Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Totuși, Best XI n-are meci mâine!

France Football a alcătuit o formulă ideală a tuturor timpurilor de parcă ar vrea s-o trimită imediat pe teren în fața unui adversar invizibil

Permalink to Totuși, Best XI n-are meci mâine!
sâmbătă, 19 decembrie 2020, 10:11

Așadar: Iașin – Cafu, Beckenbauer, P. Maldini – Pele, Xavi, Matthaus, Maradona – Messi, Ronaldo, Cr. Ronaldo. Cu precizarea că acel Ronaldo din centrul atacului e Luis Nazario da Lima, „Dințosul” de la granița dintre milenii.

Trei brazilieni, doi argentinieni, doi nemți, un sovietic, un spaniol, un italian și-un portughez. În istoricul duel al Sudamericii cu Europa, câștigă vechiul continent cu șase la cinci. Strâns, la limită!

France Football în mintea noastră

Decenii la rând revista pariziană a fost Nordul microbiștilor de pretutindeni. Ei dădeau Balonul de Aur, Gheata de Aur, tot ce era de aur în legătură cu fotbalul.

Ne uitam cu toții în gura lor, smeriți ca-n biserică, le învățam pe de rost postulatele, nu era, firește, nimic de comentat în ceea ce emiteau ei. Pe vremea comunismului, dacă puneam mâna pe vreun număr subversiv-clandestin al revistei, îl păstram cu sfințenie. Erau alfa și omega, le înghițeam pe nemestecate orice propoziție.

Inclusiv decizia de anul acesta, de a nu acorda Balonul de Aur, pentru că probabil ar fi trebuit să-l dezinfecteze și să-i pună mască. În loc de Balon ne-au servit acest „11” ideal. Ideal pentru ce?

Formula televiziunii color

Ieri, maestrul Radu Cosașu, abordând subiectul, reclama absențele lui Garrincha și Cruyff. Are perfectă dreptate! I-aș adăuga pe lista marilor absenți pe Di Stefano și pe Puskas.

Ideea care se desprinde din lecturarea „formulei ideale” e că aceasta se plasează prea puțin în trecut și vine prea mult spre zilele noastre. Singurul care n-a prins televiziunea color e Lev Iașin, strecurat printre oamenii vremurilor noastre ca un soldat sovietic îmbălsămat în Piața Roșie.

În rest, la retragerea lui Pele s-a scris „Love” pe o tabelă electronică, adică tehnologia deja avansase, mâna legată de gât a lui Beckenbauer, ediție 1970, a fost imortalizată color, iar despre ceilalți există milioane de mărturii video în spațiul online filmate la cea mai mare rezoluție.

Prea puțin din ce a fost măreț sau legendar în fotbalul anterior perioadei 4K și-a făcut loc în această formulă, care vine spre zilele noastre cu Xavi și Matthaus, doi fotbaliști foarte buni, dar nu genii, și-i dă uitării pe mulți din vremurile în care ne place să spunem că se juca „cu basca pe cap”.

Echilibru între compartimente

1 – 2, 5, 3 – 10, 8, 8, 10 – 10, 9, 7. Acestea sunt numerele de pe tricourile titularilor. Trei decari în formula de bază (spre final de carieră Matthaus a lăsat și el 8-ul pentru 10, iar Xavi avea 8 la națională, la Barca însă purta 6). Lipsesc 4 și 11, așadar, nu sunt acoperite toate posturile! Ce ne facem, dragi colegi de gintă latină?

Nu ne facem nimic, că echipa asta nu joacă mâine, nu vine niciun atacant advers să ne învăluie pe flancuri, ba chiar suntem bine acoperiți defensiv, pentru că avem doi închizători, Xavi și Matthaus, iar Maldini poate strânge și el în centru, că a jucat la viața lui și stoper, nu doar fundaș stânga.
Stoper era taică-su, răposatul Cesare, imens și el, absent cu desăvârșire de pe lista convocărilor. Echilibrul între compartimente e firul roșu al acestui Best XI.

Acoperirea tuturor zonelor, dinamică, siguranță, chestiuni pur tactice. Deși cea care ar fi trebuit să iasă la iveală era emoția.

Polliticaly correct

Asta e caracterizarea formulei ideale emise de France Football. Să nu se supere nimeni dintre cei care s-ar putea supăra. Să fie mulțumiți și europenii, și sud-americanii, ba chiar și Putin, că doar în poartă e taica Iașin, contemporanul lui Hrușciov.

