Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Idolii care ne transmit tristețe și dezgust

… Și ce ziceți să facem? Să ne relaxăm? Și cum să ne relaxăm? Uite cum: vorbind de rău fotbalul românesc dinainte de ’89! Reducându-l la un scandal politic Steaua-Dinamo… Adică făceam politică plecând cu tablele la subsuoară spre „23 […]

...

Bundesliga fără nervi și nervii pandemiei noastre de vanitate

Cum s-ar spune caragialian: „Am dat și bacalaureatul ăsta” – am urmărit prima etapă germană fără spectatori și recunosc: nu am emis mofturi. Nu am fost încăpățânat – nu m-a interesat că fotbaliștii nu s-au salutat, după ce marcau, cu […]

...

O reabilitare a cotului?

Poate că exagerez, dar nu mă abțin: cel mai mult m-a întristat în acest război mondial cu COVID-19 interdicția decretată în Premier League a bucuriei colective, a „grămezii”, a meleului întregii echipe peste fericitul coechipier lungit pe iarbă. Îmi plăcea […]

...

Politica și caracterele în fotbal

… și ar mai fi ceva de spus, ceva ce nu s-a spus, la 34 de ani după Sevilla, după acel moment de triumf al unei echipe românești în Europa: în popor, nu a fost chiar o unanimitate a entuziasmului. […]

...

Noi, cei nevindecați de fotbal

Mă număr printre nevindecați și mă aflu la memorie intensivă. Precizez imediat: nevindecați de fotbal. Nu știu câți suntem, nicio statistică nu ne încifrează. Nu așteptăm niciun vaccin pentru dorul de fotbal. Suntem vaccinați pentru asta de la o vârstă […]

...

PSG – o performanță și morală 

United, într-o convalescență post-Mourinho

Permalink to PSG – o performanță și morală 
vineri, 15 februarie 2019, 8:06

Acest 2-0 de pe Old Trafford îmi sfidează atât antipatia față de PSG, cât și devotamentul străvechi față de United; îmi cere să fiu – pardon de expresie! – obiectiv. Plus să-mi încalc regula de a nu discuta după turul unor meciuri europene până nu văd returul. Nimeni nu-i mai dă o șansă lui Rashford al meu să răstoarne acest 0-2 la Paris; mă supun fără multe contraargumente.

Ceea ce au realizat acești vremelnici „parizieni” îmi impune o pură și simplă admirație – mă rog, cât mai poate fi azi ceva pur și simplu. La toate elogiile nestăpânite aduse jocului lor superior în toate registrele – de la viteză la exactitatea execuțiilor – adaug o vigoare morală rar cunoscută la acești domni bogați în bani și talent care au deja în palmares titlul de campioni ai Franței pe 2019 și nimeni nu li se poate împotrivi.

În clasamentul la zi, Lille e la 10p de ei, Lyon la 16. Nu există asemenea diferență nici în Italia Juventusului ronaldin. De obicei, la ea acasă, PSG joacă plină de sine, trufașă, vanitoasă – ceea ce îmi explică antipatia. Pe Old Trafford, ei s-au întrecut pe sine: nu au fost trufași, nu au fost orgolioși, și-au disprețuit vanitățile, au tras de ei cu o îndârjire vecină cu pasiunea pentru meseria lor, dând la iveală un potențial necunoscut în meciurile din campionatul lor. Mulți îi văd deja în finala competiției, ba chiar câștigând-o.

E momentul unei frâne a pixului: cum a fost Manchesterul? În niciun caz, nu a jucat prost. Totuși, chiar dacă era după multiplele sale victorii din Premier League, mi s-a părut încă într-un fel de convalescență post-Mourinho. Pogba și ceilalți reînviați nu le-au putut face față celor veniți nu doar de peste Canalul Mânecii, ci din altă atmosferă. Care? O voi numi printr-o întrebare ușor răsucită: o vedeți pe PSG jucând săptămânal în Premier League și conducând în clasament cu 10-16p, convinsă că nu are cine s-o bată?

Asta e presiunea unei alte atmosfere! Până veți răspunde, mă întorc pe Old Traffordul nopții de marți: dincolo de scor, s-a confirmat ce fotbalist imens avem în Mbappe. De mulți ani, pixul meu nu a mai folosit acest adjectiv confiscat de Pele, Maradona, Cruyff. Fie și fără Neymar și Cavani lângă el, însă cu un Di Maria din bătrânii care știu ce-i o pasă stupefiant de exactă și un mai tânăr Verratti care știe ce sunt o închidere și o deschidere impecabile, Mbappe a fost for-mi-da-bil, ca acei mari actori care, cum se spune în arta spectacolului, cu cea mai mare economie de mijloace (și minute) pot exprima totul și anume: de neuitat. Lejeritatea și naturalețea cu care (în)scrie fin pe marea proză a fotbalului.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Ady (3 comentarii)  •  15 februarie 2019, 9:53

Indiferent de cum joaca nu voi putea admira o echipa finantata de seici arabi. Arabi super bogati care incalca cu nonsalanta toate regulile financiare europene, iar cei saraci comit tot felul de atentate macabre distrugand tot ce a insemnat pe vremuri splendoarea culturii franceze. Rusine Franta, Rusine Macron!!! Vive Marine Le Pen!!!

