Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Tamaș, regretele unei seri magnifice

După victoria de la Atena ar trebui să fim extrem de supărați pe Tamaș. Pentru că a jucat foarte bine și pentru că a rezolvat problema fundașului dreapta, o enigmă națională care ne tot dă dureri de cap de la […]

miercuri, 10 septembrie 2014, 4:39

După victoria de la Atena ar trebui să fim extrem de supărați pe Tamaș. Pentru că a jucat foarte bine și pentru că a rezolvat problema fundașului dreapta, o enigmă națională care ne tot dă dureri de cap de la Dan Petrescu și Contra încoace.

Cum să te superi pe un tip care-și face treaba excelent? Te superi tocmai pentru că e impecabil. Și-ți pui problema unde ar fi ajuns Gabi Tamaș dacă ar fi fost tot timpul așa.

Să fim sinceri cu noi înșine, am cam strîmbat din nas cînd am auzit că Pițurcă îl bagă fundaș dreapta cu grecii. Watfordul lui nu spune mare lucru în afară că a fost într-o vreme în proprietatea lui Elton John. Precedentul club, Doncaster, era o alegere bună doar în discursul lui Florin Manea, impresarul său. Altfel, era clar un pas înapoi. Plus că în lotul de la Pireu mai erau și alte soluții. Poate Luchin, poate Chiricheș, de ce nu Prepeliță?

Cînd am văzut echipa, ne-am adus aminte de sprinturile olandezilor pe lîngă Gabi la acel destul de recent 1-4 de la București. Și, fiind genetic nedrepți, am uitat de jocul său excelent de la Istanbul, cînd am bătut cu 1-0. Ne-am gîndit că n-are viteză, că Samaras o să-l ducă în margine și o să-l facă praf, că pe-acolo, pe la el, va veni și Holebas, care e mai mult extremă stîngă decît fundaș lateral.

În timp ce se cînta imnul, iar Tamaș scotea, parcă, pieptul cel mai în față dintre toți, într-un gest al celor plini de forță și de curaj, venit la echipa națională pe filiera Sameș – Didi Prodan, ne-am adus aminte de acele imagini din scara de bloc, de alte și alte imagini, de alte și alte episoade. Iarăși nedrepți, am uitat că în biografia sa figurează Galatasaray și Spartak Moscova. Plus Franța, Spania, Anglia, adică trei din primele cinci campionate ale Europei. Ușor iritați, am constatat că a ajuns la 64 de selecții, la fel ca două monumente ale fotbalului, Mircea Lucescu și Costică Ștefănescu.

Nu e corect să spunem că Tamaș s-a ratat. Mii de fotbaliști visează la CV-ul înșirat mai sus și foarte puțini ajung la el. E o carieră împlinită, cu onoruri și cu mulți bani. O biografie consistentă, o viață plină, care poate acoperi prin cifre toate derapajele unei vieți zgomotoase dincolo de tușa terenului.

Cu toată evoluția magistrală de la Atena, rămîne un regret. Acela că la aproape 31 de ani putea avea nu 64 de selecții, ci peste o sută. Și că n-ar fi trebuit să buchisim tastatura să-l căutăm în formația obscură a lui Watford, ci să ne sară în ochi umflîndu-și pieptul în tricoul lui Liverpool sau Arsenal.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

lord belial (29 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 17:01

de cind te-ai intors dupa rateul ala din lumea fotbalului, se vede ca pui mai mult suflet in buchiseala. talent iti mai trebuie, si ajungi un adrian paunescu de gsp

bazileon (28 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 17:15

Sa speram ca Tamas va citi atat de izbutitul dvoastra articol, isi va face un sever examen de constiinta si printr-o viata sportiva exemplara va da satisfactie nu numai moralizatoarei dvoastra dispozitii ci si intregii suflari fotbalistice, atingand cat de curand 100 de selectii la nationala si, de ce nu, castigand titlul de fotbalist al anului al GSP, inmanat, de ce nu, chiar de dvoastra!

Leo (1 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 18:07

Un comentariu foarte bun domnule Buzarin. De multe ori ne grabim sa criticam fotbalistii prin prisma faptelor din afara terenului, ar trebui criticati strict pentru ceea ce fac pe teren,sa-i laudam cand e cazul si sa-i certam cand nu-si fac datoria cum trebuie , mai ales pentru echipa nationala. Ce-i drept la imaginea fotbalistilor participa si impactul media,ganditi-va daca exista acest impact si pe vremea lui Balaci, Dobrin etc….Oricum un mare regret personal este acela ca domnul Piturca nu il convoaca si pe Adrian Mutu,un fuoriclasa asa cum il numesc italiaenii.Parerea mea este ca inca mai poate ajuta nationala,Romania are nevoie de el,si el de echipa nationala. Revenind la Gabi Tamas, personal am avut ocazia sa-l urmaresc si la Watford pe stadion la cateva meciuri(eu locuiesc la Londra), si vreau sa va spun ca este o piesa importanta in angrenajul echipei,acolo unde joaca fundas dreapta , dand sfaturi si indicatii colegilor ,la fel cum a facut-o si in meciul cu Grecia.

