Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Vorbește, memorie!

La 1 an după Anglia – România din 1969, de pe Wembley, la Mexico s-au fixat grupele Mondialului 1970, unde urma să jucăm la Guadalajara într-o grupă a morții. Iată ce scria unul, Belphegor, în Sportul: „Suntem în 15 al […]

...

O splendoare: City – Liverpool

La 8 zile după City – Liverpool, sunt încă pe culmile entuziasmului și nu mă feresc s-o scriu, conștient că nu comit o exagerare. Fără exagerare, a fost un meci somptuos pe toate planurile, ducându-mă 94 de minute cu gândul […]

...

Obsesia: posesia!

Împotriva atâtor obiecții întemeiate, am rămas fidel campionatului englez și mi-am petrecut ultimele zile ale anului stând cu ochii pe meciurile lui fără de egal în intensitatea îndârjirii; nu aș putea scrie că le-am urmărit cu seninătate și detașare, cu […]

...

Fără violență, despre Ancheta Gazetei

De ani de zile, pentru pixul meu, cel mai captivant document al lunii decembrie este Ancheta Gazetei cu privire la starea națiunii noastre de microbiști. Nu pot încheia anul fără studiul voluptuos al clasamentelor ei. Mă simt bine, îmi plac […]

...

Situația de pe piața adjectivelor 

Lunea trecută, la tragerea sorților și a soartei în Champions League, Ionuț Angheluță a spus despre Tottenham că e o echipă frumoasă; nu numai că am fost de acord, dar am și vibrat voios mai mult decât 5 secunde. De […]

...

Situația de pe piața adjectivelor 

Ce se mai cumpără, ce nu se mai consumă

Permalink to Situația de pe piața adjectivelor 
vineri, 21 decembrie 2018, 8:04

Lunea trecută, la tragerea sorților și a soartei în Champions League, Ionuț Angheluță a spus despre Tottenham că e o echipă frumoasă; nu numai că am fost de acord, dar am și vibrat voios mai mult decât 5 secunde. De când nu am auzit de o echipă frumoasă? Trăiesc de mult, de o viață, pe piața asta a adjectivelor și pot scrie că la bursa lor, acest „frumos-frumoasă” nu se mai cumpără și e în scădere. La vehemența vocabularului actual, la nervozitatea de toate zilele, a scrie că o echipă e frumoasă sună prea cuminte, prea conservator, din ce în ce mai desuet; poate chiar prea puțin.

Cum să mai zici de Juventus, de PSG sau de Liverpool doar că sunt echipe frumoase? Se cumpără frenetic „formidabil”, „fabulos”, „incredibil”, ba chiar „halucinant”, s-a ajuns la „galactic”, la „extraterestru” – „frumos” e mai nimic. Noi, ceva mai reci, zicem că o echipă e bună și foarte bună, dar mai ales „valoroasă”; face furori „pragmatic”, totuși nu o să spui că CFR Cluj are pragmatismul frumos. La noi, la mare preț e agresivitatea pozitivă, asta după ce am slăvit războinicul și acum – în plină ofensivă mondială a feminismului – suntem obsedați de fotbaliștii bărbați adevărați. E bine că nu le cerem să fie și frumoși. În fond, de când nu mai avem pe pârloagele noastre echipe pur și simplu frumoase? Nostalgic, îmi iau libertatea să mă duc până la FC Baia Mare a lui Viorel Mateianu…

Gică Hagi, din altă lume, și-a încheiat ultima diatribă la adresa fotbalului nostru cu dorința ca Viitorul său să fie (am auzit bine!) o echipă frumoasă. Așa să fie, cu o riguroasă condiție pe care tot el a formulat-o: să rezolve problema acelor ultimi 30 de metri. E imperios necesar – altfel rămânem la estetica frecării balonului pe mijloc și lateral.

Scriu toate acestea după meciul Craiovei cu Gaz Metanul – nu cred că e o coincidență bizară. S-a împlinit ceva timp de când am „realizat” o premieră a pixului meu: tot după un Craiova – Gaz Metan, l-am felicitat aici pe George Dobre pentru că a avut strania politețe să le prezinte scuzele sale ascultătorilor, grijuliu că i-ar fi plictisit repetând de 3-4 ori că meciul era frumos. Nu m-am mai întâlnit cu acest fenomen. Când o să se mai repete? Cu o anume blândețe – anacronică și ea -, pot accepta că și Craiova, și Gaz Metan, în cele mai bune momente de joc, sunt două echipe deocamdată frumușele, nu mai mult, dar nici mai puțin. Se acceptă acest diminutiv – „frumușel”? E neserios? Bine, să fim serioși: lumea mare nu mai are nevoie de adjective – ea are selfie și îi e de ajuns! Să-i fie de bine!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

doilaunu (3 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 8:44

frumos articol.

cc (4 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 9:34

Sanatate maestre! Echipe frumoase sunt Borusia Dortmund, Barcelona, Liverpool - fotbal spectacol. PSG- daca vor ajunge in semifinale e mare lucru. Campionatul frantei este slab fata de Bundesliga, La Liga sau P.L. Si da, Juventus este o forta acum - au sanse reale sa castige liga campionilor.

mg (83 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 10:11

..da, avem trei frumuşele. Una e o frumuşică casnică, pentru că odată iesită pe-afară, prin europa, devine lălâie.. Alta e o frumuşică cu pile, cu zestre de la stat şi aprig adulată de fani. Şi în fine, frumuşica Cenuşăreasă, pe care toţi o persecută ca nu cumva s-apuce să probeze pantoful cu crampoane de campioană.. Poate doar un prinţ s-apară şi s-o scoată la lumină.. Sau poate Moş Crăciun ? Dar moşul e ocupat în perioada asta. Să-l lăsăm s-aducă daruri copiilor şi sănătate nouă celorlalţi. Sărbători fericite !

