Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Trăiască dramaticele răsturnări de scor

...Și dacă Halep și Șarapova sînt și nu sînt pe locurile 2 și 3?

Permalink to Trăiască dramaticele răsturnări de scor
vineri, 6 noiembrie 2015, 7:08

Nu am fost deloc „zguduit” că la Singapore au intrat în finală două jucătoare care în grupe nu au cîștigat mai mult de o partidă: Radwanska și Kvitova; s-au exprimat cîteva mirări, s-au insinuat unele aranjamente – nu m-au deranjat excesiv, nu am emis strigăte de indignare pînă la cer, cum se zice de obicei cînd se bănuiesc mișculații mici și mijlocii. Nu am ajuns să caut dreptatea, puritatea pînă și într-un turneu, fie și al campioanelor, într-un sfîrșit de sezon. Acolo, de la o zi la alta, e loc berechet pentru oscilații ale formei și ale chefului de joc.

Pentru mine însă, finala a fost 99% îndreptățită. Radwanska și Kvitova realizaseră cele mai șocante performanțe ale turneului, scoțîndu-l din platitudinea normalităților. Ele izbutiseră să răstoarne roata (și scorurile) în două meciuri și nu o să-mi scoată nimeni din cap că tot ce e mai pasionant într-un meci este răsturnarea scorului. Radwanska – după 6-3 în primul set – venise în setul al doilea, în tie-break, de la 1-5 la 7-5! Oricît am bate-o la cap pe Halep, oricît am învinovăți-o sub apăsarea unui „Nu se poate, nu se poate”, este indiscutabil că ce-a făcut Aga ține de formidabil și e întru totul memorabil.

Kvitova a fost și mai și; ea a întors meciul cu o Șarapovă răvășitoare pînă atunci, nu într-un tie-break, ci de-a lungul unui set, al doilea, după ce avea un 6-3 în primul. Ne necăjim rău cu Simona, dar Mașa (pe care o socotesc deocamdată superioară) avea 5-1 și pierdea nici mai mult și nici mai puțin de 5 game-uri la rînd, ca să cedeze în tie-break și semifinala. Din nou zici că nu se poate, că e anormal, dar ce-a făcut Kvitova se înscrie totuși în extraordinar. La care aș adăuga: ați văzut-o cum a pierdut în primul meci la Kerber? Era, pardon, fleașcă… Ca în finală să piardă în 3 seturi, și ele contradictorii, numărînd sintetic, mai presus de orice analiză, 41 de winners (doar 15 Aga) și 53 de erori-orori, față de 5 ale învingătoarei.

Ce facem? Revin la ideea mea: nu luați de bune și bătute în cuie clasamentele WTA. Halep și Șarapova sînt și nu sînt pe locurile 2 și 3 și nu trebuie să suferim pentru asta, viitorul poate că aparține Muguruzei, dar cel mai sigur este că la doamne și domnișoare e cazul unei pauze. Nu înainte de a adăuga că la rugby, în finală, Australia a revenit de la 3-21, a ajuns la un mai nimic de 17-21 și 2-2 în eseuri, dar Noua Zeelandă a avut puterea – care și ea contează – să stabilizeze adevărul la 34-17, cu un eseu în penultimul minut, pe un contraatac individual și o cursă care mi-a amintit, îmi permit s-o scriu, de frumusețea tot mai palidă a fotbalului în 11.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  6 noiembrie 2015, 12:23

Sanatate, maestre!

Cineva (9 comentarii)  •  6 noiembrie 2015, 13:04

Maestre, fetele ma lasa indiferent in ultima vreme, vazand atata labilitate pe parcursul unui set sau chiar ghem!
In schimb, m-a frapat diferenta de randament a lui Federer de la o zi la alta: stralucitor cu Seppi, modest cu Isner! C.

talpaiadului (1 comentarii)  •  6 noiembrie 2015, 15:14

Mult zgomot pentru nimic. Un articol de umplutura. Sa-ti fie rusine, autorule, am pierdut 2 minute din viata citindu-ti fituica!

victor L (127 comentarii)  •  6 noiembrie 2015, 23:16

Sanatate, domnule Cosasu.
Da, vin fetele din urma.
Si joaca bine.

ing.CPV (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 5:54

De ce n-am reveni la meciurile cu un an inainte cu V.Williams!?

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 8:42

…la femei tenisul este loterie …sunt inconstante de la un ghem la altul …adevaratul tenis se joaca de catre barbati …cat de constant poate fi Djokovici de nu mai pierde un ste de foarte mult timp …sti ca el este numarul unu …

Ilie.De la scularie. (2 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 9:02

Belphegor tot Belphegor ramane ! Sa ne traiti maestre, cu acelasi nesat va citeam si in urma cu aproape 50 de ani !

WAX (6 comentarii)  •  8 noiembrie 2015, 13:02

apropo, exista control antidoping in tenis ? ca pe langa rezultatele de la pariuri….

Adi (5 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 13:35

Clasamentul WTA individual este un clasament general, al fiecarei jucatoare contra tuturor celorlalte, dupa performantele din ultimele 12 luni. Clasamentul pe rivalitati inca nu s-a inventat, dar daca ar exista asa ceva, atunci Sharapova cu 6-0 la Simona ar sta mai bine decat Serena care are 6-1 la Simona. Inseamna asta ca Sharapova e mai tare ca Serena?!

Adi (5 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 13:44

Si acum hopa, ca Garbine Muguruza a urcat pe locul 3 mondial! Oare spumega spaniolii comentaci sa urle ca ea nu isi merita locul acolo?! Da de unde, ca ei nu sunt români… 😀 Iar dupa scoruri, Muguruza are 1-3 cu Serena, 0-0 cu Maria si 1-1 cu Simona. Deci de fapt ea e locul 2 mondial din Top 4?! 😀 hahaha Prin inductie, daca mai adaugam cate o jucatoare, la infinit, vom ajunge pana la urma la clasamentul WTA actual, cu Simona pe locul 2. Restul sunt speculatii de presa.

Comentează