Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Aceasta nu e o telegramă

Gigi Buffon către Davide Astori

Permalink to Aceasta nu e o  telegramă
vineri, 9 martie 2018, 11:58

…Și s-a mai întâmplat ceva după dispariția fulgerătoare a lui Astori dintre noi, cei care, mulți-puțini, indiferent cu cine ținem în Serie A, caută în fiecare dimineață de luni ce a făcut „Fio”, în etapa de duminică…

S-a mai întâmplat ceva dincolo de normalitatea emoțională, dincolo de corectitudinea tristeții, ca să mă exprim cât mai rece pe vremea asta care suspectează patetismul ca incorectitudine a inteligenței. Firește că nu e așa, dar ce mai înseamnă azi „firește”…?
Carlos Sanchez, columbianul sosit de curând la Espanyol după ce jucase la „Fio”, aproape că a leșinat când a aflat că s-a prăpădit Astori; „era devastat – ni se precizează fără teamă de exagerare – nu se mai putea gândi la fotbal”. Mai e de la Nantes, în cea mai urâtă zi din viața lui, indignarea lui „Tătă” fiindcă nu s-a ținut în Liga franceză un minut de reculegere pentru Astori; pentru el asta a însemnat o lipsă de respect, un zero respect, un scandal! (poate că îl putem liniști cât de cât comunicându-i că marți, la Craiova, înainte de meciul cu Dinamo mulțimea a tăcut un minut pentru căpitanul lui de la Florența). În ce mă privește, nu un minut, ci de câteva zile – să fie firesc? – citesc și recitesc telegrama lui Gigi Buffon către Davide. Nu mă interesează dacă e firesc sau nu: „Davide, ai fost cel mai bun exemplu al unei lumi vechi în care valori ca altruismul, eleganța, educația și respectul față de cel de lângă tine chiar contau. Odihnește-te în pace!”.

Transcriind-o cuvânt cu cuvânt – și ce cuvinte incomensurabile azi! – nici eu nu mă mai gândesc doar la fotbal. Această telegramă e un text anormal, în afara oricăror convenții. Această telegramă este, de fapt, o confesiune. Confesiunea lui Gianluigi Buffon la cei 40 de ani ai lui. Ar fi indecent să facem cu el politică la zi, polemică banală; nu e confesiunea unui octogenar melancolic și dubios pentru ceea ce înțelege el prin „lumea veche” sau de ce o idealizează de parcă fotbalul ar fi fost vreodată inocent; rămâne incontestabil că pentru el lumea veche este aceea în care altruismul, eleganța, educația, respectul chiar contau – aceste două ultime cuvinte fiind cele mai apăsătoare.

„Chiar contau” – azi nu mai contează. Așa să fie? Vi se pare devastator? Permiteți-mi să rămân discret, chiar dacă nici discreția nu prea mai contează azi.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Addy (2 comentarii)  •  9 martie 2018, 12:25

Super, maestre! Bine punctat. Dar daca in titlu nu scrie nimic de gigi, nici de borcea sau negoita, nici macar de sumi (evident, sumudica, nu schumacher), posibil sa citeasca f putini.

Observator (269 comentarii)  •  9 martie 2018, 12:55

Maestre, vechile precepte nu mai conteaza in aceesi masura ca inainte, mai ales la noi, dar si prin alte parti! Este o constatate si nu exprima punctul meu de vedere! Nu stiu cati fani are Fiorentina, insa echipa n-a fost niciodata la nivelul orasului, acum cu atat mai putin! In fine, nu este nevoie sa asteptam pana luni dimineata ca sa aflam ce a facut Fio; daca nu se transmite partida respectiva la TV, atunci sunt site-uri care afiseaza online scorurile! O.

Observator (269 comentarii)  •  9 martie 2018, 15:06

Maestre, in ultima partre am mentionat ceea ce stim cu totii, scoze; evident, ati folosit o figura de stil, sugerand ca trebuie sa mai credem in cuvantul tiparit! O.

gicu (305 comentarii)  •  9 martie 2018, 15:52

Sanatate, maestre!

