Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Bun rămas, domnule general! / Bine ai venit, nea Puiu!

Anghel Iordănescu a admis că atunci cînd era selecţioner, a greşit faţă de presă

Era după-amiază, era primăvară, era soare şi praf în Bucureşti. Vocea lui Anghel Iordănescu se auzea în studioul Gsptv şi, de acolo, în casele telespectatorilor care […]

vineri, 27 martie 2009, 6:25

Anghel Iordănescu a admis că atunci cînd era selecţioner, a greşit faţă de presă

Era după-amiază, era primăvară, era soare şi praf în Bucureşti. Vocea lui Anghel Iordănescu se auzea în studioul Gsptv şi, de acolo, în casele telespectatorilor care urmăreau infinitele avancronici ale meciului cu Serbia.

Ora 14:55,  ziua 26, luna a treia. Generalul de la Pasadena e de acord că atunci cînd a condus echipa României nu s-a îngrijit să aibă cea mai bună relaţie cu presa. „Poate dacă mă ocupam mai mult de comunicare, obţineam mai mult acolo, în America”, încerca să dea Iordănescu timpul înapoi. Pentru cine nu ştie, de aproape 15 ani, Generalul e un tip obsedat organic de acele prelungiri ale meciului cu Suedia.

De ceva vreme, Iordănescu e un tip mai comunicativ. Vine uneori în studiouri, intră prin telefon, se pronunţă ca voce autorizată. Cum să nu fie autorizat un tip care a condus România 8 ani şi Steaua 5? Plus Grecia, plus alte Emirate etc, etc? A lăsat în urmă acea crispare, acea şuviţă pieptănată ca tic nervos, acea mină încruntată, care se încrunta şi mai mult atunci cînd reporterii îl întrebau de ce l-a convocat pe Şoavă.

Avem nevoie de un Iordănescu volubil nu doar ca să dăm sens „specialelor” terlevizate de după-amiază. Antrenorul Iordănescu a trecut prin multe, prin destule ca actualul nea Puiu, persoană mult mai socială, să-i poată învăţa pe cei mai tineri cum pot fi învinse nişte echipe mult mai bune ca tine (Argentina, Columbia de două ori, Anglia), cum se gestionează un lot cu infinit mai multe vedete pe metru pătrat decît cel de astăzi, cum se obţin  trei calificări la rînd (’94,’96,’98).

De asemenea, tot el poate destăinui că e ceva mai greu să conduci Steaua pe vremea lui Valentin şi Ilie Ceauşescu decît în timpurile lui Gigi Becali, cum trebuie procedat ca să dai o sută şi ceva de goluri pe campionat sau cum se poate merge într-un sfert de finală de Cupa Cupelor imediat după Revoluţie, cînd se vînduseră deja jucătorii din generaţia lui Hagi.

Cei care au azi mai puţin de 20 de ani nu l-au prins pe fotbalistul Iordănescu, iar pe antrenorul cu acelaşi nume şi-l aduc aminte doar vag. Pentru ei, poate veni dintre filele arhivelor un nea Puiu de la care au foarte multe de ascultat. Ochi şi urechi!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

redandblue (1 comentarii)  •  27 martie 2009, 18:57

Stii cum se zice…ce a fost a fost , viitorul conteaza. Ce mai conteaza acum ca a gresit odata , daca acum numai poate repara acele greseli?

[D][S][N] (21 comentarii)  •  27 martie 2009, 19:26

Niciuna dintre echipele pe care le’ati amintit nu era mult mai bune ca Romania! Una din ele, nici macar nu era mai buna!

grig (8 comentarii)  •  27 martie 2009, 19:33

ACUM PESTE ANI E EVIDENT CA DACA AVEAM UN ANTRENOR ADEVARAT,GEN HIHINKS, NU DOAR CREDINCIOS, AJUNGEAM SI IN FINALA…NU E NICI O EXAGERARE…DAR ASTA A FOST…

Ra (2 comentarii)  •  27 martie 2009, 22:06

Ai uitat sa amintesti si de CCe sau Supercupa Europei pe care nea Puiu le are in palmares!In rest numai de bine si …….HAI ROMANIAAAA!!!!!

john (10 comentarii)  •  28 martie 2009, 1:36

Lui Iordanescu ar trebui sa i se faca o statuie mare la Stadionul Steaua, alaturi de cele, la fel de mari, ale lui Duckadam si Lacatus.
A facut minuni la Steaua si la Nationala pana in 1981, cand s-a ratat calificarea la Espana ’82. Dup’aia a disparut prin Cipru si a reaparut la Sevilla, in finala. Cand am vazut ca se pregatea sa intre, am inceput sa plang. Pe langa miracolul Duckadam, finala aia a avut si un miracol numit Iordanescu.
Si ce ani au urmat!
Unde e Il Luce, sa-i faca pantofii!

cynic (8 comentarii)  •  28 martie 2009, 5:08

echipa l-a facut pe antrenor,nu antrenorul echipa.la turneele finale eram pe nicaieri cand jucam cu echipele europene…
Iordanescu nu e un antrenor rau,dar echipa din 1994 era mult peste posibilitatile sale.parerea mea.
DSN,Argentina si mai ales Columbia 1994,erau cu mult peste Romania,cel putin ca valoare a jucatorilor.

cynic (8 comentarii)  •  28 martie 2009, 5:10

am uitat spun ca am vazut o emisiune in care nea Puiu era invitat pe GSPtv,si intr-adevar,omul spune lucrurilor pe nume,chiar m-a surprins in mod placut.

arh. Gheorghe Petrescu (113 comentarii)  •  28 martie 2009, 6:41

ARTICOL BUN. ROMANIA VA INVINGE CU 2-1 SERBIA. IN REST NUMAI VORBA SI SUSPANS.
HAI ROMANIA !

paulo_ra (3 comentarii)  •  28 martie 2009, 10:48

Echipa nationala de acum e clar mai slaba decat cea pe care o conducea Iordanescu, partea proasta e ca acum nici antrenor nu mai avem. Cu Piti ne putem califica la campionatul de poker sau table dar aici se joaca fotbal si smecheri avem destui printre jucatori.Despre steaua ce sa zic, nu e termen de comparatie intre Hagi si Moreno.

