Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Esteți pe burta goală

Dacă ne băteau finlandezii, acum aveam săgețile înfipte în bretonul lui Pițurcă. Cîștigînd însă trei puncte imense la Helsinki, discursul ni s-a schimbat radical. Aproape că ocolim cu privirea clasamentul grupei, unde stă bine, și ne uităm țintit la jocul […]

joi, 16 octombrie 2014, 10:49

Dacă ne băteau finlandezii, acum aveam săgețile înfipte în bretonul lui Pițurcă. Cîștigînd însă trei puncte imense la Helsinki, discursul ni s-a schimbat radical. Aproape că ocolim cu privirea clasamentul grupei, unde stă bine, și ne uităm țintit la jocul care ne face, chiar și acum, la victorie, să strîmbăm din nas.

Sîntem mereu tentați să spunem că atunci cînd „naționala” pregătită de Pițurcă învinge, o face cu economie de mijloace. Că joacă urît, scrîșnit, defensiv, uneori chiar dizgrațios, în totală contradicție cu spiritul nostru estetic atît de rafinat! Acum asta e problema, că nici la Helsinki și nici la Atena, la cele două victorii în deplasare, pasele noastre cu călcîiul n-au fost suficiente, atacurile n-au fost furibunde și fazele de mare spectacol n-au fost lucrate la antrenamente.

Cînd vorbim despre economia de mijloace, ar trebui să vedem că nu e nici o economie, ci atîtea mijloace avem efectiv! Sîntem deținătorii unui fotbal mediocru, ai unor cluburi subțiri financiar, ai unor centre de juniori abia ivite, ai unei baze materiale anemice și ne dorim voleuri și călcîie! Aceasta, cea de la Helsinki și cea de la Atena, e cea mai bună echipă națională pe care o putem stoarce din fotbalul nostru, oricît l-am băga sub teasc.

Avînd valoarea pe care o avem, trebuie să înțelegem că sînt momente în care ne dorim să cîștigăm fără să ținem prea mult cont de estetică. Italia a luat titlul mondial în 1982 și în 2006 bazîndu-se mai ales pe organizare. Grecii au devenit campioni europeni în 2004 trecînd doar la zile mari centrul terenului. Cred esteții români că atunci cînd curgeau lichidele bucuriei în Plaka se mai gîndea cineva că Grecia a jucat urît? Sigur că noi nu sîntem nici campioni mondiali, nici europeni și probabil că nici n-o să fim prea curînd. Dar să nu uităm că și echipa căreia ne place atît de mult să-i spunem Generația de aur, care chiar beneficia de jucători de mare valoare, și-a atins apogeul în America tot cu opt jucători de apărare și doar trei de atac în formula de bază!

Atît putem, cu atîta har estetic ne-a prevăzut pe noi destinul. Bine măcar că la echipa națională avem organizarea, calitate cu totul atipică poporului și fotbalului nostru. Va trebui, dacă vrem să ajungem la Euro 2016, să ne mulțumim cu efortul colectiv, răsfățîndu-ne analizatorul estetic al organismului doar cu ultimele zvîcniri ale lui Sînmărtean. Și să nu uităm că la juniori n-am făcut nici un punct într-o grupă cu Cipru, Muntenegru și Georgia. Pe Isac nu-l întreabă nimeni dacă a jucat urît sau frumos, ci de ce a venit pe zero într-o companie atît de lipsită de rezonanță.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Rapi (1 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 11:18

Dupa ce tot timpul a”lucrat” mai multi jucatori de afara ,trebuie sa dau nume?,si a avut „principii” numai impotriva unora,este normal sa nu ai decat jucatorii unor echipe (doua) din tara… si asa : piti a ales cei mai buni jucatori ! multe felicitari si lui si autorului…

ba(la)nel (60 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 11:18

Alin, nu e vorba de calcaie si alte „floricele”, nu asta asteapta suporterii nationalei (desi era frumos cand aveam si baieti care se ocupau cu de-astea…) ci de faptul ca nu avem nici o idee de joc, nici o tactica, jucam haotic. Cred ca Mutu n-a exagerat cand a declarat ca metodele lui Piturca sunt invechite, aici e problema. Meciurile nationalei noastre plictisesc la culme, dar cred ca nimeni nu s-ar supara daca cu acest joc am ajunge campioni europeni sau mondiali, aici ai dreptate. Dar uite ca n-am ajuns nicaieri, desi jucam in stilul asta de ani si ani…

