Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Fără violență, despre Ancheta Gazetei

Singurele alegeri care mă interesează cu adevărat

Permalink to Fără violență, despre Ancheta Gazetei
vineri, 28 decembrie 2018, 9:13

De ani de zile, pentru pixul meu, cel mai captivant document al lunii decembrie este Ancheta Gazetei cu privire la starea națiunii noastre de microbiști. Nu pot încheia anul fără studiul voluptuos al clasamentelor ei. Mă simt bine, îmi plac – nu am nicio indignare dacă opțiunile mele au fost contrazise, sunt încântat când mă nimeresc fie și cu câțiva în alegerile mele. Sunt singurele alegeri care mă interesează cu adevărat.

Anul acesta am fost curat minoritar cu Cosmin Contra pe locul 1 la antrenori; cu excepția lui Miriuță și a staffului tehnic de la Viitorul (adică cine?), nimeni nu l-a văzut atât de sus și nu am multe argumente în favoarea mea; decât acela că omul a adus naționala de pe locul 48 (locul lui Daum!) la locul 24. Oricât nu luăm foarte în serios clasamentul FIFA, saltul reprezentativei cu Cosmin la cârmă poate fi socotit ca un mare salt înainte, după o veche expresie… Și ce-i mai important decât Naționala?

Am puterea să recunosc că și pixul meu a ezitat când l-a pus primul pe Contra, un instinct cerându-mi să-l pun pe Neagoe no 1; m-am opus, l-am lăsat al doilea, dar nu l-am regăsit în clasamentul final al antrenorilor, condus de Răzvan Lucescu, al treilea în calculele mele. Fără violență, zic că e păcat. Neagoe ne-a dat dacă nu cea mai frumoasă echipă a campionatului (la noi mai e mult până la acest titlu), cu siguranță însă, revelația anului.

Și aici, venind vorba de Sepsi, trebuie să scriu că de la ea mi-a sosit și o altă surpriză: nominalizarea acestui Tandia în numeroase opțiuni; mă supusesem la Teixeira nr. 1 și Gnohere nr. 2, îl văzusem „al treilea”, convins de originalitatea mea, un moft ca orice vanitate. În clasamentele redactorilor GSP, câțiva confrați la care țin l-au dat chiar pe primul loc! Numai să nu-l ia de la Sepsi cine știm noi și să devină, dintr-un talent care sare în ochi, unul dintre acei „practicanți de fotbal”, după o expresie a lui Cornel Dinu privitoare la nivelul multor importați, expresie care ar trebui să rămână în dicționarele microbismului românesc.

În fine, nu l-am „văzut” pe Țucudean pe primul loc, l-am pus al patrulea, singurul „intern” între alți „externi” cu Tătă și Marin în frunte și Chipciu al treilea (nu l-au mai văzut pe Chipciu decât Duckadam și Stoican). Ca să mă reabilitez cumva în fața lui Țucu, îl voi cita încheind cu această idee a lui, cea mai percutantă din tot ce am citit pe lângă Anchetă: „Pe noi, când jucăm în Europa, ritmul lor de joc ne omoară”. Îmi permit să o pun ca inscripție aproape solemnă la tot ce am trăit în 2018.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Paul (1 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 9:42

Pe Tucudean l-ati pus pe 4? Aoleu! Si nu v-a certat Geambasu? Ca am vazut ca a facut lobby pentru Tududean de ziceai ca e frate-su'!

MIrcea (6 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 10:01

In opinia mea ancheta gazetei este o gluma proasta. Pe hartie se vrea o ancheta a sportului dar in realitate este o gluma proasta despre fotbal. Cum este posibil ca Simona Halep, cel mai bun sportiv roman actual sa se afle in umbra unui tucudean si alte bazaconii din mocirla fotbalului ???? Ori faceti o gala a sportului in care toate sporturile si performantele sunt reprezentate ori limitati-va la tucudeni si alibeci. In orice caz, sa amestecati tucudenii si alibecii cu numele internationale ale sportului este un fel de blasfemie si arata cat de stramb este acest concurs.

Sigur nu-i Weavwe (1 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 10:45

Cu mare simpatie va spun : daca ati fi citit un pic despre cum sunt intocmite criteriile de clasare in listele FIFA, ati fi fost lipsit de unicul argument pro-Contra, daca pot spune asa si iata ca pot. Sistemul de clasare se schimba des iar ultima oara a fost schimbat vara asta. Ideea fiind ca din acest motiv nu poate exista relevanta la compararea listelor din perioade diferite caci erau criterii diferite. Oricum, Dvs ati si mentionat aspectul asta insa tangential, nu frontal. Probabil fiindca singurul argument pro-Contra ar fi devenit contra-Contra. Adica pro! La Multi Ani!

