Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Ce întreb ca microbistul român normal

Există eșecuri care nu umilesc?

Permalink to Ce întreb ca microbistul român normal
sâmbătă, 9 iulie 2016, 7:25

Indiferent cine va fi consacrat duminică, în finală, campion al Europei, mă grăbesc să scriu că acest turneu m-a pasionat și nu-mi trece prin minte să-l fac de două parale, oricâte dezamăgiri m-au încercat. În numele absolutelor exigențe nu pot fi, cu niciun chip, un mofturos permanent.

Nu voi huli fotbalul nici chiar dacă sunt amenințat că voi sări în aer, cum a fost cazul acum. Speța umană nu a mai trăit o asemenea experiență – să mergi la meci printre mii de mitraliere care te păzesc de nebuni. Noi, cândva, ca să-l vedem pe Di Stefano, pe „23”, am trecut veseli printre caii miliției călare înșirați crupă lângă crupă, din piața Vitan până la stadion.

Pierzând acea veselie, am trăit acum cu tot seriosul de care sunt capabil experiența unor stranii popoare de suporteri veniți din Islanda, Ungaria, Țara Galilor… Crescut la școala microbistului român – exaltat și repede depresiv – am urmărit cu uimire crescândă acest fenomen: Islanda ia 4 goluri de la Franța într-o singură repriză și va fi ovaționată pe teren și acasă.

Fiindcă de ce? Fiindcă a jucat până în sferturi foarte bine, dând lovitura secolului cu acel 3-1 împotriva Angliei. Dar în ultimul meci al ei nu a fost umilită? Ungaria idem: ia în optimi un 0-4 prea sever de la Belgia, dar la Budapesta e primită cu urale fiindcă a câștigat grupa, chit că acolo, vorba lui Boloni, a avut un noroc enorm egalând Islanda în minutul 88.

Totuși, Belgia nu a umilit-o în final? Cu Țara Galilor tot așa. Nebunie – cum ar scrie L’Equipe: bate Rusia cu 3-0 după ce pierde cu Anglia la mustață, bate Belgia de-i scoate din minți pe lăudăroșii aceia, însă în semifinala cu Portugalia, să fim serioși, pierde fără apel. Ei și? Sunt singurii de pe insulă ajunși până în semifinale și aici nu contează ultima imagine, a eșecului. Cum nu contează?, întreb ca microbistul român, eșecul? Nu i-a umilit Cristiano? Există eșec care să nu fie umilitor? Da, există, zic toți islandezii ăștia, toții galezii și maghiarii ăștia, socotiți surprizele turneului.

Eu, microbist român normal, nu cunosc cum vine asta, să fii înfrânt fără a fi umilit. Noi ori suntem etern etern biruitori, ori suntem nimic, nimic de nimic. Suntem incapabili să vedem altfel decât în alb și negru, orice nuanță ne scoate din sărite și o socotim o lașitate, un compromis dezgustător. Și ne mai lăudăm cu asta, ca neam de pamfletari, de exigenți morali și, mai ales, de inocenți. Corupția e mult mai mică decât inocența.

Din această dilemă nu putem ieși nici în fotbal, oricât ne-am consulta cu Ferguson, cel despre care Cornel Dinu ne-a povestit, la miez de noapte, că nu accepta în discuțiile cu jucătorii, auzi dumneata, expresiile care îi jignesc și umilesc.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

vasco (49 comentarii)  •  9 iulie 2016, 11:13

Frumos!Finalul ar trebui citit si de catre marele antrenor,selectioner si presupus mare salvator al fotbalului romanesc,*** hagi...Partea cu jignirile aduse propriilor jucatori si....limbii romane.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dragan (767 comentarii)  •  9 iulie 2016, 11:20

pim.timisoreanul. sinteti subiectiv,domnule Radu! ma tem ca nu va puteti permite asta...

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  9 iulie 2016, 11:47

Noi trebuie sa ne curatim fotbalul de corupti si nepriceputi ...asa cum sunt Jiji Becali si Gino Iorgulescu ...borleanu vine dupa ei ...altfel nu vom avea Nationala cu care sa ne mandrim ...

victor L (127 comentarii)  •  9 iulie 2016, 16:31

Sanatate, domnule Cosasu. Dar cu Simona Halep cum se comporta mare parte a celor ce zic ca le place tenisul? mizerabil. Citez din "clasici in viata" :P "Nu mai înjuraţi, nu vă mai supăraţi pe Echipa Naţionala de Fotbal a României. Cei 11 - 14 din meciul cu Albania ne reprezintă, aşa cum suntem. Dacă am avea şi curajul să ne privim pe noi înşine, am constata că nu suntem mai buni decît ei. "

gicu (305 comentarii)  •  9 iulie 2016, 21:38

Sanatate, maestre!

van bacon (1 comentarii)  •  10 iulie 2016, 3:43

Am văzut români deștepți!

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  10 iulie 2016, 12:49

Albania...ne a umilit ...acum a venit un neamt sa ne scoata din mocirla...

JE (1 comentarii)  •  10 iulie 2016, 19:10

Iertare maestre, dar cand vom avea si noi un comentator sportiv care sa stie sa si taca atunci cand e o festivitate de deschidere sau de inchidere a unei competitii, sa se limiteze doar la cateva scurte lamuriri sau identificari de persoane. si mai ales sa taca naibii in timp ce se canta imnurile nationale? Ai nostri flecari te bubuie cu te miri ce idioteni sau cocalarii miticesti. Chiar tin sa se auda debitand tot felul de idiosincrazii mioritice in loc sa ne ingaduie a savura pe-ndelete o festivitate ? Chiar nu mai pot suporta meteahna asta de balcanici semidocti cu aere de academicieni pe un domeniu si "" daca nu e prost destul atunci este si fudul"" reusind sa deranjeze si sa anihileze orice placere de a viziona un eveniment cu ineptiile debitate peste orice se emite . Scuze pentru " of topic " dar chiar ma doare.....

brod (12 comentarii)  •  11 iulie 2016, 7:22

victor L: aici e-aici! ne reprezintă... iar boborul vrea (și nu doar că vrea. impune, urlă, face scandal!) să fie cel-mai-cel. că nu degeaba i-am avut noi pe Burebista și Decebal, Ștefan-Mihai-Nicolae. noi suntem bbbbuuuurrrriiiiiicuuuul pământului!! mai buni ca toți!

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  11 iulie 2016, 9:37

Franta a pierdut finala si francezii au plans ...nu s au mai bucurat ...

dragan (767 comentarii)  •  12 iulie 2016, 14:57

p.s. mai,baieti! Lelia va spune-de-o viata-ca,in cazul asta,virgula intre subiect si predicat e doar o unitate de masura: "piersici si dinozauri","maestrul si (fireste!) margareta ,"etc si etc...! ce trebuie, musai,sa retineti e faptul ca "Euro"s-a dus "sa moara putin"si ca imnul vostru (de stat! european?) nu se cinta soptit! eu zic sa treceti la ceva "mai de mileniul trei"...;hai,ca nu-i greu! repetati dupa mine: "azi-in Timisoara,miine..."p.s. la p.s. stiu,e"nasol"! ziua asta,"de miine",a inceput fara voi si-fireste-fara voia voastra...;asta e!

Anonim (112 comentarii)  •  14 iulie 2016, 6:08

Maestre, felicitari pentru echilibrul remarcabil si luciditatea de care dati dovada si acum in aprecierea editiei abia incheiate a CE! Jos palaria si multa sanatate! A.

Comentează