goghe (1 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 11:20

Frumos scris si din pacate, adevarat! Unii dintre noi urla de ani de zile ca nu vine nimic din urma – dar degeaba.
Vina este a cluburilor – devenite surse de venit ilicit pentru niste nimeni; a presei – partea din ea care exagereaza un amarit de sut al lui Iancu, Rotariu sau mai stiu eu care, si trage concluzia ca ala este noul Hagi; a fostilor fotbalisti care in loc sa faca ceva cu ce stiu umbla sa isi mareasc conturile cu orice pret – iar cel pomenit mai sus este un exemplu neplacut. Daca Academia lui Hagi era ceea ce se pretinde a fi, pina acum ii „rupeam” pe toti la U17, U19 si jumatate era transferata de La Masia – dar nu este chiar asa, si Hagi inainte de a se gindi la viitorul fotbalului romanesc cum pretinde, a devenit si el patron.
Pacat – dar in viitorul este sumbru si daca nu ne revenim in 4-5 ani o sa ne rugam pentru un egal cu Finlanda. La noi acasa.

mihai231 (3 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 11:23

pai Buzarin…l-am sustinut dar este idiot…Isac nu a luat jucatori de la Dinamo care este campioana la aceasta categorie de varsta, de la Academie nu a luat ca au fost vice-campioni si de la steaua nu a luat nici unul…pai eu ma intreb …Bu(R)Lanu, nu il intreba nimik pe maestru asta:”..ba maestre ce s-a iontamplat de nu ai facut nici un punct intr-o grupa accesibila!…..pai maestre, noi FRF, trebuie sa va mutumim pentru colaborare va luam un billet (doar) dus inspre indepartata New York….probabil o sa ne mai vedem peste 20 de ani….dar cum este omu’ lu’ Bu(r)lanu, nu se va lua nici o masura si asta pare-mi-se ca doar pentru ca este aliatu ochelaritului impotriva lui Hagi o sa zaca mult timp la nationala si la juniori se va alege praful…

silviu (5 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 11:24

Problema nu e cu fotbalisti , cum ne arunca piti galusca ci modul cum joaca ,ce sunt pusi sa faca.Ca degeaba are Portugalia pe Ronaldo si alte vedete ca tot nu joaca.Acesti jucatori au jucat si meciuri frumoase cand au fost pregati pt. asa ceva .Dar cand tu incepi meciul cu Ungaria cu 2 inchizatori ce sunt aproape 0 la constructie ,avand 50 000 de romani in spate atunci nu esti pregatit si hotarat sa ataci.Daca-i atacam pe unguri din min.1 furibund ,la cum stateau de cumintei aveam 3-0 la pauza.Iar un lucru trebuie sa stiti; ca un antrenor ce spune ca elevii sai sunt slabi nu are ce cauta acolo,el isi cauta alibi.Un om corect nu vine acolo unde stie ca nu are material de lucru.Sau poate piti nu stia ce jucatori are Romania ,iar daca a stiut nu are dreptul sa se vaite acum.Sa se ia de mana cu doru isac si la arabi ca acolo sunt jucatori buni si performante mari . . . la bani

l0gan (2 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 11:32

corect

JW (1 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 12:46

Fara Keseru, care da 6 goluri pe meci? Cu Sanmartean bagat deabia in repriza a 2 a (fortat de accidentarea lui Chipciu, ca altfel il baga „cu 35 de minute inainte de final”!)? Fara vreun jucator tanar, de perspectiva (de exemplu Iancu), numai cu jucatori trecuti de mult de apogeu? Cum sa fie cea mai buna echipa care o putem „stoarce”? Pe Sanmartean de ce nu l-a „stors” la nationala pana la 34 de ani? Selectioner fara nicio viziune sau fler la jucatori!

FLavius (6 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 13:48

Piturca nu este cel mai slab antrenor pe care l-ar putea avea nationala. Cei care spun ca nu avem nicio idee de joc este clar ca dau dovada de o inversunare prea putin bazata pe realitate. Dar va rog sa nu pretindeti ca acesta este nivelul maxim de joc pe care il putem atinge cu actuala generatie. Selectia in mare pare corecta – cu unele exceptii notabile de-a lungul timpului – dar este sesizabila pentru toata lumea precautia exagerata a lui Piturca, care in loc sa le transmita jucatorilor entuziasm si mandria de a juca sub tricolor, pare a le imprima o stare de teama si de timorare chiar dinaintea inceperii meciurilor. La Euro 2008 am inteles o asemenea abordare impotriva unor echipe net superioare noua. Dar cu Ungaria trebuie sa intrii pe teren determinat sa dai multe goluri, sa mananci pamantul spre poarta adversa pana in ultimul minut de prelungiri. Vreau un antrenor care sa le transmita asta jucatorilor.

