Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

La noi, 2-0 nu mai e un scor periculos!?

Nu mai avem scoruri-fluviu, dar nici răsturnări fabuloase

Permalink to La noi, 2-0 nu mai e un scor periculos!?
vineri, 17 aprilie 2015, 5:39

La 24 de ore după ce Gazeta a descoperit că sîntem unici în lume, avînd ca golgeter al campionatului în curs un apărător, Mitrea de la Viitorul, ceea ce este și o premieră în ultimii 95 de ani ai primei noastre ligi, îmi permit să încerc o explicație la acest fenomen. Nu voi lucra cu absolutul, ci cu statistica seacă a ultimelor trei etape.

Printre multele vorbe dure la adresa lumii de azi, trebuie să o reținem și pe aceasta: „Azi nu mai contează sentimentele, azi e vremea statisticilor”. Să ne supunem: fără nici un sentimentalism, numărăm că în cele trei etape bine aglomerate s-au marcat în respectivele 9 meciuri 13 goluri (etapa 24), 17 goluri (etapa 25), 15 goluri (etapa 26).

Cu cea mai riguroasă răceală, în nici o etapă media de goluri nu a atins cifra de două. Au abundat – și nu le mai număr – scorurile de 1-0, 2-0, 2-1 și cîteva 0-0.

În 27 de meciuri s-au înregistrat doar două victorii cu 3-0 (Craiova și Botoșani). Merg mai departe și constat – cu un pui de haz, dacă există și pui de ofsaid – că 2-0 nu mai e un scor periculos; nici vorbă să se mai răstoarne un 2-0, maximum ce se poate realiza e un 1-2, cu golul marcat de învinși în ultimele minute, cînd învingătorii au trecut la tehnica înghețării jocului. Tehnica asta o avem pînă și la națională… De cînd nu s-a mai văzut un scor-fluviu, cam de la Keșeru-poveste cu Pandurii? Să nu mi se spună că-n acest campionat nu e posibil la dezechilibrul de valoare al echipelor.

Firește, nu visez la dezastre pe tabela de marcaj, dar duc dorul unor răsturnări de scor măcar fabuloase, cum le ziceam de obicei. În ansamblu însă, la 2-0, în România meciul e jucat. Ni se pare o noutate dacă nu cutremurătoare, oricum plictisitoare.

Această abundență în „sărăcia” unor 1-0 cred că explică într-o bună măsură strania prezență (unică în lume) a unui apărător în fruntea golgeterilor și mai stranie fiind situația celor 14 goluri ale lui, dintre care 10 din penalty. Înclin să cred că o dată cu plecarea lui Keșeru ne-a dispărut un golgeter înnăscut, de rasă (12 goluri, unul din penalty!).

Țin să precizez că nu bagatelizez acest scor amărît de 1-0. S-ar putea să intre în destinul fotbalului de azi. M-a amuzat Ancelotti care, după acel 9-1 al Realului, a declarat că ar prefera 9 meciuri cu 1-0; era o variantă a celebrului Guy Roux, care după ce a încasat un 0-8 îl socotea mai valabil decît 8 înfrîngeri la 0-1!

Sînt glumele simpatice în jurul unui scor care demult și nu numai la noi a încetat să mai fie socotit amărît. Un Mourinho a făcut din 1-0 o filosofie, după ce Herrera l-a adus la proporțiile unui mit. Totuși o etapă (a 24-a) cu 5 scoruri de 1-0 din 9 meciuri parcă e altceva… Să fi avut măcar un 3-3 englez, italian, german, un 4-2 ca în recentul United-City, început cu un 1-0 fulminant al lui Aguero și după aceea Rooney și ai lui să răstoarne pînă la 4-1 și în ultimul minut Aguero să mai aibă puterea pentru un 2-4.

Mitrea de la Viitorul, cu 14 goluri din 10 penalty-uri, să fie viitorul (cuvenit) golgeterului român? Să nu ne putem dezbăra de a fi mereu unici în lume?

Comentarii (3)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (143 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 6:50

Da …foarte adevarat …fotbalul nostru este falimentar…

radu florian (7 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 10:56

Multumim de articol, Maestre!… ma gandesc ca la partida ASA-Craiova, se putea inregistra o revenire de la 2-0, (fie si pe final de meci), daca arbitrul acorda un penalty cuvenit in ultima faza a jocului, cu piciorul fundasului ASA ridicat imprudent in fata atacantului oltean!

gicu (305 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 12:10

Sanatate, maestre!

Comentează