatici și cei impasibili, cei muți fizionomic, cei care nu mișcă un mușchi și care își rezervă furia pentru vestiar. Cum să mă explic? Am și eu dreptul la un mister al meu, cu literă mică.

Totuși, marți, la „sfertul” lui Liverpool cu Porto, a apărut ceva nou în evoluția acestei gesticulații prea puțin monitorizate. Aș numi-o „mișcarea Klopp”. La câteva minute după un 2-0 liniștitor, Salah ratează „o imensă” care-l aduce pe Klopp exact în situația de a se lua spontan cu mâinile de cap, ca imediat, în secundele următoare, cu aceleași două mâini, să-l aplaude pe Mo-ul său exasperant. A fost o tranziție nu numai pozitivă, ci și fulgerătoare, într-o viteză de prestidigitator. Omul transforma decepția enormă a unei ratări pe măsură într-un elogiu elocvent adus execuției.

Nu s-a filmat atent reacția aceluia, pe mine însă m-a vrăjit, ceea ce, desigur, contează mai puțin în istoria jocului, dar nu și în a pixului meu. Accept că am mai văzut la el mișcarea aceasta, însă nu i-am dat o asemenea importanță. Poate că a contat cât de cât – după 48 de ore – „influența” lui Dan Petrescu, acela de la Craiova, cel care renunțase la sticlele date cu furie de pământ pentru a se rezuma la o lamentare cu capul între mâini. Sper să aibă atâta humor ca să nu-l deranjeze această comparație cu Klopp. În fond, nu îi propun ca model un oarecare…

Sau, poate, mai știi?, nu mai are nevoie nici de humor, nici de modele? Pixul meu se bazează pe rezonabilitatea lui. Greșesc? Un prim răspuns îl vom avea duminică, în meciul cu Istvan Kovacs.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

gicu (268 comentarii)  •  12 aprilie 2019, 12:37

Sanatate, maestre!

Emilian (29 comentarii)  •  12 aprilie 2019, 13:36

Klopp a plaudat la mai multe ratari ale jucatorilor sai, nu doar la cea a lui Mo. Cred ca Klopp a evoluat si incearca sa fie pozitiv in tot ceea ce face. Miscarea cu aplaudatul e intr-adevar ceva nou. Ar fi un model bun pentru Petrescu, dar m-as mira ca acesta sa-l adopte prea curand.

Observator (175 comentarii)  •  12 aprilie 2019, 14:03

Maestre, Klopp a inceput sa se obisnuiasca cu ratarile lui Salah! Egipteanul a avut vreo 10 meciuri fara realizari, in afara de golul din ultima etapa de campionat! De departe, omul cu golurile a devenit Mane! O.

makensen (1 comentarii)  •  12 aprilie 2019, 15:23

O placere sa va citesc..

victor L (114 comentarii)  •  12 aprilie 2019, 15:26

Sanatate, domnule Cosasu.

Ciprian (1 comentarii)  •  12 aprilie 2019, 16:29

Multumiri de articol. Scriitura - pixul dumneavoastra merita tot respectul nostru. Sanatate multa ...

Marce (7 comentarii)  •  12 aprilie 2019, 17:41

Admirabil , Maestre Belphegor !

Ali Bec (5 comentarii)  •  12 aprilie 2019, 18:14

O placere! Atit vulcanul Klopp ca și editorialul de fata!

?????? (140 comentarii)  •  12 aprilie 2019, 22:29

Cum ați comenta despre faptul că a înscris Nistor , pentru Dinamo, din penalty , ?

?????? (140 comentarii)  •  12 aprilie 2019, 22:39

Opinați că Mircea Rednic a jucat foarte bine tactic partida de la Iași deoarece a și câștigat acel meci, ?

YNWA (3 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 5:52

Observatorule, noi am mai avut niste contre in trecut. Trebe sa fi manc, adica united fan, altfel nu ti-ar sta 'POOL asa de rau in gat. Lasa-ti stea.

Tibisor (5 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 8:09

Sa fim realisti ! Klopp este unic in modul in care se comporta atat pe teren cat si in afara lui ... trebuie sa ai inteligenta ca sa te ridici la nivelul lui ! Petrescu ? ... inteligenta ? ... ramane cum am stabilit ... adica , realisti !

?????? (140 comentarii)  •  14 aprilie 2019, 8:29

La partida dintre Iași și Dinamo ați remarcat și felul în care jucătorii celor două echipe au și pasat și nu numai că au jucat fotbal, ?

Observator (175 comentarii)  •  15 aprilie 2019, 9:59

@ YNWA Nu prea-i inghit pe cei de la Liverpool, pentru ca prea multi le ... canta in struna! N-am voie? Maestre, mi-ar placea ca United sa invinga si la Barcelona, dupa succesele de la Torino si Paris; totusi, nu stiu ca daca ulciorul merge si a treia oara la apa! O.

Observator (175 comentarii)  •  15 aprilie 2019, 10:04

@ Tibisor De cat inteligenta este nevoie sa te ridici la nivelul comportamentului lui Klopp?! Sa fim seriosi, neamtul sta aproape tot timpul cu dintii inclestati si l-am vazut teribil de ... exteriorizat la o posibila greseala de arbitraj! De asemenea, l-am vazut si aproape resemnat in prima parte a meciului de ieri; pana acum, a avut destul noroc, sa fim realisti! O.

Tibisor (5 comentarii)  •  15 aprilie 2019, 17:37

@ Observator ... ce-ti mai sta in gat LIVERPOOL ... asa cum a mai remarcat cineva pe aici esti fan M.U. sau cine stie ... si daca tot l-ai mentionat pe SALAH , ti-a placut ce " trasor " a avut ?? Si chiar daca nu-ti convine , Klopp e un tip inteligent si ma lasa-ma cu impresiile tale deplasate despre ce are in cap si cum gandeste el ... Go Reds !

Observator (175 comentarii)  •  15 aprilie 2019, 17:58

@ Tibisor Cum sa ne tutuim, daca dvs. folositi un diminutiv?! Scriam doar ca si Klopp are indoieli si ca se exteriorizeaza exagerat uneori! Il inteleg, dar nu-i nevoie de prea multa inteligenta pentru asta! Da, golul lui Salah este peste ce realizeaza de obicei, mai ales dupa atetea etape neproductive! O.

Observator (175 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 9:48

Maestre, United n-a repetat bunele prestatii de la Torino si Paris! Totusi, suprinde scorul cu care au fost eliminati englezii, fara sa fi marcat vreun gol unei aparari care-i departe de a fi impenetrabila! Desi jocul si pozitia in clasament s-au ameliorat in ultimele luni, perspectivele nu-s dintre cele mai bune; chiar si participarea in viitoarea editie a Ligii este incerta... O.

Comentează