Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Ianis la ”ora copiilor”

Noaptea de joi a fost una dintre cele mai complicate din biografia pixului meu de microbist anxios. Cu voie de la Dan Petrescu, necăjit și el, am trăit multe minute cu iluzia unui 1-0 posibil cu o Sevilla care era […]

...

Ei, da, în 2020 facem 50 de ani de la Guadalajara…

Sper să nu fiu considerat un diversionist dacă azi, înaintea unui derby Dinamo-FCSB, țin să amintesc din timp că în iunie 2020 se împlinesc 50 de ani de la Guadalajara. Decât să discut o aiureală la zi, ca patronul de […]

...

Un Ianis Hagi uluitor

Îmi place să cred că pentru Ianis Hagi, la fel de prețioase ca felicitările lui Steven Gerrard au fost și avertismentele lui Barisici, fundașul croat care trecuse și el prin dificultățile adaptării la Rangers, când a vrut chiar să plece, […]

...

De ce surâd la declarațiile lui Halep

Simona are dreptate când declară că nu va face o dramă din eșecul semifinalei de la Melbourne. Într-adevăr, nu are de ce. În fața unei Muguruza renăscute în forță și inspirație, Halep a pierdut din câteva detalii, un forehand ratat, […]

...

Da, a existat în lume un fotbalist român fericit!

Și așa, carevasăzică: „Merci, Tătă. Și scuze că te-am subestimat!”. Cum? Nu mai repet. Așa l-au omagiat pe Tătărușanu fanii lui Lyon după semifinala Cupei Ligii franceze, cu Lille, 4-3 la pen, dintre care unul esențial apărat de Tătă sau, […]

...

O dandana dramatică 

Resemnarea - ordin, moft sau...?

Permalink to O dandana dramatică 
miercuri, 13 martie 2019, 7:07

Ce s-a întâmplat și, mai ales, ce va urma? Conform pixului meu, Viitorul-FCSB a fost un meci cvasiexcelent pentru starea națiunii și noțiunii fotbalistice din Liga 1, un meci care, dincolo de ritmul său, de ambițiile, copilăriile și gafele sale, a avut drept calitate supremă aceea de a ne fi spulberat orice suspiciuni rezonabile, se înțelege la ce…

Nu a existat nicio clipă impresia vreunui aranjament, ceea ce, azi, în România e mai mult decât „un mare lucru”… Pasa genială a lui Ianis – cea care a luminat cel mai intens – nu se poate lucra decât la antrenamente, nu în altă parte, tot așa cum privirea spre cer a tatălui său înainte ca băiatul să bată penaltyul, nu poate fi ticluită. Numai că tot de aici începe o nouă și amplă dandana care se poate încheia fie în melodramă, fie în farsă.

Concret: după poziționarea sa la 5p distanță de CFR Cluj, patronul omnipotent, cel care se recomanda ca un războinic, cel care cere fiecărui jucător să fie un bărbat adevărat, a căzut în adâncă resemnare; o declară fără virgulă: „Nu o mai putem bate pe CFR, ăia sunt bărbați și punct. Nu mai am încredere în echipă și punct. Am mai pierdut încă un an și cu asta, basta!”. Nu are rost să-l contrazicem, nu vreau să-l ironizez sau să-l pamfletez. Omul e necăjit pe bune și nu se face.

Problema e alta: acolo, la Palat, resemnarea lui devine și un ordin? Dacă a renunțat la titlu, asta e un moft? Poate fi ignorat ceea ce simte și gândește acolo stăpânul inelelor și chiar al belelelor? Se ridică o alternativă dramatică: dacă băieții nu-i vor da ascultare? Uite-așa, nu de-al dracului, ci de-al binelui lor personal? Teja zice deja că nimic nu e pierdut; mai mult, Benzar, hulitul de serviciu, merge până acolo încât o spune pe față: „Sperăm să-l contrazicem pe patron, să arătăm că putem lua campionatul”. Nu am înregistrat vreodată o asemenea opoziție, acolo, la Palat. De aceea văd, la o adică, și posibilitatea unei farse; adică în cazul că iau titlul, patronul să ne râdă, viclean, și să ne asigure că resemnarea lui a fost așa, doar o strategie pentru a-i îmbărbăta… Ce, parcă nu-l cunoaștem?