Cornel (6 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 13:50

Buzarin zice ca daca avem un mincinos patologic ca prim ministru ar trebui sa ne multumim cu Piturca pentru ca asta ne e nivelul. Chestia e ca am vrea sa scapam de amandoi. La nevoie ar fi bine si sa scapam de unul dintre ei…nu neaparat Piturca.

bravo (2 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 14:04

Excelent articol

iustin (12 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 15:59

echipa din meciul cu finlanda putea fi mai proasta doar daca trageai la sorti.tanase, torje,chipciu pus nustiuunde, pintilii+hoban in acelasi timp pe teren+titularizarea lui tatarusanu dupa ce a luat un gol de juniori in partida cu ungaria, asta e formula de joc? o echipa cu pantilimon-rat, chiriches, grigorie, luchin-chipciu, sanmartean, pintilii-rusescu, keseru, stancu…parca suna a ceva mai mult fotbal.mai ales ca jucam in fata unei echipe de tot rasul

fotbal online (2 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 16:07

Piti ne-a calificat la ultimele doua turnee finale . euro 2000 si euro 2008, de fiecare data de pe primul loc, cu portugalia si olanda in grupa. lucrurile astea se uita repede.

mihail (20 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 17:00

daca !!!

un_simplu_microbist (1 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 17:28

Nu prea sunt de accord cu tine. Iata de ce:
1) Eu personal, cred ca Piturca a fost si este un antrenor fricos iar stilul lui de joc, indifirent de ce jucatori a avut la dispozitie, a fost si este bazat pe aparare si precautie, pase in lateral si la portar, mingi aruncate in fata si daca da Domnul sa dam un gol trecem rapid in jumatatea noastra cu toata echipa si incercam sa conservam rezultatul … daca iese pasenta, el este un super antrenor care face minuni cu jucatori mediocrii / daca nu iese, el este un antrenor ghinionist, astrele s-au aliniant impotriva lui sau „a luat un gol dintr-un fault inexistent” jucatorii sunt prea slabi s.a.m.d.
2) Sa analizam un pic meciul de sambata cu Ungaria. Din punctul meu de vedere, asa mediocrii cum cred multi ca suntem, la ora meciului eram 10 clase peste unguri, care la inceputul meciului erau atat de bulversti ca nici nu mai stiau sa stea in teren. Spune-mi tu de ce avand in fata o echipa atat de slaba si 50.000 de suporteri in tribune nu i-am dominat total, pressing agresiv, atacuri in valuri, suturi de la distanta pentru tataie ala din poarta Ungariei? Desi toti spun ca i-am dominat prima repriza eu unul nu am vazut deloc dorinta de a ataca si de a domina ci numai si numai precautie, pase in lateral, jumatate de echipa retrasa si asteptare. Si in loc sa avem 3 – 0 in minutul 80 scorul era numai 1 – 0 si iaca cum iar ne-au furat arbitrii si noi nu avem nici o vina, de parca trebuia sa o bage arbitrul in poarta pentru noi. Sincer eu cred ca, daca sambata cu Ungaria am fi dominat total, posesie 65-70%, am fi avut vreo 25 de cornere si 5 bare si luam golul pe care l-am luat, se putea invoca ghinionul si lumea poate n-ar fi fost asa de suparata, insa asa…
3) Trecem scurt la meciul de marti cu Finlanda, clar o echipa mai solida decat Ungaria dar, din nou, cred ca inferioara noua. Nu e vina finlandezilor ca ei sunt mai organizati, mai muncitori si mai curajosi. Din nou Piturca e mega precaut si vine cu o singura tactica, care culme ii iese de minune, sa distrugem jocul si sa vedem daca avem noroc de data asta. Te intreb din nou ceva, de ce in minutul 60, cand ai 1 – 0 si un om in plus treci intr-o formula 1-5-4-1 si-i lasi pe finlandezi sa te bage minute bune in propriul careu desi erau in inferioritate? Poate ca lui Piturca ii place riscul si sa traisca periculos finalurile de meci…
4) Iata numai doua exemple din fotbalul asta sarac al nostru care imi intaresc convingerea ca Piturca e un antrenor slab. Exemplul 1 – 2005-2006 – Steaua antrenata de Olariu, cu un lot inferior valoric lotului national de acum, ajungea pana in semifinalele europa league! Cum a fost posibil? Eu cred ca Olariou a exploat la maxim posibilitatile tehnice ale jucatorilor aia amarati (unii chiar limitati, vezi Nicolita bun numai la fuga) si a incercat, si chiar a reusit sa creeze o echipa care sa joace fotbal si care sa atace (in semifinale, cand a cazut in pacatul precautiei si-au luat-o! hmm!). Exemplul 2 – EURO 2008 – Olanda cu 9 rezerve si dorinta de a pierde ca sa elimine Italia, noi cu echipa de baza si pana la urma am luat bataie ca de, la un moment dat, s-au saturat saracii olandezi de „precautia noastra” si de ridicolul partidei … ei in aparare la 30m de poarta lor invitandu-ne sa marcam si noi pasand lateral si la portar. Si o ultima intrebare pe care mi-ar place sa o puneti voi direct lui Piturca – isi mai aminteste perioada anilor 80/90 in care juca la Steaua un altfel de fotbal? Daca da, de ce nu incearca sa implementeze la nationala macar 20% din jocul ala bazat pe atac?

