Întrebările unui City – Barca
Panduru victorios în meciul Pep contra Pep

Nu-mi aduc aminte de când nu am mai văzut-o pe Barca tăvălită ca în repriza a doua la Manchester. În prima ajunsese la o posesie de 78-22, Messi marcase ca în marile lui filme, City – până a egalat abia în minutul 39 – a jucat la fel de inhibată ca Pep pe banca lui. Era de înțeles. După acel 0-4 din tur (îmi mențin ideea: un 0-4 nu prea sever), niciun fan Guardiola ca mine, de pildă, nu ar fi vrut să fie în pielea lui. Ce s-a întâmplat în pauză, la vestiar, nu se știe – nu o știe nici Basarab Panduru (revin imediat la el). Cert este că a fost altceva, deși la golul de 2-1 al lui De Bruyne, Pep nu a sărit deloc de pe banca sa. Absolut deloc. De necrezut.
Nu se bucura? Mai degrabă cred în explicația unui amic de după meci: nu s-a clintit la 2-1 fiindcă nu era convins că poate rămâne așa… Abia la 3-1 și-a dat drumul și a vibrat îndelung din toate încheieturile. Da, în acest meci Pep contra Pep, să lăsăm psihologismele, dar nu și fotbalul, acela care ne cere apăsat să observăm că Barca înainte de toate a jucat fără Iniesta. Eu când aud că Iniesta e cel mai bun fotbalist din lume, nu ridic a mirare nici măcar o sprânceană.
Totuși, chiar fără Iniesta, Barca a făcut acea primă repriză copleșitoare și atunci – repet – ce s-a întâmplat după pauză? Chiar Panduru recunoaște că nu știe, însă tot el e cel care înainte de meci a profetizat: nu îndrăznește să discute atacul indiscutabil, dar o apărare cu două mari absențe va încasa două trei goluri. M-a lăsat paf. Și Andone, lângă el, a dat scorul: 3-1 pentru City. Nici Pep nu ar fi cutezat să declare… Ce bine ne pricepem pe plan mondial!
Și mai e ceva, cel puțin pentru mine, membru de rând în mulțimea care adoră Premier League: de ani de zile ni se impută că prea ne uităm la englezi, că nu înțelegem superioritatea ligii spaniole și a Bundesligii în fotbalul de finețe și rigoare, captivați de încrâncenarea și pasiunea cu care se joacă pe insulă. O pot recunoaște – nu dau un United – Liverpool pe nici un Real – Valencia, dar ce fac la un asemenea City – Barca? Țin cu Premier League sau cu Messi, Suarez, Neymar tot ai mei? Brutal, dar realist, țin cu lira sterlină sau cu euro? Fugi de aici cu asemenea vulgarizări! Țin cu fotbaliștii geniali salarizați inadmisibil de abuziv. Pace lor, cum ar spune tricoul 10 de la San Lorenzo, Papa Francisc.