Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

ASA. Aceeaşi pălărie, altă Primărie

ASA în variantă 2015 nu este continuatoarea de palmares a echipei ASA din anii '70. Dar se revendică din acelaşi spaţiu şi aceeași cultură fotbalistică

Permalink to ASA. Aceeaşi pălărie, altă Primărie
sâmbătă, 25 aprilie 2015, 8:52

I-am văzut prima dată pe viu în 1974 la Craiova, pe Central. Era etapa a doua, primul meci acasă al oltenilor, proaspăt campioni, în fața unui stadion arhiplin. ASA a bătut cu 3-2, după ce Craiova avusese cumva posesia Barcelonei de azi, în jur de 70 la sută.

Acea ASA, echipă sub tutela Armatei,deci surata mai mică a Stelei, nu era foarte spectaculoasă, ci extrem de luptătoare. Cu Tiberiu Bone pe bancă ani la rînd (contemporanii noştri sînt la al 3-lea tehnician în sezonul în curs), cu Boloni mereu roșu la față de efort, cu Hajnal tehnic și șutînd tare cu stîngul, cu Ispir elegant în apărare, cu fundașii laterali Gligore și Onuțan alergînd enorm, echipa din Tîrgu-Mureș stătea la cutie, explodînd pe contraatacuri fulgerătoare.

După ce ieșea din tacklingul lui Boloni, mingea ajungea la Micky Naghi (a jucat și la Dinamo, și la FC Argeș), care o prelucra elegant, îl lansa pe Arpad Fazakas, un fel de Torje mult mai iute, care alerga pînă la tușă, centra și, de cele mai multe ori, Ion Mureșan, un atacant roșcovan și pistruiat, o băga în poartă. Totul părea atît de simplu, în niște ani în care mingea era gîdilată mult mai mult decît azi, iar viteza de joc era comparabil mai scăzută.

Acea echipă a ținut drapelul sus vreo șase-șapte ani. A fost de trei ori în cupele europene, a terminat de două ori pe podium. Inevitabil, a venit scăderea. Micky Nagy s-a retras, ajunsese la vreo 35 de ani. Lui Mureșan, atacantul roșcat, i s-a interzis să mai joace, fiindcă suferise o condamnare (în aceeași situație a fost și Sandu Boc). Cu toate astea, cei de la ASA au încercat un ultim asalt.

În campionatul 1977-1978 au fost lideri pînă în etapa a șasea din retur, cînd i-a bătut Steaua la Tîrgu-Mureș. Știți pe ce loc au ajuns Boloni și ai săi în celelalte 11 etape rămase din acel sezon? Pe 12! Hajnal, Ispir și ceilalți evită și azi, la peste 35 de ani distanță, să vorbească despre acea inexplicabilă cădere. De atunci încolo, flacăra s-a stins treptat, încă șapte-opt ani ASA bătîndu-se doar ca să nu retrogradeze.

În acei ani, stadionul vechi era mereu arhiplin, iar publicul, majoritar maghiar, încuraja bilingv echipa. Cînd cu „Hajra!”, cînd cu „Armata”, iar jucătorii erau extrem de iubiți, nu conta dacă era vorba de Hajnal, Boloni, Varodi, Solyom, Fazakas, adică maghiarii, sau aclimatizații Ispir, Pîslaru, Gligore sau Unchiaș. Foarte aproape de tribună trecea trenul, iar mecanicii de locomotivă salutau din țignal mulțimea suită pe gradene.

Apoi, la cîteva zile după meciuri, în vitrina unui magazin de pe strada principală, care încadrează Parcul Trandafirilor, un fotoreporter local expunea poze de la ultimul meci, iar oamenii se înghesuiau să le vadă, într-un exercițiu media neverosimil în zilele noastre.

