Hagi, atunci cînd i-a fost greu
E de bonton să admiri oamenii în haine strălucitoare, aniversîndu-și vîrste rotunde, precum cei 50 de ani ai lui Hagi de astăzi. Dar n-a fost totul întotdeauna poleit cu aur, au mai existat și momente grele, pe care oamenii puternici […]
E de bonton să admiri oamenii în haine strălucitoare, aniversîndu-și vîrste rotunde, precum cei 50 de ani ai lui Hagi de astăzi. Dar n-a fost totul întotdeauna poleit cu aur, au mai existat și momente grele, pe care oamenii puternici precum Gică le-au depășit și au reușit să ajungă iarăși sus.
Hagi a ajuns la Real în vara lui 1990, pentru 4 milioane de dolari. Asta se știe deja. După un Mondial italian așa și așa, fără gol marcat, i-a fost greu într-o echipă care începea să sufere. La Chamartin se cam schimbau generațiile, Hugo Sanchez, Buyo, Sanchis și Chendo, stîlpii optzeciști ai echipei, cam îmbătrîniseră, Santillana, poate stîlpul principal, cel de rezistență, se lăsase. Apăreau alte grinzi, Spasici, Martin Vasquez, Luis Enrique, el, Hagi, plus Lasa, Villaroya, Tendillo, Torril și alții, adică destul balast. Antrenorii se schimbau des, Toshack, Di Stefano, Antici, Benito Floro….Așa că în vara lui 1992 Gică, măcinat pe atunci de un titlu ratat în ultima etapă la Tenerife, de finala de Cupă pierdută cu Atletico, de o semifinală de Cupa UEFA irosită în fața lui AC Torino (cine e Torino, chiar dacă acolo juca Lentini și antrena Mondonico?!) și de divorțul de prima soție, care tocmai se consumase, a ales să părăsească Madridul pentru Brescia.
Cum să pleci de la Real la Brescia, chiar dacă acolo antrena Lucescu? Foarte simplu, iei avionul și gata! Și a ajuns în Italia, bătându-se etapă de etapă, dar ce poți face la micuța Brescia în cel mai puternic campionat din lume, în fața fața marelui Milan? Dar în fața lui Juve, Inter, Roma, Lazio? Se ridicase Parma cu Asprilla. La Sampdoria încă antrena Boskov. Mai era Verona, mai erau Napoli, Lazio, Fiorentina! Brescia a ajuns la barajul cu Udinese (acolo juca unul Balbo, dacă ați auzit de el!), l-a pierdut și s-a dus în Serie B.
Cum să joace Hagi, la 28 de ani, într-o ligă secundă?! Uite că a jucat. Din Serie B a venit excepționalul său meci cu Belgia (2-1 pentru noi la București), tot de-acolo a pornit trasorul de la Cardiff, care ne-a dus, practic, la mondiale, cu toată bara lui Bodin, tot în divizia a doua italiană s-a zămislit extraordinarul Mondial american al lui Hagi și al României, și poate că fără acest purgatoriu al lui Hagi într-o ligă inferioară n-am mai fi perorat vreme de douăzeci de ani pe tema Generației de Aur.
La finalul lui 1994, la aproape 30 de ani, Hagi ieșea al patrulea în clasamentul balonului de Aur! Absolut senzațional pentru un fotbalist care, chiar dacă petrecuse toamna în tricoul Barcelonei, stătuse toată primăvara în Serie B și în loc de cupele europene ale celorlalți evoluase în Cupa Anglo-Italiană, o competiție mai degrabă pentru pronosportiști, menită să umple programul loteriilor în săptămânile când primele ligi din Anglia și Itaia erau întrerupte de programul echipelor naționale.
Nu e decît o singură concluzie. Dacă după un an de Serie B, la 29 de ani, mai aduni încă șapte sezoane la nivel înalt, cu două turnee finale de Mondial și alte două de European, înseamnă că acel exil vremelnic ți-a prins bine și te-a călit.