Cei mai demult călătoriți din această lume, Garrincha, Di Stefano, Puskas, Cruyff, să stea acolo unde sunt, în loc cu verdeață multă, unde nu există nici întristare, nici suspin.

Și-așa e o concesie că echipa are în componență doi defuncți, Iașin și Maradona, ultimul, cald încă!

Poate că e prea mult sarcasm în aceste rânduri, dar noi, cei care ne-am hrănit tinerețile tot mai îndepărtate cu poveștile și legendele fotbalului, citindu-le, nu doar urmărindu-le pe touch-screen, așa găsim cu cale să ne apărăm în fața celor care nu prea dau doi bani nici pe trecut, nici pe emoție.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

tango (6 comentarii)  •  19 decembrie 2020, 10:56

Sunt curios cati vor comenta acest nou articol insipid al "marelui" Buza. Nu cred ca va mai atinge curand numarul de comentarii de la articolul "Je n'suis Coltescu!!!) unde a fost gratulat cu multa duiosie si dragalasenie pentru corecta pozitie de drepti in fata celor 'politically correct' ca un individ fara coloana. Oricum, este si el om si trebuie sa traiasca si el cumva. Profesionalismul este cu totul altceva.

Ilie (57 comentarii)  •  19 decembrie 2020, 10:59

După articolul despre Germania, mai ai curaj să scrii? Încerci să îl întreci pe Crăciun? La inteligență, capitolul unde se premiază lipsa ei!

Ali Bec (23 comentarii)  •  19 decembrie 2020, 12:15

„ Polliticaly correct“ Ma fac pe mine de ras. Dupa ce a schilodit germana si franceza, Buzarin s-a luat și de engleză. Oare câte limbi (mai) “știe” nenea?

bogdan (10 comentarii)  •  19 decembrie 2020, 14:32

Din pacate pe domnul Buzarin si Cosasu ii citesc maxim 1milion de oameni, in timp ce France Football e citita de aprox 1mld...deci ei ''dau moda'', oricata gargara ati face dvs! Iar daca in titlu nu aparea numele ziarului francez, nici postarea asta nu era accesata! Deci tot dvs ar trebui sa le multumiti, ca primiti leafa pe seama lor, fara aface vreo munca...bateti tastele intr-un birou incalzit si nu ati ''bagat o alunecare pe zgura'' in viata dvs...

Pop Ion (23 comentarii)  •  19 decembrie 2020, 15:26

Un articol in stilul lui buza, adică gargara și iar gargara

Unicul (2 comentarii)  •  20 decembrie 2020, 11:17

Sa scrii gresit expresii din alte limbi, dar foarte cunoscute, articol de articol, deja e vorba despre ne.simtire

Polilula (4 comentarii)  •  20 decembrie 2020, 11:56

După logica lui Buzărin Best Eleven ar trebui să arate așa:
Zidane
Cruyff, Di Stefano, Puskas, Garrincha
Maradona, Pele, Messi, C.Ronaldo
Eusebio, Seeler

Deșteptu lu peşte (7 comentarii)  •  20 decembrie 2020, 17:39

Best XI din istoria fotbalului este o prostie sau o vrăjeală de marketing a fotbalului. Puskas, Garincha, Cruyff şi alte legende pomenite de d-nul Buzărin au fost de o mie de ori mai buni decât fotbaliştii din perioada televiziunii color sau decât cei actuali ca Messi şi Ronaldo. Fotbaliştii de azi sunt îmbuibați de tot felul de medicamente, susținătoare de efort şi alte substanțe anabolizante legale sau mai puțin legale pt a le spori capacitățile fizice. Fotbaliştii din anii 50, 60, 70 au fost veritabili sau bărbați căliți prin apă plată. Microbiştii care îl înjură pe Buzărin că nu este de acord cu France Fotball, nu ştiu că substanțele folosite de Lance Armstrong sau Pantani sau alți ciclişti din aceea epocă de grație a ciclismului, erau folosite şi de fotbaliştii din aceea epocă. Perioadă care coincide şi cu ascensiunea fulminantă a dinţosului de Ronaldo. Doar că dopații au fost descoperiți doar în ciclism. La fel se întâmplă şi azi. Golănia din fotbal a ajuns la cele mai mari niveluri din Uefa, Fifa sau în presa franceza.

Comentează