Comentarii (41)Adaugă comentariu

Profotbal (2 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 10:38

Bravo dl. Buzarin . Am trait acele vremuri , era o placere sa participi pe vechiul Municipal la fiecare meci . Cu palmares sau fara , Tg.-Mures a reprezentat si reprezinta ceva in fotbalul romanesc . Am citit acest articol cu placere , in sfarsit si un articol care ne reaminteste de cultura fotbalistica din aceasta zona a tarii .

Dragos (1 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 10:53

As vrea sa ma pot intoarce in timp, sa traiesc si eu boemia anilor 70′

MANDRU CA SUNT OLTEAN (2 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 11:34

respect ALIN BUZARIN! Toate articolele tale au o alura boema! Bravo

eu romanul (1 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 11:37

„aclimatizații Ispir, Pîslaru, Gligore sau Unchiaș”?!! Domnule Buzarin…atentie la termenii pe care ii folositi ca, in cazul primului cuvant din aceasta frantura , pare mai mult decat de neinspirat! Chiar daca ati fi folosit ghilimelele… Nu cred ca romanii sunt „aclimatizati” (in sensul pe care l-ati dat dvs. cuvantului) prin zonele de care faceti vorbire!

Muresan Cristian (1 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 11:51

Bravo d-le Buzarin. De cand asteptam asemenea articol. Mai vrem si altele.

Marius (9 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 11:52

Frumos articol…Multumim!

Airizer Laszlo (1 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 11:56

Mulţumesc foarte mult pentru aceste cuvinte frumoase din partea unui specialist în domeniu. Au fost timpuri istorice din punct de vedere fotbalistic. ASA Tg.Mureş / 1974 – 1978 a devenit pentru noi o echipă legendară.
Cu Stimă Laci Airizer din Tg.Mureş.

catalin_cj (7 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 12:09

@eu romanul. dute mai inapoi la desene animate. nu ai inteles nimic din articolul asta. de fapt cred ca pentru tine cititul e doar un simpu exercitiu pentru ochi.

Nelu (3 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 12:51

Perfect articol. Sunt unul din martorii evenimentelor. Desi cele doua echipe nu au mare lucru in comun, ambele echipe sunt iubite in oras.

gio (77 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 13:33

@ Buzarin. Excelent articol! Chapeau! @eu romanul vezi ca paslaru era din radauti iar ispir din ilfov. Probabil ca si ceilalti unchias, gligore nu erau din mures. Deci termenul de „aclimatizati: este exact cel potrivit. Oricum m-am saturat pana peste poate de acest asa zis nationalism care neaga istoria, geografia, absolut tot. In 1910 doar 6% din locuitorii orasului Tg Mures erau romani iar in anii ’70, de cand e vorba in articol, 2 treimi din locuitori erau unguri

Profotbal (2 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 13:34

Ispir , Gligore au venit din Bucuresti in Tg.- Mures . La asta s-a referit dl Buzarin , folosind termenul ” aclimatizati ” .

Nágel Zoltán (1 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 14:16

stimate dmnle Buuuzarin…am citit cu mare placere si „respect” articolul dmnvoastra…insa: Nagy Miki nu a fost niciodata „micky” si „naghi” la fel Váradi nu a fost varodi, in rest cu aclimatizatii aveti dreptate…sau comportat foarte bine(mai nou au devenit si ei….. si cu multi altii ardeleni….si TgMureseni)……cu respect un fost portar la ASA TgMures din acele vremuri….

Scridon Adrian (1 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 14:25

Sunt un suporter al ASA-ului de acum iar acest articol l-am citit cu mare placere si am incercat sa-mi imaginez acele vremuri. #HaiASA

liviu (1 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 16:10

Erau vremuri in care nu se pleca din tribuna decat dupa ce iesea ultimul jucator. Spuneam ca la teatru se pleaca dupa ce ultimul actor paraseste scena. Nici fotbalul nici spectatorii nu mai sunt la fel. Va mai aduceti aminte ce fotbal se juca in divizia B ?

