Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Moartea domnului Angelescu

Cine a fost, de fapt, discretul defunct al dimineţii de marţi?

Mircea Angelescu a murit într-o trimitere de prima pagină a Gazetei de miercuri şi într-un material de mijlocul ziarului, spaţiu rezervat îndeobşte lucrurilor importante realizate cu mijloacele jurnalismului de […]

miercuri, 7 octombrie 2009, 5:29

Cine a fost, de fapt, discretul defunct al dimineţii de marţi?

Mircea Angelescu a murit într-o trimitere de prima pagină a Gazetei de miercuri şi într-un material de mijlocul ziarului, spaţiu rezervat îndeobşte lucrurilor importante realizate cu mijloacele jurnalismului de calitate. În alte publicaţii, Mircea Angelescu a murit discret, în ştiri de coloană, iar la televiuziuni în materiale de două propoziţii, sărace în imagini. Inclusiv pe site-ul federal vestea e de rutină, între preţul biletelor la Piatra Neamţ şi o polemică între Casa Fotbalului şi tabloidul Libertatea, pe tema stării de sănătate a lui Mircea Sandu. În schimb, pe lpf.ro, miercuri la prînz primul preşedinte al forului încă trăia, nemurind în nici un comunicat.

E greu de vorbit despre Mircea Angelescu, omul anilor ’70-’80 şi puţin al anilor ’90 acum, în 2009. Fostul preşedinte a survolat cu abilitate şi cu roşeaţă în obraji vreo trei decenii din istoria modernă a fotbalului, fiind martor pasiv, neopreant şi neputincios, dintr-un scaun cu rotile, la ultimii 13 ani de contemporaneitate tulbure şi gălăgioasă.

I se poate reproşa lui Mircea Angelescu desantul în fotbal pe filieră de activist UASCR, adus de Ştefan Andrei. I se pot reproşa unele necalificări din deceniile 8 şi 9, cînd, chiar dacă avea jucători talentaţi, fotbalul nostru nu era în stare să spargă barierele. I se poate reproşa că la începutul anilor ’90 a dat cu parul într-o federaţie aleasă prin vot, înlocuind-o cu una numită, împotriva oricăror regiuli ale democraţiei în care tocmai se păşea. I se poate reproşa că la un moment dat a suflat în pînzele lui Mircea Sandu. Nu însă, aşa cum se spune, şi într-ale lui Dumitru Dragomir, ales în fruntea Ligii de preşedinţi, după accidentul lui Angelescu.

Dincolo de aceste reproşuri, dincolo de vorbitul mortului numai de bine, Mircea Angelescu e un nume greu, de care fotbalul românesc nu poate face abstracţie. Da, acest om care şi-a trăit în izolare ultimii 13 ani ai vieţii în urma unui accident rutier pe care el l-a provocat, fiind băut, a fost, la 32 de ani, în 1970, preşedintele federaţiei, cînd România participa la Mondial. L-a sfătuit pe antrenorul Angelo Niculescu să meargă în Mexic mult mai devreme, adaptarea la altitudine fiind, acum 40 de ani, o problemă la care oamenii, ocupaţi cu planuri cincinale, nu se gînddiseră. Tot Mircea Angelescu a girat Luceafărul, acel club de juniori din care fotbalul românesc s-a hrănit vreo 20 de ani. Tot el a desfiinţat în ianuarie ’90 FC Olt şi Victoria, fantomele comunismului. Tot el a ţinut echilibrul între familia stelistă Ceauşescu şi generalii dinamovişti de securitate într-o vreme în care aceste echipe aveau cîte 8-9 internaţionali şi jucau constant în primăvara europeană.

Astăzi spunem că Mircea Sandu e deştept că s-a băgat la UEFA, iar Mitică Dragomir e abil cînd îl împacă pe Borcea cu Gigi Becali. În acele vremuri, cînd multe dintre vocile vii ale peluzelor de astăzi nu se născuseră, nu riscai să se ia cineva de tine la televizor, ci să te pomeneşti dat afară, sau, mai rău, luat cu duba.