Cedrea (1 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 17:35

Un singur comentariu cu mentiunea ca nu am citit spusele altora de pe pagina ta.
Dl. Alin, nu credeti ca in locul lui Cr. Tanase era o idee mai buna daca era adus V.Lazar de la Dinamo ?

P.S. Nu e vorba de vreo simpatie aparte catre una dintre cele doua echipe, e o simpla intrebare?
Multumesc.

butan romica (2 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 18:48

romania=fotbal=viata de zi cu zi-=o mare mizerie,daca politicienii au anumita tinta ,nu credeam ca domnii autori de artico;e, nu mai au nicio jena,

Cristian (8 comentarii)  •  16 octombrie 2014, 23:23

Piturca nu este antrenor. Calificarile lui sunt pure intamplari. Da-mi un singur, SINGUR exemplu, Aline, de vreun meci entuziasmant al nationalei noastre, cu asa zisul antrenor piturca la comanda… Iti spun eu, pierzi timpul degeaba cautand prin arhive…Jocul echipei nationale, cu acest cartofor inrait la comanda este la fel de anost si negru, precum seful… Nu degeaba i se spune SATANA! Nu Santana!…Problema este CINE SI DE CE L-A PUS PE piturca selectioner… Cati marafeti s-au sifonat? In buzunarele cui? Alo! Alooo, DNA, ma auzi???? Doar un cretin iremedial l-ar pune pe satana selectioner! Si stim bine, m sandu sau sandu m, nu este nicidecum un cretin. Vezi averea lui!
O seara buna tuturor!

motanul incaltat (199 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 1:27

As vrea sa stiu si eu din curiozitate apelativul „Generatia de Aur ” a venit de la suporteri sau cumva tot presa l-a inventat…… Generatia de Aur cu maxima ei in SUA 94 a fost umilita de Elvetia si eliminate de Suedia. Dar fiindca la final inregistram cea mai buna performanta-un loc 5-8 a fost numita Generatia de Aur…..Asteptam o generatie care macar sa egaleze performantele echipelor amarite din Estul Europei. Nu s-a intimplat si ne-am afundat de tot in mocirla……Singuri nu putem. De ce nu incercam odata ,macar odata cu un antrenor strain. Cum am incercat cu un rege,venit dupa ce franc-masonul de Cuza a esuat??????????????????

MARGELATU (3 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 1:33

Hai sa fim seriosi!
Finlanda are mai multi jucatori tineri decat Romania?
Dar Slovacia?

Conteaza antrenorul…si inca f mult!
EURO 2008 e singura realizare a lui Pitzi!
In 2000 oricine califica echipa romaniei (avea jucatori excelenti care au jucat impreuna de mult!).

Ii urez succes. Acum are sansa sa demonstreze ce poate sa realizeze la o echipa de club! Speram sa fie bine. Oricum – acum putem sa-i vedem adevarata valoare!

lute (34 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 8:40

jos palaria, Aline! din pacate, esti singurul din redactie care nu stramba din nas…

marian0904 (20 comentarii)  •  17 octombrie 2014, 22:52

Multi se imbata cu apa rece. Ce mai fotbal joaca Germanica! Ce mare lucru? Un copy-paste pe sub mana si poate ne iese si noua de-o victorie spectaculoasa, sa se bucure tot romanul. Alin scria de seceta de jucatori, dar ce mai seceta e si pe la spectatori! Asta-i tata, cu putin Piti a dres-o de 7 puncte. Si urmatorul tot cu putin o sa lucreze. Macar de ne-am califica, sa mai urnim caruta mai in fata si poate „ciupim” si o calificare din grupe. Balonul e rotund.

francois (1 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 8:15

gelu isaq singura speranta a fotbalului romanesc..are experienta de japonia…

Comentează