Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Vorbește, memorie!

Ce s-a întâmplat după Wembley '69

Permalink to Vorbește, memorie!
vineri, 18 ianuarie 2019, 1:47

La 1 an după Anglia – România din 1969, de pe Wembley, la Mexico s-au fixat grupele Mondialului 1970, unde urma să jucăm la Guadalajara într-o grupă a morții. Iată ce scria unul, Belphegor, în Sportul:

„Suntem în 15 al lui ianuarie 1970. Se împlinește exact 1 an de la Wembley – dată care ar trebui aniversată în calendarul nostru microbist cu cântece, flori și vin puterea ursului și a lui Fănuș. Ideal ar fi să o serbăm cu meciuri ca Dinamo Bacău – Kilmarnock*.

Senzațional meci – păcat că nu vă dați seama, prinși în filosoficele speculații de la hotelul acela somptuos din Mexico. Mai dați-le naibii! – vă declar categoric. De ce să ne facem sânge rău, de ce să-mi bat capul cu logica acelor domni, de ce să mă prăpădesc cu firea pentru ce va fi la vară – când acum, iarna, pe un teren rupt din infern, o echipă de-a noastră ridiculizează scoțieni autentici și ne aruncă în față – ca o sfidare la tot ce e teamă, pesimism și miticism în fotbalul nostru – talentul unor Pană, Comănescu, Ene și Duțan?

Să lăsăm naibii hotelul „Maria Isabel”, cu fotoliile sale plușate, cu holurile sale distinse pentru a coborî în noroiul stadioanelor noastre, în cabinele acelea unde trăsnește a sudoare după bătălii consemnate în două rânduri, în infernul acela de ambiții, lacrimi și blesteme unde se nasc talente numite Pană, Comănescu ș.a.

Așa pusă problema, ce mă mai interesează socotelile obscure ale stimatului domn Rous, de ce să tremur în fața Braziliei și Angliei, de ce să mă amărăsc că pornim fără nicio șansă? Știe cineva ce șansă avem cu acest Pană și cu atâtea alte pene risipite prin târguri, nescrise cu litere mari? Și pe urmă am mai pornit-o fără șanse și nu ne-a mers chiar rău…

Sincer să fiu, mă tem mai mult de ceea ce gândim și ce facem după ce biruim în bătăliile fără șanse, fără noroc. Dar dacă e vorba să fiu și mai sincer, voi tăcea mâlc ca să nu enervez nenorocul. Am descoperit deodată un mic eseu despre acea uluitoare cursă de la Monza, cu dramatica înfrângere a lui Jim Clarke. M-a bucurat alegerea acelui episod. Suna bine, chiar și la mijlocul nopții. Înainte de a adormi, e bine să știm – fie și dintr-un Telesport – că învinșii pot fi magnifici”.

Da, a existat o vreme când candoarea, naivitatea și bucuria jocului nu cereau nimănui să fie iertate. z
* 2-0 în returul Cupei Orașelor Târguri, după 1-1 în tur (precizare azi, în 2019)

Comentarii (25)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 14:21

Sanatate, maestre!

itu52 (54 comentarii)  •  18 ianuarie 2019, 23:17

Amintiri, amintiri. Sănătate și la mai mult, în ani că mintea vă este limpede. ......................................................................................................................................... COSAȘU, RADU (OSCAR ROHELICH) (1930), n. la Bacău. Absolvent al Facultății de Filologie. În 1949, a debutat în ziaristică semnând în „Revista elevilor”, în ziarul „Scânteia Tineretului” și apoi în revista „Cinema”. Din 1969 a inaugurat o rubrică de succes în ziarul „Sportul Popular” – Cronica lui Belphegor.

Observator (269 comentarii)  •  19 ianuarie 2019, 12:51

Generatia aceea a echipei nationale a fost a doua ca valoare, desi era compusa din cativa fotbalisti cu ceva mai multa personalitate si valoare decat unii dintre eroii din SUA 1994! O.