Tocmai de aceea, defunctului total netabloid Mircea Angelescu îi va fi memoria aşa cum i-a fost şi viaţa. Extrem de greu de înţeles.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

curier (4 comentarii)  •  7 octombrie 2009, 18:20

pacat, sa stins un mare conducator de la care sandu nu a invatat nimic

b.c (1 comentarii)  •  7 octombrie 2009, 19:42

bun (si uitil) text. Felicitari!

cineva care l-a cunoscut…. (1 comentarii)  •  7 octombrie 2009, 20:29

Pacat de articol…in mare este adevarat ce se spune…dar total nedocumentat acest domn, Alin Buzarin..care a scris acest articol…cum poate sa spuna ca a ramas paralizat in urma unui accident rutier pe care l-ar fi provocat…baut fiind…este o defaimare adusa acestui OM…si dupa moarte… Spre stiinta dumitale, dle Alin Buzarin….Mircea Angelescu a suferit un accident vascular cerebral in 1996…in urma caruia a ramas paralizat…. Pacat ca nu ai ascultat macar stirile sau daca citeai si alte ziare ai fi aflat adevaratul motiv al suferintei sale… Rusine sa arunci cu noroi intr-un OM atat de mare cum a fost Dl. Mircea Angelescu….

Lari (3 comentarii)  •  7 octombrie 2009, 21:53

I se pot reproşa unele necalificări din deceniile 8 şi 9, cînd, chiar dacă avea jucători talentaţi, fotbalul nostru nu era în stare să spargă barierele.

Interesant… Dar lui Mircea Lucescu nu-i reprosam acest lucru, nu? Interesant…

Mi s-au parut teribile acele declaratii ale lui Mircea Anghelescu in articolul din gsp despre decesul sau…

Numa’ ca degeaba se vorbeste pentru ca nimic nu-i atinge pe unii, nimic nu-i schimba…

alex (70 comentarii)  •  7 octombrie 2009, 22:03

pacat… au mai ramas doua fantome ale comunismului pe care n-a apucat sa le desfiinteze.

francisc (1 comentarii)  •  7 octombrie 2009, 22:17

fantomele comunismului sint steaua si dinamo .victoria si fc olt au fost doar fantomite.va este atit degreu sa recunoasteti adevarul?siteti penibili

Boro (4 comentarii)  •  7 octombrie 2009, 22:35

Mitica ..?? cand..??

GOROBA (1 comentarii)  •  7 octombrie 2009, 23:58

Dl. Alin Buzarin nu trebuie luat in seama! Am remarcat de mai multe ori ca greseste cu date din istoria fotbalului. A celui de la noi, caci la cel de afara nu cred ca se prea pricepe! Multi dintre dumneavoastra, au trait aceasta istorie si o cunosc, prin prezenta de zeci de ani pe stadioane, la antrenamente, in Cismigiu, in piata Operei din Timisoara, in toata tara, peste tot unde se face, se discuta despre fotbal si se scrie istoria lui! De aceea, nu va mai necajiti, dragi cititori!