Mureseanul (2 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 16:45

Nagel Zoltan se putea sa nu-ti arati ura pe care o porti fata de romani ? Trebuie sa iti reamintesc ca la ora asta sunt unguri de-ai tai care nu doar ca nu stiu sa scrie corect pe romaneste dar nu stiu nici macar sa vorbeasca , unguri ca si tine care traiesc in Romania !!!!! Apropo , ma mira faptul cum de nu te-ai mutat in ungaria , ca in ROMANIA lumea nu prea stie sa scrie corect ungureste

george (1 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 18:33

Stimate dl Buzarin,
Sunt din Targu Mures si am trait ca tanar, ulterior ca adult, momentele minunate oferite de jucatorii de la ASA . Lasati ‘nationalistii” de serviciu sa-si faca jocurile, tot respectul pentru ce ati scris. Dar ma deranjeaza un singur lucru, campania de denigrare a ASA, se vrea retrogradare pentru Cazul Avram. Va intreb daca nu este valabil acest lucru si pentru Steaua, vezi cazul valiza a lui Becali. Ce parere aveti? Pentru unii se judeca cu o masura, pentru altii…….
Inca odata tot respectul meu.

ion (3 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 19:01

fara legatura,e echipa fcm inventata in campania electorala a lui florea si cu tricouri albastru-portocaliu, ca sa stie lumea cine e beneficiarul.Maior avea gunoiul Siletina, redenumit FCM, ca sectie de fotbal a lui As sannicolau mare. Au ajuns hotii sa se numeasca…Ardealul. Maine e Universul. Pana atunci, targumureseni, florea dedica joi alti bani hotului Maior:
4.Proiect de hotărâre privind desemnarea unei comisii pentru analizarea oportunităţii colaborării Municipiului Tîrgu Mureş cu ASOCIAŢIA „Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu Mureş.
Cine voteaza? Exact tot consiliul local urmarit penal pentru ca au dat bani pramatiei Maior cu datorii la stat!

dan (30 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 19:50

Frumos, frumos, frumos…

pawn (32 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 20:31

hai, mai… era si sportul studentesc, o echipa senzationala (care a eliminat brondby-ul lui peter schmeichel), a fost craiova in primul rand, au mai fost uta, steagul rosu, rapidul anilor cand 23 august avea 2 tribune visinii la meciurile lor, poli iasi, si tot asa…
asa era o ochipa ok, dar nu poti sa spui ca a marcat fotbalul romanesc, sau ca a lasat ceva in urma…

gio (77 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 20:48

@Muresanul chiar nu stiu daca dl. Nagel Zoltan ii uraste sau nu pe romani, dar observatia dansului este foarte pertinenta. Omul nu a cerut decat ca numele acelor jucatori sa fie scrise corect, fara sa fie romanizate artificial. Deci sa terminam cu „Naghi”, „Ladislau” Boloni, sau „covaci”. Orice om are dreptul sa i se scrie numele corect

Dan Mărginean (3 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 21:45

M-a uns la suflet povestea asta, domnule Buzărin. Asta-i marea dramă a fotbalului românesc – nu mai există echipe cu tradiție. Din Divizia A de azi, Chiajna sau Astra sunt echipe bune, dar le lipsește ce-i mai important: sufletul. De fapt, cam toate echipele românești au acum problema asta. Era o atmosferă minunată pe stadioanele din provincie, în anii ’70-’80. Sunt sibian și am prins meciurile Inter-ului înainte de promovare și, firește, după. Trebuia să mergi cu două ore înainte nu ca să prinzi un loc, ci ca să intri pe stadion. În liga a doua erau peste 20.000 de spectatori. Nu pot să mă plâng, am fost mai norocos decât alții, fiindcă la unele meciuri am fost copil de mingi. Încă pot să „recit” echipa acelor ani, cu V. Marcel, Văsîi, Boar, Șoarece, Jurcă, Radu II, Stănescu, Bârsan, Cotora, C. Zamfir, Armenean sau Laurențiu, taximetristul de astăzi.

