Un Bicfalvi de nota 10
Ce legătură are fotbalul cu femeia de lângă care ai plecat?

Bicfalvi și Niță au fost oamenii de nota 8 ai unui Dinamo – Steaua care a făcut unanimitatea și ea rară, în sensul că a fost tot ce am văzut mai bun în campionatul ăsta. Singur Dănuț Lupu – om mereu de ascultat pentru exigențele lui justificate – a avut obiecții gândindu-se, fără modestie, la cei care jucau în ’90 într-un Derby de România. „Cei de acum n-ar fi avut voie nici în tribune!” Despre Bicfalvi? „A dat golul, a bătut bine lovitura aia liberă, dar în ansamblu nu a strălucit”.
Și eu cred că Eric a jucat la 70% din potențialul lui, dar mă număr printre cei pe care Radu Paraschivescu îi numește cu drag „spectatorii îndrăgostiți de șuturile la poartă”. E un amor fără leac, de pe vremea lui Bazil Marian de la Carmen și Eugen Iordache de la Juventus, adică din adâncă antichitate. De aceea, când în noaptea meciului un prieten câine dinamovist și fan cormoran îmi făcea un pressing insistent cu arbitrajul oribil al lui Hațegan și offside-ul lui Hamroun, am degajat lung problema spunându-i scurt: „Bine că l-ați avut pe Bicfalvi”.
Ca să fiu exact, abia marți, citind ce le-a spus lui Eduard Apostol și Vlad Nedelea, Bicfalvi m-a entuziasmat 100% și i-am dat un 10 dincolo de fotbal. Omul ne explica de ce nu a înjurat Steaua, așa cum i-o cereau fanii dinamoviști, altfel încântați de jocul lui; ba mai mult, de ce s-a dus să salute fanii steliști de la Peluza Sud care, la rândul lor, l-au aclamat. Ei bine, de ce? Prima frază e deja un șut extraordinar: „Nu e normal să înjuri în general, darămite clubul la care ai jucat 5 ani…” Cum, de când e normal să nu înjuri? Se poate trăi azi fără să înjuri, luându-mi libertatea de expresie? Se poate căci are prieteni steliști, mulți din familie sunt steliști, „ar fi însemnat să îi înjur și pe ei”.
Urmează argumentul cel mai extravagant în 2016: „E ca și cum ești cu o femeie, te desparți de ea, după care te apuci să o înjuri și să o vorbești de rău”. În spiritul zilelor noastre – când sfânta libertate de expresie abrogă respectul și sanctifică irespectul – e cazul să te întrebi ce este în mintea lui Bicfalvi? Ce legătură are fotbalul cu femeia de lângă care ai plecat? Omul nu aude asemenea întrebări la zi și conchide rece: „doar rezultatele trebuie să demonstreze cine sunt…” Eric, ești un profesionist rarisim! Mă duci cu gândul din nou dincolo de fotbal, la un rapper francez, de origine magrebiană, care face mare succes acolo cu un text în care susține că nu ai voie să îți înjuri țara fiindcă asta înseamnă să te înjuri pe tine însuți. Sunt conștient că nici rapperul francez, nici Bicfalvi și nici eu nu facem unanimitatea; O spun calm: asta nu are importanță!