Fane (28 comentarii)  •  15 februarie 2019, 10:31

Oricat ar fi de hulita aceasta echipa,United trebuie sa fie multumita ca au fost indisponibili Neymar si Cavani.Dupa perioada trista Mou,"rezolvata"de jucatori, au jucat cum au stiut fara antrenor si a tinut destul.E greu sa mearga pe o perioada indelungata.Returul poate sa ma contrazica si daca se va intampla tot mai multe echipe vor avea jucatori razvratiti si se va alege praful pana la urma.

gilos (7 comentarii)  •  15 februarie 2019, 10:32

Frumos articolul. Mbappe este un fotbalist de rasa, iar PSG chiar arata ca o echipa de top in acest sezon. Vom vedea cat de departe vor ajunge in Uefa Champions League. Multa sanatate, maestre !

Bogdan (2 comentarii)  •  15 februarie 2019, 10:32

PSG în Premiere Leagă era undeva pe 456. Păi să.i vad lucrând în 7 zile cu wolverhampton, cristal palace și cardiff city, apoi în cupa cu leeds sau cu nottingam forest. Vă spun, jumătate din PSG ar fi in spital.

Bigbear (1 comentarii)  •  15 februarie 2019, 11:52

Frumos meci și frumos jocul celor de la PSG insa este rezultatul sumelor uriașe aruncate în joc de patron. Exact la fel că și în cazul Manchester City - sunt probabil singurele echipe care își permit să aibă jucători de valori apropiate că rezerve pe orice post. Exact același lucru l-am avut și Mircea Lucescu la Sahtior - un buget mult mai mare și că urmare jucători mult mai buni decât restul echipelor. Rețeta e simpla - se ia o echipă, sa spunem Dunărea Călărași, i se asigura un buget de 20 de milioane de euro pe an când restul sunt la maxim 5-7 și gata, Dunărea o să domine campionatul românesc în fiecare an, pt că FCSB și CFR o să cumpere jucatori de 1 milion sau maxim 2 iar Dunărea o să dea 4 milioane.

corneliu (2 comentarii)  •  15 februarie 2019, 12:32

Așa se întâmplă când îl ai pe Pogba antrenor. Multă sănătate!

gicu (268 comentarii)  •  15 februarie 2019, 13:13

Sanatate, maestre!

Bârgaoanu Dragoş (2 comentarii)  •  15 februarie 2019, 13:31

Parfum de...Ioan Chirilă! În doze perfect potrivite.

Observator (175 comentarii)  •  15 februarie 2019, 15:29

Asa este, acest Paris SG a suprins pe toata lumea, mai ales ca era vaduvita de prezenta celor 2 "tenori", iar United traversa o perioada excelenta, reusind sa ajunga pe locul 4 in PL. Totusi, s-au mai vazut minuni, ultima inregistrandu-se la Torino, cand United a otinut, in minutele finale ale partidei, o victorie sinonima cu calificarea pentru "optimi"! Prin urmare, inca nu-i totul pierdut! O.

Radu_pnt (2 comentarii)  •  15 februarie 2019, 15:48

@Ady Lasa-ne frate cu ifosele tale de ultra nationalist...parca pana mai ieri ManU si Real Madrid (inca Real Madrid) au spart bancile nationale cu transferurile lor.. taxe 0, dobanzi 0? Care e diferenta? Vive la tine acolo in bolsevism...!