mattteo (2 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 18:08

Tamas omule? Tamas?? Sincer, Tamas? Câte centrări a dat în meciul cu grecii? Câte sprinturi în atac a făcut? Câte învăluiri? Mă uit la fundaşii laterali de la echipele astea care se califică pe la turneele finale şi mai scot şi puncte pe acolo, nu doar pleacă acasă după grupe. La croaţi joacă Srna, la sârbi joacă Basta, la cehi joacă Rajtoral, la danezi joacă Wass de la Evian, la ruşi Smolnikov. Ca să nu mai vorbesc de naţionalele mari, unde joacă Debuchy, Maggio, Grosskreutz, D. Alves, Carvajal, Zuniga. Toţi, absolut TOŢI fiind mijlocaşi dreapta reconvertiţi fundaşi dreapta. Da, Tamaş s-a apărat decent. Era şi tare greu să te aperi la penibilul de Samaras. Facem pariu că grecul nu prinde mai mult de 4 meciuri titular tot sezonul la West Brom, acolo unde angajamentul e totul? Dar ce faze de atac a construit Tamaş? Oricum, m-am obişnuit cu opinii ale dvs care sunt total opuse raţionamentului elementar în fotbal. Le aveţi de câţiva ani de acum. Cândva eraţi un scriitor de top, dar în ultimii ani nici nu vă documentaţi, nici nu vă perfecţionaţi. Aţi rămas tributar ideii că aveţi cunoştinţe în domeniu, ceea ce, să-mi fie cu iertare, nu mai este adevărat de mult, dovadă şi lipsa de rezultate la clubul la care v-aţi implicat împreună cu pseudoantrenorul Ilie Stan

Marius (1 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 18:10

Tamas impecabil? De langa cine a trimis grecul in bara? De langa impecabilul Tamas cumva? :))))

xolv (13 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 18:12

Regrete eterne. NOi cu regretele, altii cu participarile, coeficientii si statisticile

Bocanci (12 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 18:24

E drum lung de la un meci bun cu amaratii de greci pana la titular la Liverpool. Daca era vreo valoare, ar fi confirmat la West Brom.

mihaisc (1 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 18:33

Un articol corect si de bun simt!
O singura remarca in favoarea lui Tamas : Unde a fost , a jucat titular spre deosebire de alti jucatori plecati cu surle si trambite din campionatul nostru .

nyk (10 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 19:44

brinza buna in burduf de caine…Mutu 2…generatia ratata.
Nu-i bai, ca vin astia din urma de la under 21 sa vezi atunci balci.
Astia macar sunt idolii pierduti sau ingerii cazuti cu talent si fara rezultate dar cei de vin din urma sunt adevarate catastrofe, artrebui exilati in insulele Feroe sa-si gaseasca adversari de teapa lor cu antrenor cu tot si cu Burleanu in frunte. Hahalerelor….

pirlog marius (2 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 20:00

corect ai dreptate !pacat ca ne descoperim prea tirziu !!!!!!!
]

lute (34 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 20:03

bine scris și cu suflet. apreciez că odată cu vârsta ai devenit mult mai permisiv. ceea ce nu se poate spune despre colegii tăi, în special doamna Andrieș.

dudu (7 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 20:09

Asa-i romanul – la infrangere ii casuna pe toata lumea, la victorie se imbata cu apa rece!
Tamas a avut o prestatie decenta, pe fondul unui joc prost al grecilor. Nu a rezolvat nicio problema a fundasului lateral dreapta, decat in masura in care putem spune ca am renuntat sa jucam cu fundas lateral pe dreapta…
Un wingback, in ziua de azi, trebuie sa fuga intre careul lui si cel al adversarilor, sa dubleze aripa, sa centreze si, in general, sa mai treaca din cand in cand de mijlocul terenului. Ceea ce Tamas n-a facut neam si nici nu va putea sa faca.
Acum i-am prins pe greci in zi proasta si ni se pare ca Tamas e superb. Dar ce ne vom face cand vom juca cu altii mai capabili sau mai in vana?
Inca o data zic – ne-am imbatat cu apa rece – de la comentatorii TV, la telespectatori si, se pare, si la bloggerii GSP. Trist.

dan (43 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 20:14

da,adevarat.

stefan cel mic (2 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 20:38

Ce bine ai spui Buzarine! Sincer si eu am fost surprins de faptul ca nu a fost printr-un bar inaintea meciului cu grecii… Pacat, mare pacat!

