Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Grăbind încet spre Constanța

Pentru nimic din lume, nu am putut lăsa Wimbledonul

Permalink to Grăbind încet spre Constanța
vineri, 10 iulie 2015, 6:40

O spun pe șleau și fără mari remușcări. Nu am văzut decît repriza a doua a Supercupei noastre constănțene din cauza Wimbledonului: nu am putut lăsa pentru nimic din lume setul decisiv al sfertului dintre Gasquet și Wawrinka. A fost tot ce am văzut mai frumos acolo dacă frumos mai înseamnă ceva azi, în vocabularul nostru obsedat de vulgaritățile elementare și vitale. Gasquet – care, desigur, nu e un căpcăun din speța Nole și Andy – avea 5-3 fața în unui Stan (pe care îl pun tot mai liniștit lîngă Roger) capabil apoi să-l egaleze la 5. De la acest 5-5 s-a mers într-o tensiune plină de pasiune, fără umbrele vreunei țăcăneli, pînă la 7-7, 8-8, 9-8 pentru Gaquet, 10-9 tot pentru el (după un game fantastic), pentru ca aici, pe serviciul lui Wawrinka, francezul să facă breakul mîntuitor de 11-9. S-a jucat un tenis de-o claritate și intensitate care atingeau formidabilul în schimburile lungi, de-a lungul și de-a latul, la fileu ca și de pe liniile de fund.

E aproape sigur că Gasquet nu-l va birui pe Djokovici, care nu-i va permite dezinvoltura jocului magnific din sfertul cu Wawrinka. Mai degrabă Nole s-a chinuit cu eficiența acestui uimitor Anderson care l-a condus cu 2-0 la seturi. Dar ce-ar fi făcut cu Wawrinka, după victoria acestuia la Roland Garros, nu se știe. Oricum, fan Wawrinka (de ce, am explicat-o în cronica mea din 22 mai), ceva nu mi-a sunat bine într-o declarație a sa din primele tururi la Wimbledon: „Sînt singurul care-l pot învinge pe Djokovici”. Nu eram obișnuit cu asemenea idei din partea lui, o întrupare a decenței elvețiene. Poate că asta l-a costat în meciul cu Gasquet, la rîndul lui o întruchipare a spiritului francez de finețe și eleganță în tenis.

Grăbindu-mă încet spre Constanța aș mai vrea să obiectez la plictisul cu care mulți amici au privit Copa America și la preaîndelunga pălăvrăgeală în jurul lui Messi. În fond, Argentina ne-a dat capodopera cu 6-1 cu Paraguay, acolo unde Messi nu a marcat nici un gol, dar a dat jumătate din pasele de gol. Asta nu-i o performanță? Problema finalei a fost dispariția prematură a omului numărul 1, Di Maria, apoi retragerile lui Aguero și Pastore, plus absența unui anume Tevez. Altfel, nu polemizez cu plictiseala bunilor mei amici. Bine că nu s-au plictisit măreții impresari ai grandioaselor cluburi europene.

În fine, ajuns la Constanța noastră, pot spune cald că mi-a făcut o bună impresie costumul lui Mirel Rădoi, dar de cea mai înaltă apreciere trebuie să se bucure concizia patronului: „Nu e o mare pierdere Supercupa!”. O coroborez cu o de ajuns de recentă declarație a aceluiași: „Mă înțelegeți că nu mă mai interesează fotbalul?” Cum să n-o înțeleg? Am tratat totdeauna cu cea mai mare seriozitate tot ce a emis domnia sa. Nu mi-a fost ușor.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Gogoberidze (3 comentarii)  •  10 iulie 2015, 7:39

Parerea mea este ca Steua a fost dezavantajata de arbitru,a tinut cu muresenii si in plus a jucat si cu ochii-n soare.Data viitoare va invinge ea ,chiar daca va ploua sau va ninge,ca asa-i in tenis!(mi se pare ca stelistii au jucat in tenisi pentru ca gumari nu se mai fabrica)