InimaRea (1 comentarii)  •  15 februarie 2019, 16:45

Sorry dar MANU și Tottenham sînt proletarele din topul PL,; aristocratele sînt MCI și Liverpool. Chelsea și Arsenal - boieri scăpătați. PSG n-ar face față acolo dar ar putea face cîte un meci de pomină, cînd și cînd, adică exact ce iubesc englezii la echipele lor de suflet. Pogba n-a avut norocul lui Mbappe - nici talentul dar nici șansa de-a juca într-un campionat unde fotbalul mai e și joc, din cînd în cînd, nu doar luptă la baionetă - ca-n Germania, Anglia, Italia. În Spania, doar ATM e cazonă, de-aceea rămîne veșnic outsider. E vorba de antrenor, desigur. Emery e rătăcit în PL, ca și cu PSG, pălării prea mari pentru el. Solkjeer e soluție de avarie - meseriaș pentru copii și juniori, nu maestru pentru mari echipe. Neamțul de la PSD e cum era Piști Covaci la Ajax - inginer responsabil cu service la o mașină de lux. Pentru el, ideal ar fi să joace mereu fără Neymar și Cavani. Numai că, fără ei, PSG ar redeveni repede ce-a fost și-nainte de ei. Din păcate, mai sînt doar 3 antrenori buni pentru PSG - Guardiola, Klopp și Ancelotti dar toți sînt luați. Așa că, PSG nu prinde finala CL. De Murinho, numai de bine - i s-a urcat la cap gloria și nu mai știe cum e să fii antrenor de cînd se știe mare conducător. Cu banii șeicilor, altă socoteală! Doar n-om vrea, acum, să investească prinții în învățămînt, sănătate, în arabii lor! După ei, pe-același model, chinezii și americanii promit să termine cu fotbalul-spectacol, să rămînă doar fotbalul-bussines. Doar gîndiți-vă la Messi - 100 de mil/an și tot îi mai place joaca. E absurd! La banii ăștia, ”profesionist” înseamnă să nu-i dai o flegmă-n ochi sărăntocului de antrenor care are pretenția să-ți spună el ce să faci în teren. Dar genul de viitor e Pogba, nu Messi.

itu52 (43 comentarii)  •  15 februarie 2019, 18:47

Mbappe lipsit de „ou” sau „ch”, adoptat nu vremelnic, iubitor de iepuri înainte de a ajunge la penele cocoșului, este piesa unui mecanism bine gresat. Are viteză, execuție, dar la faza din final, unde Messi ar fi culcat gardienii însoțitori și ar fi făcut 2-3 pași spre interior, pentru un stâng inventiv, arată limite în exprimare. Este, nu zice nimeni că talentul nu există, dar până la artă, mai avem de așteptat. Să admirăm echilibrul, maturitatea, cunoașterea de sine, poate chiar modestia unei vedete de 20 de ani. La noi închipuiții născuți la umbra unui gol leșinat, inundă crâșmele, dictează echipe și răstoarnă antrenori. De unde această diferență în mental? Să fie de la pene? Poate, una e să le ai în cap și cu totul altceva este să le porți la vedere.

Catalin (1 comentarii)  •  15 februarie 2019, 20:04

Ady, esti penibil. Te banui de gillet jaune sau de asistat social la RO

motanul incaltat (38 comentarii)  •  15 februarie 2019, 23:51

Raspunsul poate fi simplu: asa cum vedea si R Banciu , PSG are pe linga valoare toate atuurile in Franta -inclusiv arbitrii. Care nu o defavorizeaza absolut niciodata. Insa in Europa , PSG joaca la grupa mica in ce priveste arbitrajul, acesta in principal favorizind Barca, Juventus si in special Real. Asa ca si-au dat seama ca CL nu e campionatul Frantei si ca sa cistigi ceva in fata Real, Juve sau Barca trebuie nu sa joci fotbal de cea mai inalta clasa, ci sa stralucesti pur si simplu....Au facut-o cu Man U. Sper sa poata sa o faca si cu Realul.Care cind se vedea dominata cvasi-total la Amsterdam, intervin arbitri si anuleaza golul Ajax-ului.....

Observator (175 comentarii)  •  16 februarie 2019, 11:20

@ InimaRea Destul de buna analiza privind unele cluburi europene de prim rang! Totusi, Liverpool are un lot subtirel, sub City, United, Tottenham, Chelsea si Arsenal! Daca cei de pe Anfield Road fac, oarecum, fata la comparatiile cu avant-garda celorlate cluburi de prim-rang, ei au probleme la mijloc si in aparare (cu tot cu contributia lui van Dijk)! In privinta paralelei dintre Mbappe si Messi, francezul iese in avantaj: Mbappe este campion mondial la 20 ani, in timp ce Messi n-a convins pe deplin la niciuna dintre editiile C.M. la care a fost prezent! Si cum sa nu-i mai placa joaca argentinianului, daca el castiga 100 mil. pe sezon, bon an, mal an! In privinta antrenorilor: Zidane n-ar putea fi luat in considerare? Bundesliga? Bayern-ul actual treaverseaza o perioada de criza, iar liderul Dortmund nu mai are vreo sansa de calificare, in fata unei "proletare" din PL! Pentru dvs. si oricine altcineva, primele 2 campionate din lume sunt PL si Serie A; pentru locul 3 candideaza La Liga si Ligue 1. Bundesliga este pe 5! @ itu52 Mbappe are o intreaga cariera in fata si are o versatilitate la care Messi nici nu spera, in timp ce argentinianul are de partea sa experinta, un "stang" exceptional, buni coechipieri la Barcelona (mai ales in trecutul recent) si ... cam atat! O.