Costin (7 comentarii)  •  9 martie 2018, 16:56

Evident este faptul ca Buffon stie ca aceste cuvinte sunt adresate celor vii, eu apreciez ca mesajul sau este deasupra utopiei revolutiei franceze de la 1848. Cat priveste momentul de reculegere de pe Oblemenco, nu a insemmat un moment de tacere (respect), ci probabil o ironie la adresa autoritatilor care au decis ca ajutorul de deces sa fie suportat de catre angajator (altruism).

Stelus Rosca (4 comentarii)  •  9 martie 2018, 17:51

D-le Radu Cosasu , in ,,lumea aceea veche'' erau gazetari adevarati. Acest articol confirma ceea ce sustin.Atat. Sanatate va doresc !

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  9 martie 2018, 18:43

...omul si a dat viata pentru fotbal ...

ioan (767 comentarii)  •  9 martie 2018, 18:51

cu alte cuvinte, baieti: aia, acolo, in Uruguay, au un Presedinte (de tara!) care merge LA MUNCA cu metroul...!

victor L (127 comentarii)  •  9 martie 2018, 19:47

Sanatate, domnule Cosasu.

ioan (767 comentarii)  •  9 martie 2018, 20:19

p.s. le va mirosi ultima fraza, domnule Radu! va spuneam, acum 28 de ani, ca ogarasii au doar mirosul dezvoltat...! gata, am tacut! inchei corect gramatical: cu metroul, baieti! LA MUNCA!

TG49 (1 comentarii)  •  10 martie 2018, 7:52

Excelent.

catalin (5 comentarii)  •  10 martie 2018, 8:32

Am remarcat si discutat textul la momentul publicarii lui, evident involuam, trist ! Toata stima dle Cosasu !

lol (10 comentarii)  •  10 martie 2018, 17:57

Sănătate, maestre!

mg (111 comentarii)  •  11 martie 2018, 13:50

..aş zice că de vină e educaţia. Nu mai zic de lipsa ei... Dar într-un fel se făcea educaţia acum 30, 50 sau 100 de ani şi altfel în prezent. De la o educaţie strictă, care încorseta cei drept gândirea s-a ajuns la una excesiv de permisivă. Este permis aproape orice pentru a nu ştirbi personalitatea copilului şi pentru a-i stimula creativitatea. Se câştigă pe de o parte şi se pierde pe de alta. Lucrurile nu stau pe loc, trebuie să acceptăm asta. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm ca Gopo "Quo vadis homo sapiens ?"

ioan (767 comentarii)  •  11 martie 2018, 19:25

acum 35 de ani...? acum 35 de ani, va spuneam, domnule Cosasu, ca si miine e o zi...! nu, nu era o replica dintr-un film pentru naivi-era luciditate! asta e si azi...!

ioan (767 comentarii)  •  13 martie 2018, 16:19

exista o explicatie, domnule aciduzzo: cu Roiger NU-SI PERMIT! sint, totusi, ingineri! irecuperabili, dar ingineri! una e agonia-cu care s-au obisnuit-si altul e falimentul...! care-i paste! daca...!

ioan (767 comentarii)  •  13 martie 2018, 19:36

...daca ma hotarasc sa inteleg ce-au vrut sa spuna! au si agoniile limitele lor...!

ioan (767 comentarii)  •  13 martie 2018, 23:03

am inteles, geambasule! de foarte mult timp! vei afla-la timpul potrivit-si ce-am hotarit sa fac! inclusiv, cu lipsa ta de masura...!

ioan (767 comentarii)  •  15 martie 2018, 19:24

sa recapitulam, domnule Radu: ursuletul (meu!)-Kerber (azi, a nimanui!) 6-0, 6-2! in 59 de minute (cu tot cu pauze!); eu zic sa-l sunati pe domnul Brumaru, sa-si depuna actele pentru viza! nea Imi? nu-i nevoie! il stiu om prevazator: are sigur, dubla cetatenie! cu pasaportul unguresc, merge la Montevideo ca la Szeged! hai Romania...! p.s. Tel Aviv-ul? in vacanta, domnule Radu! cum va spuneam: o saptamina pe an! nu, nu negociem..!

Comentează