Fane (26 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 10:17

Da,F.C. Baia Mare a lui Viorel Mateianu,parerea mea ca si Progresul lui Ozon, Dinulescu,Caricas,Oaida,Mandru,Mateianu sau Corvinul lui Lucescu antrenor-jucator sau Rapidul cu Dumitriu II-Ion Ionescu,Nasturescu, Codreanu,CCA-ul cu Constantin si mai incoace vitezistii lui Jenei au produs un fotbal placut pentru vremurile respective.

ioan (645 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 12:24

un raspuns ar putea fi fotografia domnului Einstein! o aveti, inramata, pe birou! e un selfie: domnul Einstein explica Lumii( care-l considera un geniu) ca toate sint cu dus-intors...! pe ce ma bazez? stiu o sirboaica, firava, care-i cam facea temele!

Observator (73 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 13:18

Maestre, din nou, rezonez cu ceea ce ati scris! @ cc O fi Borussia o echipa frumoasa, dar valoarea actuala nu-i permite sa spere la vreo semifinala sau, cu atat mai putin, finala de Liga Campionilor! Va contrazic categoric in privinta valorii campionatului francez; si PSG-ul ultimilor ani s-a mai impiedicat prin vreun orasel de provincie, iar codasele din Ligue 1 nu sunt nicidecum mai slabe decat Rayo, Valladolid, Huesca, Girona, Leganes, Hannover, Nurnberg sau actuala Dusseldorf (chiar daca a invins, recent, liderul Bundesligii)! Bundesliga a cunoscut o nivelare de sus in jos, cu un Bayern norocos sa incheie fara infrangere "dubla" cu Ajax! O.

gicu (198 comentarii)  •  21 decembrie 2018, 13:44

Sanatate, maestre!

ioan (645 comentarii)  •  22 decembrie 2018, 8:19

un raspuns ar putea fi si NU-ul Simonei! autoportret-Nichita Stanescu! chiar vreti ca cei injurati de voi sa va multumeasca?

ioan (645 comentarii)  •  22 decembrie 2018, 13:29

se accepta, domnule Cosasu! 5,07% e un procent bun! asta inseamna Maria si fireste, Cata Oprisan! dar, doar in particular! si niciodata, in scris! scrisul ramine! ca de altfel si performanta Simonei, cu sau fara ziaristi multumiti...!

victor L (87 comentarii)  •  22 decembrie 2018, 15:31

Sanatate, domnule Cosasu. Frumos scris.

ioan (645 comentarii)  •  23 decembrie 2018, 10:23

mister becali (domnu digi si bai,gigi)! vezi ca stucan te face de uranus! pune-l pe domnul Lutzu sa caute in Enciclopedia Britanica! volumul 16, pagina 32!

ioan (645 comentarii)  •  23 decembrie 2018, 10:39

mister becali! vezi ca stucan te face de Uranus! pune-l pe domnul Lutzu sa caute in Enciclopedia Britanica-volumul 16, pagina 32!

ioan (645 comentarii)  •  23 decembrie 2018, 11:05

nu voi incerca si-a treia oara, domnule Cosasu! cum va spuneam-rezolva Lelia...! pe ea n-o pot cenzura! ati pierdut finalul filmului? puneti asta la pierderi planificate! mereu si mereu, mai exista si-o alta varianta...!

ioan (645 comentarii)  •  23 decembrie 2018, 11:11

TOO LATE, baieti! ramineti cu bine si nu va faceti iluzii: si sora-mea, Lelia Munteanu, stie sa umileasca! eu, in locul vostru, mi-as cauta un loc de munca! cinstit!

Observator (73 comentarii)  •  24 decembrie 2018, 10:27

Maestre, va urez sa aveti un CraciunFericit si un Nou An cu sanatate si bucurii! Mi-as dori sa ne delectati multi ani de acum inainte cu exceptionalele dvs. materiale! O.

Andrei (1 comentarii)  •  24 decembrie 2018, 20:16

O echipa frumoasa era UTA lui Iosif Petschowski, ce jucător, păcat ca lumea a uitat de el! Doar Aradul își amintește... S-a dus și Arishide Buhoiu, s-a dus generația lui Ceala.. Când aud ca Hagi, Dobrin au fost cei mai mari jucători români, au fost și ei mari, dar e ciudat cum cei care l-au văzut jucând pe Ceala spun altceva, și aici ma refer la Ienei, chiar și la fostul portar Voinescu care spunea despre Iosif Petschowski ca a fost cel mai mare jucător. Pare greu de crezut acum, a fost căpitanul naționalei pana la 37 de ani. Frumoasa echipa avea și UTA lui Domide, ultimele titluri luate în 69 și 70, primăvara europeană cu Tottenham, la un pas de semifinala cu Ac Milan.. Cine sa își amintească de acele vremuri când la moda e viitorul Ovidiu, chiajna, voluntari.

Comentează