Marian Boeangiu (9 comentarii)  •  16 februarie 2019, 19:25

Cred ca totul se reduce la perioadele de "vitaminizare" ale fiecarei echipe. Pentru ManU si Real au fost mult mai importante meciurile de sambata ,ca atare in ziua aceea au fost extrem de potenti fizic ,rapizi si oricat de mult alergau nu erau transpirati. Decontul a venit marti-miercuri cand au fost dominate fizic de o maniera umilitoare. Situatia asta e traita de majoritatea supercluburilor europene in diverse momente: PSG in returul cu Barca, Juve, Dortmund, Arsenal in luna februarie in era Wenger, Steaua la primul meci in campionat de dupa cupe, etc. Te apuca mila cand ii vezi lenti, lipsiti de forta, transpirati, obositi, tristi, ca dupa 3-4 zile sa devina nu zmei ci dea-dreptul balauri. Ronaldo e in septembrie cu tenul perfect, gat subtirel, transpirat, dominat fizic de multi fundasi decenti dar in perioada lor de superpotenta ca in octombrie sa aiba un ten acneic, un gat de taur, fara picatura de transpiratie dupa sprinturi lungi, repetate ,in min. 85. Poate sunt carcotas si mi se par toate acestea . Astept cu nerabdare explicatii stiintifice la "aluziile" mele.

ioan (750 comentarii)  •  17 februarie 2019, 7:44

o (zero?) performanta si morala? perfect de acord! dar atunci, de ce mai scrieti pentru ei? vreti sa fortati un echilibru? ce-i gresit in afirmatia: spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti...?

ioan (750 comentarii)  •  17 februarie 2019, 10:32

salut, Cata al mic! iubesc naivitatea, dar nu asta e motivul pentru care mi-ai ramas drag! pe scurt: ora 25, 1 Martie 2019, e o copilarie dusa la subsol-ma asteptam sa intelegi ca diferenta dintre Lelia si colegii tai, e doar faptul ca sora-mea e inteligenta! ea nu vrea, ei nu pot-finalitatea e pe masura! sint doua variante! cea mai simpla: Granada Hoy! iei legatura cu domnul Javier Aguilera, trimiti c.v.-ul si incerci sa uiti limba romana! vei avea (inclusiv) satisfactii profesionale! a doua varianta, Cata, e de nepovestit!

ioan (750 comentarii)  •  17 februarie 2019, 11:36

ciao, Simo! in Romania, o semifinala de Fed Cup, dupa 46 de ani, n-are importanta unui ofsaid neacordat intr-un Dinamo-Chiajna! baietii profita ca alti baieti au scos calomnia din codul penal! defaimarea, insa, a ramas si eu zic sa te mai gindesti la propunerea de anul trecut- mai poti cistiga Fed Cup-ul, fireste cu Ashleigh Barty colega de echipa! de ce sa stea Darren doua zile intr-o cusca de catel, cind poti sa-i lasi pe (toti) astia in durerea lor? migrenoida! ireversibila! infinita!

ioan (750 comentarii)  •  17 februarie 2019, 16:54

informatia deceniului, domnule Cosasu? acum vreo trei zile, sub un articol gsp, un internaut-unul, constantin (vechi, moldovean, cabotin si fumator la colt de multinationala!) explica unei multimi paraschivelnice, ca insusi Andrei Plesu ne-a bagat in NATO! fireste, sarind peste dorinta tuturor, inclusiv a Presedintelui roman din perioada respectiva! eu zic sa va multumiti cu salvarea domnului Oprisan si sa va bucurati de soare, de ploaie, de vint, de gindul ca Lavinia l-a cunoscut pe domnul Brumaru, de un Bach sau de-un roman scris de rusii aia, vai-insuportabili! dator imi sinteti doar mie si cu mine lucrurile sint clare: nu aveti nicio datorie! pe cuvint de onoare!

ioan (750 comentarii)  •  19 februarie 2019, 17:04

nu ma puteam opri la 666! comentarii, domnule Cosasu! facea Cristoiu apoplexie...! 667-le? cenzurat! daca le adunati pe astea, cenzuratele, adunati de-o nuvela! amintiti-mi, peste citiva ani, sa va spun ce lipseste din patrulaterul: lasi, ticalosi si fraieri! asta e!-ma transfer la Lelia, la Gândul-nu pot falimenta gsp-ul scriind pe site-ul lor! stati linistit-cu sau fara contributia mea-tot la faliment ajung: moastele sfintului Paraschivescu, pentru un gulash si-un bon de masa! ce urmeaza? patrat alb pe fond alb: URGIA!

Comentează