Observator (269 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 8:17

Binevenit acest articol si binemeritate laude pentru acea "nationala", Maestre! Acei fotbalisti fabulosi ar fi putut obtine mai mult, daca ar fi putut sa evolueze si in strainatate, unde si-ar fi pus in valoare talentul! La nivel de club, in acea perioada reuseam cate un "exploit", invingand Liverpool, eliminand Napoli (Rapid), FC Sevilla si Toulouse (Arges), Feyenoord (UTA) si Barcelona (Steaua, in Cupa Cupelor, cu dubla victorie!), dar ne opream cu regularitate in "sferturi" (ce-i drept, capotam in fata unor cluburi britanice si a lui Bayern)! Romantice vremuri! O.

ioan (767 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 14:34

domnul Vladimir Nabokov? m-a sunat Mirka, domnule Cosasu: cica a citit pe site-ul gsp ca unul, bazinga, a scris ca Roger e o gloaba si ca a sosit timpul ca Federer sa se retraga ..!?! m-a intrebat daca-l cunosc si daca-i var cu stucan! am ridicat din umeri! la sfirsit, usor trista, mi-a spus ca la ei, in Elvetia, parerea domnului bazinga e sfinta si ca Roger se gindeste, serios, daca se va duce-sau nu-anul asta, la Wimbledon...!

ioan (767 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:29

foame mare, domnule Cosasu! auziti-l si pe geambasu-cica: sa vina banii de la televiziuni! s-au prins aia de la finante ca-i plateste becali in criptomonezi? 90 de euro de aparitie cuvintatoare- si aia impozabili? mana cereasca! cu ce-i dau domnului bazinga, ramine de-o bere...! STOP JOC? nu cred ca Mircea Badea e de acord cu asta si cred ca si Lelia a cheltuit cei 8% din Crucisator! foamea ca foamea-dar sa vedeti ce sete sta la pinda...!

ioan (767 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:50

se daruieste...! atit mi-a ramas din Nichita si cum nu pot vedea meciul Simonei cu Serena-mai intii munca si dupa, tenis-am sa-i respect porunca: va daruiesc, domnule Cosasu, un titlu( numai) bun pentru meciul de miine! iata-l: ECLIPSA DE LUNA!

ioan (767 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 17:46

i-am scris, azi, Simonei, ca 2019 a inceput bine si ca va fi un an mai bun decit (trecutul) 2018! pentru ea! se pare ca am suparat spamul! am scris si citeva cuvinte despre Dasha! tot- optimiste! tot-spamul! spamule, ne vedem la primavara! sau- la vara! sau- la toamna! sint si anotimpuri pe care nu le poti controla! pariu?

ioan (767 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 15:50

pina la primavara, domnule Cosasu? rezolva Lelia-e partea ei de teren...! daca o vedeti, intrebati-o ce mai face Selma: avem si noi-eu si sora-mea-o prietena capabila sa ne traduca din Coran si am ajuns s-o vedem o data la treizeci de ani! veti spune: bine, dar pe Lelia n-ai vazut-o niciodata...! conteaza, domnule Cosasu?

stefan (11 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 17:32

... ăăăăăă ..., răspunse memoria lu' matale. în altă ordine de ideen, sănătate, maistre!

ioan (767 comentarii)  •  30 ianuarie 2019, 20:05

geambasule, Lekic-handbalista de la CSM-e o doamna! probabil si tu, dar asta doar in zilele tale bune! cauta ***...! altfel, vei trai cu impresia ca privirea-ti de dinamovist ( pina la moarte) se datoreaza jocului de handbal! savurat si comentat din fata televizorului, 50 de ani, probabil negociabili...!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  30 ianuarie 2019, 20:39

o luati de la capat cu cenzura? ii dau omului un sfat util si voi ma faceti de intolerant? de ce nu cenzurati faptul ca geambasu numeste o afectare a corzilor vocale, nici mai mult nici mai putin decit, citez: ***? orl-da, endocrinologie-nu? ce sinteti voi-policlinica sau ziar de sport? si cum ramine cu libertatea de exprimare-pe internautul care a scris ca domnul Mircica l-a facut sah-mat pe geambasu in trei mutari, l-ati vinturat de pe pagina? vorbim ca intre barbati sau ne cintarim? sau credeti ca sferto-doctii care va tin isonul sint de-ajuns? atunci rezumati-va la descrierea reclamelor si vorbiti doar despre familiile voastre!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  31 ianuarie 2019, 14:43

