Fanii
Din melancoliile unui progresist fără galerie

După acel 3-1 cu Steaua (gata, gata de-un 3-0), Vojnovici, oricît de imprecis în jocul său, avea perfectă dreptate să se gîndească în primul rînd la fanii echipei sale.
Galeria lui Dinamo este – alături de acelea ale lui U Cluj, Rapid, Poli – printre puținele care „joacă” în tribune mai bine decît echipa ei pe teren. Mie îmi sînt dragi din melancolia mea de fan Progresul, fără finanțe, fără bănci, dar cu memorie. Am curajul să susțin că în numele fotbalului și al unor cărți pe care le iubim, sînt prieten cu cîțiva dinamoviști. Și cum se exprimă modern o prietenie? Comunicînd permanent. De pildă, sîmbăta trecută, știind că unul dintre ei nu va putea să fie pe post, am ținut morțiș să-i transmit pe mobil ce-au făcut Liverpool și Barca, echipele lui preferate. Am avut rigoarea unei ordini cronologice. Liverpool cu City, 4-1; a urmat un „cum?” cu o sută de u, în orice caz mai mulți de o-urile din Klopp, noul idol cormoran. La 4-0 pentru Barca, mi-a urlat că nu se poate. Ba se poate și i l-am definit imediat pe Iniesta ca om al meciului, înainte să aflu că și Ilie D, la Digi, are aceeași părere; am avut plăcerea să aud cum comunică aceste scoruri și celor cu care se găsea la masă, ca apoi să mă asigure că sînt primul care i le-a transmis. Într-o prietenie, e un criteriu sigur să fii cel dintîi cu o informație bună, rea, dar bombă.
A doua zi, duminică, știind din nou că, din păcate, nu va fi pe post la derby-ul lor din Ștefan cel Mare, m-am cenzurat să-i comunic că Federer al nostru nu a reușit nici măcar un break cu Djo, dar la 3-0 pentru Dinamo, m-am decis să-l sun. Nu am mai fost primul; acolo, la un concert de unde nu putea lipsi, avusese un mobil silențios care i-a vibrat la fiecare gol; nu știa cine a tremurat mai tare – el sau mobilul lui. Cel mai insistent fusese un dinamovist din Iași care mie îmi rămăsese în minte pentru următoarea expresie, după fiecare eșec (și au fost eșecuri, ani de zile, pînă la acest aproape 3-0): „Îmi iau pușca și mă duc în pădure să mă spînzur”. În încheiere, trebuie neapărat să precizez că cel mai bun prieten al acestui dinamovist bucureștean este un neabătut fan stelist; bat munții împreună, pescuiesc în Deltă, știu unul de altul cam în fiecare zi, dinamovistul meu i-a dedicat o carte stelistului… „Dumnezeule!”, cum ar exclama în stupefacțiile lor, fie Radu Naum, fie Radu Banciu.