Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Vorbește, memorie!

La 1 an după Anglia – România din 1969, de pe Wembley, la Mexico s-au fixat grupele Mondialului 1970, unde urma să jucăm la Guadalajara într-o grupă a morții. Iată ce scria unul, Belphegor, în Sportul: „Suntem în 15 al […]

...

O splendoare: City – Liverpool

La 8 zile după City – Liverpool, sunt încă pe culmile entuziasmului și nu mă feresc s-o scriu, conștient că nu comit o exagerare. Fără exagerare, a fost un meci somptuos pe toate planurile, ducându-mă 94 de minute cu gândul […]

...

Obsesia: posesia!

Împotriva atâtor obiecții întemeiate, am rămas fidel campionatului englez și mi-am petrecut ultimele zile ale anului stând cu ochii pe meciurile lui fără de egal în intensitatea îndârjirii; nu aș putea scrie că le-am urmărit cu seninătate și detașare, cu […]

...

Fără violență, despre Ancheta Gazetei

De ani de zile, pentru pixul meu, cel mai captivant document al lunii decembrie este Ancheta Gazetei cu privire la starea națiunii noastre de microbiști. Nu pot încheia anul fără studiul voluptuos al clasamentelor ei. Mă simt bine, îmi plac […]

...

Situația de pe piața adjectivelor 

Lunea trecută, la tragerea sorților și a soartei în Champions League, Ionuț Angheluță a spus despre Tottenham că e o echipă frumoasă; nu numai că am fost de acord, dar am și vibrat voios mai mult decât 5 secunde. De […]

...

Nebunia Viktoriei de la Plzen

... și noi de ce nu am pleznit-o? Se tace

Permalink to Nebunia Viktoriei de la Plzen
vineri, 14 decembrie 2018, 2:58

Numiți-mă cum vreți, dar pentru pixul meu meciul pasionant al ultimei etape din Liga Campionilor a fost unul care avea ca miză doar o prezență în Europa League: Viktoria Plzen-Roma.

Vi se pare extravagant? Nu-mi voi permite să-l pun lângă Liverpool-Napoli, cu două clase superior, nemaivăzut, cum zicea Jurgen Klopp, cu golul acela al lui Salah din unghi imposibil, cu un final de mare poker la miza pe care se juca, nu, nici vorbă… Și nici lângă Ajax-Bayern, un 3-3 de lux, dar fără angoasă căci se duceau mai departe amândouă.

Cu Plzen-Roma eram în altă lume. Aveam două meciuri: cel de acolo, propriu-zisul, și cel de la Madrid, Plzen-ȚSKA. Echipa asta cehă, cu 4 consoane la o vocală, trebuia s-o învingă pe Roma ca s-o bată pe cea rusă, amândouă având 4p, cehii cu avantajul meciurilor directe în caz de egalitate.

Da’ cum să bată ȚSKA la Madrid? Exact – asta era nebunia! Rușii aveau 2-0 la pauză, 3-0 după, în fața unui Real ireal de prost, fără Modrici, fără…, fără… Incredibil!

Problema pixului meu nu era Realul, nu am stiloul președintelui Perez, ci ce făcea Plzenul. De ce? O voi spune imediat, nu mă jenez. La pauză era 0-0, Roma, oricum calificată, nu părea dispusă să cedeze, mai există și orgoliul totuși, indiferent ce faci în campionatul Italiei.

Plzen nu poate să nu știe ce face ȚSKA la Madrid, „se omoară” cu vitejie și disperare, ajunge la un 2-1 dramatic în ultimul sfert de oră pe care îl joacă furibund. Urmează fericirea, sunt în primăvara europeană, se pupă exaltați, se sufocă în îmbrățișări și eu mă luminez: am ținut cu ei fiindcă sunt de pe strada noastră, de pe ulița și ograda mea; îi văd cum urlă unii în brațele altora și la cine altul să mă gândesc decât la mine, la ai mei și ai noștri?

De ce la ora asta Steaua sau Clujul nu se bucură ca Plzen? De ce nu au pleznit-o (!) ca băieții aceia de peste gard? Se tace. Ați observat ce liniște s-a lăsat, cum nimeni nu a suflat o vorbă grea, federală, după eșecurile din cupele europene? De parcă ar fi fost o rușine secretoasă în marile familii.

