Heterosexuala Bianca Andreescu
A sosit de la Antipozi această precizare importantă: câștigătoarea US Open 2019 nu e lesbiană!

Carantinată la capătul lumii, înainte de Australian Open, Bianca are vreme de Instagram. Toți tinerii au și dacă n-au, își fac. „Insta” e mediul ideal de exprimare pentru cei născuți în jurul anului 2000 și după aceea. Facebook-ul e deja anacronic, „Insta” e mediul ideal, cu imagini multe și cu vorbe puține.
De vorbă pe „Insta”
Pe „Insta”, stând de vorbă cu fanii, Bianca a fost întrebată dacă are o iubită. Asta înseamnă „girlfriend”, în traducerea cea mai exactă a termenului. Nu prietenă, ci o prietenă cu care faci și altceva. O iubită! „I’m not lesbian just to clear that up”, vine răspunsul canadiencei de origine română. „Nu sunt lesbiană, ca să clarificăm”. Fără semn de exclamare la coadă, nu pentru că precizarea de a nu fi lesbiană ar fi neimportantă, ci fiindcă tânăra generație nu se prea omoară cu punctuația. Nici în viața de toate zilele, iar pe „Insta” cu atât mai puțin. Plus că ar mai fi trebuit și-o virgulă între „lesbian” și „just”. Dar deja începem să suferim de scrupulozitate.
Anatema
N-ar fi fost o problemă nici dacă Bianca ar fi spus că e lesbiană, nu că nu e. În tot mai lipsita de zăgazuri lume în care trăim, a avea o altă orientare sexuală nu mai e vreo mare problemă. N-a fost nici în urmă cu vreo trei decenii, într-un climat mult mai pudic decât cel de azi, atunci când Navratilova a recunoscut că e lesbiană, însă ghețarii de pe planetă nu s-au topit. Handbalistele norvegiene se mărită între ele cu frenezie, soccerițele nord-americane la fel, așa că nu se prea mai sinchisește nimeni când vede o sărutare peste fileu între două adversare. Însă când pui pe același „Insta” niște poze în care nu ești foarte gros îmbrăcată, alături de o altă fată, nici ea închisă la copcă până la gât, riști și astfel de interpretări. Iar lumea vede și te întreabă, că de-aia e lume, să fie curioasă și cârtitoare. Și tu răspunzi, da, nu ești lesbiană, să fie clar! Gata, am înțeles! Și punem și semnul exclamării în coadă.
E și a noastră?
Depinde cum o percepe fiecare dintre noi. Nu mai e în totalitate a noastră, dar e și a noastră, chiar dacă a ales Canada drept sălaș. Aproape că mai de-a noastră decât Dumitru Cardoso, să zicem, care are cetățenie italiană, e născut în Suedia din tată român și mamă braziliancă, dar noi îl alintăm Mitică. Și e sigur mai de-a noastră decât românul de dată recentă Camora, care stă cu mâna la inimă la „Deșteaptă-te, române!”. O cheamă Bianca, la fel ca pe o groază de românce, iar numele de familie alungă orice dubii. Mai e acolo un prenume, Vanessa, cu doi de s, însă cataloagele școlilor românești s-au umplut de Beatrice, Alessia, Emma, Louise și alte împrumuturi lingvistice. Vremea când părinții își botezau fetele Aretia sau Filofteia a apus demult, e deja departe și epoca Mihaelelor, Mirelelor sau Corinelor.
Dar tenisul?
E foarte bine că Bianca a făcut această precizare cu privire la orientarea ei sexuală. Dar fanii de pe „Insta” puteau întreba și altceva. Despre tenis, de exemplu. Cum e să nu joci deloc un an și ceva? Cum se simte o câștigătoare de Grand Slam care coboară mereu? Și chiar și cum faci să dai jos alea două-trei-patru kilograme de care te tot chinui să scapi? Chiar dacă e complet nedelicată, niciodată nu se cade să faci comentarii pe seama kilogramelor unei femei, ultima întrebare ar fi fost mult mai puțin personală decât cea cu „girlfriend”. Sau poate că ne-am pierdut reperele noi, cei intrați într-a doua jumătate de veac a vieții. Poate că azi e mai normal să întrebi pe cineva dacă e lesbi decât să-i spui c-ar cam trebui s-o dea pe salate. E posibil să fie așa!