Dani (3 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 0:36

D-le Buzarin,sunt consternat! Si fiindca in minte imi vine ca prim exemplu,o intamplare nu foarte veche,va rog sa cititi…
In urma cu numai 3 ani,a decedat o somitate in materie de neuropsihiatrie infantila,in Romania.Credeti ca a reusit cineva sa dea un material la televiunile din tara? Nu,si cand familia a incercat sa dea un anunt macar la una din cele multe,a fost amutit de tonuri imperative.Au dat in schimb un material,o televiziune japoneza si ABC-ul american.Sunt oameni de mai mare valoare pe care i-a avut aceasta tara,asa ca de ce va mira aspectul pe care il prezentati,cata vreme ne grabim sa amintim la televiziune de decesul sotiei lui Salam,de ruda nu stiu cui,dar valoarile ni le ingropam in tacere?
Aminteam mai sus de dr Valeria Ene,care a fost recunoscuta,cunoscuta si apreciata in toata lumea medicala internationala,dar care a murit intr-o liniste toatala,la Sibiu.A fost vicepresedintele societatii mondiale de neuropsihiatrie infantila! Cred ca a adus amaratului popor roman,servicii pe care altii nu le-au adus,dar a decedat fara a se aminti de domnia sa.Stie cineva acest lucru,sau faptul ca a locuit decent intr-un apartament la bloc,facand tot ceea ce i-a stat in putinta pentru copiii cu probleme? Nu,insa cu siguranta ca toata lumea stie cine este Becali sau Borcea.E penibil.
Cu tot respectul,linistiti-va in vehementa aratata,exista oameni mult mai valorosi decat domnul Angelescu,care s-au stins in tara asta,fara a aminti cineva de domniile lor.Caci pe mine,chiar m-a dezgustat domnul Angelescu,facandu-ma sa plang pentru irealizarile sale ,in adolescenta mea…
Numai Gigi Becali poate pune semnul egal intre o valoare si ceilalti,el fiind supremul…
Cu consideratie,Dr.Martin

Constantin (2 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 0:44

Corectura,D-le autor,Imi pare sincer rau pentru ca nu aveti o varsta de imberb.Mircea Angelescu a suferit un accident vascular cerebral ale carui sechele s-auagravat, ajungand in acel scaun cu rotile din cauza lui si nu a nu stiu carui accident de circulatie…comis fiind baut.Macar bolile oamenilor si urmarile lor respectati-le,daca mai aveti ceva de-a face cu acest cuvant simplu-respect fata de aproapele tau!

Bine Rau (1 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 1:18

Si eu stiam ca a suferit un atac cerebral, habar n-aveam de accident. Poate ca o fi fost din cauza accidentului. In orice caz, el si Alecsandrescu au fost primii conducatori de fotbal moderni. Iar Sandu a crescut standardele. Altul de valoare, din pacate, nu mai e. Varfurile generatiei tinere sunt Lupescu si Menajera, razi si cu urechile.

Cocos (70 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 1:30

„Interesant… Dar lui Mircea Lucescu nu-i reprosam acest lucru, nu? Interesant…”

Lucescu a calificat Romania la EURO ’84 unde am fost egalii Frantei, ajunsa la acel turneu campiona a Europei. Ulterior, pe baza echipei lui Lucescu s-a format ‘nationala’ care s-a calificat la WC ’90. Lasati-l pe Lucescu in pace ca a facut destul pentru fotbalul romanesc; daca, Doamne fereste, se prapadeste miine vom plinge singurul antrenor valoros pe care l-a dat Romania ultimilor 30 de ani.

Glenn (3 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 2:28

@Cocos
Daca Lucescu a fost cel mai mare antrenor in ultimii 30 de ani, Jenei ce a fost? Chiar si Iordanescu, ce are in palmares o finala si o semifinala de CCE si o SuperCupa a Europei in fata echipei ce a asternut tacerea in Banie.

Nu neg meritele lui Mircea Lucescu! A creat un Dinamo superb la finele anilor ’80, care s-a destramat dupa Coppa del Mondo. Insa pana si cu acea echipa a inregistrat doua esecuri de proportii in Europa…

V-as ruga sa va uitati la meciurile Stelei din a doua jumatate a anilor ’80 si cele ale Nationalei din aceeasi perioada. Care e diferenta? Desi la lotul reprezentativ mai erau si niste jucatori fabulosi precum Ilie Balaci, Ticleanu, Camataru, Geolgau… Aaaa, si sa nu-l uit pe nemuritorul Gabor!

Si ne mai miram ca, atunci cand FIFA si UEFA au impus regula de „3 puncte pentru o victorie”, romanii au mai adaugat un fundas „sistemului lor de joc”.

Oohhohhhooo, cum ne meritam soarta!

