Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
O splendoare: City – Liverpool

La 8 zile după City – Liverpool, sunt încă pe culmile entuziasmului și nu mă feresc s-o scriu, conștient că nu comit o exagerare. Fără exagerare, a fost un meci somptuos pe toate planurile, ducându-mă 94 de minute cu gândul […]

...

Obsesia: posesia!

Împotriva atâtor obiecții întemeiate, am rămas fidel campionatului englez și mi-am petrecut ultimele zile ale anului stând cu ochii pe meciurile lui fără de egal în intensitatea îndârjirii; nu aș putea scrie că le-am urmărit cu seninătate și detașare, cu […]

...

Fără violență, despre Ancheta Gazetei

De ani de zile, pentru pixul meu, cel mai captivant document al lunii decembrie este Ancheta Gazetei cu privire la starea națiunii noastre de microbiști. Nu pot încheia anul fără studiul voluptuos al clasamentelor ei. Mă simt bine, îmi plac […]

...

Situația de pe piața adjectivelor 

Lunea trecută, la tragerea sorților și a soartei în Champions League, Ionuț Angheluță a spus despre Tottenham că e o echipă frumoasă; nu numai că am fost de acord, dar am și vibrat voios mai mult decât 5 secunde. De […]

...

Nebunia Viktoriei de la Plzen

Numiți-mă cum vreți, dar pentru pixul meu meciul pasionant al ultimei etape din Liga Campionilor a fost unul care avea ca miză doar o prezență în Europa League: Viktoria Plzen-Roma. Vi se pare extravagant? Nu-mi voi permite să-l pun lângă […]

...

Contribuţia noastră la finala de la Kiev

Vervă, competenţă, suspiciuni

Permalink to Contribuţia noastră la finala de la Kiev
vineri, 1 iunie 2018, 7:45

Chiar după articolul de ieri al lui TRU – dezlănţuit împotriva Realului ca fan al „cormoranilor” de peste 40 de ani – îmi face plăcere să v-o spun cu toată sinceritatea: suntem adorabili! Suntem adorabili şi ar fi un mare păcat să subestimăm contribuţia noastră românească la vasta discuţie din jurul finalei de la Kiev. Nu ştiu câţi de pe glob ne-au înregistrat opiniile, dar am fost şi suntem la înălţime atât ca vervă şi competenţă, cât şi în suspiciunile pătimaşe. La atâtea zile după finală, nu pot judeca nimic fără întrebarea lui Ion Crăciunescu: „Domnilor, spuneţi-mi, unde aţi mai văzut la acest nivel un gol ca al lui Benzema şi fază ca aceea dintre Ramos şi Salah? Eu n-am mai văzut şi îmi este greu să mă pronunţ”. Nimeni nu i-a răspuns, însă abia aşa s-a încins discuţia.

Gică Craioveanu – deci nu un internaut irascibil, nu un pamfletar vulcanic – a văzut un roşu pentru Ramos, convins că avându-l întreg pe Salah, Liverpool ar fi câştigat, idee la care nici Klopp nu a îndrăznit. Ionuţ Angheluţă – după ochiul meu, cel mai avizat telecomentator în controversele regulamentare – l-a contrat imediat: „Cum poţi să ceri roşu, Gică?”, demonstrând amănunţit că da, a fost fault, dar fără intenţia de a-i disloca umărul lui Salah. E ceea ce crede şi pixul meu: aici au intervenit antecedentele criminalului de Ramos, dar niciun criminal nu loveşte şi omoară permanent, având şi el intermitenţele lui… La fel de lată a fost polemica în jurul nefericitului Karius şi prea fericitului Benzema.

Am auzit profesionişti serioşi numindu-l genial pe realistul madrilen. Eu mi-am întrebat pixul dacă asemenea gafă de portar era posibilă la Becicherecu Mic. Cel mai tare s-a dovedit din nou Gică Craioveanu. El a declarat – înainte de finală! – că nu l-ar fi luat pe Karius nici măcar la Slatina; în orice top al pronosticurilor lui, acesta ar fi pe primul loc. Nu cred că la ora aceea, cineva de pe glob să fi emis o asemenea viziune; publicată, să zicem, în L’Equipe, nu ar fi fost imposibil ca în loc de Slatina să se scrie Stalina, aşa cum s-a întâmplat acum 50 de ani, în „Le Monde”, cu ocazia vizitei generalului De Gaulle în România.