În fond, sunt foarte pornit împotriva unui articol de acum 6 luni, din Gazetă, în care unul ne bătea la cap că FCSB – prima, cu 4p avans în clasament după 10 etape și se cânta „Dică e pe primul loc!” – nu mai poate pierde titlul și nu are cine s-o învingă, căci e cea mai valoroasă. Cine l-a scris? Mi-e greu s-o dezvălui. Mă folosesc de cea mai scurtă nuvelă din istoria literaturii noastre. Se intitula: „Boul și Luminița” și era din două fraze: „Un bou s-a îndrăgostit de Luminița. Boul acela eram eu”.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

gicu (253 comentarii)  •  13 martie 2019, 11:21

Sanatate, maestre!

ioan (760 comentarii)  •  13 martie 2019, 12:34

nicio dandana, domnule Cosasu! am facut doua revolutii? am facut! pe prima ne-au furat-o? ne-au! pe-a doua-REVOLUTIA DIN SUFLETE- n-au cum s-o mai fure! intrebati-o pe Lavinia Balulescu...! a treia revolutie? dar cine sintem noi, domnule Cosasu? tantalaul de Che dublat de-un domn-Guevara? eu zic c-ajunge! si-apoi, nu vad unde e dramatismul: e Leo Messi cel mai bun din fotbal? e! e Roger Federer cel mai bun din tenis? e! e felinul ala de domn Fellini cel mai bun din film? e! literatura? dar domnul Paul Goma ce cusur are? si de cind un procent de trei din patru nu ne mai multumeste? eu zic ca e bine! sint cei opt juniori niste tzatze de matze! sint! vin si cei trei mini-stranieri, ca ghioceii, cind da verdele in iarba? vin! e Lelia Munteanu cea mai buna jurnalista din Romania? e! o sa-i falimenteze de-or sa le mearga fulgii! va ingrijoreaza meciul cu baietii din Feroe, de la Cluj, din 26 martie? melodrama? drama? etc? asta, domnule Cosasu e doar problema lor-ramin la parerea ca noi, DOI, ne-am facut datoria! credeti ca degeaba l-am invatat pe Cata Oprisan cum se pune scorul pe tabela? Cata are si alte daruri-eu zic sa aveti incredere in el si-n ei!

Adrian (2 comentarii)  •  13 martie 2019, 22:55

Doamne, ce adanca cugetare! Totusi, nu era mai indicat sa scrieti despre fotbal si nu sa ne intoxicati cu Gigi Becali?

Adrian (2 comentarii)  •  14 martie 2019, 5:36

Daca tot stergeti mesajele profotbal si le pastrati pe cele care uita sa isi arate dezgustul pentru aceasta permanenta becaliada nu ar fi mai simplu, d-le Cosasu, sa va scrieti singur mesajele? Serios.

ioan (760 comentarii)  •  14 martie 2019, 11:15

ciao, Simo! explicatia e simpla: ai reusit, singura, ceea ce n-au reusit 20 de milioane de romani intr-o jumatate de viata- sa fii un lider mondial in ceva, in cazul tau-in tenis! uita-i! ia-ti cetatenia australiana si renunta la semifinala de Fed-Cup din Franta! oricum, nu mai au nimic: nu mai au gimnastica, nu mai au handbal, nu mai au caiac-canoe, etc si etc! fotbal n-au avut niciodata! indiferent de rezultatele tale, finalitatea e aceeasi! prostia n-are termene de comparatie-lasa-i in durerea lor! cunoscatorii spun ca prostia nu doare! au o scuza: ei nu traiesc in Romania! dupa doua-trei luni de Romanie pitoreasca ar intelege ca tara asta urla de dimineata pina seara! pina si-n asta sintem originali...!