H. (1 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 3:36

Mai Coocos,
La Euro’84 am facut 1-1 cu Spania si am pierdut cu Germania (RFG, la vremea aceea) si Portugalia. Cit despre valoarea lui Lucescu, sint de acord cu tine…

abrud (1 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 4:11

@Cocos
ai idei total gresite :

1) „Lucescu a calificat Romania la EURO ‘84 unde am fost egalii Frantei, ajunsa la acel turneu campiona a Europei.”???

care Franta ?
am pierdut toate cele 3 meciuri cu RFG, Spania si Portugalia ( dar meritul lui Lucescu ca ne-am calificat inaintea Italiei, Suediei, Cehoslovaciei !)

2) „Ulterior, pe baza echipei lui Lucescu s-a format ‘nationala’ care s-a calificat la WC ‘90.”

ia de aici o lista de jucatori care au jucat in preliminariile pt WC ’90:
Lung, Dan Petrescu, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu, Rotariu, Gh.Popescu, Hagi, Lacatus, Ilie Dumitrescu, Balint;
pe astia i-a format” il Muce nu-i asa ?

Oscar (10 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 11:07

Mircea Lucescu este peste Jenei sau Iordanescu pentru simplu fapt ca are o cariera de antrenor activa, ca a facut performanta in mai multe locuri, spre deosebire de cei doi amintiti, care au ramas cu performantele accidentale despre care tot vorbim. Cu Lucescu nationala ar fi reusit performante si mai mari, desigur, este vorba despre o parere personala.

raul (4 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 14:02

Buna ziua.Domnul Mircea Angelescu nu a fost cunoscut de publicul larg din Romania.Dumnezeu sa-l odihneasca.Multumesc.

jan pitesti (46 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 15:53

VIATA MERGE INAINTE CONDOLEANTE,MULTI SPORTIVI SI ARTISTI AU MURIT IN ULTIMUL TIMP.SPER SA VEDEM PE VIITOR UN FOTBAL MAI BUN FARA ARANJAMENTE

Johnny (10 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 16:05

Nu mi-ai publicat articolul, Buzarine, si stiu ca n-o sa mi-l publici si pe asta… Esti lipsit de profesionalism, etica si valoare. Scrii articole lipsite de adevarat, cautatoare de senzational, fara a fi documentat. Nu te cunosc ca om de toate zilele, dar ca ziarist ti-ai pierdut in mintea si inima mea (si-s convins ca si a altora) chiar si samburele ala de simpatie. Sa-ti fie rusine!!! Si mai ales ca minti, fara a-ti cere scuze ulterior (asta in cazul in care ai fost dezinformat), referitor la un om, oricare ar fi el, care s-a dus la cele vesnice. Inca o data, RUSINE!

Bogdan (5 comentarii)  •  8 octombrie 2009, 16:39

He he Ati aflat si voi ca a murit Mircea Anghelescu? Hmm ce surpriza.Parca erati ocupati sa ii intervievati pe toti golanii si sa postati numai scandaluri…Rusine!
Odata cu coborarea nivelului sportului de performanta din Romania a coborat si nivelul materialelor sportive de calitate

bipbip (3 comentarii)  •  9 octombrie 2009, 0:11

Dle Buzarin bag sama ca esti nostalgic. Mircea Angelescu nu este un diriguitor al fotbalului „extrem de greu de înţeles” ci unul incompetent. Multe din nerealizarile trecute si rateurile de azi ale fotablului romanesc i se datoresc lu’ MA si altii asemenea lui.

Clujean din State (7 comentarii)  •  9 octombrie 2009, 18:19

Mai ai si tu zile proaste.

buzarel (1 comentarii)  •  9 octombrie 2009, 21:35

esti UN MARE ZIARIST.FELICITARI.

Domnul Q (1 comentarii)  •  10 octombrie 2009, 16:37

Dumnezeu sa-l ierte!
Sa ajunga in cer ,dar altfel spus, a fost o mare canalie!
Un securisto-dinamovist extrem de periculos,un apropiat de M.Lucescu si Anghelache.
O tripleta, care la vremea respectiva a facut mult rau fotbalului romanesc!
Ironie sau nu,Anghelache este si astazi in comitetul executiv…..
Asta este fotbalul Romanesc,un hangar plin cu multe canalii……

Comentează