Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Fără VAR, ne batem joc de fotbal

Golul anulat la Sepsi-Voluntari trimite campionatul nostru într-o zonă neelectrificată, sălbatică, greu de locuit

Permalink to Fără VAR, ne batem joc de fotbal
joi, 18 iunie 2020, 11:05

Ne-am strigat indignarea ani la rând când celebrul gol al lui Dorinel (Euro ’96, meciul cu Bulgaria, Europeanul din Anglia) n-a fost validat de și mai celebrul arbitru danez Mikkelsen. Se întâmpla în urmă cu aproape un sfert de veac și puteam invoca reaua voință sau, în cel mai conciliant caz, capacitățile limitate ale ochiului uman. Între timp, pe axa Newcastle (locul faptei cu Dorinel) – Sfântu Gheorghe (locul anulării scandaloase a unui gol în meciul de marți seara), calitățile retinei și nervului optic uman au rămas aceleași, dar a apărut VAR, inovația tehnologică extrem de utilă când retina și pupila mai dau rateuri.

Explicația superficială

Cel mai simplu e să suspenzi arbitrul, să pedepsești și asistentul și să le zici că trebuiau să vadă. Da, asta e adevărat, puteau să vadă, dar n-au văzut. Apoi să te vaiți că VAR-ul e scump, doar implementarea costă vreo 800.000 de euro. Când spui „implementare” te exprimi corporatist și subînțelegi că e vorba de cumpărarea aparaturii și mai ales de niște cursuri sofisticate în care arbitrii învață cum să stea pe scaun, să se uite la meci și dacă văd ceva în neregulă, să apese pe buton. Mai sunt apoi onorariile prestatorilor, un sezon, cu Cupa României, cu faze superioare cu tot, are aproape 300 de meciuri. Vreo 3.000 de euro pe meci, adică aproape un milion în total. Noi suntem săraci, de unde să luăm noi banii ăștia?

Și creveții au VAR!

Nu vorbim de campionatele din prima linie valorică, acolo VAR-ul e deja subînțeles și obligatoriu, ca și plasa porților, ca și fanioanele din colțul terenului. Acolo, în lumea bună, există VAR chiar și în ligile secunde (Germania, Spania, Italia). Dar nu doar acolo. Liga Secundă sud-coreeană folosește și ea arbitrajul video! Explicabil, în țara Mondialului din 2002 există temple unde este venerat Zeul Dezvoltării Tehnologice! Sistemul e folosit în majoritatea țărilor de pe lângă noi (Croația, Cehia, Polonia, parțial Bulgaria), în zone latino-americane din planul secund al fotbalului de pe-acolo (Ecuador, Peru, Paraguay), în Nordul Africii (Maroc, Egipt), și chiar în zone neașteptate, exotice, renumite prin creveți sau prin masaje „interesante” (Vietnam, Thailanda). Oare acolo cum s-a făcut rost de bani?

Urmașii lui Bahramov?

Mladinovici-Urzică („centralul” și asistentul de la Sfântu Gheorghe) n-au nicio șansă să atingă celebritatea lui Bahramov, arbitrul de tușă din Azerbaidjanul sovietic care a indicat gol pentru englezi la finala CM 1966. Acolo, pe Wembley, s-a consemnat una dintre marile enigme ale fotbalului, nedeslușită nici azi, la mai bine de o jumătate de veac distanță. La Sepsi nu e niciun mister, lucrurile sunt clare, mingea a intrat zdravăn în poartă (foto), iar dacă n-au văzut arbitrii, atunci trebuia rezolvată problema cu arbitraj video. Dacă nu cu VAR, măcar cu acea „Goal Line Technology”, tehnologia de linia porții, un sistem ceva mai rudimentar decât sofisticatul arbitraj video, dar care sună, piuie, face ca toți dracii și te anunță când mingea e în poartă. Noi nici pe acela nu-l avem!

Văitatul, sport național

Nu-l avem, și nici n-o să-l avem cât timp ne tot văicărim că suntem săraci. Ne place să înghițim drepturi tv de milioane, dar nu dăm bani pentru VAR. La o pandemie de 3 luni micșorăm contractele pe 6 luni sau pe un an, trimitem fotbaliștii în șomaj tehnic, nu ne permitem să angajăm un doctor care să stea mereu lângă echipă (recentul caz Botoșani). Când suntem avantajați de arbitraj, mergem pe burtă, românește. Când însă ieșim în pagubă, e scandal.