ioan (760 comentarii)  •  14 martie 2019, 13:13

vrei exemple, Simo? acum citeva minute, un internaut povestea altora ca el, cum gindeste subconstientul tau-daca gindeste...! esti, pentru ei, o carte deschisa! stai linistita-ei inteleg doar pozele: au si *** bucuriile lor!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (760 comentarii)  •  14 martie 2019, 13:49

ANA? are mere! L? pe la mijlocul alfabetului! FA? o nota muzicala! BETII? niste bieti in care o vocala a luat-o razna! Lelia ar spune asa: a tunat si i-a adunat-ziaristica pe click-uri!

ioan (760 comentarii)  •  15 martie 2019, 10:20

probabil va referiti la INCHISOAREA, domnule Cosasu! FRIZERO!! sau FREE-O! e a noastra si e cea de toate zilele! am facut apelul! de seara! nu lipseste nici macar o virgula-libertatea a ramas o optiune! ramin la parerea-cu riscul de-a va supara colegii-ca se poate trai si fara sa faci compromisuri! recunosc: nu-i usor! p.s. HAI PROGRESUL! finante-banci? nu stiu, domnule Cosasu-lasati-ma sa ma mai gindesc...!

ioan (760 comentarii)  •  16 martie 2019, 8:42

m-am (mai) gindit, domnule Cosasu! scenariul e regizabil-prin urmare, ramine cum am stabilit: si Klopp, si Pep, se vor bate pentru UN loc in finala!

ioan (760 comentarii)  •  16 martie 2019, 11:31

Cata? din pacate, previzibil si el: o viata are omul-***, dar e a lui! l-au speriat: probabil, i-au spus ca-i trimit anaf-ul literar pe cap! sa-i ia brinza de pe langos...!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (760 comentarii)  •  16 martie 2019, 16:00

un prieten, imi spunea acum 37 de ani: Elton-ma alinta-asa-i facuta lumea: din inceputi si din priceputi! habar n-ai citi neterminati trec, acum, pe linga masa noastra...! atunci, am zimbit neincrezator-Bebe stia sa-mi spuna lucruri simple, invatindu-ma sa zimbesc! sint zile cind ii duc, violent, dorul-tin minte ca ura ceva mai mult decit pe comunisti-ura cenzura! spune ca ea, cenzura, e un bastard: produsul unui comunist cuplat c-o securista! a fost drept, a fost jurnalist, a fost profesor, a fost cineast si a fost un adevarat om de cultura! a fost patriot si a fost un prieten adevarat! citesc, baieti, aberatiile pe care le scrieti, cuvintele si frazele pe care le cenzurati, si ma gindesc la voi doar ca la niste, simpli, neterminati! nu va opriti-n-aveti loc la masa asta!

ioan (760 comentarii)  •  17 martie 2019, 8:05

vreti, neterminatilor, sa stiti de ce sinteti lasi, ticalosi, fraieri si nesimtiti? atunci nu ma mai cenzurati! si intrebati-va de ce un domn ca Brancusi a spus: v-am lasat saraci si prosti si v-am regasit si mai saraci si mai prosti! de ce un domn ca Tutea a spus: am facut opt ani de inchisoare pentru un popor de idioti! de 30 de ani carati tara asta pe un drum forestier-hurducatilor-si va mirati ca nu mai aveti nimic? vine Putin? ce sa va ia Putin-***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (760 comentarii)  •  18 martie 2019, 11:12

mi-ati cenzurat mie VOUCHERELE DE VACANTA? sub articolul SIMONA HALEP LA MIAMI, ieri, 17 martie 2019, la ora 14 si 28 de minute, unul-klauz, prietenul vostru pe care nu l-ati cenzurat niciodata, a scris: *** SIMO! de ce nu-i dati adresa, CNP-ul, datele de identificare? sa stim si noi cine-i doreste moartea Simonei Halep! asta e ziaristica? voi aveti vreo explicatie pentru asta? eu nu! n-ati sarit calul-pur si simplu va bateti joc de voi si de noi, cititorii vostri! vreti sa va dea Simo un interviu? ce sa va spuna? sa va citeze din klauz si din bazinga? asta-i democratia pe care o aparati voi?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (140 comentarii)  •  18 martie 2019, 13:08