itu52 (54 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 12:05

Fară violență și nu mai trageți, că treziți adormiții sportului românesc și-i fură vestul sălbatic. Eu nu pricep de ce îi ziceți ”Ancheta Gazetei Sporturilor”, e un pic retro, e de pe vremea când te șoptea binevoitorul și te lua la întrebări milițianul sau un tribunal ad-hoc de organizație. Probabil vă place să credeți că dați o sentință ce trebuie însușită în mase, ca un decret sau o Ordonanță de Urgență. Procedați ca la UNITER, unde, mult prea ocolitul de gloanțe, premiază școlărește, fruntașii artei. Nu ar suna bine ”gala” sau ”premiile GSP”? Ar fi indicată și versiunea cu un gazetar plin de talente culinare, care să țămbălească cu delicatețuri, sondajele dumneavoastră în sportul anual. Asta e, nu ați apucat la polonic, suportați consecințele participanților de rangul II la plasarea nației în fruntea ierarhiilor mondiale. Precum în sport, așa în toate cele. Ca să știm pe unde ne aflăm, în locul obositoarelor articole cu Becali și Udrea, ar fi binevenite sondajele publicațiilor serioase din vest privind sportul și clasamentele lui individuale. Sănătate și numai bine în 2019.

gicu (305 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 13:23

Sanatate, maestre!

Andrei F (9 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 15:03

Pai cum sa fie Tucudean pe 4...?Pai nu Tucudean a jucat onorabil contra lui PSG,Monaco,Lyon...?Tatarusanu nu s-a facut de ras cu amatorii din Luxemburg...?----La antrenori ma mira ca nimeni nu a votat pentru Sumdica .Lucescu senior,Rednic...De ce?Ca sa fim pe dos pana la capat...!!!

ioan (767 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 19:32

va amintiti acel 1-4 Messi cu care domnul Fanus Neagu echilibra ultimii 40 de ani din viata noastra fotbalistica? de baut a baut cu toti, dar de imbatat s-a imbatat doar cu metafore, singur: jurnalistul din el-irepetabilul-alegea doar cu inima! inchideti ochii, spunea, si daca simtiti ca aerul se curbeaza linga voi-ala e! considera clasamentul ca o succesiune-unul vine, altul pleaca-si nu punea pret pe el! e simplu, domnule Cosasu: daca pe Terra traim opt miliarde de oameni, 7999900000 nu stiu cine este cel mai bun fotbalist roman in 2018! din cei care au aflat, 98% contesta decizia gsp-ului-fireste argumentat! eu, in locul lor, începeam acest clasament cu locul 2! era o dovada de imaginatie si de obiectivitate: vuia lumea! iata, spuneau toti- romanii au si umor si pot fi si cinstiti: n-au un Kane, n-au un CR7, n-au un Cavani dar au fotbal si locul lor sub soare! dar nea Fanus nu mai este! sint ferm convins ca el ar fi vazut aerul curbat din jurul Simonei Halep si ne-ar fi re-daruit-o in fiecare saptamina...!

victor L (127 comentarii)  •  29 decembrie 2018, 10:01

Sanatate, domnule Cosasu. Si La Multi Ani.

ioan (767 comentarii)  •  29 decembrie 2018, 16:55

m-am gindit sa nu va las singur cu vestea ca postul de sef de catedra-literatura ebraica, de la Ben-Gurion, a ramas, de ieri, vacant! impartita, vestea asta se poate furisa intr-o normalitate-indecenta ca finalitate, dar decenta ca mesaj: ramin frumoasele carti! le pot reciti si probabil ca asta voi face in urmatoarele zile si nopti...!

Observator (269 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 13:00

@ R.C. Dupa umilinta de pe Anfield ( anu stiu cata in ultimul timp), evolutial Maestrului Federer m-a mai calmat un pic; dupa cum a aratat in acest meci (cu Norrie), Roger pare a fi decis sa mai ia vreo 2 GS, primul fiind programt in Australia, unde se afla de ceva timp! In rest, se pare ca astrele se ... aliniaza pentru un triumf al "cormoranilor" in PL: cadouri ale fundasilor adversi (cel putin 2 aseara), cadouri ale arbitrilor (cate dintre cele 3 lovituri de la 11 m primite in ultimele 2 meciuri au fost corect acordate?) si infrangeri surprinzatoare ale contracandidatelor (Tottenham era intr-o forma de zile mari, cu 6 victorii consecutive, insa a capotat lamentabil cu Wolverhampton)! O.

ioan (767 comentarii)  •  31 decembrie 2018, 16:58

prva kisa, Ladouceur! duga moze cekati...!

ioan (767 comentarii)  •  31 decembrie 2018, 19:29

si lasa ceaiul pentru hateri! eu zic sa incepi cu un Schlumberger! vintage! esti sora-mea si vei ramine! nu?

ioan (767 comentarii)  •  1 ianuarie 2019, 21:17

si dupa? Batrinul! Feodor Mihailovici! si-un Armagnac-grija, Lelia, la an si la podgorie: sintem prea saraci ca sa traim ieftin!

Comentează