Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Balonul vechi al lui Hagi

Era exact 23 decembrie, ca și acum. Anul 1994, festivitățile de final. Premii peste premii, gale peste gale. România, ieșită de 5 ani de sub comunism, își digera porția de festivism pe care o avea în gene.

Și atunci a […]

marți, 23 decembrie 2014, 11:58

Era exact 23 decembrie, ca și acum. Anul 1994, festivitățile de final. Premii peste premii, gale peste gale. România, ieșită de 5 ani de sub comunism, își digera porția de festivism pe care o avea în gene.

Și atunci a venit vestea, printre gale și premieri. În ancheta Ballon d’Or, Hagi se clasa al patrulea! După Stoicikov, Roberto Baggio și Maldini!

Să explicăm ce însemna Balonul de Aur în acei ani. Era cea mai prestigioasă anchetă anuală din Europa, realizată de revista France Football și de firma Adidas. Ea privea doar fotbaliști aparținînd unor nații europene, fusese inaugurată la jumătatea deceniului șase și primul ei cîștigător se numise Stanley Matthews. Legendarul Sir Stanley Matthews!

Sigur că România făcuse un Mondial excelent în America, dar acest loc 4 era un neașteptat cadou de Crăciun. Să nu uităm că în prima parte a sezonului Hagi evoluase la Brescia, în Serie B! Fusese apoi Mondialul american, urmat de transferul la Barcelona, dar acolo era greu să fii vioara întîi, alături de Stoicikov și Romario. Cu toate acestea, Hagi primise 68 de puncte și împărțea poziția a patra, la egalitate, cu suedezul Brolin!

Am văzut cine era în fața lui Gică, dar e interesant de privit clasamentul din spatele său. Printre alții, Franco Baresi, căpitanul lui Milan, cu care cîștigase Liga Campionilor și căpitanul Italiei cu care fusese la un penalty distanță de titlul mondial. Apoi duetul german Matthaus-Klinsmann. Sau tripleta franceză Cantona-Papin-Desailly. E adevărat, Franța nu fusese la Mondiale, dar pe cei trei scria Manchester United-Bayern-Milan! Printre cei lăsați în urmă mai erau Boban și Savicevici, și ei milaniști, Laudrup, fratele cel mare, sau Pep Guardiola, metronomul și căpitanul Barcelonei. Plus portarul suedez Ravelli, acel chelios care ne oprise din drumul spre semifinale.

Mereu s-a vorbit de Sevilla ’86 drept cea mai mare performanță a fotbalului nostru. Alții au urcat pe primul loc traseul din America. E greu de spus cine are întîietate. Individual însă, acest loc 4 de la Balonul de Aur e greu de egalat. Noi, cei care trăim acum, chiar și cei mai tineri, nu vom mai vedea un român care să primească un asemenea onor. N-avem cum, n-avem de unde!

Încercați, de acum încolo, cînd îl auziți pe Hagi vorbind despre fotbal să-l priviți și prin sticla acelui loc 4 de acum douăzeci de ani. Căutați orice declarație a lui și veți vedea că acea performanță îi face fiecare vorbă mult mai grea și mult mai adevărată.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

kkciosuldelahamangia (4 comentarii)  •  23 decembrie 2014, 14:54

vai ce mandrie, locul 4 !?
daca nu producem Channel 5, e bun si iz-ul din toaleta.

Obiectiv (20 comentarii)  •  23 decembrie 2014, 15:10

Cu doua meciuri in plus, Hagi ar fi putut castiga Balonul de Aur! Bulgarul a avut aceasta sansa si a obtinut trofeul, desi n-a fost niciodata mai bun decat Hagi! O.

Marian (4 comentarii)  •  23 decembrie 2014, 16:02

„kkciosuldelahamangia” cand o sa fii locul 4 in lume la ceva atunci sa vb anonimule.

nyk (10 comentarii)  •  23 decembrie 2014, 16:08

Acela a fost anul lui Hagi. A fost mult peste Bagio, Maldini si Stoichkov. Ghinionul lui a fost ca echipa nu a ajuns in Finala (sau macar semifinala). Altfel arata acest clasament daca reuseau mai mult decat au reusit ca echipa(inclusiv antrenorul).
Pentru mine, fara fals patriotism, Hagi a fost cel mai bun fotbalist al acelui Mondial.

madskills (9 comentarii)  •  23 decembrie 2014, 16:14

Aline tu vorbesti de Hagi unora care din propria natie care l-au injurat mai mult decat orice suporteri de pe stadioanele lumii? Niste mucosi care nici n-au descoperit aparatul de ras dar se dau experti si-l fac in toate felurile?
Hagi e mai iubit si mai respectat in Turcia (inclusiv de suporterii lui Fener) decat o sa fie in Romania in 100 de ani. Nu am meritat niciodata un asemenea jucator. Sau, sa reformulez, nu-l mai meritam. Cel putin nu mucosii care in afara de batai pe stadioane nu stiu altceva, cei care se dau suporteri dar habar nu au anul infintarii echipei lor.