Opinați și că rămâne totuși de remarcat,, din etapa a doua din play-out faptul că EDI Iordănescu, un antrenor mai tânăr și de perspectivă, ce pare a fi mai pregătit fotbalistic decât Angel Iordănescu, ăl învinge în mod net pe Mircea Rednic, un antrenor consacrat ce antrenează o echipă de tradiție din fotbalul românesc, Dinamo amintind pe alocuri, și de fotbalul "la cotonoage", din vremurile lui Dinu, Sandu Gabriel, Dobrău, Sătmăreanu II, Cheran, Ion Moldovan, Ion Marin, ceva mai târziu Andone, Dan Alexa, etc.?

ioan (760 comentarii)  •  18 martie 2019, 15:55

nu te-ai abtinut deloc, geambasule! asa esti tu-de neabtinut! exagerez? niciodata, ca tine: sint convins ca, si daca iti da cineva buna dimineata in fata blocului, esti in stare sa-i sari la jugulara! dinamovist pina la moarte! probabil, si dincolo de ea! Doamne, apara-i dar nu-i mai pazi! astia au la stina mai multi ciini decit oi!

?????? (140 comentarii)  •  18 martie 2019, 19:08

Ați remarcat că până și arbitrul partidei a permis un joc mai dur , în favoarea jucătorilor dinamoviști, ca pe vremea lui Dinu, Dobrău, Radu Nunweiller, etc. , un exemplu putând fi și faza în care Darius Olaru a fost nevoit să iasă de pe teren ?

?????? (140 comentarii)  •  19 martie 2019, 11:49

@Opinați domnule Cosașu că vreun jucător din Liga 1, aflat sub contract cu un club de fotbal, ar putea semna , fără acordul clubului unde este legitimat sau chiar în afara perioadei oficiale de transferări, cu un alt club din Liga 1, fără ca federația să intervină, conform regulamentelor , cluburile având și întâlniri directe de disputat, în aceeași competiție ,până la încheierea campionatului ? Câteva cluburi de prin campionate puternice din Europa parcă au și fost sancționate pentru astfel de "practici" , UEFA modificând și regulamentele pentru a interzice astfel de "transferuri"?

?????? (140 comentarii)  •  19 martie 2019, 15:53

Deci, cum ați comenta despre faptul că nea Gigi Becali nu are la FCSB vreo funcție care să îi permită semnarea de contracte cu jucătorii legitimați de club ? Opinați că jucătorii care semnează cu Gigi Becali sunt plătiți de Gigi Becali și nu de club ?

?????? (140 comentarii)  •  19 martie 2019, 16:09

Opinați că nea Gigi Becali nu ar putea avea jucători încriși în Liga 1, deoarece dumnealui nu este echipă de fotbal înscrisă în Liga 1 cu deumirea Gigi Becali ?

?????? (140 comentarii)  •  19 martie 2019, 16:15

Considerați și că nu ar fi regulamentar să fie și finanțator de club și "impresar" și "angajator" de jucători de fotbal, pentru jucătorii care semnează cu nea Gigi Becali ?

?????? (140 comentarii)  •  19 martie 2019, 16:37

Cum opinați că ar trebui să acționeze FRF și Liga Profesionistă de Fotbal în astfel de "spețe" ce amintesc de vremurile lui Mitică Dragomir și ale lui Mircea Sandu și de premierea echipelor ce jucau cu contracandidatele echipei finanțată de nea Gigi Becali, în acele vremuri ?

ioan (760 comentarii)  •  19 martie 2019, 18:43

am scris DE NEABTINUT, geambasule? asa sint eu-am mereu dreptate! evreii, cei care m-au crescut, au o vorba: stii tu-stie Dumnezeu! stiu doi-stie toata lumea! na, ca acum a aflat si domnul Tiriac! nu puteai sa-ti vezi de bananele tale si sa-i lasi colectia de masini in garaj, la locul ei? noroc ca esti ateu-probabil vei da vina pe o intimplare! fireste, nefericita! kamikaze scrie pe tine...!

