Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cel mai

De vreo douăzeci de ani începe acelaşi lucru: cel mai cinstit şi cel mai valoros sezon din istorie

Campionatul creşte, străinii se adună. Nu doar din cei care intră prin alunecare la propriul portar, precum fundaşul acela de la Buzău, […]

vineri, 27 februarie 2009, 1:45

De vreo douăzeci de ani începe acelaşi lucru: cel mai cinstit şi cel mai valoros sezon din istorie

Campionatul creşte, străinii se adună. Nu doar din cei care intră prin alunecare la propriul portar, precum fundaşul acela de la Buzău, ci şi străini reali, cumpăraţi cu bani mulţi, care, iată cazul lui Fabbiani, pot pleca la River Plate, pentru a deveni vedete.

Banii intră, televiziunea dă peste o sută de milioane de euro în trei ani pe un produs de la care plătitorul speră că se va ridica măcar la o parte din această cotă. Criza lucrează, separă apele chiar în prima etapă, punînd faţă în faţă, în derbyul startului, zeroul absolut al transferurilor lui Becali alături de milioanele cheltuite de Porumboiu.

Peisajul se împrospătează mereu, dar discursul rămîne acelaşi. Inclusiv presa riscă să cadă pradă clişeului care se aude din toate părţile. Pe coridoarele Casei Fotbalului, unde se stă la coadă la legitimări, în birourile Ligii, pe ecrane, pe site-uri, în paginile ziarelor, peste tot, se rosteşte acelaşi loc comun: începe cel mai curat, dar şi cel mai valoros campionat din istorie.

Cînd eşti bătut la cap cu persuasiune pe o anumită temă, vei ajunge să fii convins că lucrurile chiar stau aşa. Cel mai, cel mai, cel mai. E precum poezia cu castravetele, pe care şcolarul o rostea mereu, indiferent de întrebarea învăţătorului, pentru că era singura pe care o ştia.

De două ori pe an, în fiecare final de iulie şi în fiecare final de februarie începe CEL MAI. Aşa a fost şi anul trecut, şi acum doi ani, şi, vorba lui Creangă, de cînd ne ştim. Nu vom coborî prea mult în istorie pentru a pune la îndoială axioma. Mergem doar pînă în ediţia trecută, care a fost, fireşte, proclamată la startul ei drept CEA MAI! Şi pe măsură ce meciurile se jucau, chiar începeam să credem asta. Ceva tactică exista, ambiţie, nu mai încape vorbă, de vreme ce potul pentru cîştigător ispitea. Ici-colo, mai apărea cîte un patron care-şi acuza jucătorii că s-ar fi umblat la ei, dar cine să-l ia în seamă? Bate cîmpii, dom’ne! Campionatul e curat şi cu asta basta!

E dureros însă cînd aceste campionate curate se termină la DNA şi, mai apoi, în sălile de judecată. Imaculate în momentul disputării, multe dintre sezoanele post-decembriste au devenit mizerabile atunci cînd se vorbea despre ele la timpul trecut. Aşa e la noi. Întotdeauna trecutul e înecat în moşteniri dezastruase, prezentul se zbate să instaureze normalitatea, iar viitorul e, fireşte, roz şi luminos, de parcă n-am fi tot noi aceia care am trăit şi trecutul, iar acum străbatem prezentul.

Asta îi dorim sezonului care pleacă la drum în acest week-wnd. Nu-i cerem să fie cel mai curat, pentru că ne-am săturat de superlative. Vrem doar ca peste un an-doi să nu-l găsim prin birourile de la DNA. Să fie într-un ceas bun!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

durden (126 comentarii)  •  27 februarie 2009, 14:20

cel mai frumos articol pe tema blaturilor…ai scos dintr-un subiect de cacao un articol foarte bun…bravo!

finjan (2 comentarii)  •  27 februarie 2009, 14:34

totusi,acesta este cel mai curat si disputat,RETUR din istorie…deci nu chiar un intreg sezon 🙂 vorba aia, castravetele face parte din familia cucurbitaceelor …

milici (78 comentarii)  •  27 februarie 2009, 14:39

Maestre Buzarin unde si pe cine ai auzit sa spuna despre aceasta editie ca e cea mai curata si mai uscata, ca sa stim care e subiectul?
Tocmai acum cand nivelul soccerului autohton se apropie de zero si sunt sute de articole in GSP despre coruptie (e drept ca toate refera cazul Valiza…) ai gasit un subiect de speculat rupt din viata..

