Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
Două nopți entuziasmante

Deci e încă posibil? E încă posibil ca în 24 de ore, două meciuri, total diferite ca joc și scor, să ne entuziasmeze în aceeași măsură? La câte avem pe cap, intern și extern, ne mai poate entuziasma ceva în […]

...

Mișcarea Klopp

Duminica trecută, la Craiova, m-a șocat de câte ori Dan Petrescu, apucându-l dracii la câte o ratare, s-a luat cu mâinile de cap; mă obișnuisem cu el dând doar cu sticlele de pământ; nu am ținut o statistică – nu […]

...

Pe ce mai punem accentul?

A fost odată, nu chiar demult, o vorbă goală care ne făcea să râdem în sinea noastră și al cărei haz mă scutește de orice melancolii sau nostalgii nefaste; întru totul memorabilă, ea suna așa: „Să punem accentul pe ce […]

...

Exasperare și anduranță

Dau curs îndemnului său – „Trageți în mine, nu în jucători!” – și îi supun atenției lui Cosmin Contra o idee de o voioasă gravitate a Papei Ioan Paul al ll-lea, despre care nu se poate spune că nu o […]

...

S-a întâmplat în Suedia, în secolul 20

Ieri, în Gazetă, Stromberg îi spunea lui Marius Mărgărit că încă nu l-a uitat pe „băiatul acela înalt și puternic, Cămătaru, care ne-a dat gol în preliminariile Europeanului din ’83…”. Când? În ’83 – exact în returul de la Stockholm […]

...

Scuze? Azi?

"Dacă începem cu scuze, nu mai terminăm"

Permalink to Scuze? Azi?
vineri, 16 martie 2018, 7:48

Scuzaţi-mă dacă exagerez, dar mie mi s-a părut senzaţional ca la începutul acestei săptămâni să avem parte de două cereri de iertare formulate de doi oameni din fotbal şi din două puncte diferite ale globului.

De la Salonic, patronul lui PAOK, cel cu pistolul la brâu în incinta stadionului, le-a prezentat fanilor şi chiar comunităţii internaţionale pentru comportamentul său din meciul cu AEK. Comunicatul liu, foarte lung, ne asigura că nu a ameninţat pe nimeni, că e ostaticul unui fotbal bolnav etc, etc – pe scurt: începea şi se sfârşea cu aceste cuvinte „cer iertare”.

Din Anglia, Jamie Carragher, celebrul „cormoran”, actual analist, ia la rând televiziunile ca să-şi exprime regretul profund pentru că l-a scuipat pe un fan al lui M. United care îl luase la mişto după eşecul fostei sale echipe. Jamie zice că au fost 5 secunde de nebunie greu de explicat, dezgustătoare, cu atât mai mult cu cât a scuipat-o şi pe fata acelui fan, el având o fată de aceeaşi vârstă, fiind şi el tată etc.

Cu câţiva prieteni am o vorbă moştenită de la un scriitor italian contemporan: „Dacă începem cu scuzele, nu mai terminăm niciodată!”. Totuşi, găsesc fenomenul senzaţional fiindcă azi scuzele nu mai ţin, să fim serioşi! Este exact ce ne cere Rică Neaga când discută de colericul nostru Dan Petrescu: „Ce, numai Dan înjură? Să fim serioşi!”. Ca atare, cu minima seriozitate pe care o mai posed, sunt foarte pozitiv când înregistrez o cât de mică intenţie de a se scuza din partea unui semen aflat în greşeală.

În ce priveşte pixul meu, rog să fiu iertat dacă îmi permit din nou să sfidez imputarea la mai multe articole de-ale mele: dom’le, prea faci elogiul eşecului! Voi indispune, probabil, afirmând că m-a curentat cum a comentat Pochettino eşecul în faţa lui Juventus (în cel mai bun meci din „optimile” Ligii): „Sunt mulţumit de felul cum am pierdut!”.

La noi, o mulţime de microbişti l-ar sfâşia… Cum?, în tur, Juve a avut 2-0 în min. 12 şi a încercat să îngheţe meciul, ai refăcut până la 2-2, în retur ai avut 1-0 la pauză şi pierzi în 3 minute… Şi ce dacă ai jucat mai mult fotbal decât cinicii aceia insuportabili? Cum să fii mulţumit? Prezintă-ţi scuzele!… Nu!

Merg mai departe şi scriu că nici Juve nu are de ce să-şi prezinte scuze. E jocul lor din tată-n fiu, sunt cinici, sunt pragmatici, dar o fac foarte bine, aşa le place şi alţii mama nu mai face. Îmi prezint respectul meu, nu mai mult. Nici respectul să nu mai ţină? Şi el e un etc?

Comentarii (17)Adaugă comentariu

MihaiS (20 comentarii)  •  16 martie 2018, 9:55

Nimic despre deziluzia de marti seara ? Mourinho nu si-a cerut scuze..

