Hai la psihiatru!
Cele 10 "recomandări prudente" ale dr. Ion Vianu

Fiindcă de mâine ne va sta pe cap dacă venim pe locul 2 sau pe 3 în grupa noastră din Liga Națiunilor, fiindcă despre derbyul FCSB-Dinamo nu avem ce discuta având încă în vedere pe ce teren s-a disputat, propun acum, tuturor microbiştilor, tuturor oamenilor de fotbal și sport, inclusiv ziariştilor de specialitate, să citească atent cele „10 recomandări prudente” cu care un celebru psihiatru român, Ion Vianu, îşi încheie convorbirea sa cu psihanalista Ioana Scoruş în volumul intitulat „În definitiv” (ed. Polirom 2018). Sunt conştient că tot ce e cu „psi” nu e prea agreat în lumea noastră, totuşi un scurt efort de gândire nu poate să ne strice în această pauză a campionatului.
Deci:
1. Pronunță-te asupra unei probleme numai dacă ai la dispoziție cel puțin un document şi două păreri.
2. Dacă îți eşti credincios ție însuți, vei fi credincios şi celor iubiți.
3. Caută să-ți imaginezi ce simte cel pe care nu-l iubeşti.
4. Acordă o şansă şi unei opinii pe care o respingi.
5. Ai dreptul să-ți ascunzi gândurile, dar să nu înfigi cuțitul în spate.
6. Aminteşte-ți că o ocazie poate fi unică în genul ei.
7. Acceptă că o persoană nu poate fi considerată un obiect.
8. Fii sincer, dar nu brutal.
9. Nu disprețui pe nimeni.
10. Bucură-te că exişti.
Luat din scurt, aş sublinia apăsat punctele 1, 4, 8 și 9, de maximă importanță pentru noi, toți aceştia care ne exprimăm opiniile pe hârtie sau pe sticlă, în tribune sau în baruri, acasă sau în piețe. Mai rămâne o singură, dar presantă întrebare: dr. Ion Vianu se pricepe, cât de cât, la fotbal? Răspund: de la Domnia Sa am auzit o foarte interesantă idee cu care, după prelungirile celor 120 de minute ale meciurilor indecise, s-ar putea elimina ferocea loterie a penaltyurilor; şi anume: să se țină şi socoteala cornerelor. Cine a avut mai multe cornere – adică cine a jucat mai ofensiv -, acela să câştige; i-am da loviturii de corner importanța pe care i-o acordă galeriile engleze…
Și dacă va fi egalitate şi la cornere? „Lasă-mă să mă gândesc…”, mi-a spus doctorul. Nu există răspuns mai bun în situațiile complicate care cer prudență.