alex (16 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 20:55

tare

catalin_cj (7 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 21:31

„betivul” „spargatorul de scari” si multe alte jigniri pe tamas nu l-au facut sa renunte la nationala ca pe alte mironosite care cum au fost putin criticati cum au taiat-o. acesti baieti sunt cei ce au mai ramas dupa ce altii au roit-o iute cand corabia se scufunda. stefan, sapunaru , radoi si chivu sunt mici copii fata de cum a fost tocat gabi. din punct de vedere sportiv el a fost tot timpul la un nivel inalt. meciul cu olanda a fost un accident si unul din foarte putinele accidente din cariera lui la nationala

Claudiu (1 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 21:51

Tamas… Tamas unul din multi jucatori talentati, dar fara minte. Imi aduc aminte ca acum ceva ani, cand Tamas era o speranta in fotbal, eu eram in clasele gimnaziale, iar Ioan Andone, tot il aduna pe al nostru Tamas din cluburi. Uite ca a jucat prin Turcia, Franta, Anglia, Spania, Rusia. Intr-adevar, a fost si poate este „Ministrul Apararii”. Poate sunt subiectiv, ca a jucat la Dinamo.

Paul Pop Gorea (1 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 21:58

Sa-l apreciem pentru ce a fost si este ,nu pentru ce ar fi putut sa fie . Felicitari pentru articol .

boreal (1 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 22:17

ce sa mai zici dupa acest articol?Tamas e Gascoin al nostru, pastrind raporturile. Pacat…

kiolk (2 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 22:53

nu inteleg problema nationalei, care tocmai voi o vedeti – aparator dreapta, central, mijlocas, atacant portar ! meciul de fotbal, de cand se stie, este despre a impinge mingea in poarta – slava domnului, mare cat casa poporului, a adversarului. fotbalul este umilit de basket, cand de la 3 puncte se inscrie usor (L. Bird). Antrenor iti trebuie cand joci cu echipe cu fortza fizica si mentalitate. Pana acolo, fotbalul este atat de usor daca cei ce-l practica nu s-ar ocupa de nimic altceva pe teren decat de fotbal ! Efortul lui Tamas la nationala ? Impresia noastra a tuturor a fost ca la fiecare atac al nationalei cu grecia, ei au cerut aprobarea arbitrului de a continua faza ! mizerabila atitudine gazetareasca ! ce mai urmeaza ? sa jucam cu ungurii la chiscani si cu feroe la vama veche ?

Gogu (1 comentarii)  •  10 septembrie 2014, 22:57

Articol exagerat. Romania a jucat bine ca nu prea a avut cu cine. Grecia ne calca pe urme si marea lor generatie s a stins. Acum sunt la fel ca noi ca Ungaria, Polonia, etc. Ca Tamas putea fi alt jucator, poate dar nu a jucat de foame si nu a urcat cat ar fi putut. Nu e solutie permanente are 31 de ani si Maine poimaine se lasa asa ca problema cu fundasul dreapta e deschissa la nationala, dar oare numai ea?

nelu (3 comentarii)  •  11 septembrie 2014, 7:23

De acord.Un fotbalist foarte bun pe care viata personala l-a indepartat de marea performanta.Nu e singurul.Pentru mine cea mai mare dezamagire a fost Ilie Dumitrescu,talent exceptional,reusite mult sub ceea ce putea.Afost cel mai bun de pe teren in cel mai bun meci din istoria echipei nationale.Este si azi un exemplu de eleganta,inteligenta,prestanta.Cred ca din aceste puncte de vedere impreuna cu Cornel Dinu domina de departe lumea fotbalului romanesc.Pacat ca nu a reusit sa se realizeze ca fotbalist pe masura imensului talent pe care l-a avut.

Kraus,doctorul care s-a operat singur in oglinda (6 comentarii)  •  11 septembrie 2014, 14:24

Ti-am zis Buzarine ca ai fi fost un bun strungar,sau sculer matriter…

pystaru (2 comentarii)  •  11 septembrie 2014, 18:06

Tamas impreuna cu Grigore au organizat foarte bine apararea. Tamas un talent inca neirosit, poate in ultima secunda a inteles ca mai are multe de oferit. Tamas la echipa nationala in afara jocului cu Olanda a avut prestatii excelente si cred ca mai are timp sa stranga 100 de selectii.

Gio (5 comentarii)  •  11 septembrie 2014, 19:16

Mai usor cu Tamas ca daca mingea aia nu lovea bara ci intra in poarta cred ca il desfiintati

Dani (15 comentarii)  •  12 septembrie 2014, 11:00

Buzarine, mai aveai putin si faceai cheta sa cumparam ciment pentru statuie…Pe bune, Kraus are dreptate, la strung ti-ai da mai putin cu stingu-n dreptul!

Comentează