Ce reținem dintr-o victorie cu Italia?
Lotul Under 21 a obținut, la debutul lui Viorel Moldovan, un rezultat remarcabil. Trebuie să știm ce facem cu acest 2-1 de prestigiu.
1. Rezultatul. O victorie cu Italia e de reținut în orice condiții. La prima reprezentativă, la tineret, […]
Lotul Under 21 a obținut, la debutul lui Viorel Moldovan, un rezultat remarcabil. Trebuie să știm ce facem cu acest 2-1 de prestigiu.
1. Rezultatul.
O victorie cu Italia e de reținut în orice condiții. La prima reprezentativă, la tineret, la juniori, la old boys, oriunde. Nu contează că e meci amical sau oficial, rezultatul rămîne. Încă ne hrănim din acel 1-0 cu golul lui Boloni și chiar din acel 1-0 amical de la Sibiu cu golul lui Sabău, în 1989. De aceea, acest 2-1 la începutul de drum al lui Viorel Moldovan e extrem de important. E un rezultat remarcabil, în fața unui fotbal de vîrf, care s-ar putea să fie într-o oarecare scădere, dar Italia tot Italia rămîne. Șansele de calificare ale acestei reprezentative sînt minuscule și țin mai degrabă de hazard, însă startul făcut așa cum s-a produs el pe terenul Petrolului duce la ideea că nu e o generație deloc rea. Pentru argumentare, numărul 10 al Italiei, Domenico Berardi, a dat 16 goluri în campionatul trecut, în Serie A, pentru Sassuolo, acolo unde Alexe, pînă să se accidenteze, era cînd pe teren, cînd pe bancă.
2. Generația
Reţineţi această garnitură. Buzbuchi – Bălașa, Țîru, Boldor, Steliano Filip – Nedelcu (Viitorul), Crețu (Iași) – Iancu, Mitriță, D. Rotariu – Pușcaș. Oricînd pot fi titulari Șerban (Dinamo), Bumba, Tănase (Viitorul), Ivan (Craiova).
Faptul că uneori a fost nevoie de paranteze explicative confirmă ideea că nu toți jucătorii acestui Under 21 sînt cunoscuți. Unii au nevoie de paranteză, dar rolul acestei reprezentative de tineret, pe lîngă rezultatele efective, tocmai acesta este. De a desface, aidoma unui profesor de matematică, parantezele din jurul unor nume necunoscute și de a le transforma în chestiuni și persoane atinse de notorietate. Dintre cei enumerați, 3 jucători vor părăsi lotul după luna septembrie, depășind vîrsta. Dar cei rămași au obligația de a încerca o calificare în campania următoare, pe care lotul de tineret n-a mai obținut-o de vreo 17 ani, cînd antrenor era Pițurcă. Jucătorii de atunci, Trică, Florentin Petre, Tararache, Dănciulescu, Contra, Iencsi, Lincar, s-au lăsat de fotbal. Asta ca să înțelegem ce demult s-a întîmplat totul!
3. Fazele fixe.
Am bătut Italia din două faze fixe. Din două cornere, unul de pe dreapta, celălalt de pe stînga, despre care Moldovan ne-a spus după meci că au fost lucrate în puținele zile de antrenamente împreună. Nu era nevoie de această precizare a lui Viorel, abordarea elaborată a acestor faze fixe s-a văzut din tribună.
De obicei echipele noastre nu cîștigau, ci pierdeau, în urma unor faze fixe și e reconfortant să le vezi atunci cînd și-au transformat racila în calitate. Puțină lume știe că unul dintre secunzii lui Moldovan, Sandu Tăbîrcă (celălalt e mult mai cunoscutul Constantinovici) și-a făcut o preocupare de căpătîi din aceste faze fixe. Iar atunci cînd joci împotriva unui adversar care știe fotbal mai mult ca tine, să marchezi din momente statice e una dintre puținele posibilități de a cîștiga. Că tot am vorbit de golul lui Boloni cu Italia, de acum mai bine de 30 de ani.
Ca să fim corecți pînă la capăt, golul primit a fost tot din fază fixă, o lovitură liberă de la 25 de metri, chiar înainte de pauză. Dar aici vorbim mai mult de o relaxare, la un minut după ce făcuserăm 2-0.
4. Liderul
Așteptam ca liderul acestei echipe să fie Gabi Iancu, deținătorul banderolei. A jucat destul de bine, dar fără să aibă acea aură. După cum n-a avut-o nici Dorin Rotariu, deja un titular și un marcator constant al lui Dinamo. N-au fost ei liderii.
Categoric liderul acestei echipe este numărul 6. Alexandu Crețu, de la Iași. Mijlocaș central de un metru nouăzeci. Din păcate, unul dintre cei trei care vor depăși în această toamnă vîrsta pentru acest lot. Dar fotbalul nostru are nevoie de Crețu nu doar la Under 21, ci la Under orice.
Acum doi ani, Steaua și Gigi Becali puseseră ochii pe el. Un fundaș central tehnic pentru înălțimea sa, care uneori devenea chiar fundaș dreapta. Din acea postură, făcea destule prostii, iar Iaşiul primea goluri decisive. Acum avem de-a face cu un mijlocaș central cu personalitate, care dă uneori pase cu călcîiul, ca la Ploiești, dar e în stare și de diagonale de 30-40 de metri sau de urcări cu mingea gen Gică Popescu în tinerețe. Plus intercepțiile, obligatorii pe postul său.
5. Perspectiva.
S-o lăsăm să vină, că va veni. Și să ne gîndim că doi jucători esențiali ai acestui lot, chiar marcatorii din meciul cu Italia, Bălașa și Pușcaș, ar putea aduna în acest sezon meciuri în tricourile primelor garnituri de la Roma și Inter. Asta nu spune tot, dar spune destul de mult.