Mă bucur pentru ASA-ul de azi, pentru că publicul are ceva din boemia acelor vremuri, iar pentru jucători fotbalul nu este un chin. E singura echipă din prima divizie care are o idee de joc, care pare că știe de ce intră pe teren și pe care poți s-o urmărești cu plăcere, ca spectator neutru. Sper să atragă sponsori serioși, ca să nu aibă soarta „meteoriților” care au câștigat campionatul în ultimii zece ani.

Gheorrrghe (5 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 21:45

Bravo!

FYRY (31 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 22:29

bun condeiu

Levi (2 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 22:38

Mureseanul@ Nagel Zoli clujean e mai muresean decat te-ai autointitulat tu si are dreptat

Levi (2 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 22:39

Mureseanul@ Nagel Zoli clujean e mai muresean decat te-ai autointitulat tu si are dreptate

csongi (5 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 23:44

@Mureseanul: amice, ești idiot.

Novac (3 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 0:13

Fain articol despre A.S.A! O echipa mica dar tare sufletista. Din pacate tot ceea ce este frumos are durata scurta.
Este adevarat la ceea ce a scris cititorul Mureseanul. Sunt maghiari ce nu stiu sa scrie corect romaneste. Dar sa nu uitam ca sunt o gramada de romani ce sunt mediocrii a inchega o fraza corecta in limba lui Eminescu.
Asta este trist pentru o natie ce se crede culta.(Deh!)

Novac (3 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 0:13

Fain articol despre A.S.A! O echipa mica dar tare sufletista. Din pacate tot ceea ce este frumos are durata scurta.
Este adevarat la ceea ce a scris cititorul Mureseanul. Sunt maghiari ce nu stiu sa scrie corect romaneste. Dar sa nu uitam ca sunt o gramada de romani ce sunt mediocrii in a inchega o fraza corecta in limba lui Eminescu.
Asta este trist pentru o natie ce se crede culta.(Deh!)

ovistar (2 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 2:24

Superb articol d-le Buzarin!La Tg.Mures fotbalul a fost ridicat la nivel de arta.Si in divizia B se juca cu stadionul arhiplin.

planetfun (5 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 2:53

dupa ce fac o comparatie , asa este o echipa sprijinita de municipalitate , steaua -fcsb o echipa stoarsa de bani pe unde se duce- ghencea -national arena ,etc . ma intreb , armata de ce nu aplica acelasi regulament si cu asa . asa nu este echipa armatei ??

tiberiulucian (2 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 6:00

Felicitări pentru articol, excelent, eram mic, dar nu conta, țineam săi văd pe băieți indiferent de rezultat, ce echipa avea ASA pe atunci… jucătorii de acum nu au nici măcar 50% valoarea echipei de atunci.

dan (1 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 7:16

Frumos articol..dar de ce nu spuneti nimic despre cum a ajuns sa joace in prima liga? AS Ardealul se numeste acumcum…nu are nixi o legatura cu fosta ASA..nimic de locul cumparat ptr.promovare in liga II-a? echipa joava excelent dar trebuie sa fimi si obiectivi nu?

horatiu (1 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 8:18

bravo domnule Buzarin. Genul asta de echipa merita un titlu, genul de echipa care a jucat si a produs spectacol in anii de comunism, dar care datorita monopolului bucurestean nu a putut castiga titlul. HAI ASA TARGU MURES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cyrill (2 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 8:40

In Tg Mureș trăiesc 50 ,60 %romani…..nu stiu de unde scot alții alte cifre

rares (1 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 9:03

ASA va castiga campionatul la 3-4 puncte diferenta..veti vedea acest lucru la sfarsit..asa ca D-nilor ziaristi puteti sa scrieti orice impotriva acestei echipe asa cum este ea..inventata neinventata..ce sa-i facem daca jucatorii sunt mai buni ca cei de la steaua. Respect D-nule Buzarin pentru acest articol..sunteti singurul care ati scris de bine despre ASA Tîrgu-Mures.