Facem lucrurile în felul nostru, deși lumea normală le face altfel. Și uităm repede că dacă nu era arbitrajul să anuleze golul lui Păun, CFR elimina bine-mersi Sevilla. Poate de-aia nu vrem noi VAR, suntem supărați pe el că a văzut tocmai faza aceea. Bine-ar fi fost să n-o vadă!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

DJ Thrror (17 comentarii)  •  18 iunie 2020, 12:38

Nu VAR-ul e de vina, COOPERATIVA strica tot fotbalul, tot campionatul, indeparteaza lumea de aceasta competitie. Se stia din toamna ca Voluntariul, oricat de distantat pe ultimul loc ar fi fost, NU va retrograda. Asta e campionatul patronat de FRF si LPF.

Simeone (44 comentarii)  •  18 iunie 2020, 12:41

E clar! Trebuie VAR! Fără discuții prea multe și vot în adunări. În opinia mea se putea introduce sistemul VAR încă de acum. Cel puțin doua meciuri, cele mai importante ale etapei puteau avea acest sistem. Avem cel puțin doua delegații de arbitrii care au arbitrat în UCL și El cu sistem VAR. Cu un scurt instructaj pentru arbitrii din cabina VAR se putea da drumul la treabă. Opinia mea mai e ca nu exista oameni gospodari. A trecut aceasta perioada de pandemie degeaba, nu au achiziționat aparatura, nu au făcut instructaj online cu arbitrii, practic s-a pierdut timpul. Putea fi cel mai important meci din Play Off și cel mai important din Play Out.

Buzunărim cititorul (1 comentarii)  •  18 iunie 2020, 13:34

"Fără VAR ne batem joc de fotbal", ai pus o virgulă inutilă, nea taticu’.

petschovschi (2 comentarii)  •  18 iunie 2020, 14:08

Domnule Buzărin, bateți cîmpii cu grație. La faza respectivă nu intervenea VAR-ul, nu e problemă de VAR. E o chestie de ”goal line-technology”, care e cu totul altfel. Daca v-ați fi uitat ieri la meciul Aston Villa- Sheffield, ați fi văzut o fază asemănătoare la care VAR nu a intervenit ( acolo a fost vorba de o eroare a sistemului ”goal-line technology”, se pare că ceasul arbitrului a vibrat abia la pauză, în vestiar). Eu aș zice invers: cu VAR ne batem joc de fotbal. Da, va fi mai multă justiție în fotbal, dar mai puțină emoție (dispare, prinre altele, bucuria golului). Și să nu credeți că VAR-ul le rezolvă pe toate, că e panaceu universal. Nu, arbitrajul e o chestiune de interpretare personală. Cu sau fără VAR, hențul sau faultul rămîn la latitudinea arbitrului.

Ilie (57 comentarii)  •  18 iunie 2020, 14:22

De blatul Generației de aur nu scrieți nimic. Cine să scrie? *** nea Ovidiu? Un "falimentează club" că Buzărin? Geambașu, acest "nu realizez ce scriu"? De aceea are Viitorul rezultate meritorii în Europa!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Noi buzunărim, nu gândim (1 comentarii)  •  18 iunie 2020, 15:00

Domnule ***, ai avut o perioadă în care scriai editoriale interesante, dar în ultima vreme efectiv buzunărești cititorul de creier prin inepțiile pe care le scrii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM (79 comentarii)  •  18 iunie 2020, 15:40

OK, daca aveam VAR ar fi fost anulat golul. Dar in final tot Voluntariul castiga. Ca sa aiba de unde pierde urmatorul meci acasa. Pt ca si casele de pariuri sponsorizeaza Liga iar Cooperativa a dat asigurari ca trupa lui Pandele nu va retrograda. Pentru un amarat de gol vom avea VAR, e rezolvabila. Dar pentru a contracara tot acest sir de interese necurate ce vom face? Astept un raspuns.

Comentează