Totuşi, întrebarea rămâne: de ce Klopp nu a avut viziunea lui Gică? E mai priceput un fotbalist craiovean din Spania decât un fotbalist neamţ din Anglia? Hai, hai să nu exagerăm, s-o lăsăm pe compasiune! Primul pe care l-am auzit compătimindu-l pe Karius a fost Lobonţ al nostru, romanul: „Numai în pielea lui să nu fii!”, a zis Lobby şi ideea s-a întins, aproape simultan, până la Klopp, enervându-i desigur pe mulţi neiertători, incapabili să înţeleagă un astfel de sentiment, pentru ei curat enigmatic. Mie mi-a rămas ultima imagine a transmisiei: Karius, în lacrimi, nu şi-a pus la gât medalia de finalist. Nu l-aţi observat? Suntem adorabili şi vă compătimesc.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Tudor (8 comentarii)  •  1 iunie 2018, 8:12

Să vezi atîția oameni plîngînd, la vîrsta la care-ar trebui să fie bărbați, din pricina chiar a unui umăr sărit de la loc...ce să-nvețe copiii de la noi. La urma urmei încă se mai numește JOC (joc) de fotbal.

Tibisor (1 comentarii)  •  1 iunie 2018, 8:19

Si despre lovitura lui Ramos aplicata portarului german chiar nimic ?? ... trebuia rosu direct si acum vorbeam despre altceva ... este doar parerea mea de pamfletar ...

Giggs (1 comentarii)  •  1 iunie 2018, 9:07

La dislocare de umar nu mai esti barbat. Durerea nu poate fi numita durere ca e ceva de neconceput. Datoritè numarului mare de nervi e ca si cum ai avea o 3-4 fractrui in acelasi timp. Sper ca nu are dislocare ca atunci e out de la mondial.

Razvan (1 comentarii)  •  1 iunie 2018, 11:40

@Tibisor Poate daca ajutorul video era deja implementat,cei de la Liverpool puteau cere proba video pentru ca arbitrul sa vada acea lovitura si sa ia decizia corecta. Eu nu inteleg cum marile cluburi sau federatiile, nu protesteaza vehement.Nu e posibil ca finale asa de importante ca UCL sau cele mondiale sa fie decise de greseli de arbitraj.Greseli care pot aduce sau nu milioane de dolari sau care pot distruge cariere.Se complac in situatia asta de atata timp. Nu spun ca aici arbitrajul a decis,dar daca ar fi fost si ajutorul video am fi vorbit,cu siguranta,de altceva.

gicu (197 comentarii)  •  1 iunie 2018, 12:34

Sanatate, maestre!

mg (83 comentarii)  •  1 iunie 2018, 14:32

..şi reicproca e valabilă..

teo stemate (7 comentarii)  •  1 iunie 2018, 18:29

Si Ulreich de la Bayern a comis o gafă la fel de colosala, tot in fata lui Benzema, care a mai marcat goluri norocoase si in La Liga. Cred ca ar trebui sa i se acorde un merit si francezului: oricit e el de ratangiu in situatii clare, are acest stil agresiv si o insistenta pe care multi alti atacanti nu o mai au, uitind, acestia, zicala veche a chibitilor de sah din Cismigiu: "Jocul asteapta greseala adversarului". Cit despre Karius, saracul de el, doar atit: cred ca intr-un joc de fotbal se fac sute de greseli, la nivel de pase, pozitionari, lansari ratate etc, fara sa li se acorde mare importanta; portarul, amaritul ala dintre bete, comite una singura si e fript!

Procter (10 comentarii)  •  2 iunie 2018, 0:21

Am asteptat mult sa va citesc si ca de obicei ,Amazing! Foarte bun Comentariu ca de obicei Maestre!Imi place ca puteti sa fiti neutru cand judecati un meci chiar daca sunteti cu Liverpool cu mult inainte ca multi dintre noi sa ne nastem. Sanatate multa si poate incercati sa mai scrieti un articol in plus pe saptamana,ptr noi.

Regele Hagi (1 comentarii)  •  2 iunie 2018, 18:43

N-are legatura cu finala, dar am o rugaminte: fratilor, nu-i mai publicati poza lui talpan, stricati ziua a sute de romani!

ovidiu_3003 (137 comentarii)  •  2 iunie 2018, 19:37

...nu pot sa cred ca in urma cu 50 de ani francezii de la Le Monde erau ...atat ...de ...prosti ...

George (1 comentarii)  •  4 iunie 2018, 15:11

Degeaba, Liverpool a obtinut maximul posibil, gratie lui Klopp si sezonului foarte bun al lui Salah. Sa-i vedem insa in sezonul viitor, cand toti vor fi in cunostinta de cauza si mult mai prevazatori! O.

vasco (42 comentarii)  •  6 iunie 2018, 4:54

@regele hagi,o fi stricand poza lui Talpan ziua a sute de romani dar distrugerea Stelei de catre becali ,faptul ca s-a ajuns,printr-o hotarare judecatoreasca,la fcsb,au stricat bucuria a milioane de romani.Cam aici ar fi diferenta...si cheia problemei.Dar probabil ca faci parte dintre cei care mananca seminte pe "national arena"(ce exprimare manelistica!?!)la meciurile fcsb si care considera, intre altele,ca gica popescu a fost condamnat pe nedrept pentru a nu fi ales presedinte la frf...Jalnic.

Comentează