ionut (1 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 12:21

Domnule buzazrin, poate va intereseaza chestiile magice cu bani publici:
1. joi,sedinta de CL cu proiect de hotărâre privind desemnarea unei comisii pentru analizarea oportunităţii colaborării Municipiului Tîrgu Mureş cu ASOCIAŢIA „Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu Mureş. Voteaza tot consiliul local urmarit penal pentru precedenta dedicatie pentru maior, 2 milioanede euro, cu tipul neplatind impozitele la vremea respectiva.
2. meci din bani publici, 5.000 de lei,angajatii primariei contra angajatii consultatului maghiar de la Ciuc, plus presa mureseana.
3. 45.000 de lei pentru asociatia sportiva a sindicatelor din primariesi politia locala! Dedicatie pentru bretfelean. Cautati legea care permite directorului sa dea bani sindicalistului:) si daca nu o gasiti faceti si dumneavoastra sesizare la DNA.
4. Instalatia de nocturna de 200.000 de euro, folosita gratis de maior, salariile guristilor de la stadion, pe firme de salubritate, ca sa se dea banii publici:)

Adrian_din_ms (1 comentarii)  •  26 aprilie 2015, 13:20

Articol frumos, pacat de cele 2 greseli !!
(1)Cum adica aclimatizat? pare folosit de un maghiar pentru a provoca, dar citim apoi (2)numele unor jucatori maghiari scris gresit. Sunt nume proprii si se scriu ca in limba de origine.
Poate ai scris in mod intentionat asa, ca sa provoci discutii, ca sa creasca traficul pe blog; pacat, ca in rest articolul e frumos, mai ales ca am trait acele vremuri pe stadion !!

Mureseanul (2 comentarii)  •  27 aprilie 2015, 0:02

Am datoria sa va raspund la atacurile voastre pe care de fapt le si asteptam ( tipic unguresc )… Pt Gio , atentie ca ati uitat sa puneti apostrof pe A cand ati pomenit numele lui Nagel Zoltan si s-ar putea sa se supere si pe dvs … pt Novac , nu doar ca ungurii nu stiu sa scrie dar nu stiu sa vorbeasca romaneste , caz concret am vecina de bloc de 45 de ani si abia rupe cateva cuvinte pe romaneste …pt Levi , credeam ca tu ca ungur ce esti nu uiti de apostrof pe A la domnul Nagel nu de alta dar pana la urma exista riscul sa te faca tradator…In alta ordine de idei sunt convins ca domnul Alin nu a scris intentionat gresit numele unor sportivi asa cum Nagel a scris Buuuuzarin ( vedeti mai sus ) …iar in final pt csongi ….amice daca trebuie sa iti reamintesc , traiesti in ROMANIA , cat despre faptul ca m-ai facut idiot , din punctul meu de vedere este o reactie normala din partea unui salbatic

Boti (2 comentarii)  •  27 aprilie 2015, 8:52

Frumos. Dar va recomand la toti sa citi carte „a fost odata o echipa mare” este vorba respre ASArmata,echipa,clasament la etapa,si alte stiri interesante de la 1969 pana la 1980

Boti (2 comentarii)  •  27 aprilie 2015, 8:55

Frumos. Dar va recomand la toti sa citi carte „a fost odata o echipa mare” este vorba despre ASArmata,echipa,clasament pe etapa,si alte stiri interesante de la 1969 pana la 1980

Istvan (1 comentarii)  •  2 mai 2017, 22:32

Îmi pate bine că mai sunt oameni care își aduc aminte de acele timpuri,asa cum era, indiferent că erai român sau maghiar.Bravo domnule!!!

Comentează