Ne batem capul cu of-off-ul nostru de două parale față de ce se joacă aici, la doi pași… Cineva, știu cine, îmi dă peste pix: „Hai, mă, las-o că FCSB e mai bună ca Plzenul ăsta, e mai valoroasă!”. Mă topesc când aud, după fiecare etapă, cuvântul ăsta obsedant: valoare. Numai „atitudine” are frecvența „valorii” în declarațiile noastre.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Observator (73 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 9:25

Victoria cehilor a fost, in primul rand, rodul atitudinii, cum bine ati remarcat! Au ajuns in aceasta postura fiind calificati direct pentru grupele Ligii, desi Petrolul si FCSB le-au administrat, de curand, niste lectii! Puteau sa se califice si cu o infrangere, daca Real n-ar fi jucat lamentabil cu CSKA, fara Modric (din ce in ce mai "palid" in evolutii), dar cu jalnicii Isco si Llorente pe teren! Ceballos si Asensio nu-s nici ei demni de campioana Europei, dupa luni bune in care se lamentau ca nu joaca destul! Clujul a ratat o mare ocazie cu Malmo, ceea ce i-ar fi permis sa lupte cu sanse bune pentru accederea in grupele Ligii; daca Liga nu e, nimic nu e pentru ei, dupa un model brevetat anterior, cand se cam faceau de ras in Europa League, dupa bune evolutii in Liga Campionilor! In mod clar, a fost vorba despre atitudine pentru ei in meciurile cu Dudelange, ca si pentru FCSB, la Viena (cu mari ratari la activ)! O.

ioan (645 comentarii)  •  16 decembrie 2018, 18:13

cind v-am spus ca Mourinho e un grobian, m-ati trimis sa-l recitesc pe domnul Tolstoi! daca United-ul nu termina in primele zece, ma asteapta un Gorki si-un Lermontov? noroc ca le am, pe toate, pe raftul de pe hol...!

ioan (645 comentarii)  •  17 decembrie 2018, 18:49

nici atitudine si (sigur) nici valoare! nu conteaza cine ia campionatul sau cupa Romaniei! nicio echipa romaneasca nu va trece de tururile preliminare din cupele europene! in 2019, nationala de seniori (de fotbal)va bate (eventual) doar Malta! si astea, domnule Cosasu, sint vestile bune...!

ioan (645 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 7:55

vestea proasta? s-a apucat stucan sa-mi faca educatie muzicala: mi-a scris ca Doors-ul ZGUDUIE! ce era sa fac? l-am rugat pe Cata Oprisan, sa-i ia castile de pe ochi si sa i le puna pe urechi...!

Observator (73 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 13:56

Stilul celor de la CFR l-am observat si la PAOK, o gluma de echipa in Europa League, fapt pe care nu l-au inteles cei de la Digi si de la Telekom! Daca PAOK va ajunge in grupele Ch. League (are toate sansele, pe traseul campioanelor) anul viitor, va fi ... "carne de tun", cum a fost in actuala editie AEK! O.

gicu (198 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 15:16

Sanatate, maestre!

ioan (645 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 17:26

un om care se prezinta ca fiind FARA OCOLISURI-Cristian Geambasu-ii reproseaza unui alt om-Alexandru Tudor-ca e FARA OCOLISURI!?!; ma rog, nu omul A.Tudor ci calatoria acestuia prin viata! ba, il acuza si de lipsa de umor...! mai mult, ii sugereaza ca un consult psihiatric n-ar fi inoportun-asta dupa ce, in titlu, ne asigura ca domnul Tudor nu e nebun! intrebare, domnule Cosasu: am inteles ca vorbiti cu domnul Geambasu, din cind in cind, la telefon-sinteti sigur ca s-a intors din Argentina?

ioan (645 comentarii)  •  18 decembrie 2018, 22:14

am recitit articolul si-tolerant, crestin-incerc sa ma pun in pielea autorului! mi-e imposibil! mai citesc o data...! renunt pe la jumatate si incep sa ma gindesc, ca fraierul, la Maria, la Cata, la Andrei, la Theo, la toti juniorii din redactia gsp-ului! sint intre noi citeva sute de kilometri, o generatie si multe altele dar, o sa rideti domnule Cosasu, acum imi fac mustrari de constiinta ca miine dimineata nu voi fi in redactia aia! sa-l trimit pe Cata sa-mi cumpere doua bilete la un film-unul pentru el, sa-i fac sa rida, sa-l enervez pe Theo cu un CR7 e mai bun, s-o scot din pepeni pe Maria cu un Lady-bun e singurul adjectiv legal pe malul asta al Prutului...! ura, dispret si ignoranta! linga ei! poate totusi, imi zic, au invatat sa se apere: ce altceva sa conteze, pentru ei, decit siguranta ca cei care-i citesc devin mai buni cu fiecare articol!

Fane (26 comentarii)  •  20 decembrie 2018, 13:08

Parerea mea este ca nu trebuie sa fim academicieni ca sa intelelegem de ce suntem atat de jos. Totul tine de educatie si bun simt.Ca sa construiesti ceva e nevoie de inteligenta si multa munca. La noi e la indemana capra vecinului,de ce sa ma obosesc eu sa realizez ceva,mai bine sa nu aiba nici altul.Din nenorocire acestia sunt cel putin 80% din cei care isi bat joc de acest pamant.

Comentează