Gica Paunescu (10 comentarii)  •  16 martie 2018, 12:40

Corespondentul in tenis - la cele zise de Pochettino despre esecul in fata lui Juve- este gestul prin care Djokovici l-a felicitat pe japonezul in fata caruia a pierdut la Indian Wells. Nici unul dintre greii tenisului, din clipa de fata, nu manifesta sportivitatea sarbului, atunci cand este invins. Va amintiti ce ochi in pamant afiseaza Federer, cand i se intampla ? ( e-adevarat ca-n ultimul an si jumatate a pierdut foarte rar !). Servus,

Observator (94 comentarii)  •  16 martie 2018, 14:34

Felicitari! Mai rar o asemenea scriitura si un asemenea echilibru! Desi si-a cerut scuze, cel mai mult m-a uimit gestul lui Carragher, membru marcant al ultimei generatii exceptionale a lui Liverpool; prin comparatie, cei din actuala echipa sunt niste mercenari fara personalitate, niste vitezisti si fideli executanti ai tacticii lui Klopp! Cluburile englezesti au parasit Champions League in graba, insa, de departe, cea mai proasta evolutie a avut-o United, care a avut si cel mai slab adversar! Chiar daca Pochettino este satisfacut de echipa sa, nu trebuie sa uitam ca jucatorii lui Tottenham au avut soarta calificari in propriile maini! Singurii care pot invoca ghinionul sunt jucatorii lui Chelsea, care, in plus, au avut cel mai bun adversar si cel mai slab portar (in "dubla" din "optimi")! Cat despre Djokovic, nu mai arata nimic din constanta si valoarea de acum cateva zeci de luni, ceea ce, sincer sa fiu, nu-mi displace deloc! Cand era mai tanar, sarbul nu-si putea stapani emotiile, fiind foarte nervos; s-a mai disciplinat un pic, insa nici la acest capitol nu poate rivaliza cu Federer, un model de sportivitate! O.

Emilian (27 comentarii)  •  16 martie 2018, 14:48

Da, Pochettino a fost socant cu declaratia lui dupa meciul cu Juventus. Inteleg ca nu trebuie facuta o drama si trebuie acceptata cu demnitate infrangerea, dar sa zici ca "e frumos cum ai pierdut", mi se pare cam deplasat.

gicu (210 comentarii)  •  16 martie 2018, 15:34

Sanatate, maestre!

Dorin (3 comentarii)  •  17 martie 2018, 5:53

Scuzele dumneavoastra sunt acceptate, Maestre! :)

ioan (723 comentarii)  •  17 martie 2018, 9:36

spune osaka, domnule Radu: s-o bat pe Halep la scorul asta a fost visul meu! vis tihist! azi, implinit! si atit! n-o va mai bate, niciodata, pe Simo! si, niciodata, nu va intra in primele zece jucatoare din WTA! pentru asta, trebuie sa visezi altfel! si altceva...! bun! si acum ascultati-o pe Dasa! dupa finala cu naomi...!

ioan (723 comentarii)  •  17 martie 2018, 13:03

p.s. un geambas grabit? toate la timpul lor, domnule Radu...! ca la carte!

ioan (723 comentarii)  •  17 martie 2018, 19:31

spui: SAL S-A SALVAT! asa e, Cata! stai linistit-te va salva si pe tine! grija la cheita din buzunarul de la treiling...!

ovidiu_3003 (138 comentarii)  •  18 martie 2018, 6:58

...ioane ...da prost est,i ba ...scuza ma ...nu m am putut abtine ...Osaka este o valoare si reprezinta Japonia ...fara sa stie limba japoneza...e clar ca nu stii ce inseamna asta...o sa castige mai multe turnee de Grand Slam...IN LUNGA EI CARIERA ...dar ce ti veni sa ti dai cu parerea despre tenis?...si mai ales asa transant ...de parca te ai pricepe ...

ovidiu_3003 (138 comentarii)  •  18 martie 2018, 7:00

Pochetino este un mare antrenor ...aproape la fel ca Mourinho ...

ioan (723 comentarii)  •  18 martie 2018, 9:19

e clar, domnule ovidiu: nici centura Craiovei nu mai e ce-a fost...! mea culpa! data viitoare o iau prin Smederevo! cu mentiunea ca transant n-am fost decit o (singura) data: cind am scris despre Bebe Costinas...! cit priveste justificarea domniei-voastre, aia cum ca nu va puteti abtine, ea e o justificare a insultelor sau a scuzelor ulterioare? ma lasati sa aleg?

ovidiu_3003 (138 comentarii)  •  18 martie 2018, 11:01

...ioane eu te respect pe tine...fiecare cu parerea lui ...in cazul Osaka o sa vedem cine a avut dreptate ...eu nu ma supar daca ma faci prost ...stiu ca nu i adevarat ...asa glumesc eu cu tine cand mi se pare ca dai alaturi rau de tot cu pronosticurile ...apropo centura Craiovei este o sosea excelenta de 15 km care tine de la Metro pana n Cernele ...este ca n palma ...lipsita de gropi . Tu pe unde ai apucat o cand ai ocolit Craiova ?

ioan (723 comentarii)  •  18 martie 2018, 11:58

n-am apucat s-o apuc, domnule ovidiu...! si, asa, m-am bucurat de respectul d-voastra! data viitoare, voi incerca s-o apuc unde vad cu ochii...!

ovidiu_3003 (138 comentarii)  •  20 martie 2018, 18:09

...eram sigur ca te prinzi ...am fost ironic ...esti cel mai mare ...pupici dulci ...

ioan (723 comentarii)  •  20 martie 2018, 20:53

si-acum ce sa fac, domnule Radu? sa ma jur ca sint heterosexual? era simplu: Smederevo-Nis-Sofia-Giurgiu...scapam? scapam! p.s. auziti-o si pe naomi: cica urmeaza Serena...!

ioan (723 comentarii)  •  22 martie 2018, 14:21

pazea, domnule Radu: geambasi la film!!! Lelia spune sa ripostam c-un (clasic!) Kurosawa! Domnul Akira Kurosawa! eu? eu spun doar atit: MADADAYO! p.s. incomparabile! deviza: taci si scapa! versus credinta: stai linistit, Te va salva si pe tine...!

Comentează