Ce a realizat Romania in 94 e infinit mai greu decat castigarea Cupei de la Sevilla. Si o spun in calitate de fan al Stelei, cu riscul de a-mi lua injuraturile de rigoare. Dar sunt realist si spun ca daca echipele englezesti nu aveau interdictie in perioada aia, poate alta era istoria. Ca sa nu mai vorbim ca meciul ala a fost poate cel mai plictisitor din istoria competiniei. A depasit pana si meciurile lui Chelsea.
In schimb, ce juca Romania in 94 era de-a dreptul magic. In veci nu o sa mai avem jucatori atat de buni pe toate posturile. Si in ziua de azi mai cred ca daca in poarta era Stelea, Romania juca semifinala de mondial. Nu stiu daca treceam de Brazilia, desi toti specialistii vremurilor au spus ca eram singura echipa care juca un stil asemanator cu ei si ii puteam bate. Nu degeaba am batut pe rand, cele mai bune echipe sud-americane de la mondial (in afara de Brazilia, evident)

unu (8 comentarii)  •  23 decembrie 2014, 16:46

hagi, probabil stie „cumetriile FIFA sau UEFA”, nu se pun, in 94 a fost cel mai bun

Korkodel (2 comentarii)  •  23 decembrie 2014, 17:09

Ba eu cred ca vom vedea din nou un roman acolo sus, si culmea, fotbalistul poarta acelasi nume. Doar prenumele e diferit: Ianis !

tatik”U” (14 comentarii)  •  24 decembrie 2014, 4:45

@kkciosuldelahamangia:
Mda, suntem pe locul 1 la bascalie. Channel 5 ar fi probabil un post TV, parfumul e Chanel No5.

tatik”U” (14 comentarii)  •  24 decembrie 2014, 4:49

Nene Buzarin: Am o nedumerire. Acum, ca Mutu s-a retras, eu, ca manelist cu micul in furculita, ce tricou sa pun pe spinarea personala?

jiji (1 comentarii)  •  24 decembrie 2014, 5:10

vedeti cum sunt romanii…sau poate oamenii in general…unii zic locul 4 e ceva uluitor..si intradevar este….altii zic ..vai ce mandrie,locul 4!……bai nene tu asta de sus…tu pe ce loc mondial te clasezi in jobul tau??cumva 1?? penibilule

Daniel (2 comentarii)  •  25 decembrie 2014, 9:45

„Căutați orice declarație a lui și veți vedea că acea performanță îi face fiecare vorbă mult mai grea și mult mai adevărată” – compari mere cu pere.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  25 decembrie 2014, 18:27

…Hagi este un mare antrenor…ca jucator a fost egalul lui Brolin…

Resiteanu’ Exilat (4 comentarii)  •  25 decembrie 2014, 22:53

Domnule Buzarin, slab articol! Mentalitatea aceasta balcanica va intuneca judecata. De acord ca Hagi a fost un fotbalist foarte bun. Foarte bun, da, cel mai bun, nu. Problemele lui Hagi au fost fost aroganta si inconstanta.
Avea momente geniale dar si perioade cand disparea complet din joc, mai ales inainte de a trece de 30 de ani, cand s’a maturizat (fotbalistic) la Galatasaray.
Hagi a fost „abonatul” bancii de rezerve la Real si Barcelona, desi a avut destule oportunitati sa se impuna dar problema lui a fost ca Hagi era obisnuit ca echipa sa joace pentru el, si nu vice versa. La marile echipe el nu putea fi decat unul din cei 11. La echipa nationala, Hagi era obisnuit sa „filtreze” TOATE baloanele (chiar atunci cand nu se impunea, cand distrugea fazele insistand sa primeasca pasa cand alti colegi erau in pozitii mai bune).
Hagi a avut momente geniale la meciurile cu Argentina, si Columbia, mediocre cu Suedia, SUA, si foarte slabe cu Irlanda, Elvetia, Croatia. Deci evolutii oscilante.
Iar dupa ce a agatat ghetele in cui, Hagi a inceput sa vorbeasca, mare greseala – tacerea e de aur.

manelistii_poarta_10 (1 comentarii)  •  25 decembrie 2014, 23:49

Ce mai faci nea Buzarin? Cand iti ceri scuze?

zeidas (12 comentarii)  •  27 decembrie 2014, 17:52

Si astfel multi ani de acum incolo ar trebui sarbatorite marea victorie de la Sevilia si marea performanta, locul 4 din ’94 a lui Hagi ?
Micul Maradona, micul jurnalist !

adi_stelistul (70 comentarii)  •  28 decembrie 2014, 11:17

Cu siguranta va inselati cand spuneti ca n-avem cum sa mai traim, noi cei de azi, o astfel de reusita. Nu stiu daca se va intampla sau nu, dar nu sunt de acord ca n-ar putea fi. Ca ar fi imposibila. Performanta individuala nu tine neaparat de performanta sistemului din care provine individul. Chiar si in domeniul acesta, stramt, al Balonului de Aur, vi-l amintesc pe Litmanen, finlandezul clasat al 3-lea intr-un an. Venit dintr-un fotbal mic (mai mic decat al nostru, categoric), Litmanen s-a impus prin reusita individuala.
Asa ca nu putem sti niciodata. Foarte probabil e sa nu se intample nicio minune, dar ea nu e intrutotul imposibila.

un roman patriot (6 comentarii)  •  29 decembrie 2014, 7:18

Cei care nu l-au vazut pe Hagi jucand mai bine s-ar abtine.
Hagi a fost unic, nu cred ca vom mai avea unul ca el curand, Ianis va trebuii sa confirme, inainte de al face un fotbalist mai mare decat este.
Parcursul romaniei din 1994 tot lui i se datoreaza, precum si parcursul romaniei din anii ulteriori. Evolutia lui Sanmaritean arata cat de important e sa ai in orice echipa , un creator la mijlocul terenului, pacat ca Sanmaritean pana nu a venit la steaua nu a fost folosit mai demult la echipa nationala.
Eu cred ca in 5-10 ani vom mai avea o generatie de exceptie, cred ca scoala de fotbal al lui Hagi va da rezultate.

Comentează