Bogdan (3 comentarii)  •  27 februarie 2009, 14:46

felicitari:D…sa dea D-zeu sa fie intr-un ceas bun!…desi…intotdeauna e loc de mai rau:-s

ovi (1 comentarii)  •  27 februarie 2009, 19:15

N-are cum sa fie campionatul mai curat ca societatea,in perioada interbelica fotbalul era un sport de gentelmeni deoarece acestia prevalau in societatea acelor timpuri,dupa ce au venit comunistii a fost creata cu forta o noua societate in care dominau noii oportunisti convertiti rapid la functiile si privilegiile societatii „egalitariste ” comuniste,societate bolnava care s-a mai imbolnavit o data la revolutie si nici acuma nu s-a facut bine.

ionut (1 comentarii)  •  27 februarie 2009, 21:39

cel mai curat o sa fie cand ne jucam liga 1 pe calculator, atunci noi o sa facem blaturile dupa pofta inimii

[D][S][N] (21 comentarii)  •  28 februarie 2009, 2:24

cel mai romanesc!

valentin (1 comentarii)  •  28 februarie 2009, 12:19

domnule buzarin , nu se mai poate asa. am stat 16 ani in noroi, au ras toti de noi, am indurat frigul de la glina, si cartierul colentina, de la otopeni sau din alte colturi de tara unde nimeni nu credea ca vom ajunge vreodata, dar acum avem echipa , avem ceva frumos. era o data lung-negrila, tilihoi,stefanescu,ungureanu-beldeanu, ticleanu,donose,balaci-camataru, geolgau, sa ma ierte ceilalti care au loc,dar acum a venit randul lui bornescu,dananne, stoica,gaman, rose, prepelia, dilevski,soava, costea, baird , wobay.Chiar nu vede nimeni ca se naste o generatie de exceptie la craiova, chiar federatia nu se gandeste ca acesti copii ai craiovei si ma refer la gaman, dananae, gangioveanu, prepelita, costea, lung jr. pot fi scheletul vitorului fotbalistic din tara, chiar nu intel mai marii fotbalului nostru ca treabuie sa-i protejeze pe acesti copii. se pare ca nu atat timp cat un individ cum e corpodean isi bate joc de munca lor, ne amaraste sufletul si ne jigneste inteligenta, vazand numai el un fault inexistent la mitchel, da un rosu in minutul 20 si apoi in minutul 80 si ceva tanase e tras in careu si se vede pe reluare cum se largeste tricoul. asa nu se poate, e timpul sa distrugem acest cancer al fotbalului romanesc, arbitrajul si sa lasam copii sa joace fotbal, ptr ca ptr asta platesc oamenii bilet, ptr asta se dau bani de catre televiziuni, ptr asta noi facem deplasari de sute de km, ptr ca din cauza asta iubim fotbalul.

mircea—campina (1 comentarii)  •  28 februarie 2009, 14:12

e mereu frumos fiindca e al nostru

Alin (1 comentarii)  •  1 martie 2009, 11:33

cine credeti ca va castiga campionatul.Stiti mai bine decat toti si vreau sa pariez

jan viola pitesti (46 comentarii)  •  1 martie 2009, 13:20

sper ca provincia sa faca fotbalul mai frumos pe viitor

ioan (6 comentarii)  •  2 martie 2009, 10:59

cum adica „inclusiv presa risca sa cada prada cliseului”?
pai presa e cea care genereaza toate cliseele, hai ca esti amuzant. saraca presa, cu limba ei de lemn, cade prada …
si totusi cred ca esti un ziarist bun, chiar asa cazut prada…

ioan (6 comentarii)  •  2 martie 2009, 11:09

bine jane, cu provincia ta!
ai mai scris asta pe un blog azi, e lait-motivul de azi?
sau e un complex? ce te face sa crezi ca aia in provincie sunt mai breji? te uiti la fata lu’ penescu, netoiu, mititelu si mai departe si iti dai seama cat de „frumos” o sa joace toti.
in rest, numa’ bine!

Poker Mocangiul (17 comentarii)  •  2 martie 2009, 16:11

M-am saturat de de campiuonatul nostru manelizat

cip (1 comentarii)  •  2 martie 2009, 20:31

e frumos să râdem de campionatul nostru, e uşor să pictăm zeci de pagini cu maimuţărelile patronilor, e simplu să luăm în derâdere o gafă unui jucăor sau să scuipăm peste viaţa unui arbitru. Ne place să credem şi mai ales să ne plângem că avem cel mai „murdar” campionat; ne place să vedem corupţie şi rele intenţii acolo unde există doar noţiunea de uman; ne place să vedem scenarii şi actori, ne place să fim satirici şi chiar mai rău uneori … să jignim; suntem cuprinşi de zeflemea când vine vorba de campionatul nostru dar totuşi stăm în faţa televizorului şi îl privim; stăm apoi la un pahar de bere cu prietenii şi îl despicăm îm patru, îl tocăm; apoi unii au privilegiul de a scrie despre ceea ce au văzut; tot ceea ce li se părea normal şi firesc când îl priveau la televizor, acum li se pare întunecat; tot ceea ce li se părea demn de remarcat la o şuetă cu prietenii a devenit grosolan şi imperfect; şi totuşi românul din noi ne face să ne uităm la ce-i al nostru … iar câte odată sămânţa asta a noastră, pe care alţii o scuipă şi o blamează, ne face să tresărim la un şut din campionatul nostru; şi atunci te întrebi … „oare nu găsim nimic frumos în această mocirlă pe care o privim de zeci de ani?”

catalin (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2010, 9:56

toata lumea e dupa lovele. care se mai chinuie acum sa faca spectacol ? din 50% afacere si 50% pasiune s-a ajuns la 90% cu 10%. pacat !

Comentează