[D][S][N] (21 comentarii)  •  28 martie 2009, 12:25

@ cynic
esti sigur? Columbia era cu mult mai buna decat Romania? De unde rezulta asta???
Argentina da, era favorita, dar nu era cu mult mai buna. Faptul ca ai o echipa de vedete, nu inseamna ca ai o echipa mult mai buna!

THE UNDERTAKER (17 comentarii)  •  28 martie 2009, 13:40

nea puiu este cel mai mare antrenor roman la nationala.a beneficiat si de o conjunctura favorabila si de un nucleu de jucatori seriosi,talentati,dar,el si-a pus amprenta asupra marilor victorii,pentru ca a gandit tactic perfect unele meciuri.un antrenor bun,educat,o voce mai mult decat autorizata in ceea ce priveste fotbalul.

daniaania (11 comentarii)  •  28 martie 2009, 15:09

da, asa este nea’ Puiu..om serios si cu mult talent..nu pot sa-l uit cand era pe banca si avea un teanc de poze divine, si le pupa pe toate in parte, ca un ritual, nu am mai vz. la nimeni, gestul asta..!!poate piturca vrea sa-l imite cu superstitiile{gen stadion},dar este cu mult sub el..si amintirile au rolul lor d-le Alin, normal sa le mai asternem pe hartie,foarte bine ai punctat..!!

hingherul (5 comentarii)  •  28 martie 2009, 15:13

Iordanescu mare antrenor??? la detroit cu vladoiu a omorat peste zece mii de romani printre care si subsemnatul fiind foarte aproape de a ajunge in beciurile stadionului dupa o altercatie verbala cu schwizerii in limba lor materna

cynic (8 comentarii)  •  28 martie 2009, 18:08

DSN,Columbia era considerata una din favoritele la titlul mondial inainte de turneul final.in calificarile sud-americane a castigat cu 5-0 la Buenos Aires.Valderama,Rincon,Valencia,Asprillia erau jucatori uriasi la vremea respectiva.mai citeste si tu.

cynic (8 comentarii)  •  28 martie 2009, 18:12

THE UNDERTAKER,da,nea Puiu a gandit perfect tactic meciurile cu Elvetia si Suedia in 1994,cu Franta,Bulgaria si Spania in 1996 si cu Croatia in 1998… nea Puiu stia doar sa se apere cu 9 jucatori si sa contratace cu 3,cam asta era tactica.daca trebuia noi sa atacam nu faceam nimic…

calin (1 comentarii)  •  28 martie 2009, 18:23

o,dragul meu prieten”john”. e sper ca ai in jur de 20-23 de ani si in acest caz ai avea scuza de nu a cunoaste contextul politic a acelor timpuri dar te rog sa o i-ei ca o simpla informatie faptul ca”IL LUCE” A ANTRENAT IN CARIERA SA (SI EU CRED CA O SA MAI O FACA) JUCATORI DE TALIA MARELUI HAGI. Cu el poate si nationala generatiei de aur sau cea de acum era cu un coeficient mai sus.HAI ROMANIA

[D][S][N] (21 comentarii)  •  28 martie 2009, 19:08

@ cynic
mai citeste tu „maestre”!
Columbia era considerata favorita de „bagatorii de seama” , nu de specialisti!
Daca vii sa imi spui ca Pele o considera favorita, nu te mai obosi!
Jucatorii respectivi erau buni, nu uriasi, ca n’au jucat niciunul pe la mari cluburi si n’au castigat mai nimic, cupa Uefa maxim!
Ia vezi, mai informeaza’te despre Columbia!
Iti spun eu, singurul argument al celor care vedeau Columbia favorita era jocul in vireza dintr’o singura atingere!
Intamplator, s’ar putea sa fi citit si mai mult decat tine, si sa fi vazut si destule meciuri ca sa pot sa’mi dau cu parerea.

Cocos (70 comentarii)  •  29 martie 2009, 16:48

[D][S][N] nu cred ca ai dreptate, in SUA, inainte de a-i bate noi, Columbia era favorita nu prin prisma prezicerilor fanteziste ale lui Pele ci datorita rezultatelor excelente pe care le avusese in grupa CONMEBOL de calificare la CM94. A fost in acele calificari cind, daca nu ma insel, Columbia nu a pierdut nici un meci in fata „marilor sud-americane” Brazilia si Argentina; in plus Argentina s-a recunoscut invinsa pe propriul teren de o Columbie care parea destinata unui succes de proportii la Cupa Mondiala.

Inainte de acel turneu final bokmakerii considerau Columbia ca una dintre favorite iar noua nu ni se dadeau sanse sa trecem de nivelul grupei. Faptul ca i-am invins a fost o surpriza de proportii.

Comentează