Obiectiv (18 comentarii)  •  10 iulie 2015, 7:40

Maestre, v-am spus ca Wawrinka este mare inca inainte de a castiga la Paris! Totusi, in meciul cu Gasquet a fost sub nivelul atins in ultima perioada, in timp ce francezul (tehnic, cu un rever formidabil, dar fara a fi cunoscut ca un adevarat maratonist) s-a autodepasit!
Astazi, Federer va avea de luat o revansa in fata lui Murray, inainte de a-l invinge si pe Nole; Roger este odihnit, a punctat la toate capitolele (spectacol, eficienta, claritate) si nu vad de ce nu s-ar impune din nou la Wimbledon.
Messi? Mult zgomot pentru prea putin (la „nationala”); nici la Barca nu este profet, atata vreme cat golurile importante (minus partida cu Bayern, de pe propriul teren) le dau altii – Neymar, Suarez, Rakitic. O.

ion (1 comentarii)  •  10 iulie 2015, 10:06

nu ma mai surprinde Gasquet dupa ce am auzit intr-o zi ca’i din generatie cu Nadal si ca la varsta junioratului era mai bun ca spaniolul!!

gicu (305 comentarii)  •  10 iulie 2015, 14:41

Sanatate, maestre!

Gabriel (1 comentarii)  •  10 iulie 2015, 16:02

Maestre n-ati pierdut nimic. Fotbalul romanesc se indreapta incet dar sigur spre uitare. Wimbledonul pe de alta parte va dainui vesnic….

victor L (127 comentarii)  •  10 iulie 2015, 17:06

Sanatate, domnule Cosasu.
Despre Gasquet, baietii veseli ce transmit turul Frantei, zic ca a recunoscut ca inaintea meciului cu Wawrinka si-ar fi facut o injectie (nu am retinut ce fel de); altfel nu se poate intelege cum de a fost asa vioi. Azi cu Nole a fost o palida amintire.
Chiar acum, Federer este imperial cu Murray (2-0 pentru elvetian si 2-2).
Ce finala va fi!

incaunu (1 comentarii)  •  10 iulie 2015, 19:10

Maestre, incerc sa nu agreez cu articolul dvoastra. Dar nu imi e usor!

Fibra (29 comentarii)  •  11 iulie 2015, 6:49

Un meci exceptional intre doi artisti, Gasquet si Wawrinka. Uluitoare lovituri si schimburi de mingi.Cand vezi asa ceva sau Federer-Murray,mai ca nu prea mai suporti „ghiogarii”.

Obiectiv (18 comentarii)  •  11 iulie 2015, 11:38

Maestre, Federer va ramane unic, indiferent daca va castiga maine (absolut normal ar fi cu 3-0, la ceea ce a demonstrat pana acum si, mai ales, contra lui Murray) sau nu! N-am vazut o demonstratie de forta si de virtuozitate mai… demne (daca este permisa vocabula) de „pana” celui mai bun scriitor, toate domeniile contopite! Pele, Maradona, Kempes, Rossi, Zidane, Platini, Messi, Ronaldo s.a au fost magnifici in niste zeci de secunde, insa Roger a reusit sa fie astfel mai bine de 2 ore! Greu de gasit cuvinte pentru o astfel de demonstratie! O.

dragan (767 comentarii)  •  16 iulie 2015, 20:18

Lavi! stiu ca nu „rindul intii”e problema ta; ar fi simplu:te duci miine(dimineata)la Delia si-i spui ca te-am trimis eu! Delia iti va da o invitatie „de rindul intii” si cu asta-basta: punct lovit-punct ochit!…; problema(adevarata problema?)e intrarea la „juniori”;stiu,aici se intra mai greu ca-n Academia Romana-ce te face sa crezi ca eu fac echipa sau ca pot sa-ti pun o pila? de la „fluturi desculti”la „tenisi”e o cale lunga-cunoscindu-l pe Cata(care umbla,zurliu,cu cheita de crampoane in buzunarul de la „treiling”)eu zic sa nu mizezi nici pe-o shaorma”cu de toate”si nici macar pe acel,grobian,”peste cadavrul meu”:e suficient sa renunti la papagalul ala care ti-a fost profesor la universitatea de vest din Timisoara si sa citesti (cit poti!)Emil Brumaru….;ar fi un inceput!…

Comentează