ce-am mai citit, domnule Cosasu? bunaoara, ca Nole e un manelar! exista? in frumoasa limba romana? ca Rafa e un ***...!-sarmanul Rafa! pretentios popor-poporul roman! dar, mai ales-desavirsit: oina si d-oina, la brat, pe-un site si-o margine de lume! si d-voastra vreti sa-i povestesc Simonei Halep cum se cistiga Wimbledon-ul? qui prodest? vor scrie ca e doar noroc si conjunctura...!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioan (767 comentarii)  •  31 ianuarie 2019, 16:00

ciao, Simo! stiu ca citesti blogul domnului Cosasu: e bine asa si crede-ma, nu e un timp pierdut! poti citi si Lolita domnului Nabokov-inveti cum gindesc rusii cind se fac americani-dar poti citi si printre rinduri...! bunaoara, ca nu exista Primavara de la Ostrava! ai vrut sa vezi orasul? in februarie? Petra-prietena ta din circuit-ti-ar spune ca Ostrava, iarna, e un fel de Galati bintuit de vinturi! interesant mi se pare doar faptul ca cei care comenteaza meciul vostru din Fed Cup sint, de doua zile,convinsi ca el se joaca la Praga! si oricit ar insista redactorii gsp cu Ostrava, nimeni nu le poate scoate Praga din cap! ba, unul intreba acum trei zile cine e Luminita Paul...! in loc de introducere: tu esti romanca si Petra (doar) cehoaica? mi-esti draga si-mi permit sa fiu ironic: atunci ai ramas unica romanca din teritoriu-ceilalti (celelalte) s-au dat peste cap intr-o noapte-probabil, noaptea mintii-si sint, acum, cetateni europeni! cam de mina a patra, dar asta e o alta discutie...! cuprinsul, Simo, e mai simplu: zilele trecute, domnul Cosasu m-a rugat sa-ti povestesc despre Templu! templul tenisului! Wimbledon-ul! e o situatie paradoxala: domnul Cosasu n-a pus o pila nimanui, niciodata! nici (macar) mie! asta inseamna ca dinsul crede ca poti cistiga acolo! nu-i rau! ce e paradoxal e faptul ca m-a preferat pe mine ca povestitor, cind o avea aproape pe Oana Dusmanescu! prietena mea, Apasa, e cea mai buna Sampras-ista din ziaristica romaneasca si stie cam totul despre tenis-ori tu cam de asta ai nevoie acum: de Pete Sampras si de detaliile care fac diferenta! luam o pauza-am o urgenta-vin mai tirziu cu încheierea...!

ioan (767 comentarii)  •  31 ianuarie 2019, 16:59

bun, s-a rezolvat! încheierea, Simo: roag-o pe Oana sa-ti imprumute caseta cu meciul Sampras-Federer! Wimbledon-2001! e un meci de tenis bun-cistiga Roger in cinci seturi! la sfirsit, Roger ingenuncheaza pe teren, da capul pe spate si camerele de luat vederi ii surprind lacrimile! asta, Simo, e harul lui-Roger stie sa duca tenisul pina la lacrima! sau-pina la lacrimi! dar nu asta e ceea ce trebuie sa intelegi, ci ceea ce urmeaza: Pete Sampras! azi, in 2019, învinsul pleaca primul de pe teren-ai trecut si tu prin asta! cu geanta de echipament pe umar, cu mina ridicata si cu capul plecat, învinsul lasa terenul invingatorului care ia totul! aiurea, Simo! in 2001, Roger si Pete au parasit terenul impreuna, umar la umar! dupa citiva pasi, Pete se opreste si calm, superb, se inclina in fata spectatorilor! Roger nu intoarce capul, dar il vede cu coada ochiului si-surprins de oprirea americanului cu doi pasi mai in fata-se inclina la rindul lui! usor stingaci, usor copilaresc, dar adevarat! apoi, impreuna, din nou umar la umar, pleaca la vestiare...! Sampras a fost darnic: gestul lui inseamna si-un: Roger daca vrei sa fii Roiger aici, inclina-te in fata lor! a spectatorilor! restul, Simo, e istorie! din fericire istoria Imperiului Britanic e simpla-ea poate fi rezumata in doar cinci cuvinte! astea: REGELE A MURIT! TRAIASCA REGELE!

Comentează