?????? (140 comentarii)  •  19 martie 2019, 19:26

@Domnu' Cosașu, apreciați comentariile , ?

ioan (760 comentarii)  •  19 martie 2019, 21:37

spunea Elie Wiesel: opusul iubirii nu este ura, este indiferenta! suna altfel decit-nici macar ironicul-Doamne, ai legatura! asta da elitism masurat in pasi marunti! vine si întrebarea! fireasca! voi sinteti intregi la cap?

?????? (140 comentarii)  •  20 martie 2019, 6:24

În perioada desfășurării sezonului competițional, în afara perioadelor reglementate pentru transferuri, oficiali ai cluburilor implicate în competiție nu au permisiunea dată de regulament de a contacta și negocia cu jucători ai cluburilor cu care sunt în competiție, ?

ioan (760 comentarii)  •  21 martie 2019, 16:15

motor catre ce, geambasule? catre propria-ti memorie! mai an, ai scris aici, cu minuta-ti personala, ca ceea ce a facut domnul Gaudi in (si din) Barcelona e un kitsch! eu, in locul domnului Dan Bursuc, m-as bucura sa fiu pus pe o scara a valorilor linga celebrul arhitect! ca n-ai inteles nimic din Sagrada nu ma mira! dar nici din muzica? si de cind toti cei care cinta hip-hop sint vinzatori de droguri? tu recitesti ce scrii? muzica, geambasule, e singurul limbaj universal! voi, cei care ascultati rock-progresiv sinteti culti si ceilalti, cei care asculta ALTA muzica sint inculti? si-o nedumerire personala: ce intelegi tu din rock-ul progresiv? ala-i rock pentru profesionisti-daca n-ai stat cu o ghitara-n brate zece ani, asculti rock-ul asta cu fereastra deschisa, sa creada vecinii ca esti muzician! tobele unui trib din Amazon au limbajul lor muzical! Bach? Jethro Tall-ul meu? Edith Piaf? manelele? bluess-ul? TOATE sint muzica! sintem opt miliarde de oameni-chiar vrei sa ascultam toti aceeasi muzica? un om cult nu trage concluzii, e tolerant si iubeste diversitatea: ai spus ca respecti Franta pentru diversitatea ei-stii ce muzica se asculta in suburbiile Lyon-ului? eu zic ca nu fondul si forma conteaza-in muzica pamintului, singurul parametru care poate fi reglementat prin lege e decibelul! fii mai darnic si asculta si alta muzica-bunaoara, domnul Gaudi asculta, zilnic, fado! se pare ca nu degeaba...!

ioan (760 comentarii)  •  21 martie 2019, 16:39

cap limpede: Jethro Tull! scriu direct, recitesc rar, si-ca de obicei-ii neglijez pe cei pe care ii iubesc! pot fi iertat!

ioan (760 comentarii)  •  21 martie 2019, 20:16

cap la cap limpede: am un prieten care aseara era copt de furie: vine Dream Theater la Sibiu si el nu poate sa-i vada! de ce? in ziua respectiva are propriul lui concert, la citeva sute de kilometri distanta! e un profesionist! e inutil sa-ti scriu, ascultatorule de rock-progresiv, ca el, prietenul meu, e unul din cei 5 (cinci) MARI ghitaristi din rock-ul romanesc! si-a cumparat bilet pentru concertul de la Budapesta! mi-a spus odata ca baietii de la Dream Theater stiu si fac muzica! pe el il cred! el poate sa-i inteleaga...!

ioan (760 comentarii)  •  21 martie 2019, 21:55

stati linistit, domnule Cosasu! daca au ajuns sa scoata actorii de pe lista intelectualilor, pe Cristi Gram n-au cum sa-l scoata din rock-ul romanesc! astia traiesc doar pe you tube-le dai trei imagini, vine geambasu si le arata nordul si-o iau toti la goana! devalmasie! gindul ca marti au meci, greu, cu baietii din Feroe, e apocaliptic! stiu, toti, ca scorul de pe tabela e pe mina lui Cata Oprisan! Suedia, simbata? mai bine nu va spun...!

Comentează