Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Excelența în tenacitate și concentrare

La ora unui 20-20 între Nole și Roger

Permalink to Excelența în tenacitate și concentrare
vineri, 17 iulie 2015, 8:07

Sper să nu trezesc reacții dure – deși vorba aceea: „Nu mă tem de întreruperi!” – dacă scriu că, pentru mine, în această săptămînă, nu acest 2-0 al Stelei la Zilina a fost evenimentul principal. Oricum, nu îmi încalc regula de a nu discuta meciurile din Champions League decît după returul lor și-l las pe Ovidiu să ne asigure că nu vom avea probleme miercurea viitoare. Pentru mine, evenimentul săptămînii a fost la Wimbledon, unde nu știu între cine să aleg: între acest 20-20 la care au ajuns Djokovici și Federer sau triumful lui Tecău-Rojer la dublu. Cu Tecău mă simt mai bine și deci mai concis; în ultimii ani, la orice anchetă de final a Gazetei, l-am numit printre cei mai buni cinci sportivi români, indiferent de rezultatele lui.

Dintre toate cuvintele de bine adunate azi în jurul lui – ei, da, există asemenea situații, să scrii numai de bine în românește! – am unul pe care nu l-am prea văzut luat în seamă: tenacitatea. Poate mă înșel (și ce-ar fi grav?), dar cred că Horia Tecău este cel mai tenace sportiv român – dincolo de tenis, dincolo de fotbal. Cel mai tenace – calitate întru totul rară – și cel mai tăcut. În izbînda de la Wimbledon trebuie să citim și toate eșecurile și toate decepțiile pe care și le-a tratat cu o încăpățînare de vicios în meseria lui. E ceea ce strălucește – la cel mai înalt nivel – în tenisul magnificilor Djokovici și Federer, da, magnifici, deși duminică nu au prins acea finală extraordinară pe care mereu, nesătui, le-o pretindem. Sînt amîndoi niște vicioși ai perfecțiunii, nu-i desparte decît vîrsta la care o caută. Vîrsta de care depinde tot ce e mai important în sport (în afară de talent): puterea de concentrare de la un minut la alt minut, de la o ratare groaznică la sublimul unei scurte, al unui rever în cross…

La Federer, chiar după meciul divin cu Murray, această putere invizibilă slăbește – el va recunoaște în final, după 1-1 la seturi, ambele la tie-break, „am jucat slab…”, ceea ce s-a tradus la el printr-un număr neobișnuit de greșeli. Toate din cauza nerăbdării, suspinăm noi, federaliștii… Nu există dușman mai rău al concentrării decît nerăbdarea. Nole încă nu o cunoaște, superioritatea lui vine din soliditatea lui interioară, cu care recuperează imediat orice ratare. Federer, deși a avut fileul și returul mai bune, a comis de două ori mai multe erori – asta s-ar putea să ne explice ceva din eșecul de duminică. S-a ajuns astfel la egalitatea victoriilor între ei, dar ne putem amuza duios gîndindu-ne că lui Djo îi vor mai trebui încă 4 ani ca să-l egaleze în privința triumfurilor la Wimbledon. Și nici atunci nu vom putea uita cuvintele lui: „Federer a fost acela care m-a făcut să joc cît mai bine”.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Mihai Brezeanu (6 comentarii)  •  17 iulie 2015, 11:07

Cuvintele lui Djokovici sunt un soi din familia celor pe care le scria Sampras cel de acum lui Sampras cel de la inceputul carierei in scrisoarea publicata acum cateva saptamani:
“But when you leave the court for good, there is one opponent whose name will be mentioned alongside yours forever. Andre Agassi.

I know you can’t see it now, but you will have a fierce, special rivalry with Andre Agassi. He’ll be the best player you play against during your career, and he will bring out the best in you. You’ll rise to be the best in the world together, and it’s always gonna be a heavyweight match when you play. There will always be huge buzz.”
http://www.theplayerstribune.com/pete-sampras-letter-to-my-younger-self/

gicu (305 comentarii)  •  17 iulie 2015, 11:26

Sanatate, maestre!

victor L (127 comentarii)  •  18 iulie 2015, 5:52

Sanatate, domnule Cosasu.
Da, toate aplauzele pentru tenacitatea lui Tecau.
Mie mi-a placut si ambitia lui Mergea (dar cica „in spatele lui”
ar fi o femeie puternica).
Cit despre Federer, la fel ca O`Sullivan la snoker, ramine o amintire frumoasa si indelungata. Si inca ma mai poate incinta.
La fel ca Froome, chiar daca estetilor nu le place cum sta pe bicicleta si cum pedaleaza, ori il banuiesc de dopaj.

Obiectiv (18 comentarii)  •  21 iulie 2015, 15:44

Desi inca trist, aprob diagnosticul dat lui Federer pentru finala de la Londra; dupa un turneu exceptional pana la finala, a clacat din nou in fata lui Djokovic.
N-a fost Nole atat de bun pe cat de slab a jucat Federer (ma raportez din nou la celelalte meciuri, nu neaparat la cel cu Murray, in care a jucat un tenis inaccesibil pe vecie altora)!